DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) CIÈNCIA I TECNOLOGIA DELS ALIMENTS Codi 14224102
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Castellà
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
PORTILLO GUISADO, MARIA DEL CARMEN
Adreça electrònica carmen.portillo@urv.cat
khaterine.bedoya@urv.cat
Professors/es
PORTILLO GUISADO, MARIA DEL CARMEN
BEDOYA ALVIRA, KHATERINE
Web
Descripció general i informació rellevant <div>&nbsp;Gràcies a l'assignatura, s'aconseguirà dominar el concepte de qualitat dels aliments (nutricional, sensorial i higiènica-sanitària) i familiaritzar-se amb els índexs de qualitat de l'aliment. Comprendre els requisits d'etiquetatge dels aliments. Manejar la legislació que s'aplica als aliments en els àmbits europeu, nacional i autonòmic. Adquirir destresa en operacions bàsiques d'anàlisi d'aliments, presa de mostres i elaboració d'informes. <br /></div><div><i><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></i></div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Composició d'aliments i matèries primeres.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A30 Normalització i legislació alimentària.
 A34 Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A26 Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los.
 A28 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A30 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
 A34 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los
 A40 Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Introducció a la tecnologia dels aliments, conceptes i definicions. Objectius de la tecnologia dels aliments.
Tema 2 Diagrames de flux, operacions preparatives en la indústria alimentària: rentat pelat, reducció de la mida, classificació, mescles, separació.
Tema 3 Bases de la conservació en la indústria alimentària. Factors i causes del deteriorament dels aliments.
Tema 4 Mètodes de conservació a la indústria alimentària.
4.1 Ús de baixes temperatures: refrigeració i congelació. 4.2 Ús d'altes temperatures: cocció, escaldat, pasteurització i esterilització. 4.3 Mètodes basats en la modificació de l'aigua: Evaporació, deshidratació i liofilització.
Tema 5 Fermentacions i tecnologies enzimàtiques.
Tema 6 Tractaments químics dels aliments. Additius.
Tema 7 Tecnologies emergents a la indústria alimentària. Ús de radiacions i altres noves tecnologies.
Tema 8 Envasat i etiquetatge dels aliments. Estocatge i distribució.
Tema 9 Tecnologia dels principals aliments del mercat:
- Tecnologia de cereals, fruites i verdures. Tecnologia d'olis i greixos.
- Tecnologia de carn i peix.
- Tecnologia de la llet i derivats.
- Tecnologia dels ovoproductes.
- Tecnologia d'aliments fermentats: begudes alcohòliques, productes làctics, olives i confitats, cafè i xocolata.
- Tecnologia dels productes carnis i de les conserves de pesat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Seminaris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
10 10 20
Pràctiques a laboratoris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
15 15 30
Sessió Magistral
A4
A26
A28
A30
A34
A40
30 20 50
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A4
A26
A28
A30
A34
A40
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Les dues primeres hores es presentará la metodología docent, els objectius i el sistema d'avaluació.
Seminaris Es duran a terme seminaris en grups petits on es tractarà amb profunditat alguns continguts de l'assigantura. Els alumnes presentaran un treball oral de forma grupal. Tant l'assitencia com el treball són obligatoris.
Pràctiques a laboratoris 1. Elaboració de iogurt i fomatge
2. Elaboració de vi
3. Estudi de l'activitat enzimàtica
4. Anàlisi sensorial d'aliments
5. Visita a empresa agroalimentària
L'assistencia i memoria de pràctiques son obligatoris. Material i explicacions en català o castellà.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts, amb participació activa de l'alumne. Les classes i el material seràn en català o castellà.
Atenció personalitzada Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. L’atenció a l’estudiant es podrà realitzar desprès de cada classe o bé mitjançant reunions on line, en horaris concertats prèviament per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals. També es podran concertar per correu electrònic reunions presencials al despatx 113 del edifici N4 (Facultat d'Enologia) del campus Sescelades.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
Cada semirari tindrà tasques assignades que seran avaluades mitjançant l'expossició oral d'un treball grupal. L'assitencia a seminaris i el treball són obligatoris. 20%
Pràctiques a laboratoris
A4
A26
A28
A30
A34
A40
Pràctiques al laboratori sobre les metodologies experimentals relacionades amb els continguts teòrics. S'avaluarà la determinació dels objectius d'aprenentatge, la proposta de resolució del problema i la correcció de la proposta mitjançant una memòria de pràctiques obligatòria així com l'assistència (15%) i preguntes a l'examen de la primera convocatòria (10%) 25%
Proves mixtes
A4
A26
A28
A30
A34
A40
Proves per avaluar el coneixement dels continguts exposats i treballats a l'assignatura. Constaran de preguntes tipo test setmanals al moodle realitzades en horari de classes de caracter voluntari. 10%
Altres  

Exàmen de preguntes tipo test sobre teoria i pràctiques

45%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Material i classes en castellà o català.

L'assistència a les pràctiques de laboratori és obligatòria per aprovar l'assignatura. Les pràctiques representen 25% del total de l'assinatura (la memoria de pràctiques representa un 15% i les preguntes de pràctiques al exàmen, 10%).

L'assistència a les seminaris i el treball en grup és obligatòri per aprovar l'assignatura. Els seminaris representan 20% del total de la nota.

El 45% de l'assignatura s'avalua amb l'examen final que avaluarà tot el contingut teòric de l'assigantura (45%). Haurà preguntes de pràctiques a la primera convocatòria (10% de la nota final). Després de la primera convocatòria es donaran notes finals.

Un 10% de la assignatura estarà representat per preguntes tipo test que es penjaran setmanalment al moodle de la assignatura i es realitzaran en horari de classes per premiar l'assistència i atenció durant les classes. La realització d'aquestes preguntes no és obligatòria però si recomanable per assimilar millor els conceptes vistos a classe i obtenir millor nota final.

A la segona convocatòria es donarà l'oportunitat de tornar a realitzar l'examen teòric en cas d'haver suspès o de no haver-se presentat. Per aprovar l'assignatura cal aprovar el treball grupal i seminaris (al menys 10%), l'examen teòric (al menys 22,5%) i les pràctiques per separat (al menys 12,5%), es a dir, obtenir al menys la meitat de la qualificació màxima a cada apartat obligatori per poder sumar la qualificació de la resta d'apartats.

Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de l'assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada.


Fonts d'informació

Bàsica Fennema, Química de los alimentos, 2010, Zaragoza, Acribia
Fellows, Tecnología del procesado de los alimentos: principios y prácticas, 2007, Zaragoza, Acribia
Tscheuschner, Fundamentos de tecnología de los alimentos, 2001, Zaragoza, Acribia
Vanaclocha, Procesos de conservación de alimentos, 2003, Mundiprensa
Bramforth, Food, fermentation and micro-organisms, 2005, Blackwell
Mohammed Wasim Siddiqui , Eco-Friendly Technology for Postharvest Produce Quality, 2016, Academic Press
Cheftel, Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos , 1999, Zaragoza, Acribia
Gil Hernandez, A., Tratado de nutrición (Tomo III), Panamericana, 2017
Bello, Ciencia Bromatológica, 1999, Díaz de Santos
Alais, Food biochemistry, 1991, Ellis Horwood
M.C. Portillo, Diapositives i presentacions a classe, ,

Tratado de nutrición (Tomo III), Gil Hernandez, A. (Format electrònic):: http://www.medicapanamericana.com.sabidi.urv.cat/visorebookv2/ebook/9788491101253#{%22Pagina%22:%22Portada%22,%22Vista%22:%22Indice%22,%22Busqueda%22:%22%22}

Complementària Linden, Bioquímica agroindustrial: revalorización alimentaria de la producción agrícola, 1996, Zaragoza, Acribia
Ibarz, Operaciones unitarias en la ingeniería de alimentos, 2005, Mundiprensa

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
TECNOLOGIA CULINÀRIA/14224103
SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS/14224116
QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA/14224118


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
QUÍMICA I FÍSICA APLICADA/14224005
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
ALIMENTS/14224101
MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent