DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS Codi 14224116
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
Adreça electrònica josep.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
roxana.beaz@urv.cat
dixiealexandra.giraldo@urv.cat
yasmina.marin@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
BEAZ HIDALGO, ROXANA
GIRALDO LÓPEZ, DIXIE ALEXANDRA
MARÍN FÉLIX, YASMINA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A14 Higiene personal, productes i processos.
 A16 Microbiologia i parasitologia dels aliments.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A38 Implementar sistemes de qualitat.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C1 Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès.
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A14 Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A16 Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari.
Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments
Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A26 Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A27 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A28 Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
 A37 Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments
Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari
 A38 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
 A40 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
Proposar i construir en equip solucions a problemes en diversos àmbits, amb una visió global
 B5 Conèixer la legislació corresponent
 B9 Conèixer la metodologia científica
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C1 Comprèn informació i articles de caràcter rutinari
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Tema 1.- Desenvolupament del coneixement sobre la microbiologia dels aliments. 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments.
1.2.- Antecedents històrics.
Tema 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament dels microorganismes als aliments. Contaminació dels aliments. 2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments
durant la seva manipulació i
industrialització.
Tema 3.- Microorganismes associats als aliments. 3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la toma i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l`’anàlisis microbiològic dels aliments.
3.6. Tècniques ràpides de identificació dels microorganismes als aliments.
Tema 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments. 4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració..
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que s’alteren.
4.4. Factors que determinen el nombre i classe de microorganismes als aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià als aliments.
4.6. Canvis causats pels microorganismes.
Tema 5.- Principis generals de la conservació d’aliments. 5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condiciones anaeròbies.
Tema 6.- Principis generals dels sistemes de control de processos a l’industria d’aliments. 6.1. Orígens del sistema ARCPC (APPCC; HACCP).
6.2. Principis.
6.3. Implementació.
6.4. Aplicació del sistema HACCP en las àrees destinades a la producció, venda i servei d’aliments.
Tema 7.- Personal manipulador d’aliments. 7.1. El ésser humà com a font de contaminació dels aliments.
7.2. Higiene i salut del manipulador.
7.3. Manipulació higiènica dels aliments.
7.4. Monitoratge i control.
7.5. Habilitació professional i legislació vigent.
Tema 8.- Menjadors comunitaris. 8.1. Tendències en la restauració col•lectiva.
8.2. Aspectes sanitaris dels processos tecnològics associats a la restauració col•lectiva.
8.3. Implantació de un sistema APPCC en un establiment de restauració col•lectiva.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1.5 2.5
Sessió Magistral
A14
A16
A26
A27
C3
30 45 75
Pràctiques a laboratoris
A14
A16
A38
B5
B9
C3
24 36 60
Seminaris
A16
A26
A38
B5
B9
C1
C3
C4
6 9 15
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Donar a coneixer el món dels microorganismes i la seva relació amb els aliments.
Sessió Magistral Classes teòriques, interactuant amb l'alumne mitjançant preguntes.
Pràctiques a laboratoris Aplicació de diferents metodologies d'anàlisi microbiològica dels aliments
Seminaris Exposició d'articles i temes d'actualitat relacionades amb la microbiologia dels aliments
Atenció personalitzada Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors que imparteixen l'assignatura mitjançant el Moodle o per correu electrònic. En el cas que ho considerin oportú, podran concertar una entrevista personal.

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A14
A16
A26
A27
C3
Proves objectives de preguntes curtes:

Evaluació a meitat del quadrimestre del continguts teòrics de l'assignatura (35% de la nota). Nota minima per eliminar continguts: 7.0

Evaluació al final del quadrimestre dels continguts teòrics de l'assignatura (35% de la nota). Promig amb la primera avaluació amb nota igual o superior a 4.0
70%
Pràctiques a laboratoris
A14
A16
A38
B5
B9
C3
Obligatories. Elaboració de dosier de pràctiques per cada grup a la finalització de les mateixes. Es guarda la nota per la segona convocatoria. Nota minima per poder promediar: 4.0 en l'avaluació dels continguts teorics 10%
Seminaris
A16
A26
A38
B5
B9
C1
C3
C4
Obligatoris.
Exposició a clase d'un artícle relacionat amb la microbiologia i els aliments. Grups de 1-2 alumnes. Es guarda la nota per la segona convocatoria. Nota minima per poder promediar: 4.0 en l'avaluació dels continguts teorics
20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica , , ,

 

BIBLIOGRAFIA BÀSICA: 

.- Adams, M.R.; Moss M.O. Microbiología de los alimentos. Acribia. Zaragoza. 1997.

.- Hayes, P.R. Microbiología e higiene de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1993.

.- Jay, J.M. Microbiología moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2002.

.- Mossel, D.A.A.; Moreno García , B; Struijk, C.B. Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2003.

.- Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. Acribia, Zaragoza. 2000.

.- El Sistema de Análisis de Riesgos y Puntos Críticos. Su aplicación a las industrias de los alimentos. ICMSF. Ed. Acribia. S.A. 1991.

.- Guía general para la aplicación del sistema de análisis de riesgos y control de puntos críticos (ARCPC). Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura y Agencia Española de Cooperación Internacionesl. San José, C.R.: IICA, 1999 - 56 páginas. ISSN 1561-9834. ISBN 92-9039-404 8.  

Complementària

.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 1994.

.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. 1995.

.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. 2001.

.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1995.

.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. 2003.

.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. 2002.

.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la  supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1983

.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. 1985.

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. 2000.

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 2004.

.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2000.

.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. 1998.

.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. 1997

.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. 2006.

El Sistema de Análisis de Riesgos y Puntos Críticos. Su aplicación a las industrias de los alimentos. ICMSF. Ed. Acribia. S.A. 1991.

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
TOXICOLOGIA ALIMENTÀRIA/14224122

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004
MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent