DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) DIETOTERÀPIA I Codi 14224106
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GUILLÉN REY, NÚRIA
Adreça electrònica nuria.guillen@urv.cat
annamaria.bonada@urv.cat
clara.alegretb@urv.cat
Professors/es
GUILLÉN REY, NÚRIA
BONADA SANJAUME, ANNA MARIA
ALEGRET BASORA, CLARA
Web
Descripció general i informació rellevant La dietoteràpia és l’aplicació de l’art de la nutrició als problemes de l’alimentació dels malalts. El tractament de moltes malalties necessiten dietes terpèutiques per guarir-les o compensar-les, a vegades com a únic tractament o com a tractament combinat amb altres tècniques de suport nutricional o altres mesures terapèutiques.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Dietoteràpia i nutrició artificial.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Comprendre les bases de la dietoteràpia bàsica
Recordar les bases del diagnòstic, clínica i tractament de l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Conèixer la influència de la malnutrició en la funció respiratòria i cardíaca
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
 A19 Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
 A20 Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Incorporar els aprenentatges proposats pels experts i mostrar una actitud activa per la seva assimilació
 B2 Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Proposar i construir en equip solucions a problemes en diversos àmbits, amb una visió global
Identificar la problemàtica del pacient i saber prioritzar els problemes, segons la gravetat i la urgència
 B3 Inculcar els avantatges de la creativitat, l’enginy i la iniciativa en l’àmbit de la nutrició
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
Comportar-se d’una forma reflexiva i responsable, constructivament crític
Actuar valorant la pròpia competència i les pròpies capacitats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
Ser conscient de la necessitat de ser docent i d’ensenyar a altres al mateix temps que es fa assistència
 B6 Reconèixer les característiques de la nostra societat multicultural, i respectar-les
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B7 Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
 B10 Assumir els errors en la presa de decisions, quan aquests es produeixen després d’un raonament clínic adequat i d’haver analitzat tota la informació a l’abast
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
A. DIETOTERÀPIA EN ELS TRASTORNS METABÒLICS I ENDOCRINS 1. SOBREPES I OBESITAT. Tractament de l'obesitat. Dieta hipocalòrica i molt hipocalòrica. Dietes dissociades. Abordatge dietètic complet del malalt amb sobrepès o obesitat. Obesitat infantil. Cirurgia de l'obesitat.

2. DIABETIS TIPUS 1 I 2. La dieta en la diabetis i les seves complicacions. Planificació de l’educació alimentaria en la diabetis i abordatge del pacient

3. HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Tractament dietètic de la hipertensió i abordatge dietètic del pacient hipertens.

4. DISLIPÈMIES. Tractament dietètic de les dislipèmies. Control del greix i el tipus de greix en les dislipèmies. Altres modificacions dietètiques en la dislipèmia.

5. DIETA EN ELS PACIENTS AMB RISC CARDIOVASCULAR. Valoració del risc cardiovascular global. Concepte de dieta única. Abordatge dietetic del pacient amb Sd metabòlica i risc cardiovascular.

6. DIETA EN ELS TRASTORNS INNATS DEL METABOLISME. Fenilcetonúria. Homocistinúria i altres trastorns del metabolisme de la metionina. Trastorns del metabolisme dels aminoàcids. Trastorns del cicle de la urea. Trastorns del metabolisme dels àcids grassos. Trastorns del metabolisme dels carbohidrats.
B. SUPORT NUTRICIONAL EN ELS TRASTORNS CARDIORESPIRATORIS I HEMATOLÒGICS 7. ASPECTES NUTRICIONALS DE LES MALALTIES DEL SISTEMA RESPIRATORI. Influència de la malnutrició en la funció respiratòria. Dietoteràpia i suport nutricional i en la malaltia pulmonar obstructiva crònica i fibrosi quística de pàncreas.

8. DIETA EN LES PRINCIPALS MALALTIES CARDÍAQUES AMB REPERCUSSIÓ NUTRICIONAL. Influència de la malnutrició sobre la funció cardíaca. Insuficiència cardíaca congestiva. Caquèxia cardíaca.

9. ANÈMIA NUTRICIONAL. Síndrome anèmic. Deficiència en ferro i anèmia ferropènica. Factors que modifiquen la biodisponibilitat del ferro. Dieta rica en ferro altament biodisponible. Anèmia megaloblàstica. Deficiència en vitamina B12 i deficiència en àcid fòlic. Dieta rica en àcid fòlic i vitamina B12.
C. DIETOTERÀPIA EN LES AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES 10. AL·LÈRGIA D'ORIGEN ALIMENTARI. Al·lergens alimentaris més comuns. Factors de risc. Diagnòstic d'una al·lèrgia alimentària. Dietes d'exclusió. Dietes per individus amb al·lèrgies alimentàries específiques.

11. INTOLERÀNCIES ALIMENTARIES. Falses al·lèrgies alimentàries. Aliments rics en histamina. Intolerància a la tiramina. Intolerància a additius alimentaris. Intolerància als sulfits. Dietes per evitar les intoleràncies alimentàries.
D. SUPORT NUTRICIONAL EN MALALTIES IMFLAMATORIES I ALTRES MALALTIES CRÒNIQUES. 12. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERAPIA EN LA SIDA. Aspectes nutricionals del malalt amb infecció del VIH o SIDA. Trastorns metabòlics secundaris. Malnutrició i suport nutricional.

13. MALALTIES REUMATIQUES. Atenció nutricional l'artirtis reumatoide. Modificacions dietètiques en la Sd de Sjögren i la Sd temporomandibular. Suport nutricional en l’esclerodèrmia i lupus eritematós sistèmic. Paper de la dieta en la prevenció i tractament de la gota. Dieta controlada en purines.

14. OSTEOPOROSI. Epidemiologia. Factors de risc. Prevenció i tractament nutricional. Dieta rica en Calci vitamina D.

15. LITIASI RENAL. Tipus de litiasi renal i implicacions nutricionals. Prevenció i tractament dietètic
E. DIETES HOSPITALARIES 16. DIETES HOSPITALARIES. Planificació i organització de dietes hospitalaries. Com fer derivacions de dietes terapèutiques a partir de la dieta basal.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Resolució de problemes, exercicis
A2
A19
A20
B3
C4
9 13.5 22.5
Sessió Magistral
A2
30 45 75
Seminaris
A2
A19
A20
B1
B4
C4
10 15 25
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A2
B3
1 0 1
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A19
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries S'explicarà que és la dietoteràpia i s'exposarà el temari i el treball que es desenvoluparà en aquesta assignatura.
Resolució de problemes, exercicis Es plantejaran diferents casos clínics sobre temes exposats en les classes magistrals.
S'inclourà la presencia de pacients reals.
Sessió Magistral Es desenvoluparan temes per ajudar a l'alumne a adquirir els coneixements teorics necessaris
Seminaris Es plantejaran diferents casos o temes per desenvolupar a casa i durant el seminari.
Atenció personalitzada Els alumnes disposaran de la possibilitat de contactar amb el professor per resoldre dubtes o problemes concrets

Atenció personalitzada
Descripció
Dimarts de 9 a 11hores a la Unitat Docent de l'Hospital Universitari de Sant Joan, AMB AVÍS PREVI.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis
A2
A19
A20
B3
C4
Assistència i presentació per escrit i/o oral dels casos plantejats. 5%
Seminaris
A2
A19
A20
B1
B4
C4
Asistencia i presentació per escrit i/o presentació oral dels casos i temes plantejats. 5%
Proves objectives de tipus test
A2
B3
Preguntes tipus test amb 5 possibles respostes 50%
Proves objectives de preguntes curtes
A2
A19
Preguntes curtes per a desenvolupar que poden incloure resolució d'algún cas clínic. 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

És imprescindible per poder presentar-se a l'examen i aprovar l'assignatura haver assistit al 80% de les Pràctiques (seminaris i resolució de problemes, exercicis). Als alumnes repetidors de l'assignatura, només se'ls convalidaran les Pràctiques si les han realitzat durant l'any anterior a la convocatòria actual.


Fonts d'informació

Bàsica MATAIX J. , Nutrición y Alimentación Humana , darrera edició disponible , Ergon
SALAS-SALVADÓ J.; BONADA A.; TRALLERO R.; SALÓ E. , Nutrición y dietética clínica , darrera edició disponible , Elsevier
MAHAN L. K.; SCOOT-STUMP S, Nutrición y dietoterapia de Krause , darrera edició disponible, Elsevier Masson
GIL A., Tratado de Nutrición: Nutrición Clínica. SENPE. , darrera edició disponible, Editorial Médica Panamericana

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
DIETOTERÀPIA II/14224107

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA/14224110

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
DIETÈTICA/14224104
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent