DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA Codi 14224127
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
ARANDA PONS, NÚRIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
nuria.aranda@urv.cat
blanca.ribot@urv.cat
cristina.bedmar@urv.cat
silvia.fernandezb@urv.cat
irene.elias@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
ARANDA PONS, NÚRIA
RIBOT SERRA, BLANCA
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
FERNANDEZ BARRES, SILVIA
ELIAS ARIJA, IRENE
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A11 Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A18 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
 B3 Identificar la necessitat d’enfortir l’autoconfiança (sempre amb esperit crític) per tal de transmetre seguretat als usuaris o pacients
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
 B7 Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics 1. Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
2. Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
3. Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
4. Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
5. Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
6. Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
7. Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
8. Revisions sistemàtiques i metaanálisis
9. Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics.
10. Factors de confusió.
11. Plantejament científic del estudis epidemiològics. iFormulació d’hipòtesis i objectius.
12. Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística.
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional 13. Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions.
14. Mètodes de valoració del consum alimentari de forma col•lectiva.
15. Registre alimentari per pesada precisa
16. Registre alimentari per estimació
17. Mètodes d’entrevista: Record-24 hores
18. Mètodes d’entrevista: Història dietètica
19. Qüestionari de valoració del consum alimentari
20. Validesa i precisió dels mètodes de valoració del consum alimentari directe en poblacions.
21. Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
22. Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
23. Mètodes bioquímics de valoració del consum alimentari.
24. Taules de composició d'aliments
25. Recomanacions energètiques i nutricionals.
Pràctiques

ABP 1. Estudis epidemiològics
1.- Cerca i qualitat dels articles.
2. - Articles de disseny transversal
3. - Articles de disseny casos control i Cohort.
4. - Articles de disseny experimental, articles sistemàtics i metaanàlisi
Pràctiques
ABP 2. Mètodes de valoració del consum d'aliments
5. Disseny del protocol d’una enquesta alimentaria.
6. Realització d’una enquesta alimentaria.
7. Presentació de la gravació de l’enquesta alimentaria

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A9
A11
A17
A18
A22
2 0 2
Sessió Magistral
A9
A11
A17
A18
A22
26 52 78
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A17
A18
A22
B2
B3
B4
B5
B7
B9
C4
21 93 114
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A9
A11
A17
A18
A22
2 0 2
Proves objectives de tipus test
A9
A11
A17
A18
A22
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de l'asignatura
Sessió Magistral Explicació del temari teòric
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes ABP 1.
Els alumnes trien una patologia prevalent i una malaltia rara, i fan una cerca d'articles per valorar el disseny i la metodologia de l'estudi.
ABP2.
Els alumnes disenyen un protocol i realitzen una enquesta alimentaria
Atenció personalitzada Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A9
A11
A17
A18
A22
Per avaluar els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques 50%
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A17
A18
A22
B2
B3
B4
B5
B7
B9
C4
Resolució de problemes
ABP1 i ABP 2
Capacitat de resolució de casos pràctics, plantejats en les pràctiques
Es valora l’aprenentatge autònom,i motivació, assistència i puntualitat
50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

En les proves objectives s'ha d'obtenir com a mínim 4 punts dels 5 possibles per fer promig amb la part pràctica. S'aprova amb el 50% del màxim possible.


Fonts d'informació

Bàsica

Serra   Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006

 

Medicina Preventiva y Salud Pública (10ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2008

 

Hernández-Aguado I et al. Manual de epidemiología y salud pública : para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.] : Médica Panamericana, cop. 2005

 

Argimón JA, Jiménez J. Métodos de Investigación clínica y epidemiológica (2ª edición). Madrid: Harcourt, 2000.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent