DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) TOXICOLOGIA AMBIENTAL Codi 14204211
Ensenyament
Grau en Medicina (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
MARQUÈS BUENO, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.marques@urv.cat
david.mateo@urv.cat
Professors/es
MARQUÈS BUENO, MONTSERRAT
MATEO GARCÍA, DAVID
Web
Descripció general i informació rellevant <div><p>L’assignatura versa sobre els principals contaminants mediambientals i les substàncies tòxiques presents en els aliments, i els efectes que poden tenir sobre el cos humà. Es presentaran conceptes fonamentals sobre toxicologia clínica i ambiental, i s’identificaran els riscos per a la salut derivats de l’exposició a agents químics, físics i biològics. L’objectiu és que l’alumnat tingui els coneixements bàsics en casos d’exposició ambiental o laboral a tòxics i d’intoxicació alimentària.</p></div><p>L'assignatura s'imparteix en <b>català</b>.</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A30 Saber en relació a la nutrició per al tractament del pacient
 A36 Reconèixer les causes de la malaltia i les amenaces per la salut dels individus i poblacions de risc
 A46 Conèixer les causes de la malaltia i formes d'emmalaltir
 A48 Saber sobre l'epidemiologia i salut pública en la qual es basa la medicina per a resoldre problemes de salut
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A30 Indicar una dieta adequada
 A36 Conèixer els problemes de salut pública prioritaris en la comunitat
 A46 Conèixer les causes externes de la malaltia: microbiologia
Conèixer les causes externes de la malaltia: toxicologia
Conèixer les causes externes de la malaltia: ocupacional
 A48 Tenir els fonaments científics i les bases operatives de la metodologia epidemiològica aplicada a les necessitats professionals del metge general.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Salut i medi ambient
2. Fonaments de toxicologia ambiental
3. Toxicocinètica
4. Mecanismes de toxicitat
5. Toxicologia sistèmica
6. Tòxics en la gènesi del càncer, mutacions i efectes sobre la reproducció
7. Avaluació de la toxicitat i control de l'exposició a tòxics
8. El procés d'avaluació de riscos i la seva importància en salut pública
9. Metalls i metal·loides
10. Plaguicides
11. Compostos orgànics persistents
12. Hidrocarburs aromàtics policíclics
13. Contaminants emergents. Disruptors endocrins
14. Principals tòxics presents als aliments
15. L'aigua: aigua de consum humà i agües residuals
16. Mescles de contaminants químics
17. Exposició a tòxics durant l'embaràs i la lactància
18. Ecotoxicologia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A30
A36
A46
20 7.5 27.5
Seminaris
A30
A36
8 7.5 15.5
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A46
A48
6 7.5 13.5
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de tipus test
A30
A36
A46
A48
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Explicació oral dels temes amb presentaciones power point. El material docent estarà disponible al Moodle.
Seminaris Sessions a on es tractaran temes específics d'interès en toxicologia ambiental. Es pretén que l'alumne participi activament d'aquestes sessions amb la realització d'activitats prèvies, discussió de casos, debats, o plantejament de dubtes.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Preparació d'un tema per part dels alumnes a partir d'un problema plantejat per part del docent. Treball en equip en grups reduïts.
Atenció personalitzada Atenció al despatx i on-line a través de correu electrònic i/o Moodle

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A30
A36
L'assistència als seminaris és obligatòria. Caldrà realitzar una tasca al moodle. 10% of the global mark
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A46
A48
S'avalua l'assistència a les dues sessions del PBL, la participació de l'alumne a les sessions de treball, el treball escrit i l'exposició oral. 20% of the global mark
Proves objectives de tipus test
A30
A36
A46
A48
Els temes del programa s'avaluaran mitjançant un examen tipus test de 30 preguntes amb 4 opcions de resposta. Cada pregunta ben contestada val 1 punt sobre 30, les respostes errònies resten 0,33 i en blanc 0.
70% of the global mark
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

No es guarden les notes de cursos anteriors als alumnes repetidors. S'hauran de tornar a fer les tasques corresponents dels seminaris i el PBL.

Cal haver obtingut una nota mínima de 4 sobre 10 a l'examen per fer mitjana amb els seminaris i PBL.

No es permet l'ús de telèfons mòbils durant els exàmens.


Fonts d'informació

Bàsica

Bezman Tarcher A (1992) Principles and Practice of Environmental Medicine, Plenum Medical, New York.

Chang LW (1996) Toxicology of Metals, CRC Lewis Publishers, Boca Raton, Florida, USA.

Derache R (1990) Toxicología y Seguridad de los alimentos, Omega, Barcelona.

Klaassen CD, Watkins J (1998) Casarett and Doull's Toxicology, 5th edition. McGraw-Hill Pub. Co., New York, USA.

Ladrón de Guevara J, Moya Pueyo V (1995) Toxicología Médica, Clínica y Laboral. Interamericana McGraw-Hill, Madrid.

Rosentock L, Cullen MR (1994) Textbook of Clinical and Occupational amd Environmental Medicine, W.B. Saunders Company, Philadelphia, USA.

Shibamoto T, Bjeldanes LF (1996) Introducción a la Toxicología de los Alimentos, Ed. Acribia, Zaragoza.

Casarett i Doull’s (2001) Toxicology. The basic science of poisons. McGraw Hill, 6th edició.

D’Mello JPF (2003) Food Safety. Contaminants and Toxins. CABI Publishing, UK.

Omaye S (2004) Food and Nutritional Toxicology. CRC press, USA.

Cameán AM, Repetto M (2006) Toxicología Alimentaria. Ed. Díaz de Santos, Madrid.

Repetto M, Repetto G (2009) Toxicología Fundamental. Ed. Díaz de Santos, Madrid. 4a edición

 

Food safety-from the farm to the fork: http://europa.eu.int/comm/food/index_en.htm

ATSDR: http://www.atsdr.cdc.gov/

Science direct: http://www.sciencedirect.com/

Calidad alimentaria: http://www.calidadalimentaria.com/index.asp

CODEX alimentarius: http://www.codexalimentarius.net/web/index_es.jsp

Consuma seguridad: http://www.consumaseguridad.com/web/es/investigacion/

JEFCA: http://www.fao.org/es/esn/jecfa/index_es.stm

Medline plus. Food contamination: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/foodcontaminationandpoisoning.html

FAO: http://www.fao.org/index_es.htm

Food safety and inspection service: http://www.fsis.usda.gov/

FDA. Center for food safety and applied nutrition:  http://www.cfsan.fda.gov/

Food safety: http://www.foodsafety.gov/~fsg/fsgfaq.html

Generalitat de Catalunya: http://www.gencat.net/

PubMed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi

EPA: http://www.epa.gov/

TOXNET http://toxnet.nlm.nih.gov/

Our stolen future: http://www.ourstolenfuture.org/

International programme on chemical safety: http://www.who.int/ipcs/en/

WHO. Food safety: http://www.who.int/foodsafety/en/

Instituto Nacional de Toxicología: http://www.mju.es/toxicologia/

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent