DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA Codi 14224110
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
ESCRIBANO SUBÍAS, JOAQUÍN
SALAS SALVADÓ, JORGE
Adreça electrònica joaquin.escribano@urv.cat
juanmanuel.pena@urv.cat
jordi.salas@urv.cat
eduardo.corbella@urv.cat
annamaria.bonada@urv.cat
natalia.ferre@urv.cat
anamaria.lafuerza@urv.cat
Professors/es
ESCRIBANO SUBÍAS, JOAQUÍN
PEÑA ROCA, JUAN MANUEL
SALAS SALVADÓ, JORGE
CORBELLA JACOB, EDUARDO
BONADA SANJAUME, ANNA MARIA
FERRE PALLAS, NATALIA
LAFUERZA TORRES, ANA MARÍA
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura consta de dues parts bastant diferenciades però essencials pels professionals de la nutrició i la dietètica humana. D'una part es donen les bases de la ètica i la deontologia, i d’altre banda les tècniques de suport nutricional davant de la malaltia i en especial la nutrició enteral i parenteral. Durant el suport nutricional i en altres situacions com les vagues de fam, o els trastorns de conducta alimentaria es donen situacions conflictives on el professional ha d’actuar en base a principis ètics i deontològics. Per això aquestes dues parts diferenciades de coneixement de vegades emergeixen de forma conjunta davant del malalt.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Dietoteràpia i nutrició artificial.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A33 Deontologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
 C5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d'accés, administració, composició, i complicacions
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A19 Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
 A33 Saber si en una situació conflictiva determinada s'estan vulnerant els drets del pacient
Conèixer els seus drets i els seus deures com a treballador
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar en el seu treball diari
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Comportar-se d’una forma reflexiva i responsable, constructivament crític
 B5 Conèixer el paper de les diverses professions sanitàries
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
 B6 Conèixer i entendre l'ètica mèdica o del professional sanitari contemporània i els principals principis ètics d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia; els deures del nutricionista i l’aplicació pràctica de les teories
Conèixer i saber utilitzar una metodologia correcta per a la resolució de conflictes ètics
Comprendre la necessitat i la importància del consentiment informat
Acceptar els drets del malalt
Conèixer el codi deontològic de la professió   
Reconèixer les característiques de la nostra societat multicultural, i respectar-les
Reconèixer  l’existència de costums i de creences que poden aconsellar l’evitació o la modificació d’actituds diagnòstiques i terapèutiques
Establir confiança entre el nutricionista i el pacient, respectant-lo i adoptant una postura empàtica i holística
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B7 Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
Adaptar el seu missatge i els medis emprats a les característiques de la situació i a l’audiència
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
 C5 Actua des del respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat

Continguts
Tema Subtema
Ètica clínica en nutrició 1. Conceptes generals. Escoles ètiques actuals.
2. Procediments de decisió en ètica clínica: enfocament principalista.
3. Procediments de decisió en ètica clínica: procediment casuístic.
4. La informació al pacient. Consentiment informat i veracitat.
5. La confidencialitat i la intimitat del pacient. El secret professional.
6. La capacitat de la presa de decisions: menors i psiquiàtrics.
7. Ètica en la pràctica clínica: la missió del nutricionista. Les bones pràctiques. El coneixement científic. Prevenció i promoció de la salut.
8. Els conflictes ètics a la pràctica professional: relacions interprofessionals.
9. Ètica i Política. Gènere i multiculturalisme. Dietes excloents.
10. El rebuig al tractament: vaga de fam i anorèxia nerviosa.
11. Limitació de l’esforç terapèutic: futilitat i qualitat de vida.
12. L’alimentació dels discapacitats i malalts crònics. Les cures pal•liatives. Documents de voluntats anticipades.
13. Recursos i serveis de salut. Justícia social i equitat als països desenvolupats. L’alimentació com a dret universal.
14. Modes dietètiques y adicions; vigorèxia, dietes estilitzants, dietes milacre.
15. Ètica de la recerca
Suport nutricional 1. Introducció. Història, conceptes bàsics.
2. Alimentació bàsica adaptada.
3. Suplementació nutricional.
4, 5 i 6. Nutrició enteral: Definicions, indicacions, contraindicacions, productes, vies, complicacions, cures i control.
7 i 8. Nutrició parenteral: Definicions, indicacions, contraindicacions, productes, vies, complicacions, cures i control.
9. Nutrició artificial pediàtrica.
10. Síndrome de renutrició.
11. El dejuni i l’agressió. Suport nutricional en el malalt crític.
12. Suport nutricional precoç i perioperatori.
13. Nutrició combinada i de transició.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A2
A19
A33
C4
28 42 70
Seminaris
A2
A19
A33
B7
3 3 6
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A2
A19
A33
B5
B7
C4
C5
8 12 20
Atenció personalitzada
0 0 0
 
Proves objectives de tipus test
A2
A19
A33
C4
1 0 1
Proves de desenvolupament
A2
A19
A33
C4
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de la assignatura
Sessió Magistral Sessions magistrals dividides en dos parts diferenciades: êtica i suport nutricional
Seminaris Discusió amb alumnes de temes d'interès actual
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Discusió de casos clínica amb els alumnes
Atenció personalitzada Es farà a través de moodle

Atenció personalitzada
Descripció
es farà a través de moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A2
A19
A33
C4
Aquestes competències es valoraran a l'examen final tipus test i cas clínic 0%
Seminaris
A2
A19
A33
B7
10% de la nota s'avaluarà mitjançant un llistat de control. (part de ètica)

La part de suport s'avaluarà mitjançant el cas clínic a desenvolupar a l'examen final.
10%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A2
A19
A33
B5
B7
C4
C5
10% de la nota s'avaluarà mitjançant un llistat de control (part de ètica).


Aquestes competencies s'avaluaran mitjançant el cas clínic a desenvolupar a l'examen final. (Part de suport nutricional)
10%
Proves de desenvolupament
A2
A19
A33
C4
Cas clínic de suport nutricional a desenvolupar a l'examen final 20%
Proves objectives de tipus test
A2
A19
A33
C4
Preguntes de múltiple resposta respecte a la teoria, seminaris i pràctiques 60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per la obtenció de la nota es farà la mitjana de les dues parts (ètica i suport). Per aprovar es necessita al menys un 5 i ames haver tret com a mínim un 4 de cada una de les parts (suport i ètica).

L'examen de la segona convocatòria serà igual en quant a percentatges.


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent