Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A7 |
Bases de l'alimentació saludable. |
| A8 |
Dietètica. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A7 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A8 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A9 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A10 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
| | A18 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A21 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
| | A23 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
| | B5 |
Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
| | B7 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
| | B9 |
Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
PRINCIPIS GENERALS |
1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.
|
APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
|
6. Dieta durant l’embaràs.
7. Dieta durant la lactància.
8. Dieta durant el primer any de vida.
9. Dieta durant la infància.
10. Dieta durant l'adolescència.
11. Alimentació i menopausa.
12. Dieta i tercera edat.
13. Alimentació i esport. |
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS |
14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.
15. Dietes alternatives. Macrobiòtica, Atkins, Dietes dissociades, Dieta de la Zona.
|
CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
|
16. Dietes controlades en energia
17. Dietes controlades en hidrats de carboni.
18. Dietes controlades en fibra dietètica.
19. Dietes segon l'índex glicèmic
20. Dietes controlades en proteïnes.
21. Dietes controlades en greixos
22. Dietes controlades en elements minerals.
23. Dietes controlades en més d'un nutrient.
24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.
25. Dietes hospitalàries.
|
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries |
26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions. |
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs |
29. Aplicació dels diferents programes de càlculs de dietes.
30. Dieta controlada per més d'un nutrient. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
54 |
108 |
162 |
Pràctiques a laboratoris |
|
18 |
27 |
45 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
24 |
36 |
60 |
Pràctiques a través de TIC |
|
6 |
9 |
15 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves pràctiques |
A4 | A7 | A8 | A10 | A19 | A20 | A21 | A23 | B3 | C4 | |
2 |
0 |
2 |
Proves orals |
|
9 |
0 |
9 |
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle |
Sessió Magistral |
Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments |
Resolució de problemes, exercicis |
Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments. |
Pràctiques a través de TIC |
Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics. |
Atenció personalitzada |
Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista |
Descripció |
L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Es valorarà la resolució de problemes i exercicis mitjançant la participació a classe i resolució dels casos pràctics del manual de practiques |
5% |
Resolució de problemes, exercicis |
|
Es valorarà a traves d'eines de avaluació per pares i també centrades al professor |
5% |
Proves orals |
|
Es valorarà mitjançant avaluació centrada al professor a través de una rúbrica disponible al moodle. |
10 |
Proves objectives de tipus test |
|
16-20 preguntes test |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
4-5 preguntes a desenvolupar |
20% |
Proves pràctiques |
A4 | A7 | A8 | A10 | A19 | A20 | A21 | A23 | B3 | C4 |
|
Realització d'un cas pràctic |
40% |
Altres |
|
Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes práctiques/seminaris per poder fer l'exàmen final. Els alumnes que repeteixin l'assignatura se'ls conservaran les notes dels treballs i presentacions, només pel següent curs acadèmic. |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per aprobar l'assignatura els alumnes hauran de tenir aprovat amb el 50% cada una de les parts (proves objetives de tipus test, preguntes curtes i prova pràctica). Al desembre es farà un examen parcial, que si s'aprova es llibera materia i a la primera convocatòria només s'avaluarà els continguts del segon quatrimestre. A la segona convocatòria s'avaluarà els continguts de tot l'any que potser que la part teòrica s'avalua mitjançant proves orals. |
Bàsica |
, , ,
|
Nutrició Humana i Dietètica: Coordinat per Jordi Salas-Salvadó i Nancy Babio. Edicions URV. 1ª edició, 2010. ISBN 978-84-8424-135-5. SALAS-SALVADÓ, J.; BONADA, A.; TRALLERO, R. SALÓ, ME. Nutrición y Dietètica Clínica. Doyma. Barcelona, 2014 K. Mahan y S. Escott-Stump. Krause Dietoterapia, 12ª Edición Masson, S.A. 2008 Taules de composició de productes sense gluten (2018) i de suplements de nutrició esportiva (2019) GIL, A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2018. CESNID. Taules de composició dels aliments del CESNID. Barcelona: McGraw Hill, 2004. ISBN: 844860590X |
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | ALIMENTS/14224101 | FISIOLOGIA/14224002 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|