DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS Codi 14224116
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica isabel.pujol@urv.cat
jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
josefa.girona@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
ana.fernandez@urv.cat
goretti.virgili@urv.cat
Professors/es
PUJOL BAJADOR, ISABEL
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GIRONA TELL, JOSEFA
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
FERNÁNDEZ BRAVO, ANA
VIRGILI LÓPEZ, MARIA GORETTI
Web
Descripció general i informació rellevant <p><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong></p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A14 Higiene personal, productes i processos.
 A16 Microbiologia i parasitologia dels aliments.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A38 Implementar sistemes de qualitat.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A14 Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A16 Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari.
Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments
Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A26 Saber descriure quina és la microbiota normal dels aliments
Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A27 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer quines són les malalties relacionades amb la presència dels microorganismes en els aliments
 A28 Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
 A37 Conèixer diferents aspectes relacionats amb el món dels microorganismes en els aliments
Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari
 A38 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Conèixer i utilitzar les tècniques microbiològiques utilitzades en el laboratori per l'enriquiment, aïllament, identificació i quantificació dels microorganismes
 A40 Conèixer i aplicar les tècniques de conservació dels aliments
Conèixer i determinar quin tipus d'alteracions microbianes es produeixen en els aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1.- Desenvolupament del coneixement sobre la microbiologia dels aliments. 1.1.- Introducció a la microbiologia dels aliments.
1.2.- Antecedents històrics.
Tema 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament dels microorganismes als aliments. Contaminació dels aliments. 2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments
durant la seva manipulació i
industrialització.
Tema 3.- Microorganismes associats als aliments. 3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la toma i processament de les mostres. Tècniques de recompte i identificació de microorganismes.
3.5. Tècniques moleculars aplicades a l`’anàlisis microbiològic dels aliments.
3.6. Tècniques ràpides de identificació dels microorganismes als aliments.
Tema 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments. 4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració..
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que s’alteren.
4.4. Factors que determinen el nombre i classe de microorganismes als aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià als aliments.
4.6. Canvis causats pels microorganismes.
Tema 5.- Principis generals de la conservació d’aliments. 5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condiciones anaeròbies.
Tema 6.- Principis generals dels sistemes de control de processos a l’industria d’aliments. 6.1. Orígens del sistema ARCPC (APPCC; HACCP).
6.2. Principis.
6.3. Implementació.
6.4. Aplicació del sistema HACCP en las àrees destinades a la producció, venda i servei d’aliments.
Tema 7.- Personal manipulador d’aliments. 7.1. El ésser humà com a font de contaminació dels aliments.
7.2. Higiene i salut del manipulador.
7.3. Manipulació higiènica dels aliments.
7.4. Monitoratge i control.
7.5. Habilitació professional i legislació vigent.
Tema 8.- Menjadors comunitaris. 8.1. Tendències en la restauració col•lectiva.
8.2. Aspectes sanitaris dels processos tecnològics associats a la restauració col•lectiva.
8.3. Implantació de un sistema APPCC en un establiment de restauració col•lectiva.
Tema 9.- Virus associats a infeccions alimentaries
9.1. Conceptes generals dels virus
9.2. Mètodes de detecció dels virus
9.3. Etiologia de la infecció alimentaria
9.4. Virus transmessos pels aliments

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1.5 2.5
Pràctiques a laboratoris
A14
A16
A38
24 36 60
Presentacions / exposicions
A14
A16
A26
A27
30 45 75
Seminaris
A16
A26
A38
6 9 15
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Donar a coneixer el món dels microorganismes i la seva relació amb els aliments.
Pràctiques a laboratoris Aplicació de diferents metodologies d'anàlisi microbiològica dels aliments. Les pràctiques son obligatòries per tots els alumnes matriculats per primera vegada a l'assignatura. Els alumnes repetidors tenen l'opció de repetir les pràctiques. Només es guarda la nota de pràctiques durant un any acadèmic..
Presentacions / exposicions Classes teòriques, interactuant amb l'alumne mitjançant preguntes.
Seminaris Exposició d'articles i temes d'actualitat relacionades amb la microbiologia dels aliments. Els seminaris son obligatoris per tots els alumnes matriculats per primera vegada a l'assignatura. Els alumnes repetidors tenen l'opció de repetir els seminaris. Només es guarda la nota de seminaris durant un any acadèmic.
Atenció personalitzada Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors que imparteixen l'assignatura mitjançant el Moodle o per correu electrònic. En el cas que ho considerin oportú, podran concertar una entrevista personal.

Atenció personalitzada
Descripció

Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura. Consulta personalitzada amb l'alumne prèvia cita per correu electrònic. Es podran realitzar consultes col·lectives on line (Teams).

Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors que imparteixen l'assignatura mitjançant el Moodle o per correu electrònic. En el cas que ho considerin oportú, podran concertar una entrevista personal.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A14
A16
A38
Obligatòries. Elaboració de dossier de pràctiques per cada grup a la finalització de les mateixes o examen de opció múltiple. PLA B: examen d'opcions múltiples, presencial. Es guarda la nota per la segona convocatòria. Nota mínima per poder fer pro-mig: 4.0 15%
Presentacions / exposicions
A14
A16
A26
A27
Proves objectives de preguntes curtes:

Avaluació a meitat del quadrimestre del continguts teòrics de l'assignatura (40% de la nota final). Nota mínima per eliminar continguts: 6.0

Avaluació al final del quadrimestre dels continguts teòrics de l'assignatura (40% de la nota). Pro-mig amb la primera avaluació (alumnes primer quadrimestre amb nota igual o superior a 6). Reste d'alumnes amb nota igual o superior a 4.0 a l'examen final teòric per poder promigjar amb pràctiques i seminaris. Alumnes amb parcials, bonificació 5% en la nota final
70%
Seminaris
A16
A26
A38
Obligatòris. Exposició a classe d'un article relacionat amb la microbiologia i els aliments. Grups de 1-2 alumnes.
PLA B: enviament de presentacions .ppt amb comentaris de veu al Moodle.
Es guarda la nota per la segona convocatòria. Nota mínima per poder fer pro-mig: 4.0
15%
Altres  

Segona convocatòria: Nota de examen teòric + nota de seminaris + nota pràctiques (es guarda de la convocatòria anterior, només un any acàdemic). Per a fer el promig entre la nota dels seminaris i les pràctiques i la dels exàmens teòrics caldrà que la dels exàmens finals sigui igual o superior a 4/10. "Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor." Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Segona convocatòria: Nota de examen teòric + nota de seminaris + nota pràctiques (es guarda de la convocatòria anterior, només per un curs acadèmic).

Per fer promig entre la nota dels seminaris i les pràctiques i la dels exàmens teòrics caldrà que la dels exàmens finals sigui igual o superior a 5/10.

"Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor."

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , , ,

 

BIBLIOGRAFIA BÀSICA: 

.- Adams, M.R.; Moss M.O. Microbiología de los alimentos. Acribia. Zaragoza. DARRERA EDICIÓ DISPONIBLE.

.- Hayes, P.R. Microbiología e higiene de los alimentos. Acribia, Zaragoza. DARRERA EDICIÓ DISPONIBLE.

.- Jay, J.M. Microbiología moderna de los alimentos. Acribia, Zaragoza. DARRERA EDICIÓ DISPONIBLE.

.- Mossel, D.A.A.; Moreno García , B; Struijk, C.B. Microbiología de los alimentos: fundamentos ecológicos para garantizar y comprobar la integridad (inocuidad y calidad) microbiológica de los alimentos. Acribia, Zaragoza. DARRERA EDICIÓ DISPONIBLE.

.- Roberts, D; Hooper, W.; Greenwood, M. Microbiología práctica de los alimentos. Métodos para el examen de los microorganismos de los alimentos de interés para la salud pública. Acribia, Zaragoza. DARRERA EDICIÓ DISPONIBLE.

Complementària

.- Bourgeois, C.M.; Mescle, J.F. ; Zucca, J. Microbiologia alimentaria. Vol I: Aspectos microbiológicos de la seguridad y calidad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 1994.

.- Bourgeois, C.M.; Larpent, J.P. Microbiologia alimentaria. Vol II: Fermentaciones alimentarias. Acribia, Zaragoza. 1995.

.- Doyle, M.P. Microbiologia de los alimentos. Fundamentos y fronteras. Acribia, Zaragoza. 2001.

.- Fehlhaber, K.; Janetschke, P. Higiene veterinaria de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1995.

.- Forsythe, S. J. Alimentos seguros: Microbiología. Acribia, Zaragoza. 2003.

.- Forsythe, S. J. Higiene de los alimentos. Microbiología y HACCP. Acribia, Zaragoza. 2002.

.- ICMSF. Ecologia microbiana de los alimentos. Vol I.: Factores que afectan a la  supervivencia de los microorganismos en los alimentos. Acribia, Zaragoza. 1983

.- ICMSF. Ecología microbiana de los alimentos. Vol II.: Productos alimenticios. Acribia, Zaragoza. 1985.

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VI. Ecología microbiana de los productos alimentarios. Acribia, Zaragoza. 2000.

.- ICMSF. Microorganismos de los alimentos. Vol VII. Análisis microbiológico en la gestión de la seguridad alimentaria. Acribia, Zaragoza. 2004.

.- Lee, B.H. Fundamentos de biotecnología de los alimentos. Acribia, Zaragoza. 2000.

.- Roller, S.; Harlander, S. Genetic modiffication in the foor industry: a strategy for quality improvement. Blacki Academis, NY. 1998.

.- Sanchís, V. et al. Prácticas microbiología de alimentos. Ed de la Universitat de Lleida. 1997

.- Yousef, A.E.; Carlstrom, C. Microbiología de los alimentos: manual de laboratorio. Acribia, Zaragoza. 2006.

.- El Sistema de Análisis de Riesgos y Puntos Críticos. Su aplicación a las industrias de los alimentos. ICMSF. Ed. Acribia. S.A. 1991.

.- Guía general para la aplicación del sistema de análisis de riesgos y control de puntos críticos (ARCPC). Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura y Agencia Española de Cooperación Internacionesl. San José, C.R.: IICA, 1999 - 56 páginas. ISSN 1561-9834. ISBN 92-9039-404 8.  

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
TOXICOLOGIA ALIMENTÀRIA/14224122

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004
MICROBIOLOGIA GENERAL/14224121
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent