DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ANATOMIA PATOLÒGICA Codi 14011022
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
12 6 6 Troncal Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
MAYAYO ARTAL, EMILIO MANUEL
Adreça electrònica emilio.mayayo@urv.cat
juanjose.sirvent@urv.cat
Professors/es
MAYAYO ARTAL, EMILIO MANUEL
SIRVENT CALVERA, JUAN JOSÉ
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant anatomia patològica general de les malalties inflamatòries, degeneratives i tumorals i anatomia patològica especial orgànica o per sistemes.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
ANATOMIA PATOLÒGICA GENERAL
1. INTRODUCCIÓ A L'ANATOMIA PATOLÒGICA. Concepte d'anatomia patològica: origen, evolució i importància dels coneixements sobre el substracte morfològic de les malalties. Tècniques d'estudi en anatomia patològica: autòpsia, biòpsies i peces quirúrgiques, citopatologia, tècniques especials (histoquímica, immunohistoquímica, microscòpia electrònica, PCR, etc.).
2. ADAPTACIÓ, LESIÓ I MORT CEL•LULAR
2.1. Creixement i diferenciació en condicions normals i mecanismes anormals. Concepte i exemples de hipertròfia, hiperplàsia, atròfia i metaplàsia.
2.2. Concepte de lesió cel•lular. Definició i causes. Mecanismes. Lesió isquèmica i hipòxica. Lesió induïda per radicals lliures. Canvis estructurals en els diferents components de la cèl•lula.
2.3. Mort cel•lular: Tipus i morfologia de la necrosi i de l'apoptosi. Causes i formes de necrosi en els teixits. Evolució i conseqüències de la necrosi. Envelliment. Aspectes generals i específics de la morfologia de l'envelliment en els sistemes o en els òrgans.
3. ANATOMIA PATOLÒGICA DELS MECANISMES DE DEFENSA IMMUNOPATOLOGIA
3.1. Immunodeficiències primàries i immunodeficiències secundàries (SIDA). Malalties autoimmunitàries: LES, síndrome de Sjögren, esclerodèrmia, polimiositis i dermatomiositis i artritis reumatoide.
3.2. Reaccions adverses hoste-empelt. Rebuig de trasplantaments. Reacció de l'empelt contra l'hoste.

INFLAMACIÓ
3.3. Concepte. Cronologia dels canvis de la reacció inflamatòria aguda. Canvis vasculars. Emigració leucocitària. Fagocitosi. Signes cardinals de la inflamació aguda. Alteracions dels teixits inflamats. Factors que modifiquen la reacció inflamatòria.
3.4. Classificació de la inflamació. Segons la durada: aguda i crònica. Segons el tipus d'exudat: serosa, fibrinosa, purulenta, hemorràgica, etc. Inflamació dels teixits avasculars. Evolució de la inflamació aguda.
3.5. Inflamació crònica. Formes especials d'inflamació crònica: inflamació granulomatosa. Tipus de granulomes. Altres formes específiques d'inflamació.

MALALTIES INFECCIOSES
3.6. Introducció. Malalties produïdes per micobacteris: tuberculosi i lepra. Micobacteris atípics.
3.7. Infeccions per virus, fongs i paràsits.

CURACIÓ DE LES LESIONS TISSULARS (REPARACIÓ)
3.8. Regeneració: teixits làbils, estables i permanents. Curació de les ferides cutànies. Curació de les fractures òssies. Curació de les lesions nervioses. Organització. Factors que influeixen en la curació.

4. NEOPLÀSIA
4.1. Definició. Comportament de la neoplàsia segons l'aspecte macroscòpic: tipus de creixement, TNM i estadiatge.
4.2. Comportament de les neoplàsies segons l'aspecte microscòpic. Classificació internacional dels tumors segons el tipus histològic. Tumors epitelials, mesenquimals, hematopoètics i tumors especials.
4.3. Comportament de les neoplàsies segons la manera com es disseminen (per via intracavitària, limfàtica i sanguínia). Metàstasi. Comportament segons la seva biologia cel•lular: índex mitòtic, grau de diferenciació, hormones i càncer. Síndromes paraneoplàsiques i immunologia tumoral.
4.4. Teories sobre la transformació maligna: teories respecte al tipus i al nombre de cèl•lules amb transformació maligna, canvis en el genoma, oncogens, factors de creixement i receptors. Carcinogènesi: factors intrínsecs i extrínsecs (químics, físics i biològics).
5. METABOLISME
5.1. Bases etiopatogèniques de les alteracions morfològiques del metabolisme. Trastorns morfològics per l'acumulació de triglicèrids: metamorfosi grassa, lipomatosi i obesitat. Tratorns morfològics per l'acumulació de colesterol: aterosclerosi.
5.2. Trastorns morfològics per l'acumulació de proteïnes: substàncies amiloides i substàncies hialines/necrosi fibrinoide. Patologia en les membranes basals i en el teixit elàstic.
5.3. Trastorns morfològics per l'acumulació d'hidrats de carbó: diabetis mellitus. Trastorns morfològics per l'acumulació de ferro, coure i calci.
6. PATOLOGIA AMBIENTAL I IATROGÈNICA. Exemples paradigmàtics d'alteració morfològica per agents químics: l'alcohol i el plom. Exemples paradigmàtics d'alteració morfològica per l'acció d'agents físics, com ara cremades, lesions per electricitat i per radiacions ionitzants. Patologia iatrogènica: reaccions medicamentoses i alteracions per maniobres diagnòstiques o terapèutiques invasives.
7. TRANSTORNS HEMODINÀMICS, TROMBOSI I XOC
7.1. Edema: etiopatogènia, morfologia, destí de l'edema i significació clínica. Hiperèmia o congestió: morfologia i conseqüències. Hemorràgia: concepte, classificació i significació clínica. Hipertensió arterial: etiopatogènia i morfologia.
7.2. Trombosi: hemostàsia i trombosi. Trombogènesi. Morfologia i destí dels trombes. Embòlia: vies d'embolització. Tipus d'embòlia segons la composició de l'èmbol: tromboembòlia, embòlia gasosa, embòlia grassa, embòlia de líquid amniòtic, embòlia tumoral, embòlia sèptica, embòlia de cossos estranys.
7.3. Isquèmia i infart: factors que condicionen la seva gravetat, tipus d'infart, morfologia i significació clínica. Aspectes morfològics de la coagulació intravascular disseminada: etiopatogènia i fisiopatologia. Xoc: fisiopatologia i morfologia.
ANATOMIA PATOLÒGICA ESPECIAL
8. VASOS SANGUINIS I LIMFÀTICS. Anomalies congènites. Malalties degeneratives (Arteriosclerosi): aterosclerosi, Esclerosi calcificada de la mitjana, arteriolosclerosi. Malaltia vascular hipertensiva. Alteracions inflamatòries (vasculitis): arteritis de cèl•lules gegants, PAN, Churg- Strauss, Kawasaki, Wegener, angiïtis per hipersensibilitat. Tromboangiïtis obliterant. Aneurismes: ateroscleròtic,luètic, dissecció d'aorta. Patologia de les venes: alteracions degeneratives i inflamatòries. Patologia dels vasos limfàtics: inflamacions, obstruccions. Neoplàsies vasculars.
9. COR
9.1. Metodologia de l'estudi morfològic del cor: irrigació, sistema de conducció. Envelliment i cor. Insuficiència cardíaca. Mecanismes compensadors. Hipertròfia. Cardiopatia isquèmica: angina de pit, infart de miocardi, cardiopatia isquèmica crònica, Mort sobtada cardíaca. Cardiopatia hipertensiva. Valvulopaties.
9.2. Cardiopatia reumàtica. Endocarditis. Miocardiopaties: Primàries i secundàries. Miocarditis. Malalties del pericardi. Tumors cardíacs.
9.3. Cardiopaties congènites.
10. APARELL RESPIRATORI
10.1. Anatomia patològica de la malaltia inflamatòria bronquial. Complicacions i conseqüències. Bronquièctasi. Anatomia patològica de les malalties de l'estabilitat alveolar: emfisema i atelèctasi.
10.2. Anatomia patològica de les malalties pulmonars d'origen inflamatori: pneumònies, dany alveolar difús i fibrosi pulmonar difusa.
10.3. Formes de presentació morfològica del tumor pulmonar. Marcadors morfològics de valor pronòstic.
11. CAP I COLL. Tumors de fosses nasals i paranasals. Lesions preneoplàsiques i neoplàsiques de laringe. Quists i tumors de maxil•lars.
12. TUB DIGESTIU I GLÀNDULES SALIVALS
12.1. Tumors de les glàndules salivals. Esòfag: anomalies congènites (fístula i estenosi), hèrnia de hiat, esofagitis, tumors.
12.2. Estómac: anomalies congènites, gastritis, úlcera pèptica, tumors. Patologia de l'apèndix cecal: apendicitis i tumors.
12.3. Intestí prim i gros: anomalies congènites (diverticle de Meckel, malaltia de Hirschsprung). Malabsorció: celiaquia. Infart intestinal. Malalties ulceroinflamatòries (colitis ulcerosa i malaltia de Crohn). Neoplàsies benignes i malignes.
13. FETGE, VIES BILIARS I PÀNCREES EXOCRÍ
13.1. Metodologia de l'estudi morfològic del fetge. Anomalies congènites: fibrosi hepàtica congènita, fetge poliquístic. Patologia circulatòria: congestió passiva crònica, síndrome de Budd-Chiari, trombosi de vena porta. Hepatopaties alcohòliques i iatrogèniques.
13.2. Patologia hepàtica d'origen inflamatori: hepatitis vírica, hepatitis crònica, hepatitis secundària. Cirrosi hepàtica: concepte i classificació.
13.3. Tumors de fetge: hiperplàsia i neoplàsies. Patologia de les vies biliars: colecistitis i colelitiasi. Tumors de vesícula biliar, vies biliars i de l'ampul•la de Vater. Patologia del pàncrees: inflamació, tumors i pseudotumors.
14. RONYÓ I VIES URINÀRIES
14.1. Metodologia de l'estudi morfològic del ronyó i vies urinàries. Malformacions. Glomerulonefritis. Pielonefritis. Litiasi.
14.2. Tumors renals i de les vies urinàries.
15. GENITAL MASCULÍ
15.1. Patologia del testicle: anomalies congènites, estats intersexuals, infertilitat, infart, orquitis. Tumors testiculars.
15.2. Patologia de la pròstata: inflamacions, hiperplàsia i carcinoma. Malalties del penis: malformacions i tumors.
16. GENITAL FEMENÍ
16.1. Metodologia de l'estudi morfològic de l'aparell genital femení: citologia, microlegrat, histerectomia, etc. Malalties de la vulva: inflamacions i tumors. Malalties de la vagina: tumors. Malaltia del cèrvix uterí: ectòpia, pòlip, CIN, carcinoma invasor.
16.2. Patologia del cos uterí: alteracions funcionals de l'endometri, càncer endometrial i tumors del miometri. Patologia de la trompa uterina: salpingitis, embaràs ectòpic i tumors.
16.3. Patologia dels ovaris: endometriosi, quists i tumors.
17. PATOLOGIA FETOPLACENTÀRIA. Aspectes morfològics de les infeccions placentàries i de les malformacions congènites i/o hereditàries. Productes avortius. Mola hidatiforme i tumors de placenta.
18. MAMA
18.1. Metodologia d'estudi de la glàndula mamària. Anomalies congènites. Inflamacions. Canvis fibroquístics. Tumors benignes.
18.2. Càncer de mama: aspectes macroscòpics, microscòpics i d'interès pronòstic.
19. ENDOCRÍ
19.1. Aspectes morfològics de les malalties endocrines amb hiper, hipo i normofunció en la hipòfisi, la glàndula tiroïdal (Graves-Basedow, cretinisme i mixedema, goll i tiroïditis) i les paratiroides (hiperparatiroïdisme primari, secundari i terciari). Tumors.
19.2. Aspectes morfològics de les malalties endocrines amb hiper, hipo i normofunció de l'escorça suprarenal (malaltia d'Addison, síndrome de Watherhouse-Friedrichsen, síndrome adrenocortical, síndrome de Cushing, malaltia de Cohn). Tumors (feocromocitoma, neuroblastoma). Pàncrees endocrí (displàsia del teixit insular, insulinomes). Tumors del sistema endocrí difús
20. OSTEOARTICULAR I PARTS TOVES
20.1. Metodologia de l'estudi morfològic de l'os i de les articulacions. Artrosi. Necrosi del cap del fèmur. Reacció als implants articulars. Gota i pseudogota. Artritis infeccioses. Artritis no infeccioses. lesions pseudotumorals. Infeccions de l'os. Malaltia de Paget.
20.2. Tumors de l'os. Correlació anatomicoradiològica. Tumors d'origen cartilaginós: condroma, osteocondroma, condrosarcoma. Tumors que formen os: osteoma, osteoma osteoide, osteosarcoma. Tumors d'origen desconegut: sarcoma d'Ewing, cordoma, tumor de cèl•lules gegants. Quists ossis. Tumors sinovials.
20.3. Tumors de parts toves: tumors de teixit fibrós, fibrohistiocítics, teixit adipós, múscul llis i estriat, de vasos sanguinis i altres.
21. NEUROPATOLOGIA

21.1. Metodologia de l'estudi morfològic del sistema nerviós: aspectes anatòmics particulars, lesions histològiques bàsiques a les neurones, la glia i la mielina. Aspectes morfològics de les alteracions en la circulació dels fluids de l'SNC: edema cerebral, hipertensió endocranial, hemorràgia i infart cerebral.
21.2. Aspectes morfològics de les malalties infeccioses de l'SNC: d'origen bacterià, micòtic, víric o per prions. Anomalies de l'SNC: disràfies del crani i del canal espinal.
21.3. Tumors de l'SNC: marcadors macroscòpics, microscòpics i mol•leculars de valor pronòstic. Exemples paradigmàtics: astrocitoma, medul•loblastoma, meningioma, metàstasi cerebral.
21.4. Metodologia de l'estudi morfològic dels nervis perifèrics: neuropatia parenquimatosa i neuropatia intersticial. Metodologia de l'estudi morfològic del múscul esquelètic: atròfia, hipertròfia, degeneració i regeneració. Correlació clinicopatològica en patologia muscular.
22. HEMATOPATOLOGIA
22.1. Metodologia de l'estudi del moll d'os. Aspectes morfològics de la insuficiència medul•lar (anèmies, agranulocitosi) i de la hiperplàsia, displàsia i neoplàsia del moll de l'os (síndromes mielodisplàstiques, leucèmies). Metodologia de l'estudi morfològic de la melsa: tumors primitius i infiltracions. Patologia del tim: involució, hiperplàsia i neoplàsia.
22.2. Metodologia de l'estudi morfològic del gangli limfàtic. Hiperplàsia. Limfoma de Hodgkin i no Hodgkin. Metàstasi.
23. DERMATOPATOLOGIA
23.1. Metodologia de l'estudi morfològic de la pell. Lesions elementals macroscòpiques i histològiques. Patrons morfològics inflamatoris. Vasculitis.
23.2. Tumors de la pell. Carcinoma basocel•lular. Carcinoma escamós. Tumors melanocítics.
Els seminaris de l'assignatura son complementaris i cada professor donará un seminari.

Les pràctiques son obligatòries i els continguts es poden veure també a la web de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció
Tutories als alumnes a la facultat i al hospital universitari joan 23. Tots els dimarts i divendres de 17 a 19 hores. Podeu trucar per telefon al hospital joan 23 (977295803) o a l'unitat d'anatomia patològica (977759309), per altres aclariments.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica

(Només llibres de text que es troben a la biblioteca)

COTRAN RS. Robbins pathologic basis of disease. 7a edició; 2004

KUMAR V. Patología humana. 7a edició; 2005

ORDI J. Anatomia patològica general. 1a edició: Edicions Universitat de Barcelona; 1998

PARDO J. Anatomía patológica. 2a edició; 1997

PARDO J. Compendio de anatomía patológica. 1a edició; 1998

RUBIN E. Pathology. 3a edició; 1999

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent