Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A11 |
Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població. |
| A12 |
Metodologia de l'educació alimentària. |
| A13 |
Sistemes de salut i polítiques alimentàries. |
| A18 |
Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats. |
| A21 |
Calcular i establir pautes alimentàries saludables. |
| A24 |
Planificar i desenvolupar programes de promoció i de prevenció de la salut. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B7 |
Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà |
| B10 |
Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C5 |
Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A11 |
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
| | A12 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A13 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
| | A18 |
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer els factors de risc que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
| | A21 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
| | A24 |
Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B7 |
Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
En les seves presentacions utilitza medis de suport
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
El llenguatge no verbal es apropiat al discurs verbal
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Adapta la seva argumentació als diferents grups i/o situacions preestablertes
Fomenta la participació de les seves audiències i pregunta de forma constructiva per aconseguir el diàleg
Adapta la forma del missatge a les diverses situacions
| | B10 |
Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
Demostrar i deduir com els aliments són digerits i absorbits al llarg del tub digestiu
Entendre i reflexionar sobre el paper que té el sistema nerviós en la relació amb l'entorn, així com la funció reguladora que du a terme conjuntament amb el sistema endocrí sobre el medi intern.
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C5 |
Mostra respecte pels drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones
Actua des del respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les
persones amb discapacitat
Mostra respecte vers els valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics
|
Tema |
Subtema |
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS |
1. Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. La epidemiologia a la Salut pública. Funcions de la salut pública.
2. Medicina preventiva.. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.
3. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir.
4. Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials.
5. La evolució històrica de la Salut pública. Evolució dels conceptes relatius a la higiene. La obra de Johann Peter Frank. La salut Pública al segle XX.
6. Genètica i Salut Pública. Importància sanitària de les malalties genètiques. Epidemiologia genètica. Aplicacions de la genètica en el control i la prevenció de la malaltia. (mesures generals, preconcepcionals, durant l’embaràs, postnatals).
7. Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Organització i sistemes de vigilància epidemiològica. Estudi de les epidèmies
|
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA |
8. Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Estratègies preventives: actuació sobre els factors de risc. Nivells i programes de prevenció.
9. Malaltia isquèmica coronària. Epidemiologia i mesures preventives
10. Malaltia cerebrovascular. Epidemiologia i mesures preventives
11. Càncer. Epidemiologia i mesures preventives
12. Malalties músculo-esquelètiques. Epidemiologia i mesures preventives de l’osteoporosi i el raquitisme.
13. Estat Nutricional en ferro. Anèmies Nutricionals. Epidemiologia i mesures preventives
14. Sobrepès i Diabetis. Epidemiologia i mesures preventives
15. Malnutrició i Trastorns del comportament Alimentari. Epidemiologia i mesures preventives
16. Càries Dental. Epidemiologia i mesures preventives
17. Deficiència de iode. Epidemiologia i mesures preventives
18. Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb el tabac. Tipus de prevenció. Intervencions.
19. Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb l’alcohol. Consum i prevalença. Trastorns. Prevenció dels problemes relacionats amb l’alcoholisme. Tipus de prevenció. Intervencions.
20. Epidemiologia i mesures preventives del consum de drogues il•legals. Concepte i classificació de les drogues causants de dependències. Epidemiologia i prevenció.
21. Epidemiologia i consell de l'activitat física. Concepte d'activitat física, exercici físic i forma física. Epidemiologia de l'activitat física. Efectes positius i inconvenients de l'activitat física sobre la salut i la malaltia. Promoció de l'exercici físic.
22. Epidemiologia i mesures preventives dels accidents. Importància sanitària. Epidemiologia dels diferents tipus d'accidents: de trànsit, domèstics, peri-domèstics i esportius. Mesures de prevenció en els accidents
23. Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball. Malalties professionals. Criteris i política preventiva. Formes d’intervenció.
24. Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Importància i fases de les malalties transmissibles. Cadena epidemiològica. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
25. Epidemiologia i mesures preventives en la tuberculosi. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció.
26. Epidemiologia i mesures preventives de les malalties de transmissió sexual i hepatitis. Epidemiologia i mesures preventives. Bases epidemiològiques de la prevenció.
|
SEMINARIS
|
1. Nivells de prevenció
2.- Programes actuals de promoció de la salut.
3.- Modificació dels estils de vida |
Pràctiques
|
Pràctica 1: Nivells de prevenció
Pràctica 2: Factors de risc Pràctica 3: Salut Laboral
Pràctica 4: Programes Preventius en Atenció Primària i Hospitalària. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
28 |
56 |
84 |
Seminaris |
|
9 |
27 |
36 |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
15 |
27 |
42 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació del contingut i organització de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels temes per part del professor amb resolució de preguntes dels alumnes |
Seminaris |
Es treballen de forma activa alguns conceptes per aprofundir en els coneixements del temari.
Cada alumne o grup de 2-3 alumnes anirà desenvolupant totes les parts d’un protocol científic amb l’objectiu de comprendre les característiques de cada apartat i de saber realitzar-lo
|
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
Es treballen exercicis per resoldre situacions plantejades en el temari |
Atenció personalitzada |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari. També podran contactar amb els professros en el seu despatx els dilluns d'13-15h. |
Descripció |
Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si es necessari.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Sessió Magistral |
|
Proves objectives de tipus test i preguntes curtes |
50% |
Seminaris |
|
Presentació d'informes relacionats amb les activitats realitzades en els seminaris
|
20% |
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes |
|
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat
|
30% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
En les proves objectives s'ha d'obtenir com a mínim 4 punts dels 5 possibles per fer promig amb la part pràctica i seminaris. S'aprova amb el 50% del màxim possible. |
Bàsica |
|
Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2001
Martínez F, Antó JM, Castellano PL, Gili M, Marset P, Navarro V. Salud Pública. Madrid: McGraw Hill Interamericana, 1998.
Argimón JA, Jiménez J. Métodos de Investigación clínica y epidemiológica (2ª edición). Madrid: Harcourt, 2000.
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|