Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A19 |
Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques |
| A20 |
Elaborar i interpretar una història dietètica. Interpretar una història clínica. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A23 |
Realitzar educació alimentària. |
| A39 |
Realitzar tasques de formació de personal. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A19 |
Saber com s'ha de plantejar l'abordatge dietètic en l'obesitat, la diabetis tipus 1 i tipus 2, la hipertensió i la dislipèmia
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Saber avaluar l'estat nutricional i metabòlic amb la integració de els diferents mètodes. Conèixer les bases dels diferents mètodes d'avaluació de l'estat metabòlic
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
Conèixer el contingut, els objectius i l'aplicació de totes les dietes hospitalàries així com adquirir els coneixements necessaris per elaborar els menús, el manual, i les derivacions de totes les dietes de l'hospital
Saber planificar menús hospitalaris i dietes especials amb l'objectiu de donar un bon servei i una bona qualitat nutricional als pacients ingressats
| | A20 |
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber reconstruir una correcta història dietètica i nutricional. Varorar la importància de la realització d'una correcta història dietètica en el context d'una consulta clínica
Conèixer i saber identificar els diferents factors de risc nutricional
Comprendre la importància d'una correcta exploració física de l'estat nutricional i saber utilitzar els diferents mètodes antropomètrics d'avaluació de la composició corporal i calcular la composició corporal d'un individu
Conèixer altres mètodes d'avaluació de la composició corporal i els mètodes d'avaluació subjectiva de l'estat nutricional, les seves utilitats i limitacions
Conèixer els mètodes bioquímics d'avaluació de l'estat nutricional incloent l'avaluació de l'estat vitamínic i mineral
Conèixer les bases dels trastorns innats del metabolisme i el tractament dietètic en els diferents trastorns, especialment en la fenilcetonúria
Diferenciar l'al lèrgia alimentària de la intolerància alimentària i conèixer les dietes d'exclusió per al tractament d'aquests trastorns
| | A21 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Saber valorar i entendre el concepte dieta única en el pacient amb risc cardiovascular
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
Calcular dietes en funció de l'edat i diferents condicions fisiològiques de la vida
Confeccionar dietes controlades en hidrats de carboni, greixos, proteïnes, elements minerals i modificació de la textura
Conèixer les bases de l'alimentació vegetariana i diferents cultures
| | A23 |
Aplicar tècniques d'anàlisi qualitatives
Establir relacions entre formes de vida, comportaments alimentaris i estat de salut
Ser conscient la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Buscar els recursos necessaris per a comunicar - en un context multicultural
Conèixer i comprendre la realitat social dels usuaris / pacients (empatia)
Saber calcular la dieta específica i saber fer unes recomanacions generals i específiques per al pacient amb sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1 i 2, dislipèmia i hipertensió arterial
Conèixer la fisiopatologia del dèficit de ferro, àcid fòlic i vitamina B12 i les recomanacions dietètiques en cada cas
Conèixer les necessitats nutricionals en les diferents etapes i situacions fisiològiques de la vida
| | A39 |
Posar en funcionament, en un àmbit professional i d'una manera integrada, tota una sèrie de competències específiques, transversals i nuclears
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Organització d’un servei/unitat de Nutrició i Dietètica Clínica dins el context d’una entitat assistencial. |
|
Tasques de i responsabilitats del professional en dietètica dins el centre. |
|
Valoració d’un cas clínic i abordatge dietètic nutricional d’un pacient en àmbit. |
|
Participació en les activitats pròpies de la Unitat de Dietètica i Nutrició. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques clíniques |
|
156 |
20 |
176 |
Treballs |
|
1 |
22 |
23 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació dinàmica de les pràctiques |
Pràctiques clíniques |
Realització de les pràctiques en entitats assistencials |
Treballs |
Valoració de l'organització d'un servei-unitat de nutrició i dietètica clínica dins de l'entitat assistencial.
Valoració de dos casos clínics amb el seu abordatge dietètic nutricional.
Autovaloració crítica de les pràctiques. |
Atenció personalitzada |
Atenció personalitzada de l'alumne per part dels professors responsables sobre el seguiment i la realització de les pràctiques. |
Descripció |
S'atendrà als alumnes prèvia petició de consultes a través dels emails dels professors o tutors responsables. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques clíniques |
|
|
80% |
Treballs |
|
|
20% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
No hi ha segona convocatòria 1. Realització de les pràctiques clíniques de forma regular. Es duran a terme les pràctiques clíniques tal com originalment estan planificades (horari i durada determinades per a cada centre). a. Lliurament d'informe - memòria de pràctiques clíniques (descripció de centre i de el servei de nutrició i dietètica clínica, estudi de 2 casos clínics, valoració personal de les pràctiques clíniques). b. El lliurament de l'informe-treball es farà a través de l'Moodle a l'aparell corresponent a centre on es van realitzar les pràctiques clíniques, com a màxim 4 setmanes després d'haver finalitzat les pràctiques clíniques 2. Limitació d'aforament dins dels centres hospitalaris per rebrot (indicat per les autoritats competents). i. Aquells centres on roten dues o més persones alhora es dividiran el període de pràctiques, de manera que tots els alumnes tinguin la possibilitat de realitzar al menys un període presencial de pràctiques clíniques. ii. Lliuraran l'informe - memòria de pràctiques clíniques (tal com s'estipula davant d'una situació de "normalitat"). iii. Cada tutor de centre avaluarà la necessitat de realitzar algun treball addicional perquè alumne assoleixi els objectius d'aprenentatge de l'assignatura. iiii. El lliurament de l'informe-treball es farà a través de l'Moodle a l'aparell corresponent a centre on es van realitzar les pràctiques clíniques, com a màxim 4 setmanes després d'haver finalitzat les pràctiques clíniques. 3. Suspensió de pràctiques clíniques per indicació de les autoritats competents. a. Cada tutor de centre assignarà 3 casos clínics als alumnes afectats. Aquests casos s'han de resoldre durant el període de les pràctiques que tenen assignat. b. Cada tutor de centre organitzarà a l'al menys 2 tutories per videoconferència amb els alumnes per resoldre dubtes sobre els casos. c. Els casos clínics s'hauran penjar al Moodle (mitjançant un únic fitxer) a l'apartat corresponent a centre, com a màxim 4 setmanes després d'haver finalitzat les pràctiques clíniques d. En aquest darrer escenàri la nota serà la dels cassos clànics i participació en les tutories. |
Bàsica |
|
Salas-Salvadó
J, Bonada A, Trallero R,Saló ME, Burgos
R. Nutrición y Dietètica Clínica. Cuarta edición; Barcelona: Masson; 2019 Gil
A. Tratado de Nutrición. Tercera edición; Madrid: Médica
Panamericana, 2017 |
Complementària |
|
|
|
Altres comentaris |
Es recomana estar vacunat del COVID-19.
Al les pràctiques s'ha d'anar amb bata o pijama (segons recomani la institució de pràctiques), calculadora, bolígraf i mascareta en cas que es requereixi segons la institució |
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|