DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) ANATOMIA II Codi 14214005
Ensenyament
Grau de Fisioteràpia (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Primer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
SANTAFÉ MARTÍNEZ, MANUEL
JOVE SANS, MARÍA MONTSERRAT
Adreça electrònica manuel.santafe@urv.cat
montserrat.jove@urv.cat
Professors/es
SANTAFÉ MARTÍNEZ, MANUEL
JOVE SANS, MARÍA MONTSERRAT
Web http://moodle.urv.net/moodle/login/index.php
Descripció general i informació rellevant Desenvolupament neuromuscular. Connexions neuromusculars. Circuits neuronals de control muscular. Especificitat de les connexions neuromusculars. Plasticitat neural i sinàptica. Regeneració i envelliment del sistema muscular. Embriologia. Anatomia del sistema nerviós .

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Definir l'anatomia i fisiologia humanes, destacar les relacions dinàmiques entre l'estructura i la funció, especialment de l'aparell locomotor i els sistemes nerviosos i cardiorespiratori.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Analitzar l'anatomia del sistema nerviós central.
Analitzar l'organització morfològica del SNC. Comprèn la situació, relacions, morfologia, irrigació i estructura dels diferents components del sistema nerviós central. Comprèn les vies sensitives i motores del sistema nerviós central, els parells cranials i el sistema nerviós vegetatiu.
Comprendre, distingir i concebre l'estructura i la distribució normal dels teixits (teixit connectiu, teixit ossi, teixit cartilaginós, teixit muscular i teixit nerviós).
Explicar resumidament la citoarquitectura i histofisiología de teixit muscular, músculs, sinapsis neuromusculars, teixit ossi, ossos, cartílags esquelètics i articulacions diartrosiques.
Coneixèr quins són els factors que determinen el potencial de membrana i com variacions del voltatge, en resposta a diferents estímuls generen potencials d'acció.
Comprendre la transmissió sinàptica, en particular la transmissió neuromuscular, relacionant l'acció nerviosa i la contractació de la musculatura.
Relacionar els principis de la biomecànica amb el coneixement bàsic del cos humà: anatomia, fisiologia, histologia.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 1. Músculs en els estadis de la vida
1. Miogènesi. Concepte. De cèl•lules a teixit des del punt de vista de la diferenciació cel•lular. Cèl•lules diferenciades. Formació dels teixits musculars. Cèl•lules satèl•lit.
2. Lesió muscular. Concepte de regeneració i reparació muscular. Lesió d’axó: implicacions proximodistals. Tipus de noxes i mecanismes de lesió. Conseqüències morfofuncionals. Mecanismes implicats. Modificacions neuromusculars secundàries en la senilitat
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 2. Sinapsi neuromuscular en els estadis de la vida
3. Primoinnervació. Formació d’unions mioneurals a l’embrió. Especificitat dels contactes sinàptics embrionaris. Factors de regulació de la primoinnervació: matís extracel•lular, factors solubles, altres.
4. Canvis sinàptics en el període perinatal. Eliminació sinàptica en el període postnatal: transcendència, participació d’activitat neuromuscular, mecanismes de modulació. Mort de les motoneurones en el període perinatal: competitivitat, participació en l’activitat elèctrica
5. Plasticitat sinàptica. Elements de plasticitat neuromuscular: recuperació i retracció de l’axó. Reformació sinàptica. Mecanismes responsables de la plasticitat neural de la recuperació i de la retracció de l’axó. Especificitat de les connexions mioneurals. Factors de creixement nerviós. Molècules d’adhesió neural. Canvis de l’arquitectura mioneural en condicions fisiològiques: sedentarisme, exercici, senilitat.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 3. Citoarquitectura òssia
6. Estudi monogràfic dels components ossis: osteoblasts, osteòcits, matriu òssia. Funcions dels ossos. Irrigació, nutrició i innervació. Introducció a la biomecànica.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 4. Ossos en els estadis de la vida
7. Osteogènesi. Concepte. Teixit ossi primari. Ossificació intramembranosa. Ossificació encondral. Especialització en os compacte i esponjós. Placa epifisiària. Formació del periosti i endosti. Creixement proporcionat dels ossos. Factors que afecten l’ossificació.
8. Remodelació òssia. Osteosíntesi-osteòlisi. Remodelació permanent. Metabolisme ossi i calci. Remodelació de l’os compacte. Remodelació de l’os trabecular. Histofisiologia de la remodelació. Factors que afecten la remodelació òssia de l’adult. Envelliment ossi: osteoporosi. Reparació de fractures.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 5. Cartílags esquelètics
9. Varietats de cartílag esquelètic. Cartílag hialí articular: citoarquitectura, histofisiologia de la seva nutrició. Citoarquitectura dels discs invertebrals, meniscs i sínfisis. Histofisiologia de la nutrició en cada cas particular.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 6. Cartílags en els estadis de la vida
10. Condrogènesi. Concepte. Origen mesenquimal del nucli de condrificació. Mecanismes de creixement: expansiu i aposicional. Moduladors de la condrogènesi.
11. Reparació i envelliment del cartílag. Reparació del cartílag articular i fibrocartílag. Histofisiologia de l’envelliment del cartílag: cartílag articular, fibrocartílag. Coadjuvants/agreujants de l’envelliment/reparació del cartílag.
HISTOLOGIA:
BLOC TEMATIC 7. Articulació diartrósica
12. Articulacions: generalitats. Concepte. Elements articulars: superfície del cartílag articular, de la membrana i del líquid sinovial, meniscs, lligaments i càpsula articular
13. Estudi monogràfic dels elements articulars. Càpsula fibrosa, lligaments i tendons: estructura microscòpica, inserció òssia. Membrana sinovial: íntima i subsinovial segons la localització. Líquid sinovial: composició i histofisiologia.
14. Histofisiologia articular. Irrigació de la càpsula i de la membrana sinovial. Innervació. Organogènesi de les articulacions: diartrosi, sinartrosi. Envelliment sinovial. Envelliment de lligaments i tendons.
ANATOMIA HUMANA
SISTEMA NERVIOS
Embriologia: concepte. Fases del desenvolupament embrionari. Primera i segona setmana del desenvolupament.
Embriologia: tercera setmana del desenvolupament.
Desenvolupament de la columna i extremitats.
Desenvolupament del sistema nerviós
Organització morfològica i funcional del SNC.
Cervell: morfologia externa i relacions.
Cervell: estructura interna.
Tronc de l’encèfal. Morfologia externa i relacions. Origen aparent dels parells cranials. Estructura interna.
Cerebel: morfologia. Estructura i relacions.
Medul·la espinal: morfologia, estructura i relacions. Nervi raquidi.
Circulació del LCR.
Meninges. Sins cranials.
Irrigació del sistema nerviós central.
Hipotàlem. Hipòfisi. Epífisi.
Tipus de sensibilitat. Tàlem.
Vies sensitives. Vies estatoacústiques.
Còrtex cerebral. Àrees.
Nuclis i vies motores.
Globus ocular i vies òptiques sensorials.
Motor ocular comú. Vies òptiques reflexes. Troclear. Abducens.
Trigemin. Facial.
Neumogàstric. Glosofaringi. Espinal. Sistema olfactori.
Generalitats sistema nerviós vegetatiu. Cadena simpàtica prevertebral.
Simpàtic cervical. Simpàtic toràcic i abdominal. Parasi
ANATOMIA HUMANA
SISTEMA NERVIÓS: PROGRAMA PRÀCTIC
1.Osteologia: Ossos del crani. Base del crani.
2.Osteologia: Fosses del crani.
3.Malformacions del sistema nerviós central. Malformacions de l'aparell locomotor: tronc i extremitats.
4.Dissecció: Talls topogràfics de l’encèfal: cervell, cerebel, tronc de l’encèfal. Medul·la espinal. Models anatòmics. I
5.Dissecció: Talls topogràfics de l’encèfal: cervell, cerebel, tronc de l’encèfal. Medul·la espinal. Models anatòmics II

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A1
1 1 2
Sessió Magistral
A1
39 58.5 97.5
Pràctiques a laboratoris
A1
19 14.25 33.25
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A1
2 1.5 3.5
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de tipus test
A1
4 16 20
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripcio dels continguts de la materia. Distribució de continguts i professors. Descripció de metodologia didactica. Descripció de objectius i criteris evaluadors.
Sessió Magistral HISTOLOGIA:
Presentacio del programa teoric amb TICs

ANATOMIA HUMANA:
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l’aula.
Pràctiques a laboratoris HISTOLOGIA
1.- Modificacions microscòpiques per variacions d’activitat. Breu treball de laboratori relacionat amb la modificabilitat dels teixits neuromusculars sota diferents nivells d’activitat
2.- L’os com a òrgan. Observació i descripció del teixit nossi.
3.- Cartílag articular. Meniscs. Disc intervertebral. Observació i descripció de les diferentes varietats de teixits cartilaginosos

ANATOMIA HUMANA:

1.- Pràctiques a l’osteoteca:
Realització de pràctiques a l’osteoteca en grups de 17-20 alumnes, dividits en subgrups de 6, on estudiaran el crani (ossos aïllats, base del crani i fosses).
2.- Pràctiques a la sala de dissecció: Realització de pràctiques a la sala de dissecció, en grups de 17-20 alumnes, on estudien la morfologia del sistema nerviós central i els seus embolcalls, amb encèfals i medul•les humanes, així com diferents talls topogràfics.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques HISTOLOGIA
Simulació del potencial de repòs i d’acció.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
ANATOMIA HUMANA. Lloc: Unitat d’Anatomia Humana. Horari:(concertar cita previa) Montserrat Jové: dimecres de 11 a 13 h; dilluns i dijous de 15 a 17 h. montserrat.jove@urv.net HISTOLOGIA Lloc: Laboratoris Unitat Histologia i Neurobiologia. Horari:(concertar cita previa) Manel Santafe: dimecres de 9-10h manuel.santafe@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A1
HISTOLOGIA
Examen test de múltiple resposta.
Aquest inclou l'examen del programa pràctic.

ANATOMIA HUMANA:
Proves objectives de preguntes curtes.



HISTOLOGIA 80%

ANATOMIA 70%
Pràctiques a laboratoris
A1
HISTOLOGIA
Examen test de múltiple resposta.
Aquest inclou l'examen del programa pràctic.

ANATOMIA HUMANA
Examen pràctic: S'avaluen les diferents matèries englobades a l'apartat de classes pràctiques
Cal l'assitència al 75% de pràctiques per poder accedir a l'examen.


HISTOLOGIA 10%

ANATOMIA 30%
Proves objectives de tipus test
A1
HISTOLOGIA
Examen test de múltiple resposta.
Aquest inclou l'examen del programa pràctic.

ANATOMIA HUMANA:
Proves objectives de preguntes curtes (continguts de totes les classes magistrals, seminaris i pràctiques. Cal l'assitència al 75% de pràctiques per poder accedir a l'examen teòric)

HISTOLOGIA 20%

ANATOMIA 70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Del 100 % de l'assignatura ANATOMIA II: 66% Anatomia Humana i 33% Histologia

ANATOMIA HUMANA

Avaluació continuada: Cal l'assistència al 75 % de les pràctiques per tenir dret a exàmen. 70 % exàmens escrits (Primer parcial 50%; segon parcial 50 %) + 30 % exàmen pràctic a la sala de dissecció/osteoteca, inclou: pràctiques osteologia; seminari de malformacions i pràctiques a la sala de dissecció amb sistema nerviós central de cadàvers i models anatòmics.

Per poder accedir a l'exàmen escrit del segon parcial, previament s'ha d'haver aprovat l'exàmen pràctic.

Segona convocatòria: Per poder realitzar l'exàmen teòric de la segona convocatòria, previament s'ha d'haver aprovat l'exàmen pràctic.

HISTOLOGIA

La assistència a les practiques es obligatòria i inexcusable, això vol dir que la manca de una pràctica implica un suspens final.


Fonts d'informació

Bàsica

HISTOLOGIA

  • Leeson TS, Leeson CR, Paparo AA. Texto y atlas de Histología. Editorial Interamericana. 1989.
  • Bloom W, Fawcett DW. Tratado de Histología. Editorial Labor. 1987.
  • Weiss L, Greep RO. Histología. Editorial El Ateneo, S.A. 1986.
  • Nichols JC, Marin AR, Wallace BW. From neuron to brain. Sinauer Associates, Inc. 1992.
  • Equerda JE, Gallego R, Gual A, Ramirez G, Rubia F. Neurotransmisión y Plasticidad Sináptica. Ed. Spax. 1991.
  • Aatrand PO, Rodahl K. Fisiologia del trabajo físico. Ed. Panamericana. 1992.

ANATOMIA HUMANA:

  • AFIFI AK, BERGMAN RA. Neuroanatomia funcional. Texto y Atlas. 2ª ed. Mexico: McGraw-Hill/Interamericana; 2006
  • CROSSMAN AR, NEARY D. Neuroanatomía. Texto y atlas en color . Barcelona: Masson S.A.; 2002.
  • Drake RL, Vogl W, Mitchell AWM. Gray Anatomía para estudiantes. 2ª ed. Madrid: Elsevier España S.A.; 2010.
  • NETTER FH. Atlas de Anatomía Humana. 5ª ed. Barcelona: Masson; 2011.
  • NOLTE J, ANGEVINE JB. El encéfalo humano en fotografías y esquemas. 3ª ed. Barcelona: Elsevier España, S.L.; 2009.
  • PUTZ R, PABST R. Sobotta Atlas de Anatomía. 2 v. 23ª ed. Madrid: Médica Panamericana; 2012.
  • ROUVIERE H, DELMAS A, DELMAS V. Anatomía Humana. Descriptiva, Topográfica y Funcional. 4 V. 11ª ed. barcelona: Masson; 2006.
  • SCHÜNKE M, SCHUKTE E, SCHUMACHER, U. Prometheus texto y altas de Anatomia. Tomo 3 Cabeza y Neuroanatomia. 2ª ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2011.
  • SNELL RS. Neuroanatomía clínica. 7ª ed. Buenos Aires: Médica Panamericana; 2010.
  • YOUNG PA, YOUNG PH. Neuroanatomía clínica funcional. Barcelona: Masson S:A.; 2001.
Complementària

HISTOLOGIA

ANATOMIA HUMANA (COMPLEMENTÀRIA):

  • DELMAS A. Vias y centros nerviosos. 7ª ed. Barcelona: Masson; 2001
  • Sadler TW. Langman. Embriología Médica, con orientación clínica. 11ª ed. Barcelona: Lippincott William & Wilkins;2010.
  • Sadler TW. Langman. Fundamentos de Embriología Médica, con orientación clínica (incluye CD-ROM “Simbryo”). Madrid: Médica Panamericana; 2006.
  • WILSON-PAUWELS L, AKESSON EJ, STEWART PA. Nervios craneanos: en la salud y en la enfermedad (incluye CD –rom). 2ª ed. Buenos Aires: Médica Panamericana; 2003.

Altres recursos

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent