DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) FISIOLOGIA HUMANA Codi 14204004
Ensenyament
Grau en Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
LINARES VIDAL, M. VICTORIA
Adreça electrònica jaume.folch@urv.cat
montserrat.belles@urv.cat
xavier.cliville@urv.cat
mvictoria.linares@urv.cat
jc.vallve@urv.cat
alejandra.rojas@urv.cat
judit.biosca@urv.cat
sandraibeth.salazar@urv.cat
noemi.serra@urv.cat
Professors/es
FOLCH LOPEZ, JAUME
BELLÉS MATEU, MONTSERRAT
CLIVILLÉ GUASCH, XAVIER
LINARES VIDAL, M. VICTORIA
VALLVÉ TORRENTE, JOAN CARLES
ROJAS GÓMEZ, ALEJANDRA
BIOSCA BRULL, JUDIT
SALAZAR ESTEBAN, SANDRA IBETH
SERRA ENCINAS, NOEMI
Web
Descripció general i informació rellevant <div><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p></div><div>L'assignatura constitueix un pont conceptual entre la bioquímica bàsica i la fisiologia humana, abordant temes centrals de la fisiologia humana des d'una perspectiva molecular</div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A41 Tenir els coneixements bàsics en els quals es basa la medicina per a resoldre problemes de salut
 A42 Conèixer l'estructura i la funció de l'organisme humà en estat de salut i de cadascun dels seus òrgans i aparells
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A41 Conèixer l’estructura de les biomolècules per entendre les propietats determinants de la seva funció biològica en el context cel•lular i de l’organisme
Conèixer les estructures i les funcions bàsiques de les cèl•lules de l’organisme humà, amb l’aplicació dels conceptes i el llenguatge bioquímics
Aprendre a utilitzar l’enfocament bioquímic en l’estudi de les funcions cel•lulars i de l’organisme
Conèixer les bases teòriques i pràctiques de les tècniques bioquímiques aplicades a la investigació i la mesura de les funcions cel•lulars.
Conèixer les bases moleculars de la malaltia
Conèixer les bases genètiques que li permetin comprendre la fisiopatologia
 A42 Conèixer i descriure les funcions normals dels diversos sistemes i aparells de l’organisme, en els diversos nivells d’organització (des de l’organisme intacte fins als nivells cel•lular, subcel•lular i molecular)
Conèixer els mecanismes homeostàtics i de regulació dels diversos sistemes i aparells
Conèixer les bases teòriques i l’aplicació dels diversos mètodes d’exploració funcional del sistemes i dels aparells.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
CONTINGUTS DE BIOQUIMICA:

CAPITOL 1
FISIOLOGIA MOLECULAR
TEMA 1. Bases moleculars de la immunitat
Generalitats de la resposta immunitaria. Complement: funcions biològiques de les proteïnes del complement. Mecanismes : via clàssica i via alternativa. El complexe d’atac a la membrana, regulació. Anticossos: estructura, regions variables i constants. Classes d’immunoglobulines. Reordenació dels gens de les immunoglobulines. Generació del repertori d’anticossos. Control transcripcional de la producció d’anticossos. Aspectes estructurals de la unió antigen-anticos. Complexe major d’histocompatibilitat (MHC) : sentit biològic de les molècules del MHC. Estructura de les molècules de classe I i II, comparació amb les immunoglobulines. Organització genòmica del MHC. Paper dels gens del MHC en els mecanismes de la autoimmunitat. Mecanisme molecular de la producció d’anticossos. Presentació de l’antígen a les cèl.lules T, restricció pel MHC. Activació de les cèl.lules T restringida pel MHC, paper de les proteïnas CD4 i CD8. Efectes bioquímics dels antígens sobre les cèl.lules B. Interaccions entre linfòcits T i B en el mecanisme de producció d’anticossos.


TEMA 2. Proteïnes transportadores de gasos
Hemoglobina i mioglobina, estructura i funció. Grup Hemo. Paper del d-2,3-bifosfoglicerat (BPG). Comportament cooperatiu de la molècula d’hemoglobina, equació de Hill. Transport de C02 i efecte Bohr. Canvis conformacionals lligats a la funció transportadora. Regulació alostèrica. Família genètica de l’hemoglobina.


TEMA 3. Bioquímica de la contracció muscular
Estructura molecular del múscul estriat. Característiques bioquímiques de les molècules d’actina i miosina. Proteïnes associades : tropomiosina, troponina i distrofina. Mecanisme de la contracció : model dels filaments lliscants. Energètica i control de la contracció. Mecanisme i control de la contracció en el múscul llis. Actina i miosina en cèl.lules no musculars.


TEMA 4. Bioquímica de los òrgans dels sentits
Bioquímica de la visió: la retina, estructura dels fotorreceptors. Potencial de membrana de les cèl.lules fotorreceptores i paper del GMPc. Estructura de la rodopsina. Metabolisme del 11-cis-retinal i relació amb la vitamina A. Fotoexcitació de la rodopsina. Transducció de senyals a partir de la metarrodopsina II : paper de la transducina i de la GMPc fosfodiesterasa. Fase de regeneració del cromòfor. Visió dels colors. Bioquímica de la audició. Estructures relacionades. Transducció de la senyal.




TEMA 5. Bases moleculars de l’absorció i transport de coenzims i biomolècules
Bomba Na+/K+. Absorció intestinal de NaCl, secreció epitelial de bicarbonat. Absorció epitelial de glucosa. Absorció de glúcids, proteïnes i lípids.


TEMA 6. Metabolisme dels xenobiòtics. Estrés oxidatiu i envelliment
Metabolisme dels xenobiòtics: funcions biològiques del citocrom p450. Radicals lliures i oxidació. Enzims antioxidants i envelliment.

CAPITOL 2
MECANISMES DE SENYALITZACIÓ I COMUNICACIÓ MOLECULARS
TEMA 7. Citoquines i Factors de creixement
La resposta de fase aguda. Estructura del lipopolisacàrid (LPS). Cascada de citocines en la sepsis: paper del factor de necrosi tumoral (TNF) i interleucines 1 i 6 (IL-1, IL-6). Citocines com a reguladores de l'activació, proliferació i diferenciació cel.lulars: IL-2 i IL-3. D'altres citoquines implicades en la immunitat natural: interferó i quimiocines.


TEMA 8. Mecanismes d'acció hormonal
El sistema endocrí. Clasificació. Jerarquització molecular. Hipotàlam. Hipòfisi. Mecanismes moleculars de transducció de la senyal hormonal. Adenilatciclasa. AMPc. Proteïnes G. Proteinquinases. GMPc. Implicacions mèdiques de receptor d’insulina. Paper del fosfatidilinositol. El Ca++ com a segon missatger.


TEMA 9. Mecanismes moleculars de mort cel.lular
Mecanismes de mort cel.lular i funcions biològiques de l’apoptosi: implicacions en processos neurodegeneratius i càncer. Mecanismes moleculars : via extrínseca, via intrínseca, caspases, vies independents de caspases. Radicals lliures i funció mitocondrial. Efectes del dany oxidatiu al DNA, mecanismes de reparació. Vies de senyalització molecular: ATM i ATR, p53, MAP kinases, JNK kinases, ciclines i quinases depenents de ciclines, factors de transcripció. Factors epigenètics: histones i silenciament gènic, mecanismes de metilació del DNA. Models d’estudi: models animals, models “in vitro”.





CONTINGUTS PROGRAMA PRÀCTIC BIOQUÍMICA:

Seminaris
En els seminaris es treballaran tres casos problema i es durà a terme una activitat de tipus PBL, proposats a l’inici del curs, i que els alumnes aniran treballant en grups al llarg del mateix. Per a la resolució dels casos, els alumnes podran utilitzar la informació bibliogràfica i els recursos bioinformàtics recomanats, així com els continguts teòrics de les classes magistrals.
SEMINARIS DE DISCUSSIÓ (3): Presentació dels casos. Presentació dels recursos bibliogràfics i bioinformàtics. Discussió dels casos 1,2 i 3.
SEMINARIS PBL (2) : Presentació de l’activitat i discussió
Pràctiques de laboratori PRÀCTICA 1: Determinació de proteïna C reactiva.
PRÀCTICA 2: Valoració d’una corba de glucosa en plasma.
PRÀCTICA 3: Determinació de la creatina quinasa (CK) i del seu isoenzim MB.




CONTINGUTS DE FISIOLOGIA:

BLOC 1 FISIOLOGIA.
INTRODUCCIÓ A LA FISIOLOGIA. COMUNICACIÓ I INTEGRACIÓ




TEMA 1. Introducció a la fisiologia general. Organització funcional del cos humà. Compartiments funcionals del cos. Integració dels processos de membrana. homeòstasi. Sistemes i aparells fisiològics. Compartiments funcionals
Comunicació entre cèl·lules. Vies de senyalització
Mecanismes de transport a través de la membrana.




BLOC 2 FISIOLOGIA. FISIOLOGIA GENERAL DEL SISTEMA NERVIÓS. EXCITABILITAT I ELECTROFISIOLOGIA CEL•LULAR
TEMA 2. Fisiologia general de la membrana. Cèl·lules excitables. Potencial d’acció. Període refractari. Conducció continua i saltatòria. Conducció antidròmica. Propietats i reaccions de l’impuls nerviós enfront a paràmetres de variabilitat. Conducció en els diferents tipus de fibres nervioses.


TEMA 3. Transmissió sinàptica. Sinapsis elèctrica i química. Característiques i implicacions funcionals. Sinapsis química. Generalitats dels neurotransmissors i neuromoduladors. Potencials postsinàptics. Sumació temporal i espacial. Fenòmens de facilitació i inhibició. Circuits neuronals


TEMA 4. Neurotransmissors i Plasticitat Neuronal.


TEMA 5. Organització funcional del Sistema Nerviós. Funció Integradora, sensitiva i motora.


BLOC 3. FISIOLOGIA GENERAL DEL MÚSCUL. BASES FUNCIONALS DE LA CONTRACCIÓ. TEMA 6. Funcions dels músculs. Unió neuromuscular. Funcions dels músculs, tipus.


TEMA 7. Fisiologia de la contracció del múscul esquelètic.


TEMA 8. Fisiologia de la contracció del múscul cardíac


TEMA 9. Fisiologia de la contracció del múscul llis


SEMINARIS FISIOLOGIA:

3 seminaris relacionats amb els continguts de l'assignatura.
CONTINGUT PROGRAMA PRÀCTIC FISIOLOGIA:
Pràctica 4. Primers Auxilis.

Pràctica 5. Simulació informàtica de la transmissió de l’impuls nerviós (Programa PhysioEx)

Pràctica 6. Exploració reflexes i parells cranials.

Pràctica 7. Simulació informàtica del funcionament del sistema neuromuscular (Programa PhysioEx)


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Pràctiques a laboratoris
A41
A42
18 4.5 22.5
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A41
A42
36 54 90
Seminaris
A41
A42
12 3 15
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A42
3 0.5 3.5
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A41
A42
3 3 6
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A41
A42
5 0 5
Proves objectives de tipus test
A41
A42
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Pràctiques a laboratoris Prendre contacte amb les tècniques bàsiques d'un laboratori de biomedicina. Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través dels diferents laboratoris.
Activitats Introductòries Presentació de la programació, continguts, desenvolupament i criteris d'avaluació de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició i desenvolupament dels continguts teòrics de l'assignatura.
Seminaris Estimular l'autoaprenentatge i la resolució de problemes en equip. Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Cerca i comentari d'articles relacionats amb els continguts de l'assignatura.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d'un àmbit de coneixement en un context determinat. Exercicis pràctics a través de les TIC (Programa PhyioEx)
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Treball en grup sobre un cas plantejat a classe
Atenció personalitzada Atenció personalitzada de l'alumne sobre els continguts de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció
L'horari d'atenció a l'alumne es concertarà mitjançant correu electrònic al professorat. L’atenció pot ser presencial o virtual mitjançant el Teams si la situació ho requereix.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves objectives de tipus test
A41
A42
Hi haurà una prova final on s'avaluaran els continguts teòrics, de l'assignatura mitjançant preguntes tipus test.

70%
Proves objectives de tipus test
A41
A42

Hi haurà una prova final on s'avaluaran els continguts pràctics i de seminaris de l'assignatura mitjançant preguntes tipus test.
30%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria
  • "El professor podrà establir a la Guia Docent aquelles mesures que consideri oportunes per al bon desenvolupament de les activitats avaluatives. Les mesures podrien incloure limitacions pel que fa a l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat" (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).
  • Si cap estudiant vol millorar la nota en la 2ª convocatòria, ha de saber que en el moment que es presenta a la 2ª convocatòria, perd la nota obtinguda en la 1ª convocatòria. En 2ª convocatòria es seguiran els mateixos criteris d'avaluació que en la 1ª convocatòria.
  • L'assistència a les sessions pràctiques i de seminaris és obligatòria. En el cas de no assitir a alguna sessió, la nota final corresponent al 30% de les pràctiques i seminaris computarà com un 0.
  • L'examen final de teoria constarà de 75 preguntes tipus test amb una única resposta correcta. Per tal d'obtenir un 5 de l'examen, cal tenir el 65% de les respostes correctes, donat que les respostes errònies no descompten.
  • En l'avaluació de l'assignatura, es farà la suma del 70% de la nota obtinguda en la prova tipus test de teoria i el 30% de la nota obtinguda de l'examen de pràctiques i seminaris, sempre i quan la nota de teoria sigui una nota igual o superior a 4. L'alumne que amb la mitjana ponderada obtingui una nota igual o superior a 5 haurà superat l'assignatura.
  • Dintre de l'espai moodle de l'assignatura l'alumne disposarà del pla de treball de l'assignatura on constarà de forma detallada informació de cada activitat, criteris d'avaluació i cronograma de l'assignatura.
  • L'examen d'aquesta assignatura es realitzarà en la llengua vehicular d'aquesta assignatura, el català.

  • Fonts d'informació

    Bàsica Berne, R. Levy, M, Fisiologia, 7ª ed Elsevier Mosby, 2018
    * Guyton AC, Hall JE, Tratado de Fisiología Médica, 14a ed. Interamericana-McGraw Hill, 2021
    *Silverthorn DU, Fisiología Humana, 8a ed. Panamericana, 2019
    * Tresguerres JAF, Fisiología Humana, 5a ed. Interamericana-Mc Graw-Hill, 2020
    D.L. Nelson, M.M. Cox., Lehninger. Principios de Bioquímica., 7ª ed. Omega, 2018
    Rhoades R.A., Bell D.R., Fisiolgía Médica, 5ª ed Wolters Kluwer, 2018

    Recursos d'informació en línia (Biblioteca Digital URV). L'asterisc (*) mostra els llibres que es troben en format electrònic.

    Complementària * Fox SI, Fisiología Humana, 14a ed. Mc Graw-Hill, 2016
    Susan E, Netter. Fundamentos de Fisiología, 1ª ed. Elsevier Masson, 2011
    Abbas, Lichtman & Pillai, Inmunología básica: Funciones y trastornos del sistema inmunitario, 6ª ed. Elsevier, 2020
    Devlin TM, Bioquímica. Libro de texto con aplicaciones clínicas., 4ª ed. Reverté, 2004
    Baynes JW, Dominiczak MH., Bioquímica Médica., 2ª ed. Elsevier Mosby, 2006
    Recomanacions


    (*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent