DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) DIETÈTICA Codi 14224104
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Obligatòria Segon AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
Adreça electrònica nancy.babio@urv.cat
nuria.guillen@urv.cat
clara.jimenez@urv.cat
maria.pascual@urv.cat
roser.marti@urv.cat
anna.gils@urv.cat
indiradelsocorro.paz@urv.cat
carlos.gomez@urv.cat
eva.garcia@urv.cat
sara.delasheras@urv.cat
Professors/es
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
GUILLÉN REY, NÚRIA
JIMÉNEZ SALES, CLARA
PASCUAL COMPTE, MARIA
MARTI CID, ROSER
GILS CONTRERAS, ANNA
PAZ GRANIEL, INDIRA DEL SOCORRO
GÓMEZ MARTÍNEZ, CARLOS
GARCIA ROFES, EVA
DE LAS HERAS DELGADO, SARA
Web http://http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p><br /> </br&gt;

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Composició d'aliments i matèries primeres.
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A8 Dietètica.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A23 Realitzar educació alimentària.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT4 Treballar de forma autònoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A7 Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A8 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
 A9 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A19 Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
 A20 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A21 Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
 A23 Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT4 RA1. Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup. (Context)
RA2. Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment. (Comunicació)
RA3. Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup. (Compromís)
RA4. Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes. (Col·laboració)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
PRINCIPIS GENERALS 1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.

APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
6. Dieta durant l’embaràs.

7. Dieta durant la lactància.

8. Dieta durant el primer any de vida.

9. Dieta durant la infància.

10. Dieta durant l'adolescència.

11. Alimentació i menopausa.

12. Dieta i tercera edat.

13. Alimentació i esport.
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS 14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.

15. Dietes alternatives. Macrobiòtica, Atkins, Dietes dissociades, Dieta de la Zona.

CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
16. Dietes controlades en energia

17. Dietes controlades en hidrats de carboni.

18. Dietes controlades en fibra dietètica.

19. Dietes segon l'índex glicèmic

20. Dietes controlades en proteïnes.

21. Dietes controlades en greixos

22. Dietes controlades en elements minerals.

23. Dietes controlades en més d'un nutrient.

24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.

25. Dietes hospitalàries.
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries 26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions.
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs 29. Aplicació dels diferents programes de càlculs de dietes.
30. Dieta controlada per més d'un nutrient.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
54 108 162
Pràctiques a laboratoris
A4
A8
18 27 45
Resolució de problemes, exercicis
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
24 36 60
Pràctiques a través de TIC
A21
6 9 15
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A8
A10
2 0 2
Proves pràctiques
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
2 0 2
Proves orals
A10
A23
9 0 9
Proves objectives de tipus test
A4
A7
A8
A10
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes.
Pràctiques a laboratoris 1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments
Resolució de problemes, exercicis Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments.
Pràctiques a través de TIC Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics.
Atenció personalitzada Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista

Atenció personalitzada
Descripció

L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el professor, indicant nom, cognoms i curs.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A4
A8

Entrega de pràctiques a través de TIC. Es valorarà la resolució de un cas completo.
10%
Resolució de problemes, exercicis
A4
A7
A8
A9
A10
A19
A20
A21
A23
Es valorarà a traves 1 o 2 entregues de tasques pertinents 10%
Proves orals
A10
A23
Es valorarà mitjançant avaluació centrada al professor a través de una rúbrica disponible al moodle. 10
Proves objectives de tipus test
A4
A7
A8
A10
Es farà preguntes tipus test, veritable i fals a traves del moodle. 20%
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A8
A10
4-5 preguntes a desenvolupar en format escrit o oral. Cal aprovar al menys amb 50% per fer mitjana amb la resta d'apartats i aprovar l'assignatura. 20%
Proves pràctiques
A4
A7
A8
A10
A19
A20
A21
A23
Realització d'un cas pràctic. Cal aprovar al menys amb 50% per fer mitjana amb la resta d'apartats i aprovar l'assignatura. 30%
Altres  

Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes pràctiques/seminaris per poder fer l'examen final. Els alumnes que repeteixin l'assignatura se'ls conservaran les notes dels treballs i presentacions, només pel següent curs acadèmic.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per aprovar l'assignatura els alumnes hauran de aprovar amb al menys el 50% cada una de les parts de l'examen (proves objetives de tipus test, preguntes curtes i prova pràctica) a la primera o segona convocatòria.

Al desembre es farà un parcial que permetrà lliurar matèria sempre i quan s'aprovi amb una mitjana al menys el 50% dels continguts de cada apartat (cas clínic, preguntes curtes, tipus test) i s'hagi fet les entregues de les tasques corresponents. És de dir que aquells estudiants que facin totes les tasques i a l'examen parcial i hagin tret al menys una mitjana de 50% aprovat només hauran d'examinar-se dels continguts del segon quadrimestre. Aquest condició servirà només per la primera convocatòria com avaluació continua.

Aquells que no aprovin l'avaluació continua o suspengui la primera convocatòria, a la segona convocatòria s'avaluaren dels continguts de tot l'any independentment d'haver lliurat matèria.

A la segona convocatòria es pot avaluar mitjançant proves orals.

Els alumnes repetidors que vulguin conservar alguna nota haurà de notificar-lo prèviament, en cas contrari no es conservarà la nota de l'any anterior. Aquestes notes només es conserven pel curs immediatament posterior.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,

Nutrició Humana i Dietètica: Coordinat per Jordi Salas-Salvadó i Nancy Babio. Edicions URV. 1ª edició, 2010. ISBN 978-84-8424-135-5.

SALAS-SALVADÓ, J.; BONADA, A.; TRALLERO, R. SALÓ, ME. Nutrición y Dietètica Clínica. Doyma. Barcelona, 2014

K. Mahan y S. Escott-Stump. Krause Dietoterapia, 12ª Edición Masson, S.A. 2008

Taules de composició de productes sense gluten (2018) i de suplements de nutrició esportiva (2019)

GIL, A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2018.

CESNID. Taules de composició dels aliments del CESNID. Barcelona: McGraw Hill, 2004. ISBN: 844860590X

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
DIETOTERÀPIA I/14224106

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
ALIMENTS/14224101
FISIOLOGIA/14224002
FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent