Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Nutrició humana |
| A3 |
Estructura i funció del cos humà. |
| A5 |
Fisiopatologia i patologia nutricional. |
| A6 |
Bioquímica. |
| A7 |
Bases de l'alimentació saludable. |
| A10 |
Dietètica. Bases de l'alimentació saludable. |
| A17 |
Identificar els factors que influeixen en la nutrició. |
| A34 |
Fonaments físics, químics i biològics en ciències dels aliments i la nutrició. |
| A44 |
identificar els fets més destacats de l'avanç científic de l'alimentació i la nutrició. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Comprendre els mecanismes de digestió i absorció i la seva transcendència en la nutrició humana
Comprendre i reflexionar sobre les vies metabòliques utilitzades pels diferents principis immediats en situació post-prandrial, interdigestiva, dejuni i exercici físic
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Conèixer les fonts alimentàries de vitamines i minerals
Reflexionar sobre les diferències entre vitamines liposolubles i hidrosolubles en quant a aprofitament, funció, dipòsits i eliminació
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Valorar la transcendència sobre la salut d’intoxicacions per vitamines i minerals
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Evidenciar l’efecte dels macronutrients sobre la sensació de sacietat i gana
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
Valorar l’efecte del sistema hormonal sobre la regulació metabòlic-nutricional
| | A3 |
Comprendre els mecanismes de digestió i absorció i la seva transcendència en la nutrició humana
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
| | A5 |
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Valorar les possibles causes i conseqüències de deficiències en vitamines i minerals
| | A6 |
Comprendre i reflexionar sobre les vies metabòliques utilitzades pels diferents principis immediats en situació post-prandrial, interdigestiva, dejuni i exercici físic
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Reflexionar sobre les diferències entre vitamines liposolubles i hidrosolubles en quant a aprofitament, funció, dipòsits i eliminació
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Valorar l’efecte del sistema hormonal sobre la regulació metabòlic-nutricional
| | A7 |
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Reflexionar sobre les funcions metabòliques que exerceixen aquests nutrients
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
| | A10 |
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Conèixer i raonar les necessitats dels diferents macronutrients en diferents situacions
Reflexionar sobre les diferències existents entre fibra soluble i insoluble i la importància sobre el sistema digestiu i el metabolisme
Comprendre la regulació de la glucèmia i avaluar l’efecte de la dieta sobre els nivells de glucosa capil·lar
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Conèixer el paper del tracte digestiu en la nutrició i apreciar el paper dels pre-biòtics i pro-biòtics sobre el tracte digestiu i el metabolisme
| | A17 |
Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Reconèixer les fonts dels diferents principis immediats
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
Conèixer les necessitats de vitamines i minerals i reflexionar sobre els factors que les determinen
Comprendre i analitzar els diferents sistemes de regulació de la ingesta i la sacietat
Comprendre la importància i els mecanismes de la regulació genètica mitjançada per nutrients
Comprendre i valorar la importància de l’alimentació sobre els processos oxidatius de l’home
| | A34 |
Conèixer els determinants del balanç d’energia i proteïnes en el ésser humà i els mètodes d’avaluació i comprendre'n els seus condicionants
Identificar quins són els components més directament relacionats amb la nutrició i saber explicar el seu funcionament
| | A44 |
Saber integrar la nutrició en l'evolució cosntant dels avanços científics
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Fonaments del metabolisme energètic |
1. Definició de metabolisme energètic i components. Lleis de la termodinàmica
2. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions fisiològiques (creixement, embaràs/lactància, envelliment)
3. Modificació del metabolisme energètic en diferents situacions patològiques (obesitat/pèrdua de pes, malalties inflamatories, càncer). Concepte d'adaptació metabòlica. |
PRINCIPIS IMMEDIATS I NECESSITATS ENERGÈTIQUES |
1. Proteïnes i aminoàcids. Fonts de proteïnes. Qualitat proteica de la dieta. Aminoàcids: classificació des del punt de vista nutricional, distribució i transport. Síntesi i degradació dels aminoàcids dins el context nutricional. Recanvi de proteïnes. Balanç nitrogenat. Requeriments nutricionals de proteïnes i aminoàcids. Efecte de la malaltia sobre el recanvi proteic.
2. Hidrats de carboni. Fonts d'hidrats de carboni i tipus. Importància dels hidrats de carboni simples i complexos en l'organisme. Concepte d'índex glicèmic. Requeriments de hidrats de carboni.
3. Fibra dietètica. Definició de fibra dietètica. Tipus de fibra dietètica. Fonts de fibra dietètica. Importància de la fibra sobre el metabolisme. Importància de la fibra sobre el tracte gastrointestinal. Necessitats de fibra dietètica per a la prevenció de la malaltia.
4. Greixos. Tipus de lípids. Fonts de lípids de la dieta. Àcids grassos essencials i la seva importància per al manteniment de la salut. Digestió i absorció dels lípids. Transport i metabolisme lipídic. Importància dels lípids en l'organisme. Necessitats en lípids i àcids grassos essencials. Metabolisme i importància dels esterols en l'alimentació humana.
5. Necessitats energètiques. Determinants de les necessitats energètiques de l'organisme en la salut i la malaltia. El balanç energètic. Components del balanç energètic.
|
VITAMINES, MINERALS I OLIGOELEMENTS |
1. Vitamina A, carotens i retinoides. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
2. Vitamina D. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
3. Vitamina E. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
4. Vitamina K. Fonts i biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
5. Tiamina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
6. Riboflavina i niacina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
7. Vitamina B6, àcid pantotènic i biotina. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
8. Àcid fòlic. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
9. Vitamina B12. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
10. Vitamina C. Fonts i biodistribució. Absorció, transport i eliminació. Funcions. Necessitats. Deficiència i toxicitat.
11. Electròlits, aigua i equilibri àcid-base. Funcions de l'aigua. Distribució de l'aigua corporal, equilibri de l'aigua, ingesta i eliminació de l'aigua. Requeriments. Electròlits: funcions, absorció i excreció, fonts. Equilibri àcid-base i els trastorns.
12. Calci. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
13. Fòsfor i magnesi. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
14. Ferro. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
15. Iode. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
16. Zenc, coure i seleni. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzematge i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
17. Altres elements traça. Fonts alimentàries i consum. Ingestes recomanades. Biodistribució. Absorció, transport, emmagatzemament i excreció. Funcions. Deficiència i toxicitat.
|
INTEGRACIÓ DE LA NUTRICIÓ EN ELS SISTEMES BIOLÒGICS |
1. Regulació de la ingesta i la sacietat. Regulació a curt termini: hormones i pèptids gastrointestinals. Regulació a llarg termini: neuropèptids i altres substàncies neuromoduladores.
2. Regulació nutricional de l'expressió gènica. Nivells de regulació. Factors determinants del potencial regulador del diferents nutrients. Efecte dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes sobre l'expressió gènica. Aplicacions de la biologia molecular en nutrició.
3. Estrès oxidatiu i nutrients antioxidants. Radicals lliures i substàncies oxigen reactives. Fonts de substàncies oxidants. Conseqüències de l'estrès oxidatiu. Sistemes antioxidants. Estrès oxidatiu i malaltia.
|
SEMINARIS |
1.Metabolòmica nutricional. Nutrició i epigenètica. MicroRNAs
2.Aliments transgènics a debat.
|
PRÀCTIQUES |
Efecte de la dieta sobre la glicèmia postprandial
Efecte dels nutrients sobre la regulació de la gana i la sacietat
Laboratori de nutrició (avaluació de l'oxidació, fotosensibilitat i termolabilitat; mesura semi-quantitativa del gluten)
Paper de la microbiota intestinal en la salud. Pre- i pro-biòtics. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
24 |
23 |
47 |
Seminaris |
|
4 |
4 |
8 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
12 |
24 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels diferents continguts de l'assignatura |
Seminaris |
Aplicació dels coneixements adquirits a les sessions magistrals a l'aula |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació pràctica dels coneixements adquirits a les sessions magistrals |
Atenció personalitzada |
Es resoldran els problemes a l'aula |
Descripció |
Es resoldran els problemes a l'aula o a través de la plataforma MOODLE |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Assistència obligatòria per tal de tenir dret a examen, no puntuable a la nota final.
Entrega obligatòria dels problemes plantejats a l'aula no puntuable per nota final.
Els treballs previs, en cas d'haver-n'hi, seran avaluats i formaran part de la nota final amb un màxim del 5% total. |
0-5% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Assistència obligatòria per tal de tenir dret a examen, no puntuable a la nota final.
Entrega obligatòria dels problemes plantejats a l'aula no puntuable per nota final.
Avaluació segons preguntes curtes a l'examen amb un pes màxim del 20%. |
15-20% |
Proves mixtes |
|
Examen tipus test i amb preguntes curtes amb una puntuació màxima del 85%. |
75-85% |
Altres |
|
Es requereix una puntuació mínima de 6 per aprovar l'assignatura. En cas dels treballs que puguin ser avaluables, no faran promig amb l'examen quan aquest tingui puntuacions inferiors a 5. |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
No es permetrà la tinença ni l'ús de cap tipus de dispositiu electrònic durant les proves d'avaluació. |
Bàsica |
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
NUTRICIÓ HUMANA I METABOLISME/14224105 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001 |
|
|
Altres comentaris |
L'ús de dispositius mòbils durant les sessions a l'aula no serà permès.
Pels seminaris és probable que es recomani l'ús d'equips informàtics per ajudar a la cerca d'informació. En cas necessari, el professor avisarà amb suficient antelació.
Es demana puntualitat a l'aula. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|