DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ALIMENTACIÓ, NUTRICIÓ I METABOLISME Codi 14011104
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
1.5 0.8 0.7 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BULLÓ BONET, MÒNICA
Adreça electrònica monica.bullo@urv.cat
Professors/es
BULLÓ BONET, MÒNICA
Web
Descripció general i informació rellevant Bases sobre la nutrició i l'alimentació. Principis fisiològics de l'absorció, la digestió i la utilització dels nutrients. Factors que condicionen la ingesta i la necessitat de nutrients. Utilització dels nutrients en diferents situacions fisiològiques. Recomanacions alimentàries en l'individu sa.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Introducció a la nutrició Composició química del còs humà. Models de composició corporal.
Estudi del metabolisme energètic Oxidació de substarts i termogènesi. Components de la despesa energètica. Mètodes de valoració
Nutrició i metabolisme dels hidrats de carboni Estructura. Principals fonts alimentàries. Funcions i importància dels HC en l'alimentació
Nutrició i metabolisme de les proteïnes Estructura i funció dels aminoàcids. Aminoàcids essencials. Fonts proteïques.Concepte de balanç nitrogenat

Nutrició i metabolisme dels greixos Estructura i tipus d'àcids grassos. Principals fonts alimentàries. Funcions i importància dels lípids en l'alimentació
La fibra en la dieta Concepte i tipus. Importància fisiològica- Mecanismes d'acció i repercussió sobre l'estat de salut. Fibra i flora intetsinal. Us de la fibra per la rpevenció de malalties.
Regulació de la ingesta energètica Senyals pre i post-absortives. Control gastrointestinal. Paper de la leptina
Dejuni Resposta endocrino metabòlica

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes i problemes

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació
Bàsica Mahan Lk, Escott-Stump S, Alimentación, nutriicón y dietoteràpia, Saunders, 1998
Linder MC, Nutrición, aspectos bioquímicos y clinicos, EUNSA, 1988
M Hernández A Sastre, Tratado de nutrición, Díaz de Santos, 1999

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent