DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ II Codi 14224109
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
RIBOT SERRA, BLANCA
Adreça electrònica nancy.babio@urv.cat
blanca.ribot@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
rosamaria.valls@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
elisabet.llaurado@urv.cat
Professors/es
BABIO SÁNCHEZ, NANCY ELVIRA
RIBOT SERRA, BLANCA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
LLAURADÓ RIBÉ, ELISABET
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Aplicar, avaluar, demostrar i valorar les tècniques i les fonts d'informació en les bases de les malalties, la nutrició i dietètica, aplicades a un tema concret.
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A17 Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per prevenir i control. Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Gestiona els coneixements i els confirma, amb la informació basada en l'evidència científica
 B2 Gestiona la informació del cas clínic amb propostes de solució
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
 B9 Planteja una discussió a partir de la informació obtinguda
 B10 Interessar-se per una actualització continuada dels seus coneixements per una adquisició de noves habilitats necessàries per la millora del seu treball
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1 Explica i justifica breument les seves opinions i projectes
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
a) Casos del PBL (Problem Based Learning): Obesitat infantil, diabetis mellitus, obesitat adulta, nutrició i càncer, nutrició i malaltia cardiovascular, nutrició i síndrome metabòlica, nutrició i vellesa, nutrició i embarassades.
b) Interpretació, planificació i realització de la valoració de l’estat nutricional del pacient tant sà com malalt. Identificació dels possibles riscos de malnutrició per excés o per defecte:
a. Interpretació de les analítiques
b. Interpretació d’una història dietètica
c. Recol•lecció de la informació biopsicosocial del pacient.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
6 0 6
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A5
A10
A18
A20
B1
B2
B3
B4
B9
B10
C2
18 36 54
Presentacions / exposicions
B9
C1
C4
3 9 12
Treballs
C1
C4
0 0 0
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A5
A10
A17
A18
A20
C4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries S’explicarà la dinàmica de l’assignatura i el cas clínic a desenvolupar
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Als PBLs 1,3, 5
- Els estudiants formaran grups.
- Els estudiants debatran i concretaran en el seu grup sobre les preguntes que hauran de fer a la pacient per resoldre el cas, en una situació d’una visita de seguiment en els sistema sanitari:
a) Història clínica amb exploració física,
b) Suggerir una orientació diagnòstica i, si és necessari , petició de proves complementaries.
- Cada grup d’estudiants identificaran els continguts corresponents
PBL1: interpretar la relació fisiopatològica i nutricional (Fisiopatologia, Fonaments de nutrició, i dieta) dels seus antecedents, i dels seus símptomes i, signes i,
PBL3: proposar una orientació diagnòstica i, si es necessitem, proves complementaries r d’acord amb les evidències científiques actuals Identifiqui les pautes nutricionals i/o dietètiques que han afavorit l’aparició de la patologia (Fonaments de nutrició, i components de la dieta i
PBL5: defineixi les característiques epidemielògiques que interessa conèixer del cas clínic, plantejar possibles factors de risc i definir possibles mesures preventives del cas clínic.

Als PBLs 2, 4, 6.
- Cada estudiant exposarà al grup els continguts que ha trobat i entre tots els membres del grup escriuran:
PBL2: la interpretació de la relació fisiopatològica i nutricional dels seus antecedents, i dels seus símptomes i, signes que justifiqui l’orientació diagnòstica,
PBL4: la justificació de la proposta de proves complementaries del pacient a partir de les evidències per confirmar una orientació diagnòstica las pautes nutricionals i/o dietètiques que han afavorit l’aparició de la patologia,
PBL6: la descripció de les característiques epidemiològiques, possibles factors de risc implicats i mesures preventives del cas clínic .
Presentacions / exposicions Als estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
Treballs Aquest mateix informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual.
Es valorarà que es realitzi en anglès.
Atenció personalitzada Les professores atendran als estudiants quan ho sol•licitin tant forma virtual com de forma personal en el despatx, a hores concertades

Atenció personalitzada
Descripció
Les professores atendran als estudiants quan ho sol•licitin tant forma virtual com de forma personal en el despatx, a hores concertades

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
B9
C1
C4
Els estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es valorarà que es realitzi en anglès (5%).
25%/55%
Treballs
C1
C4
L'informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual.
Es valorarà que es realitzi en anglès (5%).
20%/55%
Altres  

Prova Objectiva, (tipu test/preguntes curtes /oral)

45%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

1. S'avaluarà tan l'assistència com la participació a classe, mitjançant una llista de control.

2. Els coneixements assolits s'avaluaran mitjançant una prova objectiva (tipus test, preguntes curtes o oral) que ponderarà el 45% de la nota final.

3. Les competències assolides valdran un 55% de la nota final.

a) Les competències es demostraran mitjançant la presentació d'un informe clínic sobre el cas, de forma oral i grupal i la defensa de preguntes individuals, i valdrà fins un 25%.

b) Aquest mateix informe clínic, per escrit, i afegint una discussió, que es realitzarà en en format similar a les que es presenten en revistes biomèdiques, es presentarà de forma individual, que valdrà fins a un 20%,

c) Es valorarà la descripció en anglès, fins un 5% addicional de la presentació oral per l'estudiant/s que la realitzi, i un altre 5% per l'informe escrit, que pot aportar fins a 10%.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura super amb un 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura.


Fonts d'informació

Bàsica

1.      Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal, DH de Girolami.

2.      Kathleen Mahan L, Escott-Stump, S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 12th Ed. Mc Graw Hill.Philadelphia, 2008.

3.      Mataix-Verdú J. Nutrición y Alimentación Humana 2. Ergón 2009.

4.      Gil A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2010.

5.      Nutrición y dietética clínica. Salas-Salvadó J y cols. Elseiver, 2009

6.      Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross C. Nutricion en Salud y Enfermedad. Ed. Mc Graw Hill. 1999

7.      Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2001

8.      Longo, D.; Fauci, A.; Kasper, D.; Hauser, S.; Jameson, J.; Loscalzo, J.(eds.). Harrison principios de medicina interna.

         18a ed. McGraw-Hill Interamericana, [2011] (Publication Date:July 21, 2011).

9.      Rozman, C. Cardellach, F. (eds). Medicina interna. Farreras/Rozman. 17a ed. Madrid [Spain]: Elsevier cop., 2012.

 

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent