DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) SALUT PÚBLICA Codi 14224125
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
nuria.aranda@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
cristina.jardi@urv.cat
felipe.villalobos@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
ARANDA PONS, NÚRIA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
JARDÍ PIÑANA, CRISTINA
VILLALOBOS MARTÍNEZ, FELIPE
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A12 Metodologia de l'educació alimentària.
 A13 Sistemes de salut i polítiques alimentàries.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
 A24 Planificar i desenvolupar programes de promoció i de prevenció de la salut.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B10 Reconèixer i acceptar que el coneixement científic és canviant.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A11 Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
 A12 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A13 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A18 Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer els factors de risc que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A21 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A24 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
 B3 Identificar la necessitat d’enfortir l’autoconfiança (sempre amb esperit crític) per tal de transmetre seguretat als usuaris o pacients
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
 B7 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
En les seves presentacions utilitza medis de suport
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
El llenguatge no verbal es apropiat al discurs verbal
Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Les seves presentacions estan degudament preparades, utilitzant estratègies per presentar i dur a terme les seves presentacions orals (ajuts audiovisuals, mirada, veu, gest, control de temps,...)
Adapta la seva argumentació als diferents grups i/o situacions preestablertes
Fomenta la participació de les seves audiències i pregunta de forma constructiva per aconseguir el diàleg
Adapta la forma del missatge a les diverses situacions
 B10 Conèixer l'evolució de l'alimentació al llarg temps / espai
Comprendre la diversitat cultural dels comportaments alimentaris
Predir efectes canvis / factors socioculturals en la salut
Conèixer i debatre sobre l'origen i l'abast dels problemes alimentaris del món contemporani
Coneixer i comprendre la història de la dietètica i la nutrició
Demostrar i deduir com els aliments són digerits i absorbits al llarg del tub digestiu
Entendre i reflexionar sobre el paper que té el sistema nerviós en la relació amb l'entorn, així com la funció reguladora que du a terme conjuntament amb el sistema endocrí sobre el medi intern.
Entendre la relació entre el treball de recerca i la progressió del coneixement científic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. Funcions de la salut pública.
Medicina preventiva. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Explicacions causals. Principi de causalitat. Formulacions metodològiques de la causalitat. El procés de emmalaltir.
Models explicatius del procés de salut-malaltia. Determinants socials. Equitat social. Accions i actors socials.
L’evolució històrica de la Salut pública. E
Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades.
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
Registre alimentari per pesada precisa
Registre alimentari per estimació
Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
Mètodes d’entrevista: Història dietètica
Qüestionari de valoració del consum alimentari
Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Epidemiologia, factors de risc i prevenció de els malalties prevalents:
Malalties cardiovasculars, càncer obesitat diabetis, anèmies, etc...
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac, l’alcohol, drogues il•legals.
Epidemiologia i consell de l'activitat física.
Epidemiologia i mesures preventives dels accidents.
Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball.
Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
SEMINARIS
1. Nivells de prevenció
2. Factors de risc
3. Modificació dels estils de vida
Pràctiques
Pràctica 1: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 2: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 3: Mètodes de valoració del consum alimentari.
Pràctica 4: Mètodes de valoració del consum alimentari.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A12
A24
30 42 72
Atenció personalitzada
A9
A11
A12
A13
A17
A18
1 0 1
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A12
A22
A24
B2
B3
B4
B5
24 30 54
 
Proves mixtes
A9
A11
A12
A13
A17
A18
A21
A22
A24
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació del contingut i organització de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels temes per part del professor amb resolució de preguntes dels alumnes
Atenció personalitzada Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si és necessari. També podran contactar amb els professors a través del correu electrònic.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Es treballen exercicis per resoldre situacions plantejades en el temari

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A12
A22
A24
B2
B3
B4
B5
Realització d’activitats, cerca d’informació, resolució de casos pràctics .
Els continguts teòrics de les pràctiques es valoraran en les proves objectives
Es valora l’aprenentatge autònom, i motivació, assistència i puntualitat.
Es valora el comportament i l’actitud vers als altres

30%
Proves mixtes
A9
A11
A12
A13
A17
A18
A21
A22
A24
Examen de preguntes tipus test i/o exercicis i/o preguntes curtes o llargues. També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica 60%
Altres  

Competències transversals. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència i puntualitat a les classes teòriques i pràctiques i en l'entrega de treballs. Es valora el comportament i l'actitud vers als altres

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Qualificació

Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en l'examen teòric.

S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible.

2a Convocatòria

En cas de no aprovar la part teòrica en la primera convocatòria es podran presentar a la segona convocatòria.

La part pràctica es d'avaluació continuada , pel qual no hi ha recuperació de la part pràctica en la segona convocatòria


La nota final Es realitzarà una ponderació de les notes aprovades, que suposi un increment de la puntuació, quan la nota mitjana del curs sigui baixa..


Normativa

En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne.

Fonts d'informació

Bàsica

Llibre de text

Medicina Preventiva y Salud Pública (12ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2015

Llibres de Consulta.

Martínez F, Antó JM, Castellano PL, Gili M, Marset P, Navarro V. Salud Pública. Madrid: McGraw Hill Interamericana, 1998.

Hernández-Aguado I et al. Manual d'epidemiología y Salud Pública: para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.]: Médica Panamericana, cop. 2005

Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Arlene Spark - 2015

ISBN-13: 9780849314735

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Nota important en el seguiment de les classes teòriques: Es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, però no es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent