Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A9 |
Mètodes de valoració de l'estat nutricional. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
| | A9 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A17 |
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
Conèixer l'adaptació metabòlica de l'organisme a diferents situacions fisiològiques i patològiques
Conèixer la regulació metabòlica de la ingesta i la sacietat
Conèixer els diferents prebiòtics, probiòtics, simbiòtics i les seves funcions en l'organisme
| | A18 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
| | A20 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
BLOC A: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. |
- Avaluació de l’estat nutricional per al diagnòstic de la malnutrició.
- Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària. |
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. |
- Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).
|
BLOC C: ADAPTACIÓ METABÒLICA A DIFERENTS SITUACIONS |
- Resposta metabòlica al dejú i la realimentació.
- Metabolisme en l’estrès i l’agressió.
- Metabolisme energètic en l'activitat fisica.
- Nutrició i inflamació. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
2 |
0 |
2 |
Sessió Magistral |
|
27 |
40.5 |
67.5 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1.5 |
2.5 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
1 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula. |
Seminaris |
Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes. |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes. |
Atenció personalitzada |
Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle. |
Descripció |
Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
3 punts sobre 10 en forma de preguntes curtes a l’examen escrit al final de l'assignatura
3 punts sobre 10 en forma de preguntes tipus test a l'examen escrit al final de l'assignatura |
51% |
Seminaris |
|
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega dels casos clínics.
Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes a l'examen final. |
10%
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Cas pràctic articulat a l'examen escrit final (4 punts sobre 10).
Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques. |
34%
5% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
AVALUACIÓ PRIMERA I SEGONA 15% PRÀCTIQUES I SEMINARIS En primera convocatòria, cal assistir al 80% de les pràctiques/seminaris per poder-se presentar al examen així com entregar el dossier de pràctiques/seminaris. Només es podrà faltar al 20% amb causes justificades. Si no s'arriba a aquest percentatge, s'haurà d'anar directament a segonaconvocatòria. Els seminaris i pràctiques puntuen un 15% de la nota final. En segona convocatòria, l'entrega del manual no és imprescindible per presentar-se a l'examen. No obstant, de no entregar-se,es perd el 15% de la nota total. Si s'entrega el manual, es puntuarà com en primera convocatòria (15% del manual i 85% de l'examen). ASSISTENCIA EN PLA - B: En cas de fer-se pràctques i seminaris telemàticament, els corresponents seminaris i pràctqiues es comptabilitzaran com assistit pel fet de presentar-se la pràctica i/o seminari. 85% EXÀMEN L'examen compta un 85% de la nota total. Es realitzarà de forma presencial i de ser necessari, s'adaptarà l'examen via telemàtica. Es realitzarà en els dies i hores previstos en l'agenda acadèmica. En cas de que en segona convocatòria hi hagi 10 alumnes o menys, l'exàmen pot fer-se oralment. S'ha de treure un minim de 5 a l'examen final perque es pugui fer la mitja amb les notes de pràctiques i seminaris La nota de pràctiques i seminaris només es
guarda un any.
|
Bàsica |
Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A, Tratado de nutrición., 3ª ed., Madrid: Médica Panamericana; 2017.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al., Nutrición y dietética clínica., 4ª ed., Barcelona: Masson; 2019.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.
• Perez San Martin S, Nutrición y laboratorio clínico, Primera, 2021, Editortial: Alcala grupo editorial.
• Chicharro Lopez J, Fernández Vaquero, A., Fisiología del ejercicio., 3a edición, 2019, Editorial panamericana
• Miján de la Torre, Alberto, Técnicas y métodos de investigación en nutrición humana., 2012, Editorial Glosa, S.L
|
|
Complementària |
• Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 | FISIOLOGIA/14224002 | FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|