Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A35 |
Psicologia. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A17 |
Comprendre l'alimentació humana des d'una perspectiva integral (biopsicosocial)
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Saber discriminar un transtorn alimentari d’una alimentació defectuosa
| | A26 |
Apropar a l’estudiant les diferents formes d’emmalaltir psíquic i la seva relació amb l’alimentació
| | A35 |
Conèixer les principals comorbilitats implicades en els trastorns alimentaris
Conèixer els principals transtorns alimentaris
Saber afrontar els trastorns alimentaris i la seva situació com a futur dietista en els projectes multidisciplinars que puguin originar-se a nivell ambulatori o hospitalari
Prendre consciència de la importància dels elements transferencials en la qualitat del seu treball
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. BIOLOGIA I CONDUCTA HUMANA
|
1 a. biologia i conducta humana 1
1 b. biologia i conducta humana 2
|
2. SALUT I PSICOPATOLOGIA
|
2.a. Psicopatologia, concepte. Elements que conformen l’estudi psicopatològic bàsic. Psicopatologia general i implicació en els trastorns alimentaris. L'anamnesi i exploració psicopatologica. Nosologia psiquiàtrica bàsica.
2.b. Psicologia de la salut. Aproximació històrica. Conceptes claus en salut. Adherència.
2.c. Prevenció i promoció de la salut. Intervencions. Dietista i prevenció. |
3. PSICOLOGIA ,DESENVOLUPAMENT i SOCIETAT
|
3.a. L’entrevista clínica
3.b. La conducta alimentària en el nadó i en la primera infància. Aspectes del desenvolupament i la relació.
3.c. L'alimentació com a conducta , avaluació i comprensió dels aspectes evolutius en l'etapa escolar i adolescència
3.d. Entrevista motivacional. Definicions. Principis generals i estadis.
3.e. Maneig de grups. Definicions. Tipus, Fases i rols. El terapeuta de grups
3.f. Autoestima. Autoestima positiva,baixa autoestima. Com es forma? Autoconcepte, dimensions,funcions. Avaluació de l'autoestima.
3.g. Assertivitat. Definició. Conducta agressiva i conducta passiva, tècniques assertives.
3.h. Intel·ligència emocional. Definició. Teories. Conceptes. Avaluació de la intel·ligència emocional.
3.i. Familia i psicologia. Familia i socialització. Models de familia. Etapes. Vincle i familia. Estils educatius.
Familia i pacient.
3.j.Activitat física i psicologia del esport. Tipus d'esport. Aspectes que influeixen en l'execució. Motivació. Personalitat i esport. Alimentació i esport.
|
4. PSIQUIATRIA I PSICOPATOLOGIA. PRINCIPALS QUADRES PSIQUIÀTRICS
|
4.a. Personalitat, concepte i definició. Personalitat normal i anormal, criteris diagnóstics.
4.b. Principals trastorns de la personalitat i la seva relació amb l´alimentació.
4.c. Trastorns de l'estat d'ànim. Tristor i depressió. Reació de dol. Dol normal i patològic. Trastorn bipolar. Quadres clínics i relació amb l’alimentació.
4.d. Ansietat, definició i símptomes. Principals trastorns d'ansietat. TOC.
4.e. Discapacitat psiquica. -conceptes bàsics. Evolució historica i situació actual
4.f. Discapacitat psiquica. Classificació, abordatge.
4.g. Psicogeriatria: Aspectes psicològics de l'envelliment.
4.h. Psicogeriatria: Psicogeriatria: Principals trastorns psiquiatrics.
4.i. Esquizofrènia i trastorns psicòtics. Descripció i implicació amb l'alimentació i la salut
|
5 CONDUCTES ADDICTIVES
|
5.a. Concepte bàsics. Bases neurobiològiques. Determinants psicosocials.
5.b. Classificació de les addiccions. Epidemiologia. Complicacions. Tractament. Toxicomanies i dietista.
|
6. TRASTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA
|
6.a.Trastorns de la conducta alimentaria. conceptes, epidemiologia i etiopatogenia. Pica i rumiació
6.b Anorèxia. Historia. Definició. Criteris diagnòstics. Tipus d’anorèxia i diferencies.
Epidemiologia. Factors predisponents, precipitants i de manteniment.
6.c. Manifestacions clíniques de Anorèxia. Alteracions conductuals, cognitives i comorbilitat.
6.d. Complicacions físiques de l’anorèxia nerviosa. Exploració per aparells.
6.e. Bulimia nerviosa. Introducció. Definició i criteris diagnòstics. Tipus i diferencies. Epidemiologia de la bulimia nerviosa. Trets personalitat premorbida més freqüents.
6.f. Complicacions físiques de la bulímia nerviosa.
6.g Trastorns alimentaris no especificats.trastorns per afartament. Conceptes, diagnòstic, epidemiologia i tractament.
6.h. Tractament dels TCA. Tractaments individuals: farmacològics i psicoterapics. Terapies familiars i grups d'autoajuda. El dietista en el tractament dels TCA.
|
7. BIOQUÍMICA i PSICOFARMACOLOGIA RELACIONADA AMB ELS PROCESOS PSICOPATOLOGICS I ELS TCA |
7.a. La Modulació neuroquimica del comportament alimentari i la seva alteració en els TCA Psicofarmacologia.Classificació. indicació,principals efectes secundaris i relació amb factors metabolics i nutricionals. |
8. OBESITAT I ALIMENTACIÓ EMOCIONAL |
8.a. Obesitat , aspectes psicològics i psicopatologia.Tiroides, i psicopatologia. Diabetis, i psicopatologia.Altres
8.b. Emocions i alimentació. Regulació emocional. Fam emocional. Teories Psicosomàtiques. |
9. EVALUACIÓ, RECERCA I FONTS DE DADES |
9.a. La recerca en sanitat. la pràctica clínica i la investigació.Requisits per la recerca en TCA. Eines i mètodes de treball.
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
3 |
5 |
Seminaris |
|
21 |
21 |
42 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
2 |
2 |
4 |
Atenció personalitzada |
|
39 |
58.5 |
97.5 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Preparació de classes i seminaris.S'informarà sobre el material bibliografic proposat, tant en format web com paper, informant d'accessos o capitols de llibres d'interès per l'assignatura. |
Seminaris |
Presentació en cada sessió del objectiu. Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es proposaran treballs a desenvolupar entres seminaris.Es farà servir material audiovisual. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Realització d'exercicis en les classes teòriques per a aclarir els continguts. |
Atenció personalitzada |
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura
|
Descripció |
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura. Els seminaris seràn tutoritzats per un psicòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Presentació en cada sessió del objectiu. l'assitència als seminaris ès obligatòria.Cada seminari serà tutoritzat i orientat per un psicolèg que promoura el treball en grup i el debat, facilitant arribar a conclusions.Es farà servir material audiovisual. En l'últim seminari es presentarà un treball en grup, que haura d'estar definit previament i d'on sortirà la nota dels seminaris |
Valor del 50% de la nota final |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
En les classes teòriques es podrà dur a terme alguna activitat amb valoració dels alumnes que participin i possibilitat de que la participació en aquestes activitats pugui sumar 0,3 punts a la nota de l'examen. |
0,3 |
Atenció personalitzada |
|
Al final de cada una de les classes teoriques es donarà un temps per aquelles qüestions on calgui alguna clarificació.
Al principi del curs es donarà una adrèssa electrònica on poder contactar, quan sigui necessari, amb la coordinadora de l'asignatura.
Els seminaris seràn tutoritzats per un psicòleg i es promourà el treball interactiu professor - alumne, |
Provide adequate information to promote the learning process |
Proves objectives de tipus test |
|
És obligatòri que l'alumne tingui una nota superior a 4,5 per poder afegir la nota del seminari a la nota final de l'assignatura. La prova d'avaluació constarà de preguntes tipus test amb una resposta correcta de 5 possibles. En les preguntes tipus test descompten negatives 1/4.
S'aprovarà l'assignatura quan la suma del valor de la nota final del seminari més el valor de la nota final de la prova sigui superior a 5. És necessari haver aprovat l'avaluació del seminari pràctic per a poder aprovar la part teòrica de l'assignatura.
|
Valor del 50% de la nota final |
Altres |
|
S'apagaran els mòbils a les classes i en els examens . No es poden fer gravacions d'audio o video en les classes sense una expresa autorització |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En la segona convocatòria l'examen tindrà les mateixes característiques que l'examen de la primera convocatòria. Si l'alumne té una nota superior a 4,5 en l'examen s'afegirà la nota que va obtenir en l'avaluació dels seminaris.És necessari haver aprovat l'avaluació del seminari pràctic per a poder aprovar la segona convocatoria. |
Bàsica |
V. Turon Gil , Anorèxia nerviosa,bulìmia y obesidad , 1997, Masson
Alfonso Chinchilla Moreno , Trastornos de la conducta alimentaria , 2003, Masson
Eduardo Garcia Camba , Avances en trastornos de la conducta alimentaria , 2001 , Masson
Associacion Americana de Psiquiatria, Manual diagnostico y estadistico de los trastornos mentales DSM V, 2013, panamericana
Guias de pràctica clínica en el SNS, Guia de pràctica clínica sobre los trastornos de conducta alimentaria, 2009, Ministerio sanidad y consumo
Belloch A., TRASTORNOS DE LA PERSONALIDAD,, 2002, sintesis
Goleman, D., Inteligencia emocional, 2001, Kairós
Vicente E.Caballo, Manual de evaluación y entrenamiento de las habilidades sociales, 2005, Siglo XXI
Papalia, D. E, Desarrollo humano, McGraw Hill Interamericana, 2017
Isaac Amigo, Manual de Psicología de la salud, 2020, Piramide
Gil Rodríguez, F, Introducción a la psicología de los grupos, 1998, Piramide
C.Fairburn, La superación de los atracones de comida: Cómo recuperar el control., 2017, Paidos
Wiliam R.Miller, La entrevista motivacional, 2015, Paidos
Ramos Ramos, Intervención Psicologica en trastornos de la conducta alimentaria, 2015, ICB
Amparo Belloch, Manual de psicopatologia, McGraw-Hill, 2009
|
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|