Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A2 |
Dietoteràpia i nutrició artificial. |
| A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A2 |
Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Comprendre les bases de la dietoteràpia bàsica
Recordar les bases del diagnòstic, clínica i tractament de l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Conèixer la influència de la malnutrició en la funció respiratòria i cardíaca
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les causes de desnutrició induïdes per la malaltia
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
Manejar les taules de composició d'aliments per tal de calcular i verificar el contingut nutricional d'una dieta
Confeccionar diferents menús i receptes
| | A19 |
Comprendre la importància de la dieta per al tractament de l'obesitat, tant en adults com en nens, i saber identificar els avantatges i els inconvenients de les diferents dietes hipocalòriques
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
| | A20 |
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
A. DIETOTERÀPIA EN ELS TRASTORNS METABÒLICS I ENDOCRINS |
1. SOBREPES I OBESITAT. Tractament de l'obesitat. Dieta hipocalòrica i molt hipocalòrica. Dietes dissociades. Abordatge dietètic complet del malalt amb sobrepès o obesitat. Obesitat infantil. Cirurgia de l'obesitat.
2. DIABETIS TIPUS 1 I 2. La dieta en la diabetis i les seves complicacions. Planificació de l’educació alimentaria en la diabetis i abordatge del pacient
3. HIPERTENSIÓ ARTERIAL. Tractament dietètic de la hipertensió i abordatge dietètic del pacient hipertens.
4. DISLIPÈMIES. Tractament dietètic de les dislipèmies. Control del greix i el tipus de greix en les dislipèmies. Altres modificacions dietètiques en la dislipèmia.
5. DIETA EN ELS PACIENTS AMB RISC CARDIOVASCULAR. Valoració del risc cardiovascular global. Concepte de dieta única. Abordatge dietetic del pacient amb Sd metabòlica i risc cardiovascular.
6. DIETA EN ELS TRASTORNS INNATS DEL METABOLISME. Fenilcetonúria. Homocistinúria i altres trastorns del metabolisme de la metionina. Trastorns del metabolisme dels aminoàcids. Trastorns del cicle de la urea. Trastorns del metabolisme dels àcids grassos. Trastorns del metabolisme dels carbohidrats. |
B. SUPORT NUTRICIONAL EN ELS TRASTORNS CARDIORESPIRATORIS I HEMATOLÒGICS |
7. ASPECTES NUTRICIONALS DE LES MALALTIES DEL SISTEMA RESPIRATORI. Influència de la malnutrició en la funció respiratòria. Dietoteràpia i suport nutricional i en la malaltia pulmonar obstructiva crònica i fibrosi quística de pàncreas.
8. DIETA EN LES PRINCIPALS MALALTIES CARDÍAQUES AMB REPERCUSSIÓ NUTRICIONAL. Influència de la malnutrició sobre la funció cardíaca. Insuficiència cardíaca congestiva. Caquèxia cardíaca.
9. ANÈMIA NUTRICIONAL. Síndrome anèmic. Deficiència en ferro i anèmia ferropènica. Factors que modifiquen la biodisponibilitat del ferro. Dieta rica en ferro altament biodisponible. Anèmia megaloblàstica. Deficiència en vitamina B12 i deficiència en àcid fòlic. Dieta rica en àcid fòlic i vitamina B12.
|
C. DIETOTERÀPIA EN LES AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES ALIMENTÀRIES |
10. AL·LÈRGIA D'ORIGEN ALIMENTARI. Al·lergens alimentaris més comuns. Factors de risc. Diagnòstic d'una al·lèrgia alimentària. Dietes d'exclusió. Dietes per individus amb al·lèrgies alimentàries específiques.
11. INTOLERÀNCIES ALIMENTARIES. Falses al·lèrgies alimentàries. Aliments rics en histamina. Intolerància a la tiramina. Intolerància a additius alimentaris. Intolerància als sulfits. Dietes per evitar les intoleràncies alimentàries. |
D. SUPORT NUTRICIONAL EN MALALTIES IMFLAMATORIES I ALTRES MALALTIES CRÒNIQUES. |
12. ASPECTES NUTRICIONALS I DIETOTERAPIA EN LA SIDA. Aspectes nutricionals del malalt amb infecció del VIH o SIDA. Trastorns metabòlics secundaris. Malnutrició i suport nutricional.
13. MALALTIES REUMATIQUES. Atenció nutricional l'artirtis reumatoide. Modificacions dietètiques en la Sd de Sjögren i la Sd temporomandibular. Suport nutricional en l’esclerodèrmia i lupus eritematós sistèmic. Paper de la dieta en la prevenció i tractament de la gota. Dieta controlada en purines.
14. OSTEOPOROSI. Epidemiologia. Factors de risc. Prevenció i tractament nutricional. Dieta rica en Calci vitamina D.
15. LITIASI RENAL. Tipus de litiasi renal i implicacions nutricionals. Prevenció i tractament dietètic
|
E. DIETES HOSPITALARIES |
16. DIETES HOSPITALARIES. Planificació i organització de dietes hospitalaries. Com fer derivacions de dietes terapèutiques a partir de la dieta basal. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
9 |
13.5 |
22.5 |
Sessió Magistral |
|
30 |
45 |
75 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
0 |
1 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
S'explicarà que és la dietoteràpia i s'exposarà el temari i el treball que es desenvoluparà en aquesta assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis |
Es plantejaran diferents casos clínics sobre temes exposats en les classes magistrals.
S'inclourà la presencia de pacients reals. |
Sessió Magistral |
Es desenvoluparan temes per ajudar a l'alumne a adquirir els coneixements teorics necessaris |
Seminaris |
Es plantejaran diferents casos o temes per desenvolupar a casa i durant el seminari. |
Atenció personalitzada |
Els alumnes disposaran de la possibilitat de contactar amb el professor per resoldre dubtes o problemes concrets |
Descripció |
Es faran tutories en línia amb un horari parlat prèviament amb el professó |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis |
|
Presentació per escrit i/o oral dels casos plantejats. |
5% |
Seminaris |
|
Presentació per escrit i/o presentació oral dels casos i temes plantejats. |
5% |
Proves objectives de tipus test |
|
Preguntes tipus test amb 5 possibles respostes |
50% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Preguntes curtes per a desenvolupar que poden incloure resolució d'algún cas clínic. |
40% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es imprescindible, per poder presentar-se a l'examen, haver aprovat les pràctiques i els seminaris. Als alumnes repetidors de l'assignatura, només se'ls convalidaran les Pràctiques si les han realitzat durant l'any anterior a la convocatòria actual. |
Bàsica |
MATAIX J. , Nutrición y Alimentación Humana , darrera edició disponible , Ergon
SALAS-SALVADÓ J.; BONADA A.; TRALLERO R.; SALÓ E. , Nutrición y dietética clínica , darrera edició disponible , Elsevier
MAHAN L. K.; SCOOT-STUMP S, Nutrición y dietoterapia de Krause , darrera edició disponible, Elsevier Masson
GIL A., Tratado de Nutrición: Nutrición Clínica. SENPE. , darrera edició disponible, Editorial Médica Panamericana
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA/14224110 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|