DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) FARMACOLOGIA GENERAL Codi 14011023
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
10.5 5.25 5.25 Troncal Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
SUREDA BATLLE, FRANCESC XAVIER
Adreça electrònica francesc.sureda@urv.cat
mariarosa.nogues@urv.cat
Professors/es
SUREDA BATLLE, FRANCESC XAVIER
NOGUÉS LLORT, MARIA ROSA
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Principis generals de la terapèutica farmacològica. Conceptes de farmacocinètica i farmacodinàmica. Toxicitat dels fàrmacs. Característiques generals dels grups farmacològics, amb la descripció dels mecanismes d'acció, efectes farmacològics, terapèutics i tòxics. Aplicacions clíniques i indicacions terapèutiques.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, en aquesta assignatura es realitza a través de tutoria (excepte en els estudis de l'ETSE). Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
Programa de classes teòriques Consta de dotze seccions i 51 temes que es detallen a continuació.
SECCIÓ I
PRINCIPIS GENERALS DE LA TERAPÈUTICA MEDICAMENTOSA
1. Concepte de farmacologia. Evolució històrica. Objecte de la farmacologia i parts de què consta. L'ensenyament de la farmacologia en el currículum de Medicina. El paper de la farmacologia en la societat actual. Biofàrmacs.
2. Formes farmacèutiques i vies d'administració de fàrmacs.
3. Farmacocinètica. Absorció de fàrmacs i factors que la modifiquen. 4. Distribució dels fàrmacs en l'organisme. Transport plasmàtic dels fàrmacs: concepte de fàrmac lliure i fixat i la seva importància clínica. Les barreres naturals: placentària i hematoencefàlica.
5. Metabolisme dels fàrmacs. Vies metabòliques de fase I i de fase II: sistemes enzimàtics implicats. Concepte de metabòlit actiu. Modificacions del metabolisme dels fàrmacs. Farmacogenètica.
6. Excreció dels fàrmacs. Via renal i via biliar. Altres vies d'excreció. Modificacions dels processos d'excreció de fàrmacs: aplicació i importància clínica.
7. Principis generals de la Farmacocinètica. Anàlisi compartimental. Ordre o grau dels processos farmacocinètics. Dades per al seu estudi. Cinètica de les dosis úniques. Corbes de nivell plasmàtic. Concepte de biodisponibilitat. Volum de distribució i la seva mesura. Estudi de la fase d'absorció. Corbes d'excreció urinària: relació amb les corbes de nivell plasmàtic.
8. Principis generals de farmacodinàmica. Llocs d'acció dels fàrmacs: la teoria dels receptors i la interacció fàrmac-receptor. Conceptes d'afinitat i eficàcia. Efecte farmacològic: relació dosi-efecte. Concepte d'agonista i agonista parcial. Moduladors al•lostèrics. Antagonisme competitiu i no competitiu.
9. Tipus de receptors farmacològics. Canals iònics. Receptors acoblats a proteïnes G. Missatgers secundaris. Receptors intracel•lulars. Altres llocs d'acció dels fàrmacs.
10. Toxicitat dels medicaments. Relació toxicitat-eficàcia (índex terapèutic). L'estudi de la dosi letal 50 com a mesura de la toxicitat. Teratogènesi. Carcinogènesi. Altres mesures de la toxicitat. Efectes adversos dels medicaments.
SECCIÓ II
FARMACOLOGIA DEL SISTEMA NERVIÓS AUTÒNOM I PERIFÈRIC
11. Neurotransmissió adrenèrgica. Fàrmacs agonistes adrenèrgics: alfa-, beta- i dopaminèrgics. Fàrmacs adrenèrgics indirectes. Aplicacions clíniques.
12. Fàrmacs antagonistes alfa-, beta- i dopaminèrgics. Fàrmacs antiadrenèrgics presinàptics. Aplicacions clíniques.
13. Neurotransmissió colinèrgica. Agonistes colinèrgics directes i inhibidors de l'acetilcolinesterasa. Aplicacions clíniques dels fàrmacs colinèrgics. Antagonistes colinèrgics muscarínics. Aplicacions clíniques.
14. Fàrmacs actius sobre la neurotransmissió ganglionar: agonistes nicotínics i ganglioplègics. Aspectes clínics i toxicològics. Fàrmacs que actuen en l'àmbit de la placa motriu: curaritzants i despolaritzants. Utilització clínica.
SECCIÓ III
FÀRMACS QUE ACTUEN SOBRE MEDIADORS CEL•LULARS I MECANISMES DE LA MEMBRANA
15. Fàrmacs actius sobre el sistema renina-angiotensina: inhibidors de l'enzim convertidor i antagonistes del receptor d'angiotensina. Eicosanoides: prostaglandines, tromboxans, prostaciclina i leucotriens. Derivats prostaglandínics d'interès terapèutic. Reguladors dels nucleòtids cíclics: sildenafil.
16. Estabilitzadors de membranes despolaritzables. Inhibidors del corrent de calci. Anestèsics locals. Inhibidors de l'ATPasa Na + /K + -dependent.
17. Fàrmacs antihistamínics. Antagonistes H1 : classificació, propietats farmacocinètiques i aplicacions clíniques. Inhibidors de l'alliberament de la histamina. Antagonistes H2 : mecanisme d'acció, aplicacions clíniques i efectes adversos. Receptors de serotonina: agonistes i antagonistes serotonèrgics. Aplicacions clíniques.
SECCIÓ IV
FARMACOLOGIA DE L'APARELL RESPIRATORI
18. Substàncies utilitzades en el tractament de l'asma bronquial. Broncodilatadors. Antiinflamatoris. Antitussígens. Expectorants i mucolítics. Altres fàrmacs que actuen en l'àmbit de l'aparell respiratori.
SECCIÓ V
FARMACOLOGIA DE LA IMMUNITAT I QUIMIOTERÀPIA ANTINEOPLÀSICA
19. Fàrmacs immunosupressors i immunoestimulants. Mecanismes d'acció i aplicacions terapèutiques.
20. Principis generals del tractament medicamentós de les malalties neoplàsiques. Mecanismes d'acció i classificació de les substàncies antineoplàsiques.
SECCIO VI
SISTEMA NERVIÓS CENTRAL I PSICOFARMACOLOGIA
21. Fàrmacs antiepilèptics. Classificació i mecanismes d'acció. Condicionants farmacocinètics. Pautes terapèutiques en el tractament de la epilèpsia.
22. Tractament farmacològic de la malaltia de Parkinson. Fàrmacs útils en el tractament de les corees i en altres trastorns del moviment. Relaxants musculars no anticolinèrgics.
23. Bases bioquímiques de les malalties mentals. Tractament dels trastorns d'ansietat i de les crisis d'angoixa. Fàrmacs ansiolítics : benzodiazepines, serotonèrgics i altres ansiolítics.
24. Hipnòtics, concepte i utilització. Criteris clínics i farmacològics en el tractament dels insomnis. Benzodiazepines i anàlegs. Altres hipnòtics.
25. Fàrmacs estimulants del sistema nerviós central, psicoestimulants i al•lucinògens. Nootrops i neuroprotectors.
26. Fàrmacs antidepressius. Classificació. Antidepressius tricíclics. Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina. Inhibidors de la monoamino-oxidasa. Altres antidepressius.
27. Tractament farmacològic de les psicosis. Neurolèptics: fenotiacines, butirofenones, tioxantens, ortopramides. Fàrmacs antimaníacs. Fàrmacs útils en els trastorns de l'alimentació.
SECCIO VII
FARMACOLOGIA DEL DOLOR
28. Analgèsia. Concepte i classificació dels analgèsics. Analgèsics majors: derivats opiacis naturals i sintètics. Altres analgèsics narcòtics. Fàrmacs antagonistes i agonistes parcials dels receptors opiacis. Analgèsics menors. Fàrmacs antitèrmico-analgèsics. Antiinflamatoris no esteroïdals.
29. Fonaments de l'anestèsia general. Mètodes per obtenir una anestèsia general. Anestèsics d'acció generalitzada. Anestèsia local: fonaments i indicacions.
SECCIÓ VIII
FARMACOLOGIA DEL SISTEMA ENDOCRÍ
30. Desenvolupament de la Farmacologia endocrinològica. Hormonoteràpia substitutiva i medicamentosa. Modificacions farmacològiques de l'equilibri hormonal: possibilitats d'actuació. Farmacologia del sistema hipotàlem-hipòfisi.
31. Farmacologia de la secreció tiroïdal i del metabolisme del iode. Derivats tiroïdals sintètics i la seva utilitat en les desviacions del metabolisme energètic.
32. Pàncreas i metabolisme glucídic. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la diabetis : insulina, hipoglucemiants orals, inhibidors de les a-glicosidases i altres. Tractament farmacològic de les hipoglicèmies : glucagó.
33. Hormones del córtex suprarenal : glucorcorticoides i mineralcorticoides. Corticosteroides sintètics. La seva utilització clínica. Inhibidors de la funció córticosuprarenal: aplicacions.
34. Utilitat terapèutica dels andrògens i anabolitzants. Antiandrògens. Utilitat terapèutica dels estrògens i progestàgens i dels seus bloquejants específics.
35. Farmacologia de la fertilitat i concepció.
SECCIÓ IX
TERAPÈUTICA ANTIINFECCIOSA
36. Antibiòtics I : classificació i activitat antibacteriana.
37. Antibiòtics II : Mecanismes d'acció dels diferents antibacterians i mecanismes de resistència dels gèrmens.
38. Antibiòtics III : Farmacocinètica i efectes secundaris més rellevants dels diferents antimicrobians.
39. Antibiòtics IV : Indicacions terapèutiques, contraindicacions i interaccions dels antimicrobians.
40. Quimioteràpia antituberculosa. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la lepra.
41. Fàrmacs utilitzats en el tractament de les malalties produïdes per fongs i virus.
42. Fàrmacs utilitzats en les malalties produïdes per paràsits, més freqüents en el nostre medi.
SECCIO X
SISTEMA CARDIOVASCULAR
43. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la insuficiència cardíaca. Fàrmacs inotrópics positius : glucòsids cardiotònics. Fàrmacs que augmenten l'AMP-c intracel•lular: agonistes beta-adrenèrgics, inhibidors de la fosfodiesterasa. Fàrmacs dopaminèrgics. Inhibidors de l'enzim convertidor de l'angiotensina. Antagonistes selectius del receptor AT1 de l'angiotensina. Diürètics. Altres.
44. Fàrmacs antiarítmics. Antagonistes del canal del Na+ (grups Ia, Ib i Ic); bloquejadors dels receptors beta (grup II); prolongadors del potencial d'acció (grup III) i bloquejadors del canal del calci (grup IV).
45. Fàrmacs vasodilatadors. Nitrats i nitrits. Inhibidors de l'activitat simpàtica: bloquejadors alfa y beta. Fàrmacs que actuen directament sobre el múscul llis vascular : blocadors dels canals del calci. Fàrmacs que interfereixen el sistema renina-angiotensina.
46. Farmacologia de la coagulació. Fàrmacs procoagulants. Fàrmacs anticoagulants: antiagregants, fibrinolítics i anticoagulants pròpiament dits.
SECCIÓ XI
FARMACOLOGIA DEL METABOLISME I DE L'EQUILIBRI HIDROSALÍ
47. Substàncies utilitzades en els estats anèmics: vitamina B12, àcid fòlic, ferro. Tractament de les intoxicacions per compostos de ferro. Vitamines d'interès farmacològic. Vitamina A i derivats: retinol, retinal i àcid retinoic. Vitamina E.
48. Control de la calcèmia. Tractament farmacològic de les alteracions del metabolisme del calci i del fòsfor. Parathormona, vitamina D3 i metabòlits actius. Tirocalcitonina. Bifosfonats.
49. Tractament actual de les hiperlipèmies. Fàrmacs utilitzats en els trastorns de l'àcid úric.
SECCIÓ XII
FARMACOLOGIA DE L'APARELL DIGESTIU
50. Fàrmacs que modifiquen la motilitat gastrointestinal.
51. Fàrmacs que modifiquen les secrecions digestives. Terapèutica antiulcerosa.
PROGRAMA D'ACTIVITATS PRÀCTIQUES Consta de diverses activitats, presencials i no presencials, que es detallen a continuació.
SEMINARIS Seminari 1. Càlculs bàsics en el laboratori: solucions, concentracions, corbes patró i representació gràfica. Principis generals de farmacocinètica. Pas de fàrmacs a través de les membranes. Distribució i transport plasmàtic. Càlculs habituals per a establir pautes terapèutiques.
Seminari 2. Estudi dels paràmetres farmacocinètics. Models compartimentals. Cinètica de les dosis úniques i corbes de nivell plasmàtic. Paràmetres d'eliminació i paràmetres d'absorció. Estudi de les corbes d'eliminació urinària. Cinètica de les dosis múltiples.
Seminari 3. Principis generals de farmacodinàmia. Interacció fàrmac-receptor: afinitat, nombre de receptors i constants d'associació i dissociació. Quantificació de l'efecte farmacològic: corbes dosi-efecte. Conceptes de: agonisme i antagonisme.
PRÀCTIQUES DE LABORATORI Pràctica 1: Toxicitat farmacològica. Dosi letal 50 (DL50), dosi tòxica 50 (DT50) i dosi eficaç 50 (DE50). Concepte d'índex terapèutic. Assaig de citotoxicitat mitjançant el test d'hemòlisi.
Pràctica 2: Mètodes de valoració de l'analgèsia. Test de la placa calenta.
PRÀCTIQUES AULA D'INFORMÀTICA Sessió 1: Bases de dades sobre fàrmacs i medicaments. Obtenció d'informació farmacològica a través d'internet. Elaboració d'un treball de recerca sobre medicaments.
Sessió 2: Quantificació de l'efecte farmacològic. Construcció de corbes dosi-resposta a partir d'estudis de bany d'órgans. Càlcul de pD2 i pA2. Antagonisme no competitiu.
Efecte dels fàrmacs sobre el sistema cardiovascular: un exemple d'estudi "in vivo".
APRENENTATGE BASAT EN PROBLEMES Resolució d'un problema basat en els temes 19 i 20. Exigeix l'elaboració d'un treball en grup
DEBATS Es tracta de tres sessions de dues hores cadascuna, en les que el professor proposarà una sèrie de preguntes de resposta múltiple, un o més problemes o casos, i un debat oral amb cada alumne. Els continguts de cadascun dels debats s'ajustaran als temes de les seccions corresponents del programa desenvolupats per cada professor, i seran anunciats públicament amb antelació.

Atenció personalitzada
Descripció
Donat que l'assignatura es troba en situació d'"Extinció-Tutoria", es prega als alumnes interessats que contactin el professor responsable de l'assignatura (Dr. Sureda, francesc.sureda@urv.cat) per a les sessions personalitzades de seguiment i tutoria.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La qualificació serà el resultat de la mitja ponderada de la qualificació teòrica (80%)i de la pràctica (20%). La qualificació teòrica s'obtindrà a partir d'un examen de tipus test (5 opcions possibles). La pràctica, serà la resultant de les qualificacions d'anteriors convocatòries.


Fonts d'informació
Bàsica H.P. RANG, M.M. DALE, J.M. RITTER, P.K. MOORE., Farmacología. Rang y Dale. , 6a edició, Elsevier. Madrid, 2008.
J. FLÓREZ, Farmacología Humana, 5a edició, Ed. Elsevier Masson. Barcelona, 2008
B.G. KATZUNG, Farmacología básica y clínica, 11a edició, McGraw-Hill. México, 2010
Unitat de Farmacologia. URV, Guions i presentacions de la unitat. Moodle de l'assignatura, ,

Complementària I. STOCKLEY, Interacciones farmacológicas, 3a edició, Pharma Editores, S.L. Barcelona, 2009
L. L. BRUNTON, GOODMAN & GILMAN: Las bases farmacológicas de la terapéutica, 11 edició, McGraw-Hill Interamericana. México, 2007
A. LEE, Reacciones adversas a los medicamentos., , Pharma editores. Barcelona, 2007
S. C. SWEETMAN, Martindale : guía completa de consulta farmacoterapéutica, 2a edició, Pharma editores, Barcelona, 2003

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent