DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) PSICOLOGIA Codi 14224009
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Formació bàsica Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
LASSO DE LA VEGA GÓMEZ, NURIA
Adreça electrònica josealfonso.gutierrez@urv.cat
juan.franch@urv.cat
lourdes.martorell@urv.cat
samuel.pombo@urv.cat
franciscojavier.arrufat@urv.cat
esteban.sepulveda@urv.cat
nuria.lassodelavega@urv.cat
manuela.soriano@urv.cat
Professors/es
GUTIÉRREZ ZOTES, JOSÉ ALFONSO
FRANCH BARCELÓ, JUAN
MARTORELL BONET, LOURDES
POMBO CHORTO, SAMUEL
ARRUFAT NEBOT, FRANCISCO JAVIER
SEPULVEDA RAMOS, ESTEBAN
LASSO DE LA VEGA GÓMEZ, NURIA
SORIANO GONZÁLEZ, MANUELA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p><p>Les classes s'impartiran en català i castellà (docència mixta).</p><br /> </br&gt;

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A35 Psicologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A17 Comprendre l'alimentació humana des d'una perspectiva integral (biopsicosocial)
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Saber discriminar un transtorn alimentari d’una alimentació defectuosa
 A26 Apropar a l’estudiant les diferents formes d’emmalaltir psíquic i la seva relació amb l’alimentació
 A35 Conèixer les principals comorbilitats implicades en els trastorns alimentaris
Conèixer els principals transtorns alimentaris
Saber afrontar els trastorns alimentaris i la seva situació com a futur dietista en els projectes multidisciplinars que puguin originar-se a nivell ambulatori o hospitalari
Prendre consciència de la importància dels elements transferencials en la qualitat del seu treball
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. BIOLOGIA I CONDUCTA HUMANA
1 a. biologia i conducta humana 1
1 b. biologia i conducta humana 2

2. SALUT I PSICOPATOLOGIA
2.a. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic bàsic. Psicopatologia general i implicació en els trastorns alimentaris. L'anamnesi i exploració psicopatologica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
2.b. Psicologia de la salut. Aproximació històrica. Conceptes claus en salut. Adherència.
2.c. Prevenció i promoció de la salut. Intervencions. Dietista i prevenció.
3. PSICOLOGIA ,DESENVOLUPAMENT i SOCIETAT
3.a. L’entrevista clínica
3.b. La conducta alimentària en el nadó i en la primera infància. Aspectes del desenvolupament i la relació.
3.c. L'alimentació com a conducta , avaluació i comprensió dels aspectes evolutius en l'etapa escolar i adolescència
3.d. Entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
3.e. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups
3.f. Autoestima. Autoestima positiva,baixa autoestima. Com es forma? Autoconcepte, dimensions,funcions. Avaluació de l'autoestima.
3.g. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, tècniques assertives.
3.h. Intel·ligència emocional. Definició. Teories. Conceptes. Avaluació de la intel·ligència emocional.
3.i. Familia i psicologia. Familia i socialització. Models de familia. Etapes. Vincle i familia. Estils educatius.
Familia i pacient.
3.j.Activitat física i psicologia del esport. Tipus d'esport. Aspectes que influeixen en l'execució. Motivació. Personalitat i esport. Alimentació i esport.

4. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS
4.a. Personalitat, concepte i definició. Personalitat normal i anormal, criteris diagnóstics.
4.b. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
4.c. Trastorns de l'estat d'ànim. Tristor i depressió. Reació de dol. Dol normal i patològic. Trastorn bipolar. Quadres clínics i relació amb l’alimentació.
4.d. Ansietat, definició i símptomes. Principals trastorns d'ansietat. TOC.
4.e. Discapacitat psiquica. -conceptes bàsics. Evolució historica i situació actual
4.f. Discapacitat psiquica. Classificació, abordatge.
4.g. Psicogeriatria: Aspectes psicològics de l'envelliment.
4.h. Psicogeriatria: Psicogeriatria: Principals trastorns psiquiatrics.
4.i. Esquizofrènia i trastorns psicòtics. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
5 CONDUCTES ADDICTIVES
5.a. Concepte bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials.
5.b. Classificació de les addiccions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista.
6. TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA

6.a.Trastorns de la conducta alimentaria. conceptes, epidemiologia i etiopatogenia. Pica i rumiació
6.b Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies.
Epidemiologia. Factors predisponents, precipitants i de manteniment.
6.c. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
6.d. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
6.e. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencies. Epidemiologia de la bulimia nerviosa. Trets personalitat premorbida més freqüents.
6.f. Complicacions físiques de la bulímia nerviosa.
6.g Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.
6.h. Tractament dels TCA. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Terapies familiars i grups d'autoajuda. El dietista en el tractament dels TCA.
7. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA 7.a. La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals.
8. OBESITAT I ALIMENTACIÓ EMOCIONAL 8.a. Obesitat , aspectes psicològics i psicopatologia.Tiroides, i psicopatologia. Diabetis, i psicopatologia.Altres
8.b. Emocions i alimentació. Regulació emocional. Fam emocional. Teories Psicosomàtiques.
9. EVALUACIÓ, RECERCA I FONTS DE DADES 9.a. La recerca en sanitat. la pràctica clínica i la investigació.Requisits per la recerca en TCA. Eines i mètodes de treball.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A17
A26
A35
2 3 5
Seminaris
A17
A26
A35
21 21 42
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A17
A26
A35
2 2 4
Atenció personalitzada
A17
A26
A35
39 58.5 97.5
 
Proves objectives de tipus test
A17
A26
A35
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Preparació de classes i seminaris.S'informarà sobre el material bibliografic proposat, tant en format web com paper, informant d'accessos o capitols de llibres d'interès per l'assignatura.
Seminaris Presentació en cada sessió del objectiu. Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entres seminaris.Es farà servir material audiovisual.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Realització d'exercicis en les classes teòriques per a aclarir els continguts.
Atenció personalitzada Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura

Atenció personalitzada
Descripció

Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació. Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura.

Els seminaris seràn tutoritzats per un psicòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne,


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A17
A26
A35
Presentació en cada sessió del objectiu. l'assitència als seminaris ès obligatòria.Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es farà servir material audiovisual. En l'últim seminari es presentarà un treball en grup, que haura d'estar definit previament i d'on sortirà la nota dels seminaris
Valor del 50% de la nota final
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A17
A26
A35
En les classes teòriques es podrà dur a terme alguna activitat amb valoració dels alumnes que participin i possibilitat de que la participació en aquestes activitats pugui sumar 0,3 punts a la nota de l'examen. 0,3
Atenció personalitzada
A17
A26
A35
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne,
Provide adequate information to promote the learning process
Proves objectives de tipus test
A17
A26
A35
És obligatòri que l'alumne tingui una nota superior a 4,5 per poder afegir la nota del seminari a la nota final de l'assignatura. La prova d'avaluació constarà de preguntes tipus test amb una resposta correcta de 5 possibles. En les preguntes tipus test descompten negatives 1/4.
S'aprovarà l'assignatura quan la suma del valor de la nota final del seminari més el valor de la nota final de la prova sigui superior a 5. És necessari haver aprovat l'avaluació del seminari pràctic per a poder aprovar la part teòrica de l'assignatura.
Valor del 50% de la nota final
Altres  

S'apagaran els mòbils a les classes i en els examens . No es poden fer gravacions d'audio o video en les classes sense una expresa autorització

 
Altres comentaris i segona convocatòria

En la segona convocatòria l'examen tindrà les mateixes característiques que l'examen de la primera convocatòria. Si l'alumne té una nota superior a 4,5 en l'examen s'afegirà la nota que va obtenir en l'avaluació dels seminaris.És necessari haver aprovat l'avaluació del seminari pràctic per a poder aprovar la segona convocatoria.


Fonts d'informació

Bàsica V. Turon Gil , Anorèxia nerviosa,bulìmia y obesidad , 1997, Masson
Alfonso Chinchilla Moreno , Trastornos de la conducta alimentaria , 2003, Masson
Eduardo Garcia Camba , Avances en trastornos de la conducta alimentaria , 2001 , Masson
Associacion Americana de Psiquiatria, Manual diagnostico y estadistico de los trastornos mentales DSM V, 2013, panamericana
Guias de pràctica clínica en el SNS, Guia de pràctica clínica sobre los trastornos de conducta alimentaria, 2009, Ministerio sanidad y consumo
Belloch A., TRASTORNOS DE LA PERSONALIDAD,, 2002, sintesis
Goleman, D., Inteligencia emocional, 2001, Kairós
Vicente E.Caballo, Manual de evaluación y entrenamiento de las habilidades sociales, 2005, Siglo XXI
Papalia, D. E, Desarrollo humano, McGraw Hill Interamericana, 2017
Isaac Amigo, Manual de Psicología de la salud, 2020, Piramide
Gil Rodríguez, F, Introducción a la psicología de los grupos, 1998, Piramide
C.Fairburn, La superación de los atracones de comida: Cómo recuperar el control., 2017, Paidos
Wiliam R.Miller, La entrevista motivacional, 2015, Paidos
Ramos Ramos, Intervención Psicologica en trastornos de la conducta alimentaria, 2015, ICB
Amparo Belloch, Manual de psicopatologia, McGraw-Hill, 2009

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent