Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A35 |
Psicologia. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A17 |
Comprendre l'alimentació humana des d'una perspectiva integral (biopsicosocial)
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Saber discriminar un transtorn alimentari d’una alimentació defectuosa
| | A26 |
Apropar a l’estudiant les diferents formes d’emmalaltir psíquic i la seva relació amb l’alimentació
| | A35 |
Conèixer les principals comorbilitats implicades en els trastorns alimentaris
Conèixer els principals transtorns alimentaris
Saber afrontar els trastorns alimentaris i la seva situació com a futur dietista en els projectes multidisciplinars que puguin originar-se a nivell ambulatori o hospitalari
Prendre consciència de la importància dels elements transferencials en la qualitat del seu treball
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B2 |
Desenvolupar de forma oral o escrita els resultats de les pràctiques
| | B7 |
Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris (empatia)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. Introducció a l’assignatura
Salut i malaltia psíquica
|
1.a. Introducció. Fonaments de l'assignatura. Guia docent de l'assignatura
1.b. Hàbits alimentaris. definició i origens. Les seves dimensions. Relació dieta-salut. problemes nutricionals en les societats desenvolupades ( obesitat, trastorns de la conducta alimentaria...)
1.c. Concepte de salut i malaltia. Evolució històrica de les diferents concepcions del patiment psiquic. La psicologia i la psiquiatria en relació a d’altres fonts del saber humà. Relació de la psicologia i psiquiatria amb la resta de la medicina
1.d. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic bàsic. Psico(pato)logia general i implicació en els trastorns alimentaris. L'anamnesi i exploració psico (pato)logica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
|
2. PSICOLOGIA ,COMUNICACIÓ i SOCIETAT
|
2.a. Personalitat, intel·ligència, concepte. Personalitat normal i anormal. Caràcter i temperament. Impulssivitat i compulsivitat. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
2b. Desenvolupament psicològic del infant fins l’edat adulta. Principis del desenvolupament. Desenvolupament cognitiu i etologic (teoria del vincle). Creixement, maduració, integració.
Del nen al adolescent. Que és l’adolescència? Evolució de l’adolescència
2.c. Autoestima.Definición ¿Qué es?. Autoestima positiva. Baja Autoestima.¿Cómo se forma la autoestima?. Autoconcepto. Dimensiones. Funciones. Incongruencias, cambios y consistencias . Técnicas para trabajar con la autoestima.Tests de autoestima. Relación de pareja
2.d. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, entrenaments assertiu
2.e. Intel·ligència emocional. Història. Teories. conceptes. Component Avaluació.
2.f. Familia i psicologia. Individu i individuació. Familia i socialització Models de familia. Familia i pacient. L’emoció expressada.
2.g. Activitat física i psicologia del esport. Jocs i esport. Esport i societat . Esport i cultura. Esport i sexe. Personalitat i esport.
2.h. L’entrevista clínica. Definició. Relació terapeuta-pacient. Etapes. Tipus.
2.i. entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
2.j. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups
|
3. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS |
3.a. Afectivitat, emocions i desitjos. Tristor i depressió. Quadre clínic i relació amb L’alimentació
3.b. Reació de dol. Dol normal i patològic.Situacions especials
3.c. Ansietat i estrès. Estrès i societat.Definició d'estrès tpus d'estressors. Signes i símptomes. Bournaut. Estratègies d'afrontament.
3.d. Esquizofrènia, trastorn bipolar i TOC. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
3.e Psicogeriatria: Aspectes psicològics del envelliment. Principals trastorns psiquiàtrics
|
4. CONDUCTES ADDICTIVES |
4.a. Conceptes bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials. Classificació de les addicions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista |
5. TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA |
5.a.Bases dels TCA. comunicació amb pacient, família i equip assistencial.
5.b.Trastorns de la conducta alimentaria. Definicions, epidemiologia i etiopatogenia dels TCA
5.c. Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies. Epidemiologia. Factors predisponents, precipitants i de manteniment.
5.d. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.e. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
5.f. Tractament de l’anorèxia. Tractaments individuals: farmacologia i psicoteràpia. Tractament
Tractaments grupals: teràpies familiars i d’autoajut. El dietista en el tractament de l’anorèxia.
5.g. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencia. Casos parcials.Epidemiologia de la bulimia nerviosa.Incidencia, prevalença, sexe, edat, nivell socioeconomic, educació. Trets personalitat premorbida més freqüents.
5.h. Manifestacions clíniques de la bulimia nerviosa. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
5.i. Complicacions físiques de la bulimia nerviosa. Exploració general i per aparells.
5.j. Tractament de la bulimia. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Tractaments grupals, teràpies familiars i grups d’autoajut. El dietista en el tractament de la bulimia
5.k. Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.Els Trastorns alimentaris en l’ home.
5.L. El dietista i l'abordatge dels TCA: Tractaments ambulatoris, l'ingrés hospitalari. L'hospital de dia.
|
6. PSICOSOMATICA |
6.a.Concepte. Mecanismes físics associats. Principals trastorns |
7. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA |
7.a. La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals. |
8. PSICO-PATOLOGIA I MALALTIES ORGÀNIQUES |
8.1 Obesitat , aspectes psicològics i psicopatologia.Tiroides, i psicopatologia. Diabetis, i psicopatologia.Altres |
9.L'AVALUACIÓ PSICOLÒGICA. |
9.a. Mètodes que permeten la valoració del pacient . Anamnesis, exploració i principals escales d’avaluació utils per el dietista |
10. PREVENCIÓ, RECERCA I FONTS DE DADES |
10.a. Dietista i prevenció. intervencions en la prevenció primària, secundaria i terciària.
10.b. La recerca en sanitat. la pràctica clínica i la investigació.Requisits per la recerca. Eines i mètodes de treball.
10.c. Fonts d'informació bàsica. Com llegir un informe cientific. Bases de dades. Buscadors de llibres i monografies, Buscadors de Web. Portals i pàgines Web. Web,s per usuaris |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
3 |
5 |
Seminaris |
|
21 |
21 |
42 |
Atenció personalitzada |
|
39 |
58.5 |
97.5 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Preparació de classes i seminaris.S'informarà sobre el material bibliografic proposat, tant en format web com paper, informant d'accessos o capitols de llibres d'interès per l'assignatura. |
Seminaris |
Presentació en cada sessió del objectiu. Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entres seminaris.Es farà servir material audiovisual. |
Atenció personalitzada |
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
|
Descripció |
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Presentació en cada sessió del objectiu. l'assitència als seminaris ès obligatòria.Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entre seminaris.Es farà servir material audiovisual. |
Valor del 60 % de la nota final |
Atenció personalitzada |
|
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb el professor.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicoòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Facilitar la informació adequada per afavorir el procès d'aprenentatge |
Proves mixtes |
|
Examen final tipus test i preguntes curtes amb un temps màxim de dues hores i mitja de durada i un valor del 40% de la nota final
Es fara revisió del examen si l'alumne ho creu necessari, en dia i hora que es comunicarà en la data del examen |
valor del 40% de la nota final
|
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
V. Turon Gil , Anorèxia nerviosa,bulìmia y obesidad , 1997, Masson
Eduardo Garcia Camba , Avances en trastornos de la conducta alimentaria , 2001 , Masson
Alfonso Chinchilla Moreno , Trastornos de la conducta alimentaria , 2003, Masson
, Manual diagnostico y estadistico de los trastornos mentales DSM IV-TR , 2002, Masson
Inmaculada de la Serna, La alimentacion y sus perversiones, 2007, EdikaMed
Guias de pràctica clínica en el SNS, Guia de pràctica clínica sobre los trastornos de conducta alimentaria, 2009, Ministerio sanidad y consumo
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|