Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A15 |
Toxicologia alimentària. |
| A26 |
Analitzar i avaluar els riscos alimentaris. |
| A27 |
Gestionar la seguretat alimentària. |
| A37 |
Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A15 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A26 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A27 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
| | A37 |
Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
I. GENERALITATS: INTRODUCCIÓ I FONAMENTS DE TOXICOLOGIA |
1. Toxicologia general
2. Conceptes d'interès en Toxicologia
3. Mecanismes de toxicitat
4. Toxicocinètica I: Absorció, distribució i excreció de tòxics
5. Toxicocinètica II: Factors que modifiquen la toxicitat. Biotransformació dels tòxics
6. Toxicologia sistèmica
7. Tòxics en la gènesi del càncer, mutacions, i efectes sobre la reproducció
8. El procés d'avaluació de riscos i la seva importància en la salut pública |
II. TOXICOLOGIA ALIMENTARIA |
9. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. I. Antinutrients
10. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. II. Substàncies d'origen vegetal
11. Biotoxines marines
12. Micotoxines
13. Toxicitat dels metalls. I. Arsènic, plom, cadmi i mercuri
14. Toxicitat dels metalls. II. Alumini, coure, estany i altres
15. Toxicitat dels pesticides
16. Toxicitat de les nitrosamines i altres productes nitrogenats
17. Toxicitat de les dioxines i furans i bifenils policlorats (PCBs)
18. Toxicitat dels hidrocarburs aromàtics policíclics
19. Additius alimentaris
20. Alcohol
21. Al·lèrgia i intolerància als aliments
22. Intoxicacions per bolets
23. Disruptors endocrins i contaminants emergents
24. Materials en contacte amb aliments
25. Tòxics durant l'embaràs
26. Tòxics durant la lactància |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
26 |
30 |
56 |
Seminaris |
|
17 |
10 |
27 |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
3 |
1 |
4 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
3 |
6 |
9 |
Presentacions / exposicions |
|
3 |
8 |
11 |
Treballs |
|
1 |
12 |
13 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
2 |
4 |
|
Proves mixtes |
|
0 |
10 |
10 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura amb suport de Power Point. |
Seminaris |
Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el quefer professional. Es preten que l'alumne participi activament d'aquestes sessions amb la discussió de casos, debats, o plantejament de dubtes. |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
Es tracta d'una sessió a on es consultaran a internet les principals bases de dades en toxicologia i es plantejarà algun cas que els alumnes hauran de resoldre mitjançant aquestes eines. Aquestes fonts seran útils per la recerca d'informació i a l'hora de realitar els treballs. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Exposició i resolució de casos pràctics. Avaluació de riscos deguts a exposició a tòxics en aliments. |
Presentacions / exposicions |
Els alumnes realitzaran un treball en grup sobre algun tòxic alimentari, cas d'intoxicació, actualitat...El treball es presentarà de forma oral a la resta d'alumnes. |
Treballs |
Es realitzarà un treball relacionat amb temes de l'assignatura, que caldrà exposar en sessions de 10 min. a l'aula. En alguns seminaris s'hauran de fer exercicis que caldrà penjar al moodle |
Atenció personalitzada |
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle |
Descripció |
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
L'assistència als seminaris és obligatòria i s'avaluarà a través d'una tasca al moodle al final de cada sessió.
|
Tasks of seminars will represent 10% of the final mark |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
Una o vàries preguntes de l'examen serà de casos pràctics a resoldre. S'hauran de penjar alguns exercicis al moodle |
|
Presentacions / exposicions |
|
S'avaluarà el treball realitzat amb la presentació davant la resta de companys |
20% of the overall mark of the subject. |
Treballs |
|
Realització d'un treball en grup que s'avaluarà amb la presentació oral davant la resta de companys. |
|
Proves mixtes |
|
L'examen final consistirà en 30 preguntes tipus test amb múltiple resposta (70% de la nota) i preguntes curtes/problemess (30% de la nota). Per aprovar l'assignatura serà necessari treure com a mínim un 4 de l'examen i un 5 de la nota final (tenint en compte el treball/presentació i seminaris) |
70% of the final grade |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
No es guarden les notes de treball/seminaris de cursos anteriors als alumnes repetidors. S'hauran de tornar a fer els treballs corresponents. A l'apartat test de l'examen les preguntes incorrectes resten 0.33. No es permet l'ús de telèfons mòbils durant els exàmens. |
Bàsica |
Casarett and Doull's , Toxicology, 7th ed, New York : McGraw-Hill, cop. 2008
Ana Mª Cameán, Manuel Repetto , Toxicología alimentaria , , Madrid [etc.] : Díaz de Santos, cop. 2006
Omaye, Stanley T. , Food and nutritional toxicology , , Boca Raton [etc.] : CRC Press, cop. 2004
Ana Bocio ... [et al.]], Contaminants químics : estudi de dieta total a Catalunya , , Barcelona : Generalitat de Catalunya, Agència Cata
Derache R, Toxicología y Seguridad de los alimentos, , Barcelona : Omega, cop. 1990
J.P.F. D'Mello, Food safety : contaminants and toxins , , Wallingford : CABI Publishing, cop. 2003
Shibamoto, Takayuki , Introducción a la toxicología de los alimentos , , Zaragoza : Acribia, DL 1996
|
Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/
Sciencedirect: http://www.sciencedirect.com/
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA): http://www.gencat.cat/salut/acsa/index.html
Agencia Epañola de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN): http://www.aesan.msc.es/
European Food Safety Authority (EFSA): http://www.efsa.europa.eu/
Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR): http://www.atsdr.cdc.gov/
Codex Alimentarius: http://www.codexalimentarius.org/
Food and Drug Administration: http://www.fda.gov/Food/default.htm |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|