DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME Codi 14224105
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SALAS SALVADÓ, JORGE
Adreça electrònica rafaeljuan.balanza@urv.cat
nancy.babio@urv.cat
jordi.salas@urv.cat
Professors/es
BALANZA ROURE, RAFAEL JUAN
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
SALAS SALVADÓ, JORGE
Web
Descripció general i informació rellevant Avaluar la alimentació i l'estat nutricional a nivell individual i col·lectiu. Mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària. Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional. Mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic i digestiu.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A9 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A17 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
Conèixer l'adaptació metabòlica de l'organisme a diferents situacions fisiològiques i patològiques
Conèixer la regulació metabòlica de la ingesta i la sacietat
Conèixer els diferents prebiòtics, probiòtics, simbiòtics i les seves funcions en l'organisme
 A18 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Pregunta per aprendre i s’interessa per aclarir els seus dubtes
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
Adopta autònomament les estratègies d’ aprenentatge en cada situació
 B2 Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
 B10 Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
BLOC A: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. - Avaluació de la ingesta alimentària en la pràctica clínica (Història dietètica)
- Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària.
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. - Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).

BLOC C: ADAPTACIÓ METABÒLICA A DIFERENTS SITUACIONS - Regulació de la ingesta i la sacietat.
- Resposta metabòlica al dejú i la realimentació.
- Metabolisme en l’estrès i l’agressió.
- Adaptació metabòlica a la obesitat.
- Microbiota intestinal i importància en el metabolisme.
- Prebiòtics, probiòtics i simbiòtics.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
B10
27 40.5 67.5
Seminaris
A18
A20
B1
B2
C4
10 15 25
Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
B2
B4
C4
10 15 25
Atenció personalitzada
1 1.5 2.5
 
Proves mixtes
A5
A9
A17
A18
A20
2 1 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula.
Seminaris Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes. Una de les pràctiques es realitzarà a l'aula d'informàtica.
Atenció personalitzada Els dubtes respecte a la teoría o pràctiques es resoldran a la mateixa aula.
A través de moodle

Atenció personalitzada
Descripció
Els dubtes respecte a la teoría o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
B10
5 punts sobre 10 en 5 preguntes curtes a l’examen escrit al final de l'assignatura 50%
Seminaris
A18
A20
B1
B2
C4
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega dels casos clínics.
Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes a l'examen final.
10%



10%
Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
B2
B4
C4
Cas pràctic articulat a l'examen escrit final.

Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques.
20%


10%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per poder presentar-se a l'examen escrit cal assistir al 80% de les pràctiques i seminaris (Assistència obligatòria).

El manual de pràctiques s'haurà de penjar a moodle un cop finalitzades les pràctiques.

Els casos clínics dels seminaris, s'hauran de resoldre en grups de 4-5 persones i realitzar una exposició oral a classe amb suport power point. Posteriorment els alumnes els penjaran a moodle.

2a Convocatòria

El 100% de la nota serà en forma d'examen escrit. No es contarà ni la nota de pràctiques ni la dels seminaris. En cas de menys de 10 alumnes es podrà fer un examen oral.


Fonts d'informació

Bàsica Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A , Tratado de nutrición., 2ª ed. , Madrid: Médica Panamericana; 2010.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al. , Nutrición y dietética clínica., 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2008.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.

Complementària • Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
FISIOLOGIA/14224002
FONAMENTS DE NUTRICIÓ HUMANA/14224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent