DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) TOXICOLOGIA ALIMENTÀRIA Codi 14224122
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
MARQUÈS BUENO, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.marques@urv.cat
joaquim.rovira@urv.cat
elena.sanchez@urv.cat
david.mateo@urv.cat
andrea.barrientos@urv.cat
Professors/es
MARQUÈS BUENO, MONTSERRAT
ROVIRA SOLANO, JOAQUIM
SÁNCHEZ RESINO, ELENA
MATEO GARCÍA, DAVID
BARRIENTOS RIOSALIDO, ANDREA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p><p>Els principal objectiu de l'assignatura és que l’alumne conegui quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actuen aquestes dins l’organisme humà. El desenvolupament específic del programa de Toxicologia Alimentària ha de permetre adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor degut a la ingesta d’aquests tòxics a través de la dieta.</p></br&gt;<p><p>La teoria de l'assignatura s'imparteix en <strong>català</strong>. Els seminaris i pràctiques s'imparteixen en <b>català </b>o <b>castellà</b>.</p> </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A15 Toxicologia alimentària.
 A26 Analitzar i avaluar els riscos alimentaris.
 A27 Gestionar la seguretat alimentària.
 A37 Assessorar legal, científica i tècnicament a la indústria alimentària i els consumidors.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A15 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A26 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A27 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adquirir els criteris necessaris per poder avaluar els possibles riscos per la salut del consumidor a causa de la ingesta de tòxics a través de la dieta
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
 A37 Conèixer quines són les principals substàncies tòxiques que es poden trobar en els aliments i com actua en l'organisme humà
Adequar les recomanacions dietètiques per als consumidors tenint en compte la presència dels diferents tòxics en els aliments
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
I. GENERALITATS: INTRODUCCIÓ I FONAMENTS DE TOXICOLOGIA 1. Toxicologia general
2. Conceptes d'interès en Toxicologia
3. Mecanismes de toxicitat
4. Toxicocinètica I: Absorció, distribució i excreció de tòxics
5. Toxicocinètica II: Factors que modifiquen la toxicitat. Biotransformació dels tòxics
6. Toxicologia sistèmica
7. Tòxics en la gènesi del càncer, mutacions, i efectes sobre la reproducció
8. El procés d'avaluació de riscos i la seva importància en la salut pública
II. TOXICOLOGIA ALIMENTARIA 9. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. I. Antinutrients
10. Substàncies tòxiques naturals dels aliments. II. Substàncies d'origen vegetal
11. Biotoxines marines
12. Micotoxines
13. Toxicitat dels metalls. I. Arsènic, plom, cadmi i mercuri
14. Toxicitat dels metalls. II. Alumini, coure, estany i altres
15. Toxicitat dels pesticides
16. Toxicitat de les nitrosamines i altres productes nitrogenats
17. Toxicitat de les dioxines i furans i bifenils policlorats (PCBs)
18. Toxicitat dels hidrocarburs aromàtics policíclics
19. Additius alimentaris
20. Alcohol
21. Al·lèrgia i intolerància als aliments
22. Intoxicacions per bolets
23. Disruptors endocrins i contaminants emergents
24. Materials en contacte amb aliments
25. Tòxics durant l'embaràs
26. Tòxics durant la lactància

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
A26
A27
A37
26 30 56
Seminaris
A15
A26
A27
17 10 27
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A15
A26
A27
3 1 4
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A26
3 6 9
Presentacions / exposicions
A37
3 8 11
Treballs
A15
A26
1 12 13
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A15
A26
A27
A37
0 10 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura amb suport de Power Point.
Seminaris Treball en profunditat d'un tema (monogràfic). Ampliació i relació dels continguts donats a les sessions magistrals amb el quefer professional. Es preten que l'alumne participi activament d'aquestes sessions amb la discussió de casos, debats, o plantejament de dubtes.
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Es tracta d'una sessió a on es consultaran a internet les principals bases de dades en toxicologia i es plantejarà algun cas que els alumnes hauran de resoldre mitjançant aquestes eines. Aquestes fonts seran útils per la recerca d'informació i a l'hora de realitar els treballs.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Exposició i resolució de casos pràctics. Avaluació de riscos deguts a exposició a tòxics en aliments.
Presentacions / exposicions Els alumnes realitzaran un treball en grup sobre algun tòxic alimentari, cas d'intoxicació, actualitat...El treball es presentarà de forma oral a la resta d'alumnes.
Treballs Es realitzarà un treball relacionat amb temes de l'assignatura, que caldrà exposar en sessions de 10 min. a l'aula. En alguns seminaris s'hauran de fer exercicis que caldrà penjar al moodle
Atenció personalitzada Atenció al despatx i on-line a través del Moodle

Atenció personalitzada
Descripció
Atenció al despatx i on-line a través del Moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A15
A26
A27
L'assistència als seminaris és obligatòria i s'avaluarà a través d'una tasca al moodle al final de cada sessió.
Tasks of seminars will represent 10% of the final mark
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A26
Una o vàries preguntes de l'examen serà de casos pràctics a resoldre. S'hauran de penjar alguns exercicis al moodle
Presentacions / exposicions
A37
S'avaluarà el treball realitzat amb la presentació davant la resta de companys 20% of the overall mark of the subject.
Treballs
A15
A26
Realització d'un treball en grup que s'avaluarà amb la presentació oral davant la resta de companys.
Proves mixtes
A15
A26
A27
A37
L'examen final consistirà en 30 preguntes tipus test amb múltiple resposta (70% de la nota) i preguntes curtes/problemess (30% de la nota). Per aprovar l'assignatura serà necessari treure com a mínim un 4 de l'examen i un 5 de la nota final (tenint en compte el treball/presentació i seminaris) 70% of the final grade
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

No es guarden les notes de treball/seminaris de cursos anteriors als alumnes repetidors. S'hauran de tornar a fer els treballs corresponents.

A l'apartat test de l'examen les preguntes incorrectes resten 0.33.

No es permet l'ús de telèfons mòbils durant els exàmens.


Fonts d'informació

Bàsica Casarett and Doull's , Toxicology, 7th ed, New York : McGraw-Hill, cop. 2008
Ana Mª Cameán, Manuel Repetto , Toxicología alimentaria , , Madrid [etc.] : Díaz de Santos, cop. 2006
Omaye, Stanley T. , Food and nutritional toxicology , , Boca Raton [etc.] : CRC Press, cop. 2004
Ana Bocio ... [et al.]], Contaminants químics : estudi de dieta total a Catalunya , , Barcelona : Generalitat de Catalunya, Agència Cata
Derache R, Toxicología y Seguridad de los alimentos, , Barcelona : Omega, cop. 1990
J.P.F. D'Mello, Food safety : contaminants and toxins , , Wallingford : CABI Publishing, cop. 2003
Shibamoto, Takayuki , Introducción a la toxicología de los alimentos , , Zaragoza : Acribia, DL 1996

Pubmed: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/


Sciencedirect: http://www.sciencedirect.com/

Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA):  http://www.gencat.cat/salut/acsa/index.html

Agencia Epañola de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN): http://www.aesan.msc.es/

European Food Safety Authority (EFSA): http://www.efsa.europa.eu/

Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR): http://www.atsdr.cdc.gov/

Codex Alimentarius: http://www.codexalimentarius.org/

Food and Drug Administration: http://www.fda.gov/Food/default.htm

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent