Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A36 |
Alimentació i cultura. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B3 |
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. |
| B5 |
Treballar de forma col·laborativa. |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C1 |
Dominar en un nivell intermedi una llengua estrangera, preferentment l’anglès. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A36 |
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Reconeix la rellevància dels esquemes mentals diferents al seu
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a dades i no només opinions subjectives i segueix un mètode lògic d’ anàlisis de la informació
Elabora una estratègia per a resoldre el problema
| | B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
Reflexiona sobre les noves formes de fer les coses
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
Identifica necessitats de millora en situacions i contexts complexes
| | B4 |
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
| | B5 |
Actua constructivament per afrontar els conflictes de l’ equip
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
| | B7 |
Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
| | B10 |
Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C1 |
Expressa opinions sobre temes abstractes o culturals de forma limitada
Explica i justifica breument les seves opinions i projectes
Comprèn instruccions sobre classes o tasques assignades pels professors
Comprèn les idees bàsiques de programes de ràdio o televisió
Comprèn informació i articles de caràcter rutinari
Extreu el sentit general dels textos que contenen informació no rutinària dins d'un àmbit conegut
Recull en apunts part de la informació que s'imparteix en una classe
Escriu cartes o prendre notes sobre assumptes previsibles i coneguts
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
|
Tema |
Subtema |
Història de la alimentació |
L’alimentació dels nostres ancestres. L’alimentació i la dietètica en la cultura egípcia. L’alimentació y la dietètica en la Grècia clàssica. L’alimentació dels pobles pre romans a la península ibèrica. L’alimentació y la dietètica en l’antiga Roma. L’alimentació cristiana en l’Occident durant l’Edat Mitja, la dietètica i ell simbolisme dels aliments. Alimentació, dietètica i nutrició a l’al-Andalus. Flux d’aliments entre continents: la primera globalització.
Història de les hambrunes. Els trastorns del comportament alimentari a través de la història. L’obesitat a través de la història. Història de la deficiència del iode. Història de les vitamines. Història de l’alimentació infantil. Història de metabolisme energètic i proteic. Història de la conservació dels aliments. L’alimentació i la nutrició contemporànies: realitat i futur. Història de la dietètica i la nutrició al nostre país i al mon. Problemes alimentaris del futur.
|
Construcció teòrica de l'antropologia de l'alimentació |
Diferents enfocaments en la recerca en antropologia |
L'alimentació: un fenomen biocultural |
1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre la naturalesa i la cultura
2. Usos atribuïts als aliments: les funcions sòcioculturals de l'alimentació
|
Maneres de fer, maneres de pensar, maneres de menjar |
1.- Factors condicionants dels comportaments alimentaris
2.- Influència de les variables sòciodemogràfiques en els comportaments alimentaris
3. El procés migratori i l’alimentació. Impacte de la immigració sobre canvis en patrons alimentaris i les seves repercussions sobre la salut. Patrons alimentaris tradicionals en els països d’origen dels principals col•lectius d’immigrants que es troben en Espanya: Marroc, Senegal, Filipines, Xina, Pakistan i República Dominicana. Adaptacions en els països d’acollida.
|
Religió, celebracions i alimentació en diferents cultures |
Influència de la religió en la alimentació. Funcions terapèutiques i religioses dels aliments.
|
Alimentació, cos i cultura |
1.- Trastorns de la conducta alimentària: influència dels factors socioculturals
2.-L'obesitat des de una perspectiva sociocultural
|
Seguretat i inseguretat alimentària al món |
1. Fam i pobresa a les societats contemporànies
2. Definició del problema: dades i xifres
3. Teories i mites sobre la fam
|
Tendències en l'alimentació contemporània |
1. La industrializació de l'alimentació: de la cuina a la fàbrica
2. La diversitat de l’oferta alimentària: entre els aliments-serveis i els productes de la terra
3. La desestructuració dels comportaments alimentaris
4. Maneres de menjar avui: el cas de la societat espanyola
|
Publicitat i comportament alimentari |
Influència de la publicitat en el comportament alimentari |
Pràctiques |
Resolució del quadern de pràctiques sobre texts seleccionats amb preguntes sobre aspectes històrics, antropològics i de interculturalitat .
Treball en grup dels tema plantejat als seminaris.
Presentació i defensa dels resultats del treball en grup. |
Seminaris |
Relació entre les cultures i el comportament alimentari
Imatge corporal. Influència i evolució de les imatges culturals del cos: una anàlisi transcultural
Determinants de les eleccions alimentaries. Per què mengem el que mengem? |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
10 |
20 |
30 |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
30 |
60 |
90 |
Seminaris |
|
20 |
30 |
50 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Sessions de treball en grups petits de 20 alumnes aproximadament, on es treballarà el desenvolupament dels aspectes històrics, antropologics i culturals d'un tema comú. |
Activitats Introductòries |
Exposició de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Explicació teòrica d'alguns temes a tota la classe |
Seminaris |
Exposició i debat entre diferents situacions |
Atenció personalitzada |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari.
|
Descripció |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i/o acordar una reunió si es necessari.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Avaluació conituada de les pràctiques (25%)
L’avaluació es realitzarà mitjançant un treball en grup que s’haurà d’exposar oralment. (15%)
Es considera necessària l'assistència al 90% de les pràctiques, per a presentar-se a l'examen escrit.
|
40%
|
Proves mixtes |
|
Examen de preguntes tipus test i/o exercicis i/o preguntes curtes o llargues.
També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica i seminaris. |
60%
|
Altres |
|
Competències transversals. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència i puntualitat a les classes i en l'entrega de treballs. Es valora el comportament i l'actitud vers als altres. |
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Qualificació Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en l'examen teòric. Tant a la primera i segona convocatòria. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible. La part pràctica no es podrà reavaluar ja que consta d'una treball d'avaluació continuada. Informació per als repetidors Els repetidors que l'any anterior haguessin aprovat la part pràctica, se'ls guardarà la nota per aquest curs sempre i quan presentin al moodle un document signat expressant que desitgen que es guardi la nota pràctica del curs passat. La nota de la part pràctica tindrà el pes establert en el curs actual. Normativa En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació. El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne. |
Bàsica |
Contreras J., Gracia M., Alimentación y Cultura. Perspectivas antropológicas, Ariel, 2005
Jordi Salas-Salvado, Pilar Garcia-Lorda, Jose M. Sanchez Ripolles, La alimentacion y la nutricion a traves de la historia, Editorial Glosa, 2005
|
· Contreras J., Gracia M., 2005.Alimentación y Cultura. Perspectivas antropológicas. Ed. Ariel. · Germov J, Williams L. A., 1999. Sociology of food and nutrition. The Social Appetite . Ed. Oxford University Press. UK · Serra Majem L, Aranceta Bartrina J., 2006. Nutrición y Salud Pública . 2ª Edición. Ed. Masson. Barcelona. . Jordi Salas-Salvado (Editor), Pilar Garcia-Lorda (Editor), Jose M. Sanchez Ripolles (Editor). La alimentacion y la nutricion a traves de la historia (Spanish Edition). Publisher: Editorial Glosa, S.L. ISBN: 8474292573 Edition: Hardcover; 2005-12-01
|
Complementària |
|
Harris M., 1985. Bueno para comer. Ed. Alianza (España). Expeitx E i Cáceres J. Cuines en migració: alimentació i salut d'equatorians, marroquins i senegalesos a Catalunya. Sabadell
: Fundació Caixa Sabadell; Barcelona : Fundació Jaume Bofill; 2006. Germov J, Williams L. A., 1999. Sociology
of food and nutrition. The Social Appetite . Ed. Oxford
University Press. UK Serra Majem L, Aranceta Bartrina J., 2006. Nutrición y Salud Pública . 2ª Edición.
Ed. Masson. Barcelona. |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|