Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A28 |
Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària. |
| A30 |
Normalització i legislació alimentària. |
| A34 |
Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició. |
| A40 |
Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A26 |
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los.
| | A28 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A30 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
| | A34 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
Identificar els agents causants del deteriorament dels aliments així comels processos de conservació que la indústria fa servir per evitar-los
| | A40 |
Identificar els diferents aliments comercials, la normativa que aplica,les operacions bàsiques dels seu processat i els factors que influeixen a laseva qualitat
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 1 |
Introducció a la tecnologia dels aliments, conceptes i definicions. Objectius de la tecnologia dels aliments. |
Tema 2 |
Diagrames de flux, operacions preparatives en la indústria alimentària: rentat pelat, reducció de la mida, classificació, mescles, separació. |
Tema 3 |
Bases de la conservació en la indústria alimentària. Factors i causes del deteriorament dels aliments. |
Tema 4 |
Mètodes de conservació a la indústria alimentària.
4.1 Ús de baixes temperatures: refrigeració i congelació. 4.2 Ús d'altes temperatures: cocció, escaldat, pasteurització i esterilització. 4.3 Mètodes basats en la modificació de l'aigua: Evaporació, deshidratació i liofilització. |
Tema 5 |
Fermentacions i tecnologies enzimàtiques. |
Tema 6 |
Tractaments químics dels aliments. Additius. |
Tema 7 |
Tecnologies emergents a la indústria alimentària. Ús de radiacions i altres noves tecnologies. |
Tema 8 |
Envasat i etiquetatge dels aliments. Estocatge i distribució. |
Tema 9 |
Tecnologia dels principals aliments del mercat:
- Tecnologia de cereals, fruites i verdures. Tecnologia d'olis i greixos.
- Tecnologia de carn i peix.
- Tecnologia de la llet i derivats.
- Tecnologia dels ovoproductes.
- Tecnologia d'aliments fermentats: begudes alcohòliques, productes làctics, olives i confitats, cafè i xocolata.
- Tecnologia dels productes carnis i de les conserves de pesat. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Seminaris |
|
10 |
10 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Sessió Magistral |
|
30 |
20 |
50 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Les dues primeres hores es presentará la metodología docent, els objectius i el sistema d'avaluació. |
Seminaris |
Es duran a terme seminaris en grups petits on es tractarà amb profunditat alguns continguts de l'assigantura. Els alumnes presentaran un treball oral de forma grupal. Tant l'assitencia com el treball són obligatoris. |
Pràctiques a laboratoris |
1. Elaboració de iogurt i fomatge
2. Elaboració de vi
3. Estudi de l'activitat enzimàtica
4. Anàlisi sensorial d'aliments
5. Visita a empresa agroalimentària
L'assistencia i memoria de pràctiques son obligatoris. Material i explicacions en català o castellà. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts, amb participació activa de l'alumne. Les classes i el material seràn en català o castellà. |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura |
Descripció |
Temps que cada
professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. L’atenció a l’estudiant es podrà realitzar
desprès de cada classe o bé mitjançant reunions on line, en horaris concertats prèviament
per correu electrònic, o mitjançant altres eines virtuals. També es podran concertar per correu electrònic reunions presencials al despatx 113 del edifici N4 (Facultat d'Enologia) del campus Sescelades.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Cada semirari tindrà tasques assignades que seran avaluades mitjançant l'expossició oral d'un treball grupal. L'assitencia a seminaris i el treball són obligatoris. |
20% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Pràctiques al laboratori sobre les metodologies experimentals relacionades amb els continguts teòrics. S'avaluarà la determinació dels objectius d'aprenentatge, la proposta de resolució del problema i la correcció de la proposta mitjançant una memòria de pràctiques obligatòria així com l'assistència (15%) i preguntes a l'examen de la primera convocatòria (10%) |
25% |
Proves mixtes |
|
Proves per avaluar el coneixement dels continguts exposats i treballats a l'assignatura. Constaran de preguntes tipo test setmanals al moodle realitzades en horari de classes de caracter voluntari. |
10% |
Altres |
|
Exàmen de preguntes tipo test sobre teoria i pràctiques |
45% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Material i classes en castellà o català. L'assistència a les pràctiques de laboratori és obligatòria per aprovar l'assignatura. Les pràctiques representen 25% del total de l'assinatura (la memoria de pràctiques representa un 15% i les preguntes de pràctiques al exàmen, 10%). L'assistència a les seminaris i el treball en grup és obligatòri per aprovar l'assignatura. Els seminaris representan 20% del total de la nota. El 45% de l'assignatura s'avalua amb l'examen final que avaluarà tot el contingut teòric de l'assigantura (45%). Haurà preguntes de pràctiques a la primera convocatòria (10% de la nota final). Després de la primera convocatòria es donaran notes finals. Un 10% de la assignatura estarà representat per preguntes tipo test que es penjaran setmanalment al moodle de la assignatura i es realitzaran en horari de classes per premiar l'assistència i atenció durant les classes. La realització d'aquestes preguntes no és obligatòria però si recomanable per assimilar millor els conceptes vistos a classe i obtenir millor nota final. A la segona convocatòria es donarà l'oportunitat de tornar a realitzar l'examen teòric en cas d'haver suspès o de no haver-se presentat. Per aprovar l'assignatura cal aprovar el treball grupal i seminaris (al menys 10%), l'examen teòric (al menys 22,5%) i les pràctiques per separat (al menys 12,5%), es a dir, obtenir al menys la meitat de la qualificació màxima a cada apartat obligatori per poder sumar la qualificació de la resta d'apartats. Els exàmens es realitzaran de forma presencial. A causa de l'emergència sanitària, en cas de confinament o de restriccions en la mobilitat, les activitats avaluatives, inclosos els exàmens, es farien online en les dates previstes. En l'espai Moodle de l'assignatura hi podreu consultar la informació actualitzada. |
Bàsica |
Fennema, Química de los alimentos, 2010, Zaragoza, Acribia
Fellows, Tecnología del procesado de los alimentos: principios y prácticas, 2007, Zaragoza, Acribia
Tscheuschner, Fundamentos de tecnología de los alimentos, 2001, Zaragoza, Acribia
Vanaclocha, Procesos de conservación de alimentos, 2003, Mundiprensa
Bramforth, Food, fermentation and micro-organisms, 2005, Blackwell
Mohammed Wasim Siddiqui , Eco-Friendly Technology for Postharvest Produce Quality, 2016, Academic Press
Cheftel, Introducción a la bioquímica y tecnología de los alimentos , 1999, Zaragoza, Acribia
Gil Hernandez, A., Tratado de nutrición (Tomo III), Panamericana, 2017
Bello, Ciencia Bromatológica, 1999, Díaz de Santos
Alais, Food biochemistry, 1991, Ellis Horwood
M.C. Portillo, Diapositives i presentacions a classe, ,
|
Tratado de nutrición (Tomo III), Gil Hernandez, A. (Format electrònic):: http://www.medicapanamericana.com.sabidi.urv.cat/visorebookv2/ebook/9788491101253#{%22Pagina%22:%22Portada%22,%22Vista%22:%22Indice%22,%22Busqueda%22:%22%22} |
Complementària |
Linden, Bioquímica agroindustrial: revalorización alimentaria de la producción agrícola, 1996, Zaragoza, Acribia
Ibarz, Operaciones unitarias en la ingeniería de alimentos, 2005, Mundiprensa
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
TECNOLOGIA CULINÀRIA/14224103 | SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS/14224116 | QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA/14224118 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA I FÍSICA APLICADA/14224005 | BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | ALIMENTS/14224101 | MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|