Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Composició d'aliments i matèries primeres. |
| A7 |
Bases de l'alimentació saludable. |
| A8 |
Dietètica. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | CT4 |
Treballar de forma autònoma i en equip amb responsabilitat i iniciativa |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A7 |
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A8 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Identificar les racions alimentàries comuns així com el pes dels aliments
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
Analitzar l'absorció del greix segons les coccions
| | A9 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A10 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
| | A18 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
| | A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
| | A21 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
| | A23 |
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
Planificar dietes equilibrades en funció de creences i cultures
Conèixer les bases de l'educació alimentària dins de les activitats d'un dietista
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| CT4 |
RA1. Identificar el propi rol dins del grup i conèixer els objectius i tasques del grup. (Context)
RA2. Comunicar i actuar dins del grup per facilitar la cohesió i el rendiment. (Comunicació)
RA3. Comprometre’s amb les tasques i l’agenda del grup. (Compromís)
RA4. Col·laborar dins del grup en un bon clima de treball i en la resolució de problemes. (Col·laboració)
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
PRINCIPIS GENERALS |
1. Introducció a l’assignatura. Concepte de dietètica i dietoteràpia. Hàbits alimentaris i factors determinants . Definicions, camp d’actuació. Funcions del dietista-nutricionista en la nostra societat. Comportament alimentari. Factors fisiològics, físics, econòmics i socioculturals.
|
APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA A LES DIFERENTS ESTATS FISIOLÒGICS DE LA VIDA
|
6. Dieta durant l’embaràs.
7. Dieta durant la lactància.
8. Dieta durant el primer any de vida.
9. Dieta durant la infància.
10. Dieta durant l'adolescència.
11. Alimentació i menopausa.
12. Dieta i tercera edat.
13. Alimentació i esport. |
DIETA I FACTORS SOCIO-CULTURALS |
14. Dieta vegetariana. Deficiències nutricionals usuals. Recomanacions dietètiques. Aliments per a vegetarians. Piràmides alimentàries per a vegetarians. Planificació dietètica.
15. Dietes alternatives. Macrobiòtica, Atkins, Dietes dissociades, Dieta de la Zona.
|
CONFECCIÓ DE DIETES CONTROLADES I APLICACIÓ DE LA DIETÈTICA
|
16. Dietes controlades en energia
17. Dietes controlades en hidrats de carboni.
18. Dietes controlades en fibra dietètica.
19. Dietes segon l'índex glicèmic
20. Dietes controlades en proteïnes.
21. Dietes controlades en greixos
22. Dietes controlades en elements minerals.
23. Dietes controlades en més d'un nutrient.
24. Introducció a les dietes terapèutiques. Confecció de dietes amb modificació de textura.
25. Dietes hospitalàries.
|
CONEIXEMENT DELS ALIMENTS: Al laboratori de tècniques culinàries |
26. Pesos, Racions alimentàries i unitats d'intercanvis.
27. Absorció de greixos en les coccions.
28. Canvis de textures de les preparacions. |
CONFECCIÓ DE DIETES A TRAVÉS DE TICs |
29. Aplicació dels diferents programes de càlculs de dietes.
30. Dieta controlada per més d'un nutrient. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
54 |
108 |
162 |
Pràctiques a laboratoris |
|
18 |
27 |
45 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
24 |
36 |
60 |
Pràctiques a través de TIC |
|
6 |
9 |
15 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves pràctiques |
|
2 |
0 |
2 |
Proves orals |
|
9 |
0 |
9 |
Proves objectives de tipus test |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació del funcionament de l'assignatura, assistència, participació i treballs mitjançant el moodle |
Sessió Magistral |
Desenvolupament dels continguts del programa estimulant la participació dels alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
1. De coneixement dels aliments (Pesos i raccions)
2. De confecció de receptes i dietes
3. De absorció de greixos
4. De modificació de la texture dels aliments |
Resolució de problemes, exercicis |
Confecció de dietes i menús i maneig de taules de composició d'aliments. |
Pràctiques a través de TIC |
Càlcul de dietes utilitzant diferents programes informàtics. |
Atenció personalitzada |
Orientació per a la confecció dels treballs centrats en tasques autèntiques del dietista-nutricionista |
Descripció |
L'alumne es podrà posar en contacte via moodle amb el professor, indicant nom, cognoms i curs. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Entrega de pràctiques a través de TIC. Es valorarà la resolució de un cas completo. |
10% |
Resolució de problemes, exercicis |
|
Es valorarà a traves 1 o 2 entregues de tasques pertinents |
10% |
Proves orals |
|
Es valorarà mitjançant avaluació centrada al professor a través de una rúbrica disponible al moodle. |
10 |
Proves objectives de tipus test |
|
Es farà preguntes tipus test, veritable i fals a traves del moodle. |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
4-5 preguntes a desenvolupar en format escrit o oral. Cal aprovar al menys amb 50% per fer mitjana amb la resta d'apartats i aprovar l'assignatura. |
20% |
Proves pràctiques |
|
Realització d'un cas pràctic. Cal aprovar al menys amb 50% per fer mitjana amb la resta d'apartats i aprovar l'assignatura. |
30% |
Altres |
|
Els alumnes hauran d'assistir al 80% de les classes pràctiques/seminaris per poder fer l'examen final. Els alumnes que repeteixin l'assignatura se'ls conservaran les notes dels treballs i presentacions, només pel següent curs acadèmic. |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Per aprovar l'assignatura els alumnes hauran de aprovar amb al menys el 50% cada una de les parts de l'examen (proves objetives de tipus test, preguntes curtes i prova pràctica) a la primera o segona convocatòria. Al desembre es farà un parcial que permetrà lliurar matèria sempre i quan s'aprovi amb una mitjana al menys el 50% dels continguts de cada apartat (cas clínic, preguntes curtes, tipus test) i s'hagi fet les entregues de les tasques corresponents. És de dir que aquells estudiants que facin totes les tasques i a l'examen parcial i hagin tret al menys una mitjana de 50% aprovat només hauran d'examinar-se dels continguts del segon quadrimestre. Aquest condició servirà només per la primera convocatòria com avaluació continua. Aquells que no aprovin l'avaluació continua o suspengui la primera convocatòria, a la segona convocatòria s'avaluaren dels continguts de tot l'any independentment d'haver lliurat matèria. A la segona convocatòria es pot avaluar mitjançant proves orals. Els alumnes repetidors que vulguin conservar alguna nota haurà de notificar-lo prèviament, en cas contrari no es conservarà la nota de l'any anterior. Aquestes notes només es conserven pel curs immediatament posterior. |
Bàsica |
, , ,
|
Nutrició Humana i Dietètica: Coordinat per Jordi Salas-Salvadó i Nancy Babio. Edicions URV. 1ª edició, 2010. ISBN 978-84-8424-135-5. SALAS-SALVADÓ, J.; BONADA, A.; TRALLERO, R. SALÓ, ME. Nutrición y Dietètica Clínica. Doyma. Barcelona, 2014 K. Mahan y S. Escott-Stump. Krause Dietoterapia, 12ª Edición Masson, S.A. 2008 Taules de composició de productes sense gluten (2018) i de suplements de nutrició esportiva (2019) GIL, A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2018. CESNID. Taules de composició dels aliments del CESNID. Barcelona: McGraw Hill, 2004. ISBN: 844860590X |
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | ALIMENTS/14224101 | FISIOLOGIA/14224002 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|