Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A15 |
Toxicologia alimentària. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A27 |
Gestionar la seguretat alimentària. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes de forma efectiva |
| B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A15 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A26 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A27 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A37 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Incorporar els aprenentatges proposats pels experts i mostrar una actitud activa per la seva assimilació
Comprendre i qüestionar els models teòrics d’una disciplina i indagar en noves àrees de coneixement
Integrar diverses teories o models fent una síntesis personal i creativa adaptada a les pròpies necessitats professionals
| | B2 |
Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
| | B7 |
Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
Adaptar el seu missatge i els medis emprats a les característiques de la situació i a l’audiència
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
|
Tema |
Subtema |
I. GENERALITATS: INTRODUCCIÓ I FONAMENTS DE TOXICOLOGIA |
1. Toxicologia general
2. Conceptes d'interès en Toxicologia
3. Mecanismes de toxicitat
4. Toxicocinètica I: Absorció, distribució i excreció de tòxics
5. Toxicocinètica II: Factors que modifiquen la toxicitat. Biotransformació dels tòxics
6. Toxicologia sistèmica
7. Tòxics en la gènesi del càncer, mutacions, i efectes sobre la reproducció
8. El procés d'avaluació de riscos i la seva importància en la salut pública |
II. TOXICOLOGIA ALIMENTARIA |
9. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. I. Substàncies antinutritives
10. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. II. Substàncies d'origen vegetal
11. Biotoxines marines
12. Micotoxines
13. Contaminació química dels aliments: contaminants inorgànics i orgànics.
14. Toxicitat dels metalls. I. Arsènic, plom, cadmi i mercuri
15. Toxicitat dels metalls. II. Alumini, coure, estany i altres
16. Toxicitat dels pesticides
17. Toxicitat de les nitrosamines i altres productes nitrogenats
18. Toxicitat de les dioxines i furans i bifenils policlorats (PCBs)
19. Toxicitat dels hidrocarburs aromàtics policíclics
20. Additius i conservants alimentaris
21. Pol.lució radioactiva
22. Toxicitat dels medicaments utilitzats en veterinària i higiene pública
23. Intoxicacions alcohòliques
24. Al·lèrgia i intolerància als aliments
25. Intoxicacions per bolets
26. Disruptors endocrins i contaminants emergents
27. Materials en contacte amb aliments
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
26 |
30 |
56 |
Seminaris |
|
17 |
10 |
27 |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
3 |
1 |
4 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
3 |
6 |
9 |
Presentacions / exposicions |
|
3 |
8 |
11 |
Treballs |
|
1 |
12 |
13 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
2 |
4 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura amb suport de Power Point. |
Seminaris |
Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el quefer professional. Es preten que l'alumne participi activament d'aquestes sessions amb la discussió de casos, debats, o plantejament de dubtes. |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
Es tracta d'una sessió a on es consultaran a internet les principals bases de dades en toxicologia i es plantejarà algun cas que els alumnes hauran de resoldre mitjançant aquestes eines. Aquestes fonts seran útils per la recerca d'informació i a l'hora de realitar els treballs. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Exposició i resolució de casos pràctics. Avaluació de riscos deguts a exposició a tòxics en aliments. |
Presentacions / exposicions |
Els alumnes realitzaran un treball en grup sobre algun tòxic alimentari, cas d'intoxicació, actualitat...El treball es presentarà de forma oral a la resta d'alumnes. |
Treballs |
Es realitzarà un treball relacionat amb temes de l'assignatura, que caldrà exposar en sessions de 10 min. a l'aula |
Atenció personalitzada |
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle |
Descripció |
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Preguntes curtes a contestar en poques línies.
Preguntes tipus test amb múltiple resposta. Les respostes incorrectes restaran puntuació. |
Examen val 80% de la nota final:
30% de preguntes curtes i 70% de tipus test |
Seminaris |
|
Preguntes tipus test amb múltiple resposta dins l'examen final. Les respostes incorrectes restaran puntuació.
L'assistència als seminaris serà obligatòria. es valorarà la participació a classe.
|
Examen val 80% de la nota final:
30% de preguntes curtes i 70% de tipus test |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Una o vàries preguntes de l'examen serà de casos pràctics a resoldre. |
Examen val 80% de la nota final:
30% de preguntes curtes i 70% de tipus test |
Presentacions / exposicions |
|
S'avaluarà la el treball realitzat juntament amb la presentació davant la resta de companys |
20% de la nota global de l'assignatura. |
Treballs |
|
S'avaluarà la el treball realitzat juntament amb la presentació davant la resta de companys |
20% de la nota global de l'assignatura. |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Casarett and Doull's , Toxicology, 7th ed, New York : McGraw-Hill, cop. 2008
Ana Mª Cameán, Manuel Repetto , Toxicología alimentaria , , Madrid [etc.] : Díaz de Santos, cop. 2006
Omaye, Stanley T. , Food and nutritional toxicology , , Boca Raton [etc.] : CRC Press, cop. 2004
Ana Bocio ... [et al.]], Contaminants químics : estudi de dieta total a Catalunya , , Barcelona : Generalitat de Catalunya, Agència Cata
Derache R, Toxicología y Seguridad de los alimentos, , Barcelona : Omega, cop. 1990
J.P.F. D'Mello, Food safety : contaminants and toxins , , Wallingford : CABI Publishing, cop. 2003
Shibamoto, Takayuki , Introducción a la toxicología de los alimentos , , Zaragoza : Acribia, DL 1996
|
Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/
Sciencedirect: http://www.sciencedirect.com/
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA): http://www.gencat.cat/salut/acsa/index.html
Agencia Epañola de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN): http://www.aesan.msc.es/
European Food Safety Authority (EFSA): http://www.efsa.europa.eu/
Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR): http://www.atsdr.cdc.gov/
Codex Alimentarius: http://www.codexalimentarius.org/
Food and Drug Administration: http://www.fda.gov/Food/default.htm |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|