DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME Codi 14224105
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
SALAS SALVADÓ, JORGE
Adreça electrònica jordi.salas@urv.cat
anna.gils@urv.cat
Professors/es
SALAS SALVADÓ, JORGE
GILS CONTRERAS, ANNA
Web
Descripció general i informació rellevant <p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p><p>Aquesta assignatura pretèn avaluar la alimentació i l'estat nutricional a nivell individual i col·lectiu. Mètodes d'avaluació de la ingesta alimentària. Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional. Mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic i digestiu. </p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A9 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A17 Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
Conèixer l'adaptació metabòlica de l'organisme a diferents situacions fisiològiques i patològiques
Conèixer la regulació metabòlica de la ingesta i la sacietat
Conèixer els diferents prebiòtics, probiòtics, simbiòtics i les seves funcions en l'organisme
 A18 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Entendre els camps d'aplicació clínica i en investigació dels mètodes d'estudi del metabolisme. Saber reflexionar sobre les limitacions en la interpretació dels resultats obtinguts a través d'aquests mètodes
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
BLOC A: AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL. - Avaluació de l’estat nutricional per al diagnòstic de la malnutrició.
- Avaluació dels factors de risc nutricional en l’individu
- Avaluació física de l’estat nutricional.
- Avaluació del creixement, desenvolupament del nen.
- Estat nutricional del nen.
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (I).
- Avaluació antropomètrica de l’estat nutricional de l’adult (II).
- Avaluació de la composició corporal (I)
- Avaluació de la composició corporal (II).
- Avaluación subjetiva de l’estat nutricional. Índex pronòstics.
- Marcadors bioquímics de l’estat nutricional.
- Mètodes bioquímics d’avaluació de la ingesta.
- Avaluació de l’estat vitamínic.
- Avaluació de l’estat mineral.
- Avaluació de la conducta alimentària.
BLOC B: AVALUACIÓ DE L'ESTAT METABÒLIC. - Avaluació del consum energètic (història, estimació dels requeriments, calorimetria indirecta, registre freqüència cardíaca, aigua doblement marcada i mètodes isotòpics, estimació utilització substrats, estimació compartiments despesa calòrica).
- Avaluació del metabolisme proteic(excreció de urea, balanç nitrogenat, tècniques isotòpiques i espectrometria de masses per l'avaluació del metabolisme proteic, excreció de 3-metilhistidina).
- Tècniques d’estudi del metabolisme ossi (Quantificació component mineral, ossi i cel·lular, marcadors bioquímics, tècniques d'imatge d'estudi del sistema ossi).
- Avaluació de la funció digestiva (sospita clínica de mala absorció, avaluació mala digestió i mala absorció, mala absorció d'hidrats de carboni, PTOG, prova de la D-Xilosa, hidrolasas de la mucosa intestinal, Breath test, mala digestió i mala absorció de proteïnes, mala absorció de vitamina 12, avaluació pèrdues intestinals, mala absorció sals biliars, sobrecreixement intestinal, funció pancreàtica exocrina).

BLOC C: ADAPTACIÓ METABÒLICA A DIFERENTS SITUACIONS - Resposta metabòlica al dejú i la realimentació.
- Metabolisme en l’estrès i l’agressió.
- Metabolisme energètic en l'activitat fisica.
- Nutrició i inflamació.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
27 40.5 67.5
Seminaris
A18
A20
10 15 25
Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
10 15 25
Atenció personalitzada
1 1.5 2.5
 
Proves mixtes
A5
A9
A17
A18
A20
2 1 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació general de l'assignatura. Continguts, criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels blocs temàtics a l'aula.
Seminaris Realització de casos clínics a l'aula en grups de 40 alumnes.
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques en grups de 20 alumnes.
Atenció personalitzada Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle.

Atenció personalitzada
Descripció
Els dubtes respecte a la teoria o pràctiques es resoldran a la mateixa aula o a través de moodle.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A5
A9
A17
A18
3 punts sobre 10 en forma de preguntes curtes a l’examen escrit al final de l'assignatura
3 punts sobre 10 en forma de preguntes tipus test a l'examen escrit al final de l'assignatura
51%
Seminaris
A18
A20
Assistència, participació, resolució de casos clínics més l'entrega dels casos clínics.

Avaluació dels continguts del seminari en forma de preguntes curtes a l'examen final.
10%



Pràctiques a laboratoris
A9
A18
A20
Cas pràctic articulat a l'examen escrit final (4 punts sobre 10).

Habilitats i destreses desenvolupades demostrades en les pràctiques.
34%


5%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

AVALUACIÓ

PRIMERA I SEGONA

15% PRÀCTIQUES I SEMINARIS

En primera convocatòria, cal assistir al 80% de les pràctiques/seminaris per poder-se presentar al examen així com entregar el dossier de pràctiques/seminaris. Només es podrà faltar al 20% amb causes justificades. Si no s'arriba a aquest percentatge, s'haurà d'anar directament a segonaconvocatòria. Els seminaris i pràctiques puntuen un 15% de la nota final. En segona convocatòria, l'entrega del manual no és imprescindible per presentar-se a l'examen. No obstant, de no entregar-se,es perd el 15% de la nota total. Si s'entrega el manual, es puntuarà com en primera convocatòria (15% del manual i 85% de l'examen).

ASSISTENCIA EN PLA - B: En cas de fer-se pràctques i seminaris telemàticament, els corresponents seminaris i pràctqiues es comptabilitzaran com assistit pel fet de presentar-se la pràctica i/o seminari.

85% EXÀMEN

L'examen compta un 85% de la nota total. Es realitzarà de forma presencial i de ser necessari, s'adaptarà l'examen via telemàtica. Es realitzarà en els dies i hores previstos en l'agenda acadèmica. En cas de que en segona convocatòria hi hagi 10 alumnes o menys, l'exàmen pot fer-se oralment.

S'ha de treure un minim de 5 a l'examen final perque es pugui fer la mitja amb les notes de pràctiques i seminaris

La nota de pràctiques i seminaris només es guarda un any.


Fonts d'informació

Bàsica Mataix Verdú FJ. , Nutrición y alimentación humana. , 2ª ed. , Majadahonda: Ergon; 2009.
Gil Hernández A, Tratado de nutrición., 3ª ed., Madrid: Médica Panamericana; 2017.
de Girolami DH., Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal., , Buenos Aires: El Ateneo; 2003.
Mahan LK, Escott-Stump S., Nutrición y dietoterapia, de Krause. , 10ª ed. , México: McGraw-Hill Interamericana; 2001.
Salas-Salvadó J et al., Nutrición y dietética clínica., 4ª ed., Barcelona: Masson; 2019.
Serra Majem L, Aranceta Bartrina J , Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. , 2ª ed. , Barcelona: Masson; 2006.
Sauberlich HE., Laboratory tests for the assessment of nutritional status. , 2ª ed., Boca Raton: CRC Press; 1999.
• Perez San Martin S, Nutrición y laboratorio clínico, Primera, 2021, Editortial: Alcala grupo editorial.
• Chicharro Lopez J, Fernández Vaquero, A., Fisiología del ejercicio., 3a edición, 2019, Editorial panamericana
• Miján de la Torre, Alberto, Técnicas y métodos de investigación en nutrición humana., 2012, Editorial Glosa, S.L

Complementària • Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins RJ , Modern nutrition in health and disease. , 10ª ed. , Philadelphia : Lippincott Williams & Wilkins;

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
FISIOLOGIA/14224002
FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA/14224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent