DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) DIETÈTICA Codi 14224104
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Obligatòria Segon AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
Adreça electrònica nancy.babio@urv.cat
nuria.guillen@urv.cat
clara.jimenez@urv.cat
maria.pascual@urv.cat
andres.diaz@urv.cat
rosamaria.albaladejo@urv.cat
roser.marti@urv.cat
laura.barrubes@urv.cat
Professors/es
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
GUILLÉN REY, NÚRIA
JIMÉNEZ SALES, CLARA
PASCUAL COMPTE, MARIA
DÍAZ LÓPEZ, ANDRES
ALBALADEJO PERALES, ROSA MARIA
MARTI CID, ROSER
BARRUBÉS PIÑOL, LAURA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Requeriments nutritius en diferents estats fisiològics. Alimentació individual y col·lectiva en les diferents etapes de la vida. Pautes dietètiques. Equilibri alimentari i planificació de menús. Càlculs de dietes. Educació alimentària-nutricional. Ús de les Taules de Composició d’Aliments.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Composició d'aliments i matèries primeres.
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A8 Dietètica.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A23 Realitzar educació alimentària.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A7 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A8 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A9 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A19 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A20 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A21 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
 A23 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
 B7 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
 B9 Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
PRINCIPIS GENERALS 1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.

APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
6. Dieta durant l’embaràs.

7. Dieta durant la lactància.

8. Dieta durant el primer any de vida.

9. Dieta durant la infància.

10. Dieta durant l'adolescència.

11. Alimentació i menopausa.

12. Dieta i tercera edat.

13. Alimentació i esport.
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS 14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.

15. Dietes alternatives. Macrobiòtica, Atkins, Dietes dissociades, Dieta de la Zona.

CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
16. Dietes controlades en energia

17. Dietes controlades en hidrats de carboni.

18. Dietes controlades en fibra dietètica.

19. Dietes segon l'índex glicèmic

20. Dietes controlades en proteïnes.

21. Dietes controlades en greixos

22. Dietes controlades en elements minerals.

23. Dietes controlades en més d'un nutrient.

24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.

25. Dietes hospitalàries.
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries 26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions.
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs 29. Aplicació dels diferents programes de càlculs de dietes.
30. Dieta controlada per més d'un nutrient.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
B3
B4
B5
B7
B9
C2
C4
54 108 162
Pràctiques a laboratoris
A4
A8
B3
B4
B5
18 27 45
Resolució de problemes, exercicis
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
B3
B4
B5
B7
C2
C4
24 36 60
Pràctiques a través de TIC
A21
B3
B4
B5
C2
6 9 15
Atenció personalitzada
B9
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A8
A10
B3
C4
2 0 2
Proves pràctiques
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
B3
C4
2 0 2
Proves orals
A10
A23
B3
B4
B5
B7
B9
C2
C4
9 0 9
Proves objectives de tipus test
A4
A7
A8
A10
B3
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes.
Pràctiques a laboratoris 1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments
Resolució de problemes, exercicis Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments.
Pràctiques a través de TIC Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics.
Atenció personalitzada Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el professor.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A4
A8
B3
B4
B5
Es valorarà la resolució de problemes i exercicis mitjançant la participació a classe i resolució dels casos pràctics del manual de practiques 5%
Resolució de problemes, exercicis
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
B3
B4
B5
B7
C2
C4
Es valorarà a traves d'eines de avaluació per pares i també centrades al professor 5%
Proves orals
A10
A23
B3
B4
B5
B7
B9
C2
C4
Es valorarà mitjançant avaluació centrada al professor a través de una rúbrica disponible al moodle. 10
Proves objectives de tipus test
A4
A7
A8
A10
B3
16-20 preguntes test 20%
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A8
A10
B3
C4
4-5 preguntes a desenvolupar 20%
Proves pràctiques
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
B3
C4
Realització d'un cas pràctic 40%
Altres  

Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes práctiques/seminaris per poder fer l'exàmen final. Els alumnes que repeteixin l'assignatura se'ls conservaran les notes dels treballs i presentacions, només pel següent curs acadèmic.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per aprobar l'assignatura els alumnes hauran de tenir aprovat amb el 50% cada una de les parts (proves objetives de tipus test, preguntes curtes i prova pràctica).

Al desembre es farà un examen parcial, que si s'aprova es llibera materia i a la primera convocatòria només s'avaluarà els continguts del segon quatrimestre.

A la segona convocatòria s'avaluarà els continguts de tot l'any que potser que la part teòrica s'avalua mitjançant proves orals.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,

Nutrició Humana i Dietètica: Coordinat per Jordi Salas-Salvadó i Nancy Babio. Edicions URV. 1ª edició, 2010. ISBN 978-84-8424-135-5.

SALAS-SALVADÓ, J.; BONADA, A.; TRALLERO, R. SALÓ, ME. Nutrición y Dietètica Clínica. Doyma. Barcelona, 2014

K. Mahan y S. Escott-Stump. Krause Dietoterapia, 12ª Edición Masson, S.A. 2008

Taules de composició de productes sense gluten (2018) i de suplements de nutrició esportiva (2019)

GIL, A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2018.

CESNID. Taules de composició dels aliments del CESNID. Barcelona: McGraw Hill, 2004. ISBN: 844860590X

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
DIETOTERÀPIA I/14224106

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
ALIMENTS/14224101
FISIOLOGIA/14224002
FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent