DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) NUTRICIÓ I SALUT PÚBLICA Codi 14012109
Ensenyament
Medicina (1994)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
1.5 0.6 0.9 Obligatòria Cinquè Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
MURPHY ., MICHELLE
Adreça electrònica nancy.babio@urv.cat
michelle.murphy@urv.cat
Professors/es
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
MURPHY ., MICHELLE
Web
Descripció general i informació rellevant Salut pública, alimentació i nutrició. Relació entre alimentació i salut de la població. Problemes de la salut relacionats amb la nutrició en països desenvolupats i en vies de desenvolupament. Avaluació de l'alimentació i estat nutricional de la població.

Competències
Codi  
A30 Nutrició
A39 Implementació d’accions preventives per promocionar la salut tant a nivell individual com poblacional
A40 Desenvolupament d’estratègies de salut i screening
A48 Epidemiologia i Salut Pública
B3 Comunicació amb els companys i treball en equip
B7 Metodologia científica i de recerca
B8 Aprenentatge de la metodologia estadística i la seva aplicació
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llengua pròpia

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre, reflexionar i valorar la relació entre alimentació i salut en poblacions de països desenvolupats i en vies de desenvolupament. A30
A48
Saber aplicar, reconstruir i valorar estratègies de prevenció nutricional A30
A39
A40
A48
B7
Analitzar, ser capaç de reconstruir i participar de les tècniques emprades per estudiar la relació entre alimentació i salut. A30
A48
B7
Aprendre com avaluar la importància d'evidències científiques en relació a la nutrició. B7
B8
Aprendre com fer una avaluació crítica d'articles científics relacionats amb els coneixements explicats a les classes teòriques. B7
Aprendre a aprendre; Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu; Aprendre a treballar en grups de forma col·laborativa; Expressar-se correctament (oral i escriptura) a la llengua pròpia. B3
C1
C3
C5

Continguts
Tema Subtema
BLOC TEORIC (1)
La deficiència en iode. Un problema de salut pública?
1) Prevalença
2) Consequències
3) Causes
4) Estratègies de prevenció
BLOC TEORIC (2)
Estat en folats i gestació
El paper dels folats en el desenvolupament fetal i l'evolució normal de l'embaràs
BLOC TEORIC (3)

La malnutrició al mon
1) Epidemiologia de la malnutrició als països en vies de desenvolupament.
2)Tècniques de valoració de l'estat nutricional de poblacions.
3) La lluita contra la fam
BLOC SEMINARIS PRÀCTICS Discussió amb els alumnes dels treballs grupals realitzats pels alumnes sobre articles prèviament assignats pels tutors.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
6 3 9
Treballs
0 5 5
Presentacions / exposicions
1 0 1
 
Atenció personalitzada
2 1 3
 
Proves objectives de preguntes curtes
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació genèrica de l'assignatura.


Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula.
Treballs Treballs:
A principi de curs, el tutor dividrà cada grup d'alumnes en grups de màxim 10 alumnes als que se'ls hi assignarà un article per treballar en relació al temari teòric.

Els alumnes de manera individual hauran de presentar a final de curs un treball per escrit seguint unes normes prèviament establertes. També, de forma grupal els alumnes presentaran oralment aquest treball una vegada consensuat entre tot el grup (s'establiran unes normes de presentació del treball grupal).

Els alumnes entregaran el treball mitjançant Moodle seguin les intstruccions administrades pels tutors el primer dia de classe.

Presentacions / exposicions Exposició i defensa oral del treball

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Treballs
Presentacions / exposicions
Descripció
L'alumne disposarà de tutories grupals amb el professor durant tot el quatrimestre.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Avaluació del treball presentat per escrit

35%


Presentacions / exposicions Exposició oral_ powerpoint del treball 20%
Atenció personalitzada S'avaluarà l'interès i grau d'implicació en la preparació dels treballs durant les tutories 5%
Proves objectives de preguntes curtes A l'exàmen escrit entrarà el temari teòric així com qualsevol aspecte tractat a classe sobre els principals temes teòrics i qualsevol aspecte sobre el treball. 40%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica , Malnutrició: http://www.who.int/nut/documents/nhd brochure.pdf. Turning the tide of malnutrition. Responding to the challenge of the 12st century, , WHO/NHD 00.7
Gibney MH, Margetts BM, Kearney JM, Arab L, Public Health Nutrition (2004), Blackwell Science, ISBN:0-632-05627-4

Altres recursos:

Es penjaran a la web de Moodle els articles que els alumnes utilitzaran per fer el treball.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent