DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) APARELL LOCOMOTOR Codi 14011006
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
1.5 0.8 0.7 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
GARCIA SANCHO, MARIA DE LES NEUS
PUJOL DEL POZO, ANDRES
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
Adreça electrònica josepmaria.tomas@urv.cat
domingo.sanchez@urv.cat
Professors/es
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
Web
Descripció general i informació rellevant Assignatura que integra els continguts teòrics i pràctics de la Histologia i de la Fisiologia de l'Aparell Locomotor humà. Desenvolupament, morfologia, estructura i funció de l'aparell locomotor en estat de salut.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA 1. Especialitzacions articulars. Articulacions: concepte, model histogenètic. Classificació histològica de les articulacions. Estudi histològic del disc intervertebral. Estructura microscòpica de les articulacions diartròtiques: cartílag articular, membrana sinovial, líquid sinovial, càpsula articular, lligaments, tendons. Histofisiologia articular: nutrició, mecanismes de reparació i envelliment del cartílag articular. Mecanismes de reparació d'estructures lligamentoses i tendinoses.


2. Ossos. Conceptes generals. Estudi especial de les cèl•lules del teixit ossi. Remodelació òssia. Mecanismes de reparació (fractures). Envelliment ossi i osteoporosi. Trasplantaments. Biòpsia òssia.
FISIOLOGIA
Programa de classes teòriques
1. Funcions genèriques dels ossos, dels músculs i de les articulacions. Tipus d'ossos. Grans sistemes musculars. Mecànica elemental del moviment humà. Tipus de fibres musculars.
2. Fonaments de la contracció muscular. Proteïnes contràctils. Sistema de la Troponina. El calci com a regulador de la contracció muscular. Dipòsits de calci a les cèl·lules de les fibres musculars. Calci i aportació energètica als diferents tipus de fibres musculars.
3. Homeòstasi mineral. El moviment humà com a triple conseqüència de la fisiologia del calci. Parthormona, vitamina D i calcitonina. Síntesi, secreció i accions. Homeòstasi mineral a d'altres espècies.
4. Teixit esquelètic. Formes dels dipòsits de calci esquelètic. Remodelació òssia. Efectes de les hormones de la homeòstasi mineral sobre les diferents poblacions de cèl·lules esquelètiques. Efectes d'esteroides sexuals i d'altres reguladors.
5. Les funcions dels teixits cartilaginós, esquelètic i musculars en les successives etapes de la vida humana. Edat i mineralització. Desmineralització en edats avançades. Prevenció de les disfuncions de l'aparell locomotor en edats avançades.
6. Evolució biològica i aparell locomotor. Conjunt de característiques funcionals específiques de l'aparell locomotor humà. Adaptació al medi físic i aparell locomotor. Valoració comparativa de les prestacions mecàniques humanes respecte de les d'espècies superiors. Evolució de l'aparell locomotor i disponibilitat energètica.
7. Aportació energètica i funció del moviment humà. Metabolisme a les fibres musculars. Cansament muscular. Dietes orientades. Tipus d'entrenaments físics. Adaptació general dels diferents aparells als esforços intensos o mantinguts.

FISIOLOGIA
Programa de classes pràctiques
Seminari. Dades d'autoexploració de les freqüències respiratòries, cardíaca i de tensió arterial, abans, durant i després d'exercici físic agut i intens. Temps de recuperació dels valors previs. Ídem després d'exercici prolongat i suau. Classificació de resultats segons l'entrenament previ.


Atenció personalitzada
Descripció
Estimació conjunta del temps dedicat a l'alumne en els minuts previs i posteriors a les classes magistrals, pràctiques i seminaris. A més de l'atenció a les hores de consulta establertes presencialment i virtual (correu electrònic). HISTOLOGIA: Professor Josep Tomàs. Despatx D'Histologia josepmaria.tomas@urv.cat FISIOLOGIA: Professor Domènec Sanchez. Despatx de Fisiologia domingo.sanchez @urv.cat

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els dos continguts de l'assignatura (Histologia i Fisiologia) s'avaluen independentment. I la qualificació final resulta del sumatori de tots dos en funció de la seva càrrega docent. El percentatge de càrrega docent de les dues àrees de coneixement implicades és: Histologia:27% Fisiologia: 73%


Fonts d'informació
Bàsica

HISTOLOGIA

BLOOM, W.; FAWCETT, D. W. Tratado de histología. 12a ed. Interamericana McGraw-Hill, 1995.

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. UNITAT D'HISTOLOGIA I NEUROBIOLOGIA. Manual de pràctiques d'histologia, 2000.

BROOKES, M.; REVELL, W. J. Blood supply of bone. Scientific aspects. Springer, 1998.

 

FISIOLOGIA

BERNE, R.; LEVY, M. Fisiología. Harcourt Mosby. 3a ed. 2001.

CÓRDOVA, A. Fisiología Dinámica. Masson. 1a ed. 2003

CONSTANZO LS. Fisiología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 1a ed. 2000

DESPOPOULOS, A.; SILBERNAGL, S. Atlas de bolsillo de fisiología. 5a ed. Harcourt. 2001.

GUYTON AC, HALL JE. Fisiología y Fisiopatología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 6a ed. 1998

GUYTON AC, HALL JE. Tratado de Fisiología Médica. Ed. Elsevier-Saunders. 11a  ed. 2006

POCOCK G, RICHARDS CD. Fisiología Humana. La base de la medicina. Ed. Masson. 1ª ed. 2001.  

RHOADES AR, TANNER GA. Fisiología Médica. Ed. Masson- Little, Brown, S.A. 1a ed.  1997.

SCHMIDT RF, TUEWS G. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 24a ed. 1993.

TRESGUERRES JAF. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 2a ed. 1999.

DVORKIN MA, CARDINALI DP. Best y Taylor. Bases Fisiológicas de la Práctica Médica. Ed. Panamericana. 13a ed. 2003.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent