DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) APARELL CIRCULATORI Codi 14011009
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
GARCIA SANCHO, MARIA DE LES NEUS
COBOS CARBÓ, PEDRO
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
Adreça electrònica josepmaria.tomas@urv.cat
domingo.sanchez@urv.cat
Professors/es
TOMÁS FERRÉ, JOSÉ MARIA
SANCHEZ CERVELLÓ, DOMINGO JOSÉ
Web http://domingo.sanchez@urv.cat
Descripció general i informació rellevant Assignatura que integra els continguts teòrics i pràctics de l'Anatomia, de la Histologia i de la Fisiologia de l'Aparell Circulatori humà. Desenvolupament, morfologia, estructura i funció de l'aparell circulatori en estat de salut.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
ANATOMIA
Programa de classes teòriques

1. Cor adult. Morfologia i relacions.
2. Estructura. Esquelet fibrós. Aparell de conducció.
3. Cavitats cardíaques. Vàlvules cardíaques.
4. Artèries i venes coronàries.
5. Pulmons: cissures, lòbuls. Hílum pulmonar.
6. Arbre bronquial.
7. Grans vasos. Artèria pulmonar
8. Artèria i venes pulmonars. Limfàtics
9. Aorta ascendent. Crossa de l’aorta
10. Pericardi.
11. Tronc arterial braquiocefàlic. Caròtide comuna esquerra. Subclàvia esquerra..
12. Aorta toràcica. Aorta abdominal. Vasos ilíacs.
13. Vena cava superior. Sistema àzig
14. Vena cava inferior. Sistema limfàtic. Gran vena limfàtica. Conducte toràcic.
15. .Pleures. Mediastí. Tim.
ANATOMIA
Programa de classes pràctiques
Pràctiques a la sala de dissecció de tòrax i coll.
Seminaris d'anatomia radiològica.
Seminaris de malformacions congènites.
HISTOLOGIA
Programa de classes teòriques
1. Vasos sanguinis. Organització histològica del cor. Concepte i tipus de vasos sanguinis. Estructura funcional dels diversos tipus d'artèries, arterioles i vasos venosos. Especialitats vasculars. Capil•lars sanguinis: estructura i tipus. Base estructural de l'intercanvi capil•lar. Trasplantaments vasculars. Concepte de barrera hemàtica: exemples.

2. Vasos limfàtics. Sistema vascular limfàtic. Generalitats. Vasos limfàtics majors. Conductes limfàtics: estructura microscòpica. Histofisiologia.
HISTOLOGIA
Programa de classes pràctiques
Observació i anàlisi de preparacions histològiques.
FISIOLOGIA
Programa de classes teòriques
1. Generalitats cardíaques. Funcions del sistema cardiovascular. Components del sistema cardiocirculatori. Circulació de la sang. Control del sistema cardiocirculatori.
2. Introducció al potencial d'acció. Composició del LIC i del LEC. Potencials de membrana en repòs. Potencials d'acció.
3. Activitat elèctrica del cor. Bases de l'excitació del cor. Potencials d'acció de les cèl•lules cardíaques. Origen i mecanisme de l'autoexcitació cardíaca. Sistema de conducció. Ordre de jerarquia dels marcapassos. Ritmes anormals del cor.
4. Electrocardiograma. Origen i registre de l'electrocardiograma. Característiques de l'ECG normal. Tipus de derivacions i nomenclatures. Concepte i valoració de l'eix cardíac. Corrents de lesió. Interpretació electrocardiogràfica d'arítmies cardíaques.
5. Propietats del múscul cardíac. Contractilitat cardíaca. Funció del calci en la concentració de la fibra miocardíaca. Requeriments i fons d'ATP durant el cicle contracció-relaxació. Propietats mecàniques de la fibra miocardíaca. Nomenclatura. Relació força/velocitat. Relació longitud/tensió. Metabolisme cardíac.
6. Fenòmens mecànics del cicle cardíac. Fases del cicle cardíac i funció de les vàlvules cardíaques. Correlació entre els diferents paràmetres en el cicle cardíac. Efectes aspirants del cor. Fonocardiograma.
7. Dinàmica cardíaca. Volum minut cardíac o despesa cardíaca. Control del volum minut cardíac. Control de la freqüència: mecanismes intrínsecs, humorals i nerviosos. Regulació del volum sistòlic: precàrrega postcàrrega i contractilitat. Relacions entre VMC i retorn venós. Treball cardíac.
8. Conceptes d'hemodinàmica. Flux, velocitat i secció. Relacions entre la pressió, resistència i cabal circulatori. Viscositat de la sang. Fluxos laminar i turbulent.
9. Circulació arterial. Regiment de flux. Gradient de pressió. Pressió màxima, mínima i pressió diferencial. Pressió mitjana. Propagació de l'ona de pressió. Mètodes de mesura de la pressió arterial. Pols arterial. Esfigmograma. Tensió a la paret arterial. Petites artèries i arterioles: 9. vasoconstricció i vasodilatació.
10. Circulació venosa. Funció venosa. Pressions i flux venós. Factors responsables del retorn venós. Pols venós. Flebograma.
11. Circulació capil•lar i limfàtica.- Disposició, estructura i propietats funcionals dels capil•lars. Regulació del to vascular: factors intrínsecs i extrínsecs. Permeabilitat de la paret capil•lar. Capil•lars limfàtics. Estructura i funció. Limfa. Origen, quantitat i composició. Formació d'edemes: mecanismes fisiopatològics implicats.
12. Control local del flux sanguini. Mecanismes de control. Regulació local a curt termini. Regulació local a llarg termini.
13. Regulació de la pressió arterial. Factors que determinen la pressió arterial. Mecanismes en els quals es basa la regulació de la pressió arterial. Excitació i acció reflexa dels baroreceptors. Mecanismes immediats. Desplaçament del líquid capil•lar. Sistema renina-angiotensina-aldosterona (termini mitjà). Participació del ronyó (llarg termini).
14. Volèmia. Regulació. Magnitud de la volèmia. Variacions individuals. Causes de les variacions de la volèmia i reaccions compensadores. Mecanismes generales de regulació de la volèmia.
15. Particularitats de la circulació en distints òrgans. Circulació coronària. Circulació en el múscul esquelètic. Circulació cutània. Circulació encefàlica i líquid cefaloraquidi.
16. Adaptacions circulatòries. Ortostatisme. Exercici físic. Adaptació als canvis de volèmia.
FISIOLOGIA
Programa de classes pràctiques
1. Electrocardiografia (ECG)
2. Pressió arterial
3. Exploració cardíaca

Atenció personalitzada
Descripció
Estimació conjunta del temps dedicat a l'alumne en els minuts previs i posteriors a les classes magistrals, pràctiques i seminaris. A més de l'atenció a les hores de consulta establertes presencialment i virtual (correu electrònic). ANATOMIA: Professor Pedro Cobos. Despatx D'Anatomia pedro.cobos@urv.cat HISTOLOGIA: Professor Josep Tomàs. Despatx D'Histologia josepmaria.tomas@urv.cat FISIOLOGIA: Professor Domènec Sanchez. Despatx de Fisiologia domingo.sanchez@urv.cat

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els tres continguts de l'assignatura (Anatomia, Histologia i Fisiologia) s'avaluen independentment. I la qualificació final resulta del sumatori de tots tres en funció de la seva càrrega docent. El percentatge de càrrega docent de les tres àrees de coneixement implicades és: Anatomia: 40% Histologia:10% Fisiologia: 50%


Fonts d'informació
Bàsica

 

HISTOLOGIA

BLOOM, W.; FAWCETT, D. W. Tratado de histología. 12a ed. Interamericana McGraw-Hill, 1995.

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI. UNITAT D'HISTOLOGIA I NEUROBIOLOGIA. Manual de pràctiques d'histologia, 2000.

BIKFALVI, A. Encyclopedic reference of vascular biology & pathology. CD-ROM. Springer, 2000.

WEBB, D.; VALLANCE, P. Endothelial function in hypertension. Springer, 1997.

ESCANDE, D.; STANDEN, N. K+ channels in cardiovascular medicine from basic science to clinical practice. Springer, 1993.

WILSON, F. J.; KESTENBAUM, M. G.; GIBNEY, J. A.; GIBNEY, J. Histology image review. CD-ROM Software. Appleton & Lange, 2000.

FISIOLOGIA

BERNE, R.; LEVY, M. Fisiología. Harcourt Mosby. 3a ed. 2001.

CÓRDOVA, A. Fisiología Dinámica. Masson. 1a ed. 2003

CONSTANZO LS. Fisiología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 1a ed. 2000

DVORKININ, MA; CARDINALI, DP; IERMOLI, RH. Best & Taylor: Bases Fisiológicas de la Práctica Médica. Ed. Panamericana 14a ed. 2010

DESPOPOULOS, A.; SILBERNAGL, S. Atlas de bolsillo de fisiología. 5a ed. Harcourt. 2001.

GUYTON AC, HALL JE. Fisiología y Fisiopatología. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 6a ed. 1998

GUYTON AC, HALL JE. Tratado de Fisiología Médica. Ed. Elsevier-Saunders. 11a  ed. 2006

POCOCK G, RICHARDS CD. Fisiología Humana. La base de la medicina. Ed. Masson. 1ª ed. 2001.  

RHOADES AR, TANNER GA. Fisiología Médica. Ed. Masson- Little, Brown, S.A. 1a ed.  1997.

SCHMIDT RF, TUEWS G. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 24a ed. 1993.

TRESGUERRES JAF. Fisiología Humana. Ed. Interamericana-Mc Graw-Hill. 2a ed. 1999.

DVORKIN MA, CARDINALI DP. Best y Taylor. Bases Fisiológicas de la Práctica Médica. Ed. Panamericana. 13a ed. 2003.

ANATOMIA

DRAKE RL, VOLGL W, MITCHELL AWM. Gray Anatomía para estudiantes. Madrid: Elsevier España S.A.; 2005.

KÖPF-MAIER, P.; WOLF-HEIDEGGER'S. Atlas de anatomía, I. Aparato Locomotor, II. Vísceras. Madrid: Marbán Libros, SL, 2000.

NETTER FH. Atlas de Anatomía Humana . 4ª ed. Barcelona: Masson; 2007.

PUTZ R, PABST R. SOBOTTA Atlas de anatomía humana (2 volums). 22a ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2006.

ROUVIERE, H.; DELMAS, H. Anatomía humana descriptiva, topográfica y funcional (3 toms). 11a ed. Barcelona: Masson, 2006.

SCHÜNKE M, SCHUKTE E, SCHUMACHER U. Prometheus texto y atlas de Anatomia. Tomo 2. Cuello y órganos internos. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2006.

SCHÜNKE M, SCHUKTE E, SCHUMACHER U. Prometheus texto y atlas de Anatomia: Tomo 3. Cabeza y Neuroanatomia. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2006.

WILLIAMS, P. L.; WARWICK, R. Anatomía de Gray (2 toms). 38a ed. Madrid: Elsevier, 1998.

ROHEN JW, Yokochi C, Lütjen-Drecoll E. Atlas de anatomía humana. Estudio fotográfico del cuerpo humano. 5ª ed. Madrid: Elsevier Science; 2003.

 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent