DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) FONAMENTS DE LA NUTRICIÓ HUMANA Codi 14224112
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BULLÓ BONET, MÒNICA
Adreça electrònica monica.bullo@urv.cat
Professors/es
BULLÓ BONET, MÒNICA
Web
Descripció general i informació rellevant Bases sobre la nutrició i l'alimentació. Principis fisiològics de l'absorció, la digestió i la utilització dels nutrients. Factors que condicionen la ingesta i la necessitat de nutrients. Utilització dels nutrients en diferents situacions fisiològiques. Recomanacions alimentàries en l'individu sa.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Nutrició humana
 A3 Estructura i funció del cos humà.
 A5 Fisiopatologia i patologia nutricional.
 A6 Bioquímica.
 A7 Bases de l'alimentació saludable.
 A10 Dietètica. Bases de l'alimentació saludable.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A34 Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició.
 A44 identificar els fets més destacats de l'avanç científic de l'alimentació i la nutrició.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Comprendre els mecanismes de digestió i absorció i la seva transcendència en la nutrició humana
Comprendre i reflexionar sobre les vies metabòliques utilitzades pels diferents principis immediats en situació post-prandrial, interdigestiva, dejuni i exercici físic
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Conèixer les fonts alimentàries de vitamines i minerals
Reflexionar sobre les diferències entre vitamines liposolubles i hidrosolubles en quant a aprofitament, funció, dipòsits i eliminació
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Valorar la transcendència sobre la salut d’intoxicacions per vitamines i minerals
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Evidenciar l’efecte dels macronutrients sobre la sensació de sacietat i gana
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
Valorar l’efecte del sistema hormonal sobre la regulació metabòlic-nutricional
 A3 Comprendre els mecanismes de digestió i absorció i la seva transcendència en la nutrició humana
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
 A5 Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Valorar les possibles causes i conseqüències de deficiències en vitamines i minerals
 A6 Comprendre i reflexionar sobre les vies metabòliques utilitzades pels diferents principis immediats en situació post-prandrial, interdigestiva, dejuni i exercici físic
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Reflexionar sobre les diferències entre vitamines liposolubles i hidrosolubles en quant a aprofitament, funció, dipòsits i eliminació
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Valorar l’efecte del sistema hormonal sobre la regulació metabòlic-nutricional
 A7 Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
 A10 Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
 A17 Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Comprendre i analitzar els diferents sistemes de regulació de la ingesta i la sacietat
Comprendre la importància i els mecanismes de la regulació genètica mitjançada per nutrients
Comprendre i valorar la importància de l’alimentació sobre els processos oxidatius de l’home
 A34 Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
 A44 Saber integrar la nutrició en l'evolució cosntant dels avanços científics
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
 B9 Ser capaç d'obtenir, utilitzar i interpretar la informació científica a partir de les fonts bibliogràfiques.
 B10 Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Fonaments del metabolisme energètic 1. Definició de metabolisme energètic i components. Lleis de la termodinàmica
2. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions fisiològiques (creixement, embaràs/lactància, envelliment)
3. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions patològiques (obesitat/pèrdua de pes, malalties inflamatories, càncer). Concepte d'adaptació metabòlica.
PRINCIPIS IMMEDIATS I NECESSITATS ENERGÈTIQUES 1. Proteïnes i aminoàcids. Fonts de proteïnes. Qualitat proteica de la dieta. Aminoàcids: classificació des del punt de vista nutricional, distribució i transport. Síntesi i degradació dels aminoàcids dins el context nutricional. Recanvi de proteïnes. Balanç nitrogenat. Requeriments nutricionals de proteïnes i aminoàcids. Efecte de la malaltia sobre el recanvi proteic.
2. Hidrats de carboni. Fonts d'hidrats de carboni i tipus. Importància dels hidrats de carboni simples i complexos en l'organisme. Concepte d'índex glicèmic. Requeriments de hidrats de carboni.
3. Fibra dietètica. Definició de fibra dietètica. Tipus de fibra dietètica. Fonts de fibra dietètica. Importància de la fibra sobre el metabolisme. Importància de la fibra sobre el tracte gastrointestinal. Necessitats de fibra dietètica per a la prevenció de la malaltia.
4. Greixos. Tipus de lípids. Fonts de lípids de la dieta. Àcids grassos essencials i la seva importància per al manteniment de la salut. Digestió i absorció dels lípids. Transport i metabolisme lipídic. Importància dels lípids en l'organisme. Necessitats en lípids i àcids grassos essencials. Metabolisme i importància dels esterols en l'alimentació humana.
5. Necessitats energètiques. Determinants de les necessitats energètiques de l'organisme en la salut i la malaltia. El balanç energètic. Components del balanç energètic.

VITAMINES, MINERALS I OLIGOELEMENTS 1. Vitamina A, carotens i retinoides. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
2. Vitamina D. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
3. Vitamina E. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
4. Vitamina K. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
5. Tiamina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
6. Riboflavina i niacina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
7. Vitamina B6, àcid pantotènic i biotina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
8. Àcid fòlic. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
9. Vitamina B12. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
10. Vitamina C. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
11. Electròlits, aigua i equilibri àcid-base. Funcions de l'aigua. Distribució de l'aigua corporal, equilibri de l'aigua, ingesta i eliminació de l'aigua. Requeriments. Electròlits: funcions, absorció i excreció, fonts. Equilibri àcid-base i els trastorns.
12. Calci. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
13. Fòsfor i magnesi. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
14. Ferro. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
15. Iode. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
16. Zenc, coure i seleni. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
17. Altres elements traça. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.

INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ EN ELS SISTEMES BIOLÒGICS 1. Regulació de la ingesta i la sacietat. Regulació a curt termini: hormones i pèptids gastrointestinals. Regulació a llarg termini: neuropèptids i altres substàncies neuromoduladores.
2. Regulació nutricional de l'expressió gènica. Nivells de regulació. Factors determinants del potencial regulador del diferents nutrients. Efecte dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes sobre l'expressió gènica. Aplicacions de la biologia molecular en nutrició.
3. Estrès oxidatiu i nutrients antioxidants. Radicals lliures i substàncies oxigen reactives. Fonts de substàncies oxidants. Conseqüències de l'estrès oxidatiu. Sistemes antioxidants. Estrès oxidatiu i malaltia.
SEMINARIS 1.Metabolòmica nutricional. Nutrició i epigenètica. MicroRNAs
2.Aliments transgènics a debat.




PRÀCTIQUES Efecte de la dieta sobre la glicèmia postprandial

Efecte dels nutrients sobre la regulació de la gana i la sacietat

Laboratori de nutrició (avaluació de l'oxidació, fotosensibilitat i termolabilitat; mesura semi-quantitativa del gluten)

Paper de la microbiota intestinal en la salud. Pre- i pro-biòtics.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A3
A5
A6
A7
A10
A17
A34
A44
B2
B3
B4
B5
B9
B10
24 23 47
Seminaris
A6
A7
A17
B2
B3
B4
B5
B9
B10
4 4 8
Pràctiques a laboratoris
B2
B3
B4
B5
B9
B10
12 12 24
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A1
A3
A5
A6
A7
A10
A17
A34
A44
B2
B3
B4
B5
B9
B10
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Sessió Magistral Exposició teòrica dels diferents continguts de l'assignatura
Seminaris Aplicació dels coneixements adquirits a les sessions magistrals a l'aula
Pràctiques a laboratoris Aplicació pràctica dels coneixements adquirits a les sessions magistrals
Atenció personalitzada Es resoldran els problemes a l'aula

Atenció personalitzada
Descripció
Es resoldran els problemes a l'aula o a través de la plataforma MOODLE

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A6
A7
A17
B2
B3
B4
B5
B9
B10
Assistència obligatòria per tal de tenir dret a examen, no puntuable a la nota final.
Entrega obligatòria dels problemes plantejats a l'aula no puntuable per nota final.
Els treballs previs, en cas d'haver-n'hi, seran avaluats i formaran part de la nota final amb un màxim del 5% total.
0-5%
Pràctiques a laboratoris
B2
B3
B4
B5
B9
B10
Assistència obligatòria per tal de tenir dret a examen, no puntuable a la nota final.
Entrega obligatòria dels problemes plantejats a l'aula no puntuable per nota final.
Avaluació segons preguntes curtes a l'examen amb un pes màxim del 20%.
15-20%
Proves mixtes
A1
A3
A5
A6
A7
A10
A17
A34
A44
B2
B3
B4
B5
B9
B10
Examen tipus test i amb preguntes curtes amb una puntuació màxima del 85%. 75-85%
Altres  

Es requereix una puntuació mínima de 6 per aprovar l'assignatura. En cas dels treballs que puguin ser avaluables, no faran promig amb l'examen quan aquest tingui puntuacions inferiors a 5.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

No es permetrà la tinença ni l'ús de cap tipus de dispositiu electrònic durant les proves d'avaluació.


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
 
Altres comentaris
L'ús de dispositius mòbils durant les sessions a l'aula no serà permès. Pels seminaris és probable que es recomani l'ús d'equips informàtics per ajudar a la cerca d'informació. En cas necessari, el professor avisarà amb suficient antelació. Es demana puntualitat a l'aula.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent