Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A32 |
Intervenir en els àmbits de promoció de la salut i prevenció de la malaltia. Això inclou, entre altres, identificar els factors socials i econòmics que influeixen en la salut i en l'atenció a la salut, dissenyar i realitzar activitats de prevenció de la malaltia i promoció de la salut, assessorar en l'elaboració i execució sobre polítiques d'atenció i educació en l'àmbit de la fisioteràpia, identificar riscos i factors de risc, avaluar i seleccionar els usuaris que poden beneficiar-se de les mesures preventives, proporcionar educació sanitària a la població en els diversos àmbits: familiar, escolar, esportiu, laboral i d'oci , planificar, establir i aplicar exercicis, postures i activitats en programes de prevenció de la salut, col.laborar amb els serveis dedicats al desenvolupament de la salut i ser un agent de salut, participar en els programes d'educació maternal, pediàtrica, geriàtrica, escolar, laboral, esportiva, de l'adolescent, sexual i d'educació especial, assessorar en programes d'educació per la salut, dissenyar i ensenyar els diferents mitjans de prevenció de les alteracions funcionals, de control per mitjans físics del dolor i, específicament, en relació amb la higiene postural, les situacions de pèrdua de mobilitat i les fases agudes àlgids i aconsellar sobre tot això. |
| A33 |
Relacionar-se de forma efectiva amb tot l'equip pluridisciplinar. Això inclou establir els objectius de fisioteràpia en l'equip, recollir, escoltar i valorar les reflexions de la resta de l'equip pluridisciplinar sobre les seves actuacions, acceptar i respectar la diversitat de criteris de la resta dels membres de l'equip, reconèixer les competències, habilitats i coneixements del resta dels professionals sanitaris, participar i integrar-se en els treballs de l'equip en els seus vessants científiques i professionals, així com de relació amb els familiars, grups d'interès i institucions, fer de la comunicació i el respecte als professionals les eines per superar els conflictes interprofessionals i de competències. |
| A35 |
Incorporar la investigació científica i la pràctica basada en l'evidència com a cultura professional. Això inclou establir línies de recerca en l'àmbit de les competències de la professió i difondre en el grup de recerca, participar en el grup de recerca de l'entorn, difondre els treballs d'investigació i les conclusions en la comunitat científica i professional, establir protocols assistencials de fisioteràpia basats en la pràctica per evidència científica, fomentar totes aquelles activitats professionals que comportin la dinamització de la recerca en fisioteràpia. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de la fisioteràpia. Mostrar la seva orientació al pacient / usuari, posant de manifest en la seva actuació que el ciutadà i les seves necessitats són l'eix al voltant del qual giren les seves decisions.
|
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu, demostrant dots d'innovació i motivació per la qualitat. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
| B10 |
Desenvolupar la capacitat per organitzar i dirigir equips de treball de manera efectiva i eficient. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A32 |
Conèixer la influència de la malnutrició en al funció respiratòria i cardíaca
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Saber com s’ha de plantejar l’abordatge dietètic en l’obesitat, la diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d’accés, administració, composició i complicacions
Saber dissenyar la dieta per racions de proteïnes i les recomanacions dietètiques per pacients amb insuficiència renal
Saber aplicar un suport nutricional i realitzar recomanacions alimentaries per pacients amb malabsorció, cirrosis hepàtica, intolerància a hidrats de carboni i malaltia celíaca
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
| | A33 |
Identificar les racions alimentaries comuns així com el pes dels aliments
Conèixer els diferents mètodes d’avaluació de la ingesta alimentaria
Recordar les bases del diagnòstic, clínic i tractament de la obesitat, diabetis tipus 1 i 2, la hipertensió i la dislipemia
Saber aplicar la sistemàtica de l’abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Valorar la importància de la realització d’una correcta història dietètica en el context d’una consulta clínica
| | A35 |
Entendre els camps d’aplicació dels diferents mètodes d’ingesta alimentaria i les seves limitacions. Saber a partir d’aquests mètodes avaluar la ingesta de l’individu o grups i reflexionar sobre el grau de compliment de les recomanacions
Comprendre la importància d’una correcta exploració física de l’estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d’avaluació de la composició corporal, i calcular la composició corporal d’un individu
Saber avaluar l’estat nutricional i metabòlic amb la integració dels diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d’avaluació de l’estat metabòlic
Saber calcular la dieta específica i saber realitzar unes recomanacions generals i específiques pel pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipemia i hipertensió arterial
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular les dietes en funció de l’edat i les diferents condicions fisiològiques de la vida
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Desenvolupar la capacitat crítica del seu treball i el gust pel treball ben fet que l’ajudin a millorar la qualitat d’atenció als pacients
| | B3 |
Aplica el pensament crític, lògic i creatiu en relació a la utilització dels mètodes explicats
Entèn les responsabilitats civils i penals del seu treball. Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Coneix el raonament ètic i aplicar-lo en el seu treball diari
| | B4 |
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
| | B6 |
Comprèn els conceptes bàsics de la legislació general sanitària i no sanitària, necessàries pel desenvolupament professional
Sap comportar-se si el pacient no consent un tractament
| | B10 |
S'interessa per una actualització continuada dels seus coneixements i per una adquisició de noves habilitats, necessàries per la millora del seu treball
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Casos del PBL (Problem Based Learning): Obesitat Infantil, Diabetis Mellitus, Obesitat Adulta, i Nutrició i Càncer, Nutrició i malaltia cardiovascular, nutrició i Síndrome Metabòlic, Nutrició i vellesa, nutrició i embarassades.
Interpretació, planificació i realització de la valoració de l’estat nutricional del pacient, tant sà com malalt. Identificació dels possibles riscos de malnutrició per excés o per defecte.
o Interpretació de les analítiques.
o Interpretació d’una història clínica.
o Realització de l’antropometria correctament.
o Elaboració i interpretació d’una història dietètica.
o Realització d’un Recordatori 24h.
o Realització d’un Qüestionari de Freqüència de Consum d’aliments.
o Realització d’un Registre de 3 dies.
o Recol•lecció de dades alimentàries del pacient de forma quantitativa, utilitzant els mètodes pertinents: fotografies, aliments en 3D, etc.
o Recol•lecció de la informació biopsicosocial del pacient.
- Valoració de la dieta del pacient, detecció i correcció dels possibles desequilibris.
- Disseny i planificació de plans alimentaris i/o dietes personalitzades adaptades al pacient.
- Realització del seguiment i control d’un pacient amb una malaltia crònica.
- Aprenentatge de tècniques per explicar al pacient les recomanacions i com reeducar-lo.
- Prescripció del tractament específic, corresponent a l’àmbit de competència del dietista-nutricionista.
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
2 |
4 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
15 |
45 |
60 |
Seminaris |
|
8 |
17 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
5 |
10 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
concepte de l’assignatura, contingut i importància en el context de la titulació. |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Capacitat d’integració de matèries bàsiques en la resolució de casos pràctics amb pacients simulats. |
Seminaris |
Per avaluar els coneixements treballats a partir d’una exposició oral del cas i la redacció d’un petit informe. |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Virtuals, personals, etc. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Cada departament participant de l’assignatura prepararà un o dos casos. Aquest cas constarà d’un pacient simulat entrenat per respondre a les preguntes que li puguin fer els estudiants durant la sessió. Cada estudiant s’haurà de posar a la pell d’un dietista/nutricionista i segons la història clínica (complementada pel metge) caldrà:
- Interpretar la història clínica.
- Realitzar l’exploració antropomètrica (pes, alçada, perímetres i plecs).
- Realitzar la història dietètica (hàbits, freqüència de consum alimentari, etc.), utilitzant les eines més adequades en cada cas.
- Trobar quin és el problema pel qual acudeix a la consulta dietètica (OB, DM, HPA, colesterol...).
- Donar les recomanacions pertinents al pacient.
- Preparar un pla d’actuació dietètic amb:
- Pla de seguiment.
- Recomanacions o dietes especials a seguir pel pacient.
- Si cal fer derivacions a altres professionals.
Els departaments participants són:
- Departament Nutrició Humana:
Seminari: obesitat, diabetis Mellitus, càncer.
- Departament de Medicina Preventiva:
Seminari: anèmia, vellesa, embarassades.
- Departament de Medicina i Cirurgia:
Seminari: malaltia cardiovascular, malalties neurodegeneratives.
|
65% |
Seminaris |
|
Cada alumne haurà de redactar un petit informe del cas i realitzar una exposició oral on hi constarà:
- Explicació del cas
- Passos seguits a la visita
- Recomanacions realitzades al pacient
- Dificultats durant la visita
|
35% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
Nutrición y Dietética Clínica.
Nutrición Aplicada y Dietoterapia. |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|