Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A14 |
Higiene personal, productes i processos. |
| A27 |
Gestionar la seguretat alimentària. |
| A28 |
Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària. |
| A29 |
Sistemes de qualitat. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
| A38 |
Implementar sistemes de qualitat. |
| A40 |
Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B6 |
Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social |
| B9 |
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A14 |
Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d’higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent
| | A27 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària
| | A28 |
Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària
Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el desenvolupament dels mateixos
Avaluar el compliment d’aquest assessorament
| | A29 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
| | A37 |
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
| | A38 |
Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
| | A40 |
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
| | B2 |
Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
| | B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
| | B5 |
Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
| | B6 |
Conèixer i entendre l'ètica mèdica o del professional sanitari contemporània i els principals principis ètics d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia; els deures del nutricionista i l’aplicació pràctica de les teories
Comprendre la necessitat i la importància del consentiment informat
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
| | B9 |
Conèixer la metodologia científica
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Dissenyar treballs amb estructura de projecte, orientats a curt termini, amb pautes marcades
Aplicar les bases per a la bioestadística i interpretar els resultats dels projectes de recerca
Conèixer com redactar un model d’article científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques
|
|
1. Coneixements Jurídics Bàsics
|
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals a Catalunya, Espanya i Europa.
1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques. |
2. Fonts d'informació en legislació sanitària |
2.1 Cerca en bases de dades i altres fonts d'informació (webs)
2.2 Exposició i comentaris sobre el treball de legislació
|
3. Normativa alimentària general |
3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris
3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments
3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional .
3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics
3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals
3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris
3.8 Denominacions de Qualitat.
|
4. Normativa sobre seguretat alimentària |
4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat
4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament.
4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments
4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris
4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia
4.6 Normes tècniques. BRC/IFS
4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants
|
5. Qualitat dels aliments
|
5.1 Definició de qualitat dels aliments
5.2 Elaboració d’un nou producte
5.3 Evolució del concepte de qualitat dels aliments al llarg del temps
|
6. Qualitat sensorial i organolèptica
|
6.1 Definició concepte qualitat sensorial
6.2 L’anàlisi sensorial: anàlisi sensorial descriptiu, discriminatori, del consumidor o test hedònic. |
7. Qualitat nutricional
|
7.1 Definició concepte qualitat nutricional
7.2 Anàlisi d’aliments i control de qualitat
7.3 Biodisponibilitat
7.4 Aliments amb propietats saludables: declaracions nutricionals i de propietats saludables
7.5 Bona pràctica clínica en assajos clínics. |
8. Qualitat sanitària i higiènica, d’ús o servei, tecnològica i econòmica
|
8.1 Definició conceptes qualitat sanitària, higiènica, d’ús, tecnològica i econòmica
8.2 Qualitat global d’un producte alimentari |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
30 |
60 |
Avantprojecte |
|
24 |
40 |
64 |
Presentacions / exposicions |
|
9 |
9 |
18 |
Atenció personalitzada |
|
5 |
0 |
5 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
0.5 |
0.5 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació |
Sessió Magistral |
Classes de teoria (veure programa) |
Avantprojecte |
Treball de l’assignatura (classes pràctiques) consistent en elaborar un projecte d’una empresa per elaborar productes alimentaris (plats preparats, alimentació especial, etc).
Durant les pràctiques s’aniran treballant tots els aspectes legals relacionats amb l’elaboració de productes alimentaris, la descripció de les propietats saludables i el procés per elaborar una declaració de salut.
Assistència obligatòria
|
Presentacions / exposicions |
Hi haura una presentació final on l'estudiant exposara el seu projecte.
Durant aquesta sessió es faran preguntes sobre les classes teòriques |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Presencial i/o virtual. Contactar amb el professor. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Avantprojecte |
|
Es valorarà la memòria del projecte que es realitza al llarg de les pràctiques tant de qualitat com de legislació alimentària de forma grupal.
|
40% |
Presentacions / exposicions |
|
Es valorarà la presentació i defensa oral del projecte de forma grupal
|
30% |
Proves objectives de tipus test |
|
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. |
15% |
Altres |
|
La no assistència a les pràctiques penalitzarà en la puntuació final de l'assignatura (-0,125 punts per cada pràctica). |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura. SEGONA CONVOCATÒRIA: Si l'alumne té pendent l'avantprojecte i/o la presentació oral, podrà presentar-se de l'apartat pendent fent una revisió del projecte segons els comentaris fets pel professorat, tornant-lo a presentar. Si l'alumne té pendent les proves objectives tipus test i/o preguntes curtes, podrà presentar-se d'aquest apartat tornant a fer una prova de la mateixa tipologia. Si l'alumne té tots els apartats de l'assignatura suspesos, haurà de recuperar tant l'avantprojecte i la seva presentació com les proves objectives de tipus test i/o preguntes curtes. |
Bàsica |
|
Bases
legislatives i científiques disponibles per via electrònica |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|