DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) QUALITAT I LEGISLACIÓ ALIMENTÀRIA Codi 14224118
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Medicina i Cirurgia
Coordinador/a
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
Adreça electrònica rosa.sola@urv.cat
rosamaria.valls@urv.cat
gemma.perello@urv.cat
judit.companys@urv.cat
marta.herrero@urv.cat
laura.pla@urv.cat
Professors/es
SOLÀ ALBERICH, ROSA MARIA
VALLS ZAMORA, ROSA MARIA
PERELLÓ BERENGUER, GEMMA
COMPANYS ALEMANY, JUDIT
HERRERO CASADO, MARTA
PLA PAGA, LAURA
Web
Descripció general i informació rellevant L’assignatura tracta d’establir les bases que configuren el sistema de qualitat i seguretat alimentària des del consumidor a l’elaboració del producte, així com la legislació que li afecta i les bases científiques.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A14 Higiene personal, productes i processos.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A28 Avaluar, controlar i gestionar la qualitat alimentària.
 A29 Sistemes de qualitat.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
 A38 Implementar sistemes de qualitat.
 A40 Assessorar en la comercialització dels productes alimentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B6 Comprometre's amb l'ètica i la responsabilitat social
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A14 Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d’higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent
 A27 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
Col·laborar en la protecció del consumidor en el marc de la seguretat alimentària
 A28 Avaluar, controlar i gestionar aspectes de la traçabilitat en la cadena alimentària
Assessorar científicament i tècnicament sobre els productes alimentaris i el desenvolupament dels mateixos
Avaluar el compliment d’aquest assessorament
 A29 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
 A37 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
 A38 Col·laborar en la implementació de sistemes de qualitat
 A40 Elaborar, en petit grup, un pla de posada en marxa d'un projecte professional relacionat amb l'estudi utilitzant recursos
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
 B2 Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
 B6 Conèixer i entendre l'ètica mèdica o del professional sanitari contemporània i els principals principis ètics d’autonomia, beneficència, no maleficència i justícia; els deures del nutricionista i l’aplicació pràctica de les teories
Comprendre la necessitat i la importància del consentiment informat
Avaluar i preservar l’autonomia del pacient i mantenir-ne la participació en totes les decisions que l’afectin
 B9 Conèixer la metodologia científica
Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Dissenyar treballs amb estructura de projecte, orientats a curt termini, amb pautes marcades
Aplicar les bases per a la bioestadística i interpretar els resultats dels projectes de recerca
Conèixer com redactar un model d’article científic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
 C4 Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
0. Del consumidor al producte: bases legals i científiques


1. Coneixements Jurídics Bàsics
1.1 Tipus de lleis i disposicions legals a Catalunya, Espanya i Europa.
1.2 Estructura de una disposició legal. Normes Tècniques.
2. Fonts d'informació en legislació sanitària 2.1 Cerca en bases de dades i altres fonts d'informació (webs)
2.2 Exposició i comentaris sobre el treball de legislació
3. Normativa alimentària general 3.1 Código Alimentario Español i Reglaments Tècnico-Sanitaris
3.2 Registre Sanitari d'Industria i Decret sobre Manipuladors d'Aliments
3.3 Normativa sobre Etiquetatge i Etiquetatge nutricional .
3.5 Normativa sobre Productes dietètics i per usos mèdics
3.6 Normativa relativa a declaracions nutricionals i propietats saludables dels aliments. Addició de vitamines i minerals
3.7 Reglament sobre nous aliments i nous ingredients alimentaris
3.8 Denominacions de Qualitat.
4. Normativa sobre seguretat alimentària 4.1 Bases legals sobre Seguretat Alimentària. La traçabilitat
4.2 Les Agències de Seguretat Alimentària. Estructura i funcionament.
4.3 Reglamentació sobre Microbiologia dels aliments
4.4 Reglamentació relativa a la higiene dels productes alimentaris
4.5 El sistema APPCC. Conceptes i metodologia
4.6 Normes tècniques. BRC/IFS
4.7 Reglamentació sobre Residus: Anabolitzants, medicaments i contaminants
5. Qualitat dels aliments
5.1 Definició de qualitat dels aliments
5.2 Elaboració d’un nou producte
5.3 Evolució del concepte de qualitat dels aliments al llarg del temps
6. Qualitat sensorial i organolèptica

6.1 Definició concepte qualitat sensorial
6.2 L’anàlisi sensorial: anàlisi sensorial descriptiu, discriminatori, del consumidor o test hedònic.
7. Qualitat nutricional

7.1 Definició concepte qualitat nutricional
7.2 Anàlisi d’aliments i control de qualitat
7.3 Biodisponibilitat
7.4 Aliments amb propietats saludables: declaracions nutricionals i de propietats saludables
7.5 Bona pràctica clínica en assajos clínics.
8. Qualitat sanitària i higiènica, d’ús o servei, tecnològica i econòmica

8.1 Definició conceptes qualitat sanitària, higiènica, d’ús, tecnològica i econòmica
8.2 Qualitat global d’un producte alimentari

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
30 30 60
Avantprojecte
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
B1
B2
B3
B5
B6
B9
C2
C3
24 40 64
Presentacions / exposicions
B5
C2
C4
9 9 18
Atenció personalitzada
5 0 5
 
Proves objectives de tipus test
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
0.5 0.5 1
Proves objectives de preguntes curtes
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
0.5 0.5 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura i els criteris d'avaluació
Sessió Magistral Classes de teoria (veure programa)
Avantprojecte Treball de l’assignatura (classes pràctiques) consistent en elaborar un projecte d’una empresa per elaborar productes alimentaris (plats preparats, alimentació especial, etc).
Durant les pràctiques s’aniran treballant tots els aspectes legals relacionats amb l’elaboració de productes alimentaris, la descripció de les propietats saludables i el procés per elaborar una declaració de salut.
Assistència obligatòria
Presentacions / exposicions Hi haura una presentació final on l'estudiant exposara el seu projecte.
Durant aquesta sessió es faran preguntes sobre les classes teòriques
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Presencial i/o virtual. Contactar amb el professor.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Avantprojecte
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
B1
B2
B3
B5
B6
B9
C2
C3
Es valorarà la memòria del projecte que es realitza al llarg de les pràctiques tant de qualitat com de legislació alimentària de forma grupal.
40%
Presentacions / exposicions
B5
C2
C4
Es valorarà la presentació i defensa oral del projecte de forma grupal
30%
Proves objectives de tipus test
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. 15%
Proves objectives de preguntes curtes
A14
A27
A28
A29
A37
A38
A40
Es valorarà el contingut teòric i pràctic dels blocs de qualitat i legislació alimentària de forma individual. 15%
Altres  

La no assistència a les pràctiques penalitzarà en la puntuació final de l'assignatura (-0,125 punts per cada pràctica).

 
Altres comentaris i segona convocatòria

En les activitats avaluadores de les proves i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art.21 NAM Grau i art.20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L'incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

És requisit indispensable per aprovar l'assignatura superar amb 5 tots els barems d'avaluació. Si l'alumne no es presenta a una de les parts de l'examen final es considera que aquesta part està no superada, per la qual cosa, no pot aprovar l'assignatura.

SEGONA CONVOCATÒRIA:

Si l'alumne té pendent l'avantprojecte i/o la presentació oral, podrà presentar-se de l'apartat pendent fent una revisió del projecte segons els comentaris fets pel professorat, tornant-lo a presentar.

Si l'alumne té pendent les proves objectives tipus test i/o preguntes curtes, podrà presentar-se d'aquest apartat tornant a fer una prova de la mateixa tipologia.

Si l'alumne té tots els apartats de l'assignatura suspesos, haurà de recuperar tant l'avantprojecte i la seva presentació com les proves objectives de tipus test i/o preguntes curtes.


Fonts d'informació

Bàsica

Bases legislatives i científiques disponibles per via electrònica

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent