DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ II Codi 14224109
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
monica.bullo@urv.cat
anna.pedret@urv.cat
elisabet.llaurado@urv.cat
cristina.jardi@urv.cat
judit.queral@urv.cat
laura.panisello@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
BULLÓ BONET, MÒNICA
PEDRET FIGUEROLA, ANNA
LLAURADÓ RIBÉ, ELISABET
JARDÍ PIÑANA, CRISTINA
QUERAL AÑÓ, JUDIT
PANISELLO MELO, LAURA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p> </br&gt;

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Nutrició humana
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A20 Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Aplicar, avaluar, demostrar i valorar les tècniques i les fonts d'informació en les bases de les malalties, la nutrició i dietètica, aplicades a un tema concret
 A5 Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
 A10 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A17 Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per prevenir i control. Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A18 Saber aplicar la sistemàtica de l'abordatge dietètic del pacient en diferents patologies: història dietètica, objectius concrets i elaboració de recomanacions específiques
 A20 Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional
 A26 Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema introductori

Explicació de l'assignatura
Tema 1. Metabolisme del ferro
Tema 2. Factors de risc de l'estat nutricional
Tema 3. Metabolisme de la vitamina B12
Tema 4. Causes d'anèmia
Tema 5. Clínica de les anèmies
Tema 6. Fisiopatologia del dèficit de Vitamina B12
Tema 7. Epidemiologia de les anèmies i dèficits de ferro
Tema 8. Mesures preventives de les anèmies i dèficits de ferro
Tema 9. Epidemiologia de la vitamina B12
Sessions Kahoot Resolució d'un cas clínic mitjantçant el Kahoot en dues sessions de 1h.
Pràctica. Desenvolupament d'un cas clínic de nutrició - Analitzar informació sobre el metabolisme del ferro o vitamina B12
- Analitzar informació sobre els possibles factors de risc nutricionals
- Confeccionar una història clínica
- Analitzar diferents diagnòstics diferencials i identificar el diagnòstic del cas clínic
- Conèixer l'epidemiologia de la malaltia identificada
- Identificar les mesures preventives

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A1
A5
A10
A18
A20
A26
18 36 54
Presentacions / exposicions
A1
A5
A10
A18
A20
A26
3 9 12
Sessió Magistral
A17
6 0 6
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A10
A17
A18
A20
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries S’explicarà la dinàmica de l’assignatura i el cas clínic a desenvolupar virtualment.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Els alumnes respondran a les preguntes que es plantegin en el seguiment del cas clínic.

1. Els alumnes formaran grups de treball entre 3-5 alumnes.
2. Cada alumne buscarà la informació necessària per a poder respondre a les preguntes plantejades de forma successiva en les diferents pràctiques.
3. Les preguntes del cas clínic tractaran correlativament de factors de risc, historia dietètica, història clínica, diagnòstic, característiques epidemiològiques de la malaltia diagnosticada i les seves mesures preventives.
4. En cada pràctica, els alumnes exposaran al seu grup els continguts que ha trobat i entre tots els analitzarà i faran una proposta consensuada a tota la classe.
5. En la última sessió pràctica, s'avaluarà la presentació i defensa del resum del cas clínic treballat pel grup.

Si no es poden realitzar presencials, en cas de pandèmia, es realitzaran de forma virtual.
Presentacions / exposicions Als estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.
Es realitzaran de forma virtual.
Sessió Magistral S'explicaran els continguts teòrics importants per a desenvolupar el cas clínic. Es realitzaran de forma virtual.
Atenció personalitzada Les professores atendran als estudiants en el despatx o virtualment, a hores concertades.

Atenció personalitzada
Descripció

Les professores atendran als estudiants en el despatx o virtualment, a hores concertades.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A1
A5
A10
A18
A20
A26
Els estudiants, de forma grupal, descriuran en un treball escrit la resolució d’un cas clínic, on s’haurà de descriure el metabolisme implicat i els factors de risc nutricionals que afecten, la descripció de les dades clíniques rellevants del cas, en format historia clínica, on hauran de fer el diagnòstic diferencial, dir què té i la causa del que té i estudiar les prevalences, causes i conseqüències d’aquesta malaltia així com les mesures preventives que es podrien donar per evitar la seva aparició. 30%
Presentacions / exposicions
A1
A5
A10
A18
A20
A26
Els estudiants, de forma grupal, descriuran el cas clínic, en una presentació que exposaran de forma oral, davant del tribunal format per 3 professors.

35%
Altres  

Proves Objectives, (tipus test/preguntes curtes /oral) Ponderarà 30% Es valorarà l'assistència a les pràctiques, la comunicació assertiva, la puntualitat, la participació i l'actitud (ponderarà 5%)

35%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'avaluarà tan l'assistència com la participació a classe, mitjançant una llista de control.

Els coneixements assolits s'avaluaran mitjançant una prova objectiva (tipus test en 1a convocatòria i en 2a convocatòria podria ser examen oral) que ponderarà el 30% de la nota final.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb un 50% tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura.

En cas de voler presentar-se a 2a convocatòria per pujar nota, la nota de l'examen de la segona convocatòria serà la que prevaldrà (la nota de l'examen de la primera convocatòria no es guarda).

En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica Planas M; Pérez-Portabella C, Fisiopatología aplicada a la nutrición, , Mayo, 2004
Falguera M, Història clínica: una guia pràctica, , Universitat de Lleida, 2000

1.      Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal, DH de Girolami.

2.      Kathleen Mahan L, Escott-Stump, S. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. 12th Ed. Mc Graw Hill.Philadelphia, 2008.

3.      Mataix-Verdú J. Nutrición y Alimentación Humana 2. Ergón 2009.

4.      Gil A. Tratado de Nutrición. Tomo I, II, III, IV. Madrid, 2010.

5.      Nutrición y dietética clínica. Salas-Salvadó J y cols. Elseiver, 2009

6.      Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross C. Nutricion en Salud y Enfermedad. Ed. Mc Graw Hill. 1999

7.      Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2001

8.      Longo, D.; Fauci, A.; Kasper, D.; Hauser, S.; Jameson, J.; Loscalzo, J.(eds.). Harrison principios de medicina interna.

         18a ed. McGraw-Hill Interamericana, [2011] (Publication Date:July 21, 2011).

9.      Rozman, C. Cardellach, F. (eds). Medicina interna. Farreras/Rozman. 17a ed. Madrid [Spain]: Elsevier cop., 2012.

 

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105
SALUT PÚBLICA/14224125
FISIOPATOLOGIA/14224114
 
Altres comentaris
Aquesta assignatura té prerequisits a l'hora de matricular-la. S'han d'haver superat prèviament les següents assignatures: Fisiopatologia.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent