DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) TOXICOLOGIA ALIMENTÀRIA Codi 14224122
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
DOMINGO ROIG, JOSÉ LUIS
PERELLÓ BERENGUER, GEMMA
Adreça electrònica joseluis.domingo@urv.cat
montserrat.marques@urv.cat
joaquim.rovira@urv.cat
marta.herrero@urv.cat
Professors/es
DOMINGO ROIG, JOSÉ LUIS
MARQUÈS BUENO, MONTSERRAT
ROVIRA SOLANO, JOAQUIM
HERRERO CASADO, MARTA
Web
Descripció general i informació rellevant Els principal objectiu de l'assignatura és que l’alumne conegui quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actuen aquestes dins l’organisme humà. El desenvolupament específic del programa de Toxicologia Alimentària ha de permetre adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor degut a la ingesta d’aquests tòxics a través de la dieta.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A15 Toxicologia alimentària.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A15 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A26 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A27 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A37 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Incorporar els aprenentatges proposats pels experts i mostrar una actitud activa per la seva assimilació
Comprendre i qüestionar els models teòrics d’una disciplina i indagar en noves àrees de coneixement
Integrar diverses teories o models fent una síntesis personal i creativa adaptada a les pròpies necessitats professionals
 B2 Identificar i analitzar un problema per a generar alternatives de solució, aplicant els mètodes apresos
Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
 B7 Expressar les pròpies idees de forma estructurada i intel·ligible, intervenint amb rellevància i oportunitat tant en situacions d’ intercanvi, com en més formals i estructurades
Prendre la paraula amb grup amb facilitat, transmetre convicció i seguretat i adaptar el discurs a les exigències formals requerides
Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
Adaptar el seu missatge i els medis emprats a les característiques de la situació i a l’audiència
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors

Continguts
Tema Subtema
I. GENERALITATS: INTRODUCCIÓ I FONAMENTS DE TOXICOLOGIA 1. Toxicologia general
2. Conceptes d'interès en Toxicologia
3. Mecanismes de toxicitat
4. Toxicocinètica I: Absorció, distribució i excreció de tòxics
5. Toxicocinètica II: Factors que modifiquen la toxicitat. Biotransformació dels tòxics
6. Toxicologia sistèmica
7. Tòxics en la gènesi del càncer, mutacions, i efectes sobre la reproducció
8. El procés d'avaluació de riscos i la seva importància en la salut pública
II. TOXICOLOGIA ALIMENTARIA 9. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. I. Substàncies antinutritives
10. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. II. Substàncies d'origen vegetal
11. Biotoxines marines
12. Micotoxines
13. Contaminació química dels aliments: contaminants inorgànics i orgànics.
14. Toxicitat dels metalls. I. Arsènic, plom, cadmi i mercuri
15. Toxicitat dels metalls. II. Alumini, coure, estany i altres
16. Toxicitat dels pesticides
17. Toxicitat de les nitrosamines i altres productes nitrogenats
18. Toxicitat de les dioxines i furans i bifenils policlorats (PCBs)
19. Toxicitat dels hidrocarburs aromàtics policíclics
20. Additius i conservants alimentaris
21. Pol.lució radioactiva
22. Toxicitat dels medicaments utilitzats en veterinària
23. Intoxicacions alcohòliques
24. Al·lèrgia i intolerància als aliments
25. Intoxicacions per bolets
26. Disruptors endocrins i contaminants emergents
27. Materials en contacte amb aliments

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
A26
A27
A37
26 30 56
Seminaris
A15
A26
A27
B1
B2
C3
17 10 27
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
C2
3 1 4
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A26
B2
C3
3 6 9
Presentacions / exposicions
A37
B7
C2
3 8 11
Treballs
A15
A26
B1
B2
B7
1 12 13
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A15
A26
A27
A37
0 10 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura amb suport de Power Point.
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el quefer professional. Es preten que l'alumne participi activament d'aquestes sessions amb la discussió de casos, debats, o plantejament de dubtes.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Es tracta d'una sessió a on es consultaran a internet les principals bases de dades en toxicologia i es plantejarà algun cas que els alumnes hauran de resoldre mitjançant aquestes eines. Aquestes fonts seran útils per la recerca d'informació i a l'hora de realitar els treballs.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Exposició i resolució de casos pràctics. Avaluació de riscos deguts a exposició a tòxics en aliments.
Presentacions / exposicions Els alumnes realitzaran un treball en grup sobre algun tòxic alimentari, cas d'intoxicació, actualitat...El treball es presentarà de forma oral a la resta d'alumnes.
Treballs Es realitzarà un treball relacionat amb temes de l'assignatura, que caldrà exposar en sessions de 10 min. a l'aula. En alguns seminaris s'hauran de fer exercicis que caldrà penjar al moodle
Atenció personalitzada Atenció al despatx i on-line a través del Moodle

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A15
A26
A27
B1
B2
C3
Preguntes tipus test amb múltiple resposta dins l'examen final. Les respostes incorrectes restaran puntuació.
L'assistència als seminaris serà obligatòria. es valorarà la participació a classe. S'hauran de fer tasques dels seminaris que caldrà penjar al moodle.
Examen val 70% de la nota final:
30% de preguntes curtes i 70% de tipus test. Les tasques dels seminaris representaran el 10% de la nota final
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A26
B2
C3
Una o vàries preguntes de l'examen serà de casos pràctics a resoldre. S'hauran de penjar alguns exercicis al moodle Examen val 70% de la nota final:
30% de preguntes curtes i 70% de tipus test. Les tasques penjades al moodle representen el 10% de la nota final
Presentacions / exposicions
A37
B7
C2
S'avaluarà el treball realitzat amb la presentació davant la resta de companys 20% de la nota global de l'assignatura.
Treballs
A15
A26
B1
B2
B7
Realització d'un treball en grup que s'avaluarà amb la presentació oral davant la resta de companys.

Es faran exercicis pràctics relacinats amb els seminaris que caldrà penjar al moodle
La presentació del treball de seminaris representarà el 20% de la nota global de l'assignatura. Els exercicis a penjar al moodle representen el 10% final de l'assignatura
Proves mixtes
A15
A26
A27
A37
L'examen final consistirà en 30 preguntes tipus test amb múltiple resposta (70% de la nota) i 5 preguntes curtes (30% de la nota). Per aprovar l'assignatura serà necessari treure com a mínim un 4 de l'examen i un 5 de la nota final (tenint en compte els seminaris) 70% de la nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

No es guarden les notes de pràctiques/seminaris de cursos anteriors als alumnes repetidors. S'hauran de tornar a fer els treballs corresponents.

No es permet l'ús de telèfons mòbils durant els examens.


Fonts d'informació

Bàsica Casarett and Doull's , Toxicology, 7th ed, New York : McGraw-Hill, cop. 2008
Ana Mª Cameán, Manuel Repetto , Toxicología alimentaria , , Madrid [etc.] : Díaz de Santos, cop. 2006
Omaye, Stanley T. , Food and nutritional toxicology , , Boca Raton [etc.] : CRC Press, cop. 2004
Ana Bocio ... [et al.]], Contaminants químics : estudi de dieta total a Catalunya , , Barcelona : Generalitat de Catalunya, Agència Cata
Derache R, Toxicología y Seguridad de los alimentos, , Barcelona : Omega, cop. 1990
J.P.F. D'Mello, Food safety : contaminants and toxins , , Wallingford : CABI Publishing, cop. 2003
Shibamoto, Takayuki , Introducción a la toxicología de los alimentos , , Zaragoza : Acribia, DL 1996

Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/


Sciencedirect: http://www.sciencedirect.com/

Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA):  http://www.gencat.cat/salut/acsa/index.html

Agencia Epañola de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN): http://www.aesan.msc.es/

European Food Safety Authority (EFSA): http://www.efsa.europa.eu/

Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR): http://www.atsdr.cdc.gov/

Codex Alimentarius: http://www.codexalimentarius.org/

Food and Drug Administration: http://www.fda.gov/Food/default.htm

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent