DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA GENERAL Codi 14224121
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica jose.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
dania.garcias@urv.cat
javier.capilla@urv.cat
alba.perez@urv.cat
viridiana.magana@urv.cat
dayanagilda.dumas@urv.cat
nora.giraldo@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
GARCÍA SÁNCHEZ, DANIA
CAPILLA LUQUE, JAVIER
PÉREZ CANTERO, ALBA
MAGAÑA DUENAS, VIRIDIANA
DUMAS LEÓN, DAYANA GILDA
GIRALDO MERIDAÑO, NORA
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb diferents àmbits: biotecnologia, enologia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A16 Microbiologia i parasitologia dels aliments.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A16 Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el paper dels mateixos en la humanitat.
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes
Classificar els microorganismes en base a les tècniques descrites.
Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès alimentari.
Conèixer i utilitzar les fonts documentals que tracten els diferents aspectes de l'estudi dels microorganismes d'interès alimentari
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
 A26 Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
 A27 Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques
 A37 Conèixer les característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Embolcalls cel•lulars.
3.1. Sistemes de transport de la membrana citoplasmàtica.
3.2. La paret cel•lular dels procariotes.
3.3. La capa superficial paracristalina.
3.4. Estructures de resistència i inclusions en bacteris.
3.5. El flagel bacteria.
3.6. Respostes sensorials, taxias.
Tema 4. Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 5. Metabolisme i nutrició microbiana.
5.1. Macronutrientes, micronutrientes i factors de creixement.
5.2. Catabolisme i anabolisme.
5.3. Diversitat catabòlica.
5.4. Fermentació de la glucosa.
5.5. Glucolisis, via de embden-meyerhof.
5.6. Fermentació làctica i alcohòlica.
5.7. Respiració cel•lular aeròbica i anaeròbia.
Tema 6. Divisió bacteriana
6.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
6.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
6.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
6.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
6.5. Cultius continus
Tema 7. Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca
Tema 8. Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius
Tema 9. Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 10. Taxonomia procariota.
10.1. Criteris en la taxonomia bacteriana.
10.2. El domini Archaea: propietats i aplicacions industrials.
10.3. El domino Bacteri:
10.3.1. Bacteris fotótrofas.
10.3.2. Bacteris Gramnegatius, espècies patògenes en humans. 10.3.3. Bacteris Grampositius: baix i alt contingut G+C, espècies implicades en la indústria alimentària i làctica.
Tema 11. Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 12. Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics
Tema 13. Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques a laboratoris
A16
24 30 54
Presentacions / exposicions
A4
A5
A8
A9
A10
30 45 75
Seminaris
A16
A26
A27
A37
1 8 9
Atenció personalitzada
1 0 1
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes.
Presentacions / exposicions Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura.
Seminaris Elaboración de informe escrito sobre un tema de actualidad relacionado con las competencias de la asignatura. Exposicíón y defensa oral
Atenció personalitzada Resolució de dubtes sobre els continguts i avaluació de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A16
Obligatories. S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. Promig amb teoria i seminaris amb nota igual o superior a 5.0 10%
Presentacions / exposicions
A4
A5
A8
A9
A10
Examen teóric parcial: aproximadament la mitat de la matèria de la assignatura. Eliminatori de matèria amb nota igual o superior a set.

- Examen teòric final, 80 % de la nota: examen teòric de tota la matèria de la assignatura per els alumnes que no varen superar el parcial i de la matèria restant pels que van obtindre nota igual o superior a set en el parcial. Pro-mig amb pràctiques i seminaris amb nota igual o superior a 5.0

80%
Seminaris
A16
A26
A27
A37
Obligatoris. Informe escrit i exposició i defensa oral. Pro-mig amb teoria i pràctiques amb nota igual o superior a 5.0 10%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

- Seminarios 10 % de la nota: exposición en clase un artículo relacionado con la microbiología y los alimentos. Grupos de alumnos, máximo tres. Obligatorios. Se guarda la nota para la segunda convocatoria, únicamente durante un curso académico. Para que se tomen en consideración los porcentajes de prácticas y de teoría, la nota de seminarios debe de ser igual o superior a cinco

- Examen teórico parcial: aproximadamente mitad de la materia de la asignatura. Eliminatorio de materia con nota igual o superior a siete.

- Examen teórico final, 80 % de la nota: examen teórico de toda la materia de la asignatura para aquellos alumnos que no superaron el parcial y de la materia restante para aquellos que tuvieron nota igual o superior a siete en el parcial. Para que se tomen en consideración los porcentajes de prácticas y de seminarios, la nota de teoría debe de ser igual o superior a cinco

- Prácticas 10 % de la nota: obligatorias. Elaboración de dosier de prácticas por parte de cada grupo al finalizar las mismas. Para que se tomen en consideración los porcentajes de seminarios y de teoría, la nota de prácticas debe de ser igual o superior a cinco

"Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor."


Fonts d'informació

Bàsica

Biología de los microorganismos         Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; et al   Ed. Pearson. Madrid, derrera edició disponible.

Introducció a la microbiologia             Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A.         Reverté  Barcelona, derrera edició disponible.

Microbiología   Stanier, R. Y. [et al.]    2a ed. Ed. Reverté      Barcelona, derrera edició disponible.

Complementària

 

 

Introducción a la micología     Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W. Ed. Omega Barcelona, darrera edició disponible.

Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari         Gállego Berenguer, J. Edicions Universitat de Barcelona         Barcelona, darrera edició disponible.

Microbiología de Zinsser         Joklik, W. K. [et al.]     20ª ed. Editorial Médica Panamericana Madrid, darrera edició disponible.

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
SEGURETAT I HIGIENE DELS ALIMENTS/14224116
ALIMENTS FERMENTATS/14224213


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOQUÍMICA I BIOLOGIA MOLECULAR/14224001
BIOLOGIA CEL·LULAR I FONAMENTS DE GENÈTICA/14224004
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent