DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) SALUT PÚBLICA Codi 14224125
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
nuria.aranda@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
cristinamisericordia.molina@urv.cat
nerea.becerra@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
ARANDA PONS, NÚRIA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
MOLINA LLAURADÓ, CRISTINA MISERICÒRDIA
BECERRA TOMÁS, NEREA
Web
Descripció general i informació rellevant <div><strong>En el cas que l’evolució de la situació sanitària ho requereixi, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació a les directrius que estableixin els organismes pertinents i s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.</strong> </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A12 Metodologia de l'educació alimentària.
 A13 Sistemes de salut i polítiques alimentàries.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A21 Calcular i establir pautes alimentàries saludables.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
 A24 Planificar i desenvolupar programes de promoció i de prevenció de la salut.
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A11 Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
 A12 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A13 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A18 Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer els factors de risc que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A21 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A24 Adquirir la capacitat per a intervenir en projectes de promoció, prevenció i protecció amb un enfocament comunitari i de salut pública
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
SALUT PÚBLICA: CARACTERÍSTIQUES I FUNCIONS Introducció a la Salut Pública. Concepte de salut pública i salut comunitària. Evolució històrica del concepte de salut. Determinants de la salut. Funcions de la salut pública.
Medicina preventiva. Historia natural de la malaltia. Nivells de prevenció: primària, secundària i terciària. Instruments per a la prevenció.
Vigilància de la salut pública. Recollida anàlisi i interpretació de dades. Demografia sanitaria
MÈTODES DE VALORACIÓ DE L’ESTAT NUTRICIONAL EN POBLACIONS Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
Registre alimentari per pesada precisa
Registre alimentari per estimació
Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
Mètodes d’entrevista: Història dietètica
Qüestionari de valoració del consum alimentari
Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
LA MALALTIA COM A PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA Epidemiologia general de les malalties cròniques. Característiques generals de les malalties cròniques. Raonament causal a les malalties cròniques. Epidemiologia, factors de risc i prevenció de els malalties prevalents:
Malalties cardiovasculars, càncer obesitat diabetis, anèmies, etc...
Epidemiologia i mesures preventives dels problemes relacionats amb el tabac, l’alcohol, drogues il•legals.
Epidemiologia i consell de l'activitat física.
Epidemiologia i mesures preventives dels accidents.
Salut laboral. Factors de ris relacionades amb el treball.
Epidemiologia general i mesures preventives de les malalties transmissibles. Bases epidemiològiques de la prevenció. Classificació general de les malalties transmissibles.
Pràctiques i seminaris

1. Factors de risc. Nivells de prevenció
2. Mètodes de valoració del consum alimentari.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
Sessió Magistral
A12
A24
30 42 72
Atenció personalitzada
A9
A11
A12
A13
A17
A18
2 0 2
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A12
A22
A24
18 30 48
 
Proves mixtes
A9
A11
A12
A13
A17
A18
A21
A22
A24
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació del contingut i organització de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels temes per part del professor amb resolució de preguntes dels alumnes
Atenció personalitzada Els alumnes podran contactar amb els professors al finalitzar les classes teòriques per plantejar les seves qüestions i acordar una reunió si és necessari. També podran contactar amb els professors a través del correu electrònic.
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes Es treballen exercicis per resoldre situacions plantejades en el temari

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A12
A22
A24
- Mètodes de valoració del consum alimentari (15%)
- Nivells de prevenció i Factors de risc  (15%)

La valoració de les competències transversals en les pràctiques es realitzarà de forma continuada a través de les preguntes dels professors durant les classes i pels informes, exercicis i presentacions orals (10% +10%).
 
Es valora l'aprenentatge autònom, i motivació, assistència i puntualitat. Comportament i actitud vers als altres (5% + 5%).
 
Els continguts teòrics de les pràctiques es valoraran també en les proves objectives

30%
Proves mixtes
A9
A11
A12
A13
A17
A18
A21
A22
A24
Per avaluar els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques i parts conceptuals de les habilitats adquirides en les pràctiques
70%
Altres  

Valroció de les competències transversals, ja mencionat

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Qualificació

Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en les proves sobre els coneixements teòrics. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible.

La nota final. Es podrà fer una ponderació de les puntuacions de les notes aprovades, que suposi un increment, quan la nota mitjana del curs sigui baixa.

2a Convocatòria

En cas de no superar les proves en la primera convocatòria els estudiants es podran presentar a una segona convocatòria de la part no aprovada. En el cas de la part pràctica, els professors plantejaran una activitat similar a la realitzada prèviament en les pràctiques.

Normativa

En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne.

Observació especial

${1}iEn cas que el Deganat informe que s'ha d'aplicar el pla de de confinament per la pandèmia de COVID, l'a${1}ivaluació es realitzaran les proves teòriques en l'aula habitual amb les indicacions que indiqui la normativa.

En cas que tinguin que fer-se on-line. Els percentatges de la nota seran diferents a la planificació habitual, i serà: 60% part pràctica amb avaluació continuada i 40 % examen teòric.


Fonts d'informació

Bàsica Piédrola Gil et al. (eds)., Medicina Preventiva y Salud Pública, 12ª edición, Barcelona: Masson S.A

Llibre de text

Medicina Preventiva y Salud Pública (12ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2015

Llibres de Consulta.

Martínez F, Antó JM, Castellano PL, Gili M, Marset P, Navarro V. Salud Pública. Madrid: McGraw Hill Interamericana, 1998.

Hernández-Aguado I et al. Manual d'epidemiología y Salud Pública: para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.]: Médica Panamericana, cop. 2005

Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Arlene Spark - 2015

ISBN-13: 9780849314735

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Nota important. En el seguiment de les classes teòriques es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, encara que no sempre es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent