DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) SISTEMA ENDOCRÍ Codi 14011003
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 2.3 2.2 Troncal Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
PUJOL DEL POZO, ANDRES
Adreça electrònica josepmaria.tomas@urv.cat
domingo.sanchez@urv.cat
Professors/es
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
Web
Descripció general i informació rellevant Assignatura que integra els continguts teòrics i pràctics de la Histologia i de la Fisiologia del Sistema Endocrí humà. Desenvolupament, morfologia, estructura i funció del sistema endocrí en estat de salut.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA
Programa de classes teòriques
1. Sistema endocrí. Conceptes histològics generals. Eix hipotàlem-hipòfisi. L'hipotàlem: estructura histològica. La hipòfisi: disposició general, origen embriològic i histologia de les seves parts. L'adenohipòfisi: estructura i citologia. La neurohipòfisi. La hipòfisi intermèdia. Relacions hipotàlem-hipòfisi: vasculars i nervioses. La glàndula pineal. Estructura histològica. Histofisiologia.

2. Glàndula tiroide. Concepte i origen embriològic. Organització histològica: el fol•licle tiroide. Histofisiologia. Vascularització i innervació. Cèl•lules parafol•liculars. Glàndula paratiroide. Estructura microscòpica, citologia i histofisiologia.

3. Glàndula suprarenal. Concepte i origen embriològic. Estructura histològica. Escorça i medul•la. L'escorça suprarenal: organització histològica i histofisiologia. La glàndula adrenal: organització i histofisiologia.

4. El sistema endocrí difús (APUD). Concepte, origen embriològic i distribució. Estudi especial dels elements cel•lulars i components. Histofisiologia. Pàncrees endocrí. El sistema insular pancreàtic. Estructura histològica. Histofisiologia.
HISTOLOGIA
Programa de classes pràctiques


Observació i anàlisi de preparacions histològiques.
FISIOLOGIA
Programa de classes teòriques


1. Introducció al sistema endocrí. Organització i funcions. Efectes autocrí i paracrí. Concepte d'hormona. Tipus d'hormones. Emmagatzemament i secreció hormonal. Receptors i mecanismes d'acció hormonals. Relació jeràrquica del sistema endocrí amb el sistema nerviós.
2. Hipotàlem-hipòfisi. Sistema porta. Hipotàlem . Hormones i factors hipotalàmics. L'hipotàlem com a substrat del sistema circadià i de les respostes neuroendocrines integrades. Hormones de l'adenohipòfisi. Accions. Regulació.
3. Adenohipòfisi. Hormones de l'adenohipòfisi. Classificació general bioquímica. Hormona del creixement o somatòtropa. Accions metabòliques . Accions generals. Regulació de la seva secreció. Factors insulinoides de creixement. Somatomedina. Altres hormones amb efecte sobre el creixement de l'individu. Creixement i esteroides sexuals.
4. Glàndula tiroide. Metabolisme general del iode. El iode a l'estructura folicular. Tiroglobulina. Síntesi de la tiroglobulina : fases i regulació . La secreció de les hormones tiroïdals. Regulació local i regulació general de les funcions tiroïdals per l'hormona tireòtropa. Receptors de la tireòtropa.
5. Transport plasmàtic de les hormones tiroïdals. Accions de les hormones tiroïdals. Mecanismes d'acció de les hormones tiroïdals i origen principal de la triiodotironina. Efectes de l'excés i defecte d'hormones tiroïdals.. Regulació de l'eix hipotàlem-hipofiso-tiroïdal. Exploració de les funcions tiroïdals.
6. Glàndules suprarenals. Morfologia i embriologia suprarenals en relació a la seva funcionalitat. Les secrecions de medul·la i escorça suprarenals. Hormones de la medul·la: funció i control de la seva secreció. Hormones de l 'escorça mineralocorticoide. Síntesi, secreció i accions. Esteroides sexuals.
7. Els glucocorticoides. Síntesi, secreció. Cortisol: efectes metabòlics. Efectes antiinflamatoris. Efectes sobre poblacions cel·lulars de la sang i immunitaris. Altres efectes. Regulació de la seva secreció. Ritme circadiari. Reaccions d'estrès. Valoració de les secrecions suprarenals.
8. Pàncrees endocrí. Cèl·lules dels illots de Langerhans. Pàncrees exocrí i funcions endocrines. Insulina. Síntesi de precursors. Secreció de la insulina. Accions metabòliques i generals de la insulina.
9. Accions de la insulina al teixit hepàtic i a d'altres teixits. Conseqüències metabòliques de l'efecte d'insulina. Regulació de la secreció d'insulina. Homeòstasi de la glucèmia. Reacció contra la hipoglucèmia.
10. El glucagó. Síntesi, secreció. Accions metabòliques. Regulació. Glucagó entèric i d'altres hormones de l'eix entero-insular. Síndromes d'hipoglucèmia i hiperglucèmia. Valoració de l'homeòstasi de la glucèmia. C-pèptid. Proinsulina. Amilina.
11. Altes glàndules. Neuropèptids. Glàndula pineal: melatonina. Accions sobre gònades i d'altres efectes. Interacció llum-secrecions hormonals. Nucli supraquiasmàtic i hipotàlem com a integrants del sistema circadiari. Jet-lag o síndrome del canvi de fus horari.
FISIOLOGIA
Programa de classes pràctiques
1. Pràctica seminari. Determinacions de glucèmia i insulinèmia a pacients normals en dejú i postingesta. Ídem després d'exercici físic. Ídem en diabètics. Test de tolerància a la glucosa oral. Test de reserva pancreàtica i C-pèptid en diabètics.
2. Pràctica seminari. Determinacions de cortisol i hormona de creixement en la sang: durant el son nocturn, a les 8.30 h del matí i a les vuit del vespre. Ídem en individus de vigília nocturna. Casos clínics de gigantisme, acromegàlia i nanisme hipofític. Valors d'hormona de creixement. Exploracions dirigides. Determinacions de cortisol en situacions de calma i postestrès.


Atenció personalitzada
Descripció
Estimació conjunta del temps dedicat a l'alumne en els minuts previs i posteriors a les classes magistrals, pràctiques i seminaris. A més de l'atenció a les hores de consulta establertes presencialment i virtual (correu electrònic). HISTOLOGIA: Professor Josep Tomàs. Despatx D'Histologia josepmaria.tomas@urv.cat FISIOLOGIA: Professor Domènec Sanchez. Despatx de Fisiologia domingo.sanchez @urv.cat

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els dos continguts de l'assignatura (Histologia i Fisiologia) s'avaluen independentment. I la qualificació final resulta del sumatori de tots dos en funció de la seva càrrega docent. El percentatge de càrrega docent de les dues àrees de coneixement implicades és: Histologia:37% Fisiologia: 63%


Fonts d'informació
Bàsica , , ,

HISTOLOGIA

BLOOM, W.; FAWCETT, D. W. Tratado de histología. 12a ed. Interamericana McGraw-Hill, 1995.

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. UNITAT D'HISTOLOGIA I NEUROBIOLOGIA. Manual de pràctiques d'histologia, 2000.

WILSON, J. F.; KESTENBAUM, M. G.; GIBNEY, J. A.; GIBNEY, J. Histology image review. CD-ROM Software. Appleton & Lange, 2000.

RICHARD, M.D.; RATHE, R. (ed.). Microscopic anatomy. CD-ROM. Gold Standard Multimedia, 1996.

 

FISIOLOGIA

BERNE, R.; LEVY, M. Fisiología. Harcourt Mosby. 3a ed. 2001.

CÓRDOVA, A. Fisiología Dinámica. Masson. 1a ed. 2003

CONSTANZO LS. Fisiología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 1a ed. 2000

DESPOPOULOS, A.; SILBERNAGL, S. Atlas de bolsillo de fisiología. 5a ed. Harcourt. 2001.

GUYTON AC, HALL JE. Fisiología y Fisiopatología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 6a ed. 1998

GUYTON AC, HALL JE. Tratado de Fisiología Médica. Ed. Elsevier-Saunders. 11a  ed. 2006

POCOCK G, RICHARDS CD. Fisiología Humana. La base de la medicina. Ed. Masson. 1ª ed. 2001.  

RHOADES AR, TANNER GA. Fisiología Médica. Ed. Masson- Little, Brown, S.A. 1a ed.  1997.

SCHMIDT RF, TUEWS G. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 24a ed. 1993.

TRESGUERRES JAF. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 2a ed. 1999.

DVORKIN MA, CARDINALI DP. Best y Taylor. Bases Fisiológicas de la Práctica Médica. Ed. Panamericana. 13a ed. 2003.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent