Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1 |
Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès. |
| C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Aplicar, avaluar, demostrar i valorar les tècniques i les fonts d'informació en les bases de les malalties, la nutrició i dietètica, aplicades a un tema concret.
| | A10 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
| | A17 |
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per prevenir i control. Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A18 |
Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
| | A20 |
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Gestiona els coneixements i els confirma, amb la informació basada en l'evidència científica
| | B2 |
Gestiona la informació del cas clínic amb propostes de solució
| | B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
| | B4 |
Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
| | B9 |
Planteja una discussió a partir de la informació obtinguda
| | B10 |
Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements per una adquisició de noves habilitats necessàries per la millora del seu treball
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1 |
Explica i justifica breument les seves opinions i projectes
| | C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
a) Casos del PBL (Problem Based Learning): Obesitat infantil, diabetis mellitus, obesitat adulta, nutrició i càncer, nutrició i malaltia cardiovascular, nutrició i síndrome metabòlica, nutrició i vellesa, nutrició i embarassades.
b) Interpretació, planificació i realització de la valoració de l’estat nutricional del pacient tant sà com malalt. Identificació dels possibles riscos de malnutrició per excés o per defecte:
a. Interpretació de les analítiques
b. Interpretació d’una història dietètica
c. Recol•lecció de la informació biopsicosocial del pacient.
|
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
6 |
0 |
6 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
18 |
36 |
54 |
Presentacions / exposicions |
|
3 |
9 |
12 |
Treballs |
|
0 |
0 |
0 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
S’explicarà la dinàmica de l’assignatura i el cas clínic a desenvolupar |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Als PBLs 1,3, 5
- Els estudiants formaran grups.
- Els estudiants debatran i concretaran en el seu grup sobre les preguntes que hauran de fer a la pacient per resoldre el cas, en una situació d’una visita de seguiment en els sistema sanitari:
a) Història clínica amb exploració física,
b) Suggerir una orientació diagnòstica i, si és necessari , petició de proves complementaries.
- Cada grup d’estudiants identificaran els continguts corresponents
PBL1: interpretar la relació fisiopatològica i nutricional (Fisiopatologia, Fonaments de nutrició, i dieta) dels seus antecedents, i dels seus símptomes i, signes i,
PBL3: proposar una orientació diagnòstica i, si es necessitem, proves complementaries r d’acord amb les evidències científiques actuals Identifiqui les pautes nutricionals i/o dietètiques que han afavorit l’aparició de la patologia (Fonaments de nutrició, i components de la dieta i
PBL5: defineixi les característiques epidemielògiques que interessa conèixer del cas clínic, plantejar possibles factors de risc i definir possibles mesures preventives del cas clínic.
Als PBLs 2, 4, 6.
- Cada estudiant exposarà al grup els continguts que ha trobat i entre tots els membres del grup escriuran:
PBL2: la interpretació de la relació fisiopatològica i nutricional dels seus antecedents, i dels seus símptomes i, signes que justifiqui l’orientació diagnòstica,
PBL4: la justificació de la proposta de proves complementaries del pacient a partir de les evidències per confirmar una orientació diagnòstica las pautes nutricionals i/o dietètiques que han afavorit l’aparició de la patologia,
PBL6: la descripció de les característiques epidemiològiques, possibles factors de risc implicats i mesures preventives del cas clínic .
|
Presentacions / exposicions |
Als estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
|
Treballs |
Aquest mateix informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
|
Atenció personalitzada |
Les professores atendran als estudiants quan ho sol•licitin tant forma virtual com de forma personal en el despatx, a hores concertades |
Descripció |
Les professores atendran als estudiants quan ho sol•licitin tant forma virtual com de forma personal en el despatx, a hores concertades |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Presentacions / exposicions |
|
Els estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès (5%).
|
25%/55% |
Treballs |
|
L'informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual.
Es valorarà que es realitzi en anglès (5%).
|
20%/55% |
Altres |
|
Prova Objectiva, (tipu test/preguntes curtes /oral) |
45% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
1. S'avaluarà tan l'assistència com la participació a classe, mitjançant una llista de control. 2. Els coneixements assolits s'avaluaran mitjançant una prova objectiva (tipus test, preguntes curtes o oral) que ponderarà el 45% de la nota final. 3. Les competències assolides valdran un 55% de la nota final. a) Les competències es demostraran mitjançant la presentació d'un informe clínic sobre el cas, de forma oral i grupal i la defensa de preguntes individuals, i valdrà fins un 25%. b) Aquest mateix informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual, que valdrà fins a un 20%, c) Es valorarà la descripció en anglès, fins un 5% addicional de la presentació oral per l'estudiant/s que la realitzi, i un altre 5% per l'informe escrit, que pot aportar fins a 10%. És requisit indispensable per aprovar l'assignatura super amb un 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura. |
Bàsica |
|
1.
Fundamentos de valoración nutricional y composición
corporal, DH de Girolami. 2.
Kathleen Mahan L, Escott-Stump, S. Krause's Food,
Nutrition & Diet Therapy. 12th Ed. Mc Graw Hill.Philadelphia, 2008. 3.
Mataix-Verdú J. Nutrición y Alimentación Humana 2.
Ergón 2009. 4.
Gil A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV.
Madrid, 2010. 5.
Nutrición y dietética clínica. Salas-Salvadó J y
cols. Elseiver, 2009 6.
Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross C. Nutricion en
Salud y Enfermedad. Ed. Mc Graw Hill. 1999 7. Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al.
(eds). Barcelona: Masson S.A.,2001 8. Longo, D.; Fauci, A.;
Kasper, D.; Hauser, S.; Jameson, J.; Loscalzo, J.(eds.). Harrison principios de
medicina interna. 18a ed. McGraw-Hill Interamericana, [2011] (Publication
Date:July 21, 2011). 9. Rozman, C. Cardellach,
F. (eds). Medicina interna.
Farreras/Rozman. 17a ed. Madrid [Spain]: Elsevier
cop., 2012. |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|