DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) SUPORT NUTRICIONAL I ÈTICA Codi 14224110
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
ESCRIBANO SUBÍAS, JOAQUÍN
FERRE PALLAS, NATALIA
BONADA SANJAUME, ANNA MARIA
Adreça electrònica joaquin.escribano@urv.cat
jordi.salas@urv.cat
eduardo.corbella@urv.cat
annamaria.bonada@urv.cat
natalia.ferre@urv.cat
anamaria.lafuerza@urv.cat
maria.rimblas@urv.cat
nuria.lassodelavega@urv.cat
Professors/es
ESCRIBANO SUBÍAS, JOAQUÍN
SALAS SALVADÓ, JORGE
CORBELLA JACOB, EDUARDO
BONADA SANJAUME, ANNA MARIA
FERRE PALLAS, NATALIA
LAFUERZA TORRES, ANA MARÍA
RIMBLAS ROURE, MARIA
LASSO DE LA VEGA GÓMEZ, NURIA
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura consta de dues parts bastant diferenciades però essencials pels professionals de la nutrició i la dietètica humana. D'una part es donen les bases de la ètica i la deontologia, i d’altre banda les tècniques de suport nutricional davant de la malaltia i en especial la nutrició enteral i parenteral. Durant el suport nutricional i en altres situacions com les vagues de fam, o els trastorns de conducta alimentaria es donen situacions conflictives on el professional ha d’actuar en base a principis ètics i deontològics. Per això aquestes dues parts diferenciades de coneixement de vegades emergeixen de forma conjunta davant del malalt.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Dietoteràpia i nutrició artificial.
 A19 Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques
 A33 Deontologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
 C5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Comprendre les causes de desnutrició en el pacient amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, fibrosi quística de pàncrees i insuficiència cardíaca, així com saber valorar el suport nutricional en aquestes patologies
Analitzar les diferents tècniques de suport nutricional (suplementació, alimentació bàsica aplicada, nutrició enteral i parenteral): indicacions i contraindicacions, vies d'accés, administració, composició, i complicacions
Saber pautar una suplementació i una nutrició enteral
Analitzar, valorar la necessitat de suport nutricional i saber aplicar les diferents modalitats de suport nutricional (dietoteràpia, suplementació, nutrició enteral i nutrició parenteral) en algunes malalties que comporten malnutrició: malalties de l'aparell digestiu, trastorns neurològics, malalties renals, càncer, SIDA, i malalties reumàtiques
Conèixer les principals intervencions quirúrgiques que poden afectar l'estat nutricional, comprendre les afectacions nutricionals que poden provocar, determinar els requeriments nutritius i avaluar la necessitat de suport nutricional en els pacients sotmesos a aquest tipus d'intervencions
Conèixer les situacions d'estrès metabòlic i la seva repercussió sobre l'estat nutricional i també aprendre a valorar l'estat nutricional del pacient i la via de suport nutricional idònia en situacions d'estrès metabòlic
 A19 Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
 A33 Saber si en una situació conflictiva determinada s'estan vulnerant els drets del pacient
Conèixer els seus drets i els seus deures com a treballador
Entendre les responsabilitats civils i penals del seu treball
Entendre la necessitat del secret professional i respectar-lo
Saber comportar-se si el pacient no consent un tractament
Conèixer el raonament ètic i aplicar en el seu treball diari
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Comportar-se d’una forma reflexiva i responsable, constructivament crític
 B5 Conèixer el paper de les diverses professions sanitàries
Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
Contribuir a la consolidació i desenvolupament de l’ equip, afavorint la comunicació, el repartiment equilibrat de tasques, el clima intern i la cohesió
Ser conscient de la necessitat de formar-se contínuament al llarg de la seva vida professional
 B6 Conèixer i entendre l'ètica mèdica o del professional sanitari contemporània i els principals principis ètics d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia; els deures del nutricionista i l’aplicació pràctica de les teories
Conèixer i saber utilitzar una metodologia correcta per a la resolució de conflictes ètics
Comprendre la necessitat i la importància del consentiment informat
Acceptar els drets del malalt
Conèixer el codi deontològic de la professió   
Reconèixer les característiques de la nostra societat multicultural, i respectar-les
Reconèixer  l’existència de costums i de creences que poden aconsellar l’evitació o la modificació d’actituds diagnòstiques i terapèutiques
Establir confiança entre el nutricionista i el pacient, respectant-lo i adoptant una postura empàtica i holística
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B7 Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
Adaptar el seu missatge i els medis emprats a les característiques de la situació i a l’audiència
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
 C5 Actua des del respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat

Continguts
Tema Subtema
Ètica clínica en nutrició 1. Conceptes generals. Escoles ètiques actuals.
2. Procediments de decisió en ètica clínica: enfocament principalista.
3. Procediments de decisió en ètica clínica: procediment casuístic.
4. La informació al pacient. Consentiment informat i veracitat.
5. La confidencialitat i la intimitat del pacient. El secret professional.
6. La capacitat de la presa de decisions: menors i psiquiàtrics.
7. Ètica en la pràctica clínica: la missió del nutricionista. Les bones pràctiques. El coneixement científic. Prevenció i promoció de la salut.
8. Els conflictes ètics a la pràctica professional: relacions interprofessionals.
9. Ètica i Política. Gènere i multiculturalisme. Dietes excloents.
10. El rebuig al tractament: vaga de fam i anorèxia nerviosa.
11. Limitació de l’esforç terapèutic: futilitat i qualitat de vida.
12. L’alimentació dels discapacitats i malalts crònics. Les cures pal•liatives. Documents de voluntats anticipades.
13. Recursos i serveis de salut. Justícia social i equitat als països desenvolupats. L’alimentació com a dret universal.
14. Modes dietètiques y adicions; vigorèxia, dietes estilitzants, dietes milacre.
15. Ètica de la recerca
Suport nutricional 1. Introducció. Història, conceptes bàsics.
2. Alimentació bàsica adaptada.
3. Suplementació nutricional. Definició i tipus de suplements. Indicacions i contraindicacions.
4. Nutrició enteral. Concepte. Productes i vies d'accés. Indicacions i contraindicacions. Formes d'administració i complicacions.
5. Nutrició parenteral. Concepte i tipus. Vies d'accés. Indicacions i contraindicacions. Complicacions.
6. Nutrició artificial pediàtrica. Aspectes diferencials respecte a la nutrició artificial de l'adult.
7. Síndrome de renutrició. Pacients de risc, prevenció i tractament.
8. Dejuni i agressió. Suport nutricional en el malalt crític.
9. Suport nutricional precoç i perioperatori.
10. Nutrició artificial domiciliaria.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A2
A19
A33
C4
28 42 70
Seminaris
A2
A19
A33
B7
3 3 6
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A2
A19
A33
B5
B7
C4
C5
8 12 20
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de tipus test
A2
A19
A33
C4
1 0 1
Proves de desenvolupament
A2
A19
A33
C4
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de la assignatura
Sessió Magistral Sessions magistrals dividides en dos parts diferenciades: êtica i suport nutricional
Seminaris Discusió amb alumnes de temes d'interès actual
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Discusió de casos clínica amb els alumnes
Atenció personalitzada Es farà a través de moodle

Atenció personalitzada
Descripció
Es farà a través de moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A2
A19
A33
C4
Aquestes competències es valoraran a l'examen final tipus test i cas clínic 0%
Seminaris
A2
A19
A33
B7
Es presentaran uns petits informes sobre els casos proposats als seminaris per treballar la deliberació ètica. L'avaluació es farà a la prova de desenvolupament de l'examen final.

La part de suport nutricional s'avaluarà en l'examen mitjançant el cas clínic a desenvolupar i/o preguntes test.
0%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A2
A19
A33
B5
B7
C4
C5
Es presentaran uns petits informes sobre els casos proposats als supòsits pràctics per treballar la deliberació ètica. L'avaluació es farà a la prova de desenvolupament de l'examen final.

Aquestes competències s'avaluaran mitjançant el cas clínic a desenvolupar a l'examen de suport nutricioinal.
0%
Proves de desenvolupament
A2
A19
A33
C4
Cas clínic de suport nutricional a desenvolupar a l'examen
final.

Cas clínic d'ètica a desenvolupar durant l'examen final (mateix tipus de treball que s'ha realitzat durant els seminaris o supòsits. pràctics d'ètica).

(20% de suport i 20 % d'ètica)
40%
Proves objectives de tipus test
A2
A19
A33
C4
Preguntes de múltiple resposta respecte a la teoria, seminaris i pràctiques (30% de ètica i 30% de suport).
60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Aquesta assignatura consta de 2 BLOCS i cal aprovar-los tots dos per aprovar l'assignatura. Aquests BLOCS son el de SUPORT i el de BIOÈTICA

Per a la obtenció de la nota es farà la mitjana de les dues parts (ètica i suport). I per aprovar l'assignatura es necessita que aquesta mitjana sigui com a mínim de 5.

Per a aprovar la part d'ètica és necessari haver assistit als seminaris i supòsits pràctics a més d'aprovar l'examen tipus test. la nota dels supòsits pràctics d'ètica es el 20% de la nota final (40% de la part d'ètica).

Per aprovar la part de suport nutricional és necessari haver assistit als seminaris i supòsits pràctics/estudi de casos a l'aula ordinària a més d'aprovar l'examen.

L'examen de la segona convocatòria serà igual en quant a percentatges.

A criteri del professor responsable, ocasionalment es pot canviar el sistema d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica ANGEL GIL, Tratado de nutrición, Darrera edició disponible, Médica Panamericana
MERCE PLANAS, Conceptos prácticos en nutrición enteral y parenteral, Darrera edició disponible, Mayo
HUMBERTO ARENAS Y ROBERTO ANAYA, Nutrición enteral y parenteral, Darrera edició disponible, McGraw-Hill
  • DIEGO GRACIA. Fundamentos de bioética, 2ª ed. Ed Triacastella, Madrid, 2007. ISBN: 978-84-95840-18-9
  • MIGUEL SANCHEZ. Bioetica en Ciencias de la Salud. Ed. Elsevier Masson. Barcelona, 2013. ISBN: 978-84-458-2116-9
  • AZUCENA COUCEIRO. Bioética para clínicos, Ed. Triacastella, Madrid, 1999. ISBN: 84-921418-9-1
  • ADELA CORTINA. Ética mínima, 13ª ed. Ed. Tecnos, Madrid,2008. ISBN: 978-84-309-4714-0
  • ARISTÓTELES. Ética a Nicómaco, 5ª ed. Alianza editorial, Madrid, 2007. ISBN: 978-84-206-3928-4
  • PETER SINGER. Etica práctica. Ed. AKAL, Madrid, 2009. ISBN: 978-84-460-3069-0
  • LINO CICCONE. Bioética: Historia, principios, cuestiones. Ed.Palabra, Madrid, 2005. ISBN: 84-8239-899-7
  • JAMES CHILDRESS y TOMBEAUCHAMP. Principios de ética biomédica. Ed. Masson, Barcelona, 2005. ISBN: 9788445804803
  • FRANCESC TORRALBA. ¿Qué es la dignidad humana?. Ensayo sobre Peter Singer, Hugo Tristram Engelhardt y John Harris. Ed. Herder. Barcelona, 2005. ISBN: 84-254-2407-4
  • ALBERT JONSEN, MARK SIEGLER, WILLIAM WINSLADE. Etica Clínica. Ed. Ariel. Barcelona, 2005. ISBN: 84-344-3719-5
  • SANCHEZ JACOB M y DE LOS REYES LOPEZ M. Bioética y Pediatria. Ed. Ergon 2010. ISBN 978-84-8473-859-6
Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent