DADES IDENTIFICATIVES 2019_20
Assignatura (*) EPIDEMIOLOGIA NUTRICIONAL I METODOLOGIA DE LA RECERCA Codi 14224127
Ensenyament
Grau de Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
Adreça electrònica victoria.arija@urv.cat
cristina.rey@urv.cat
mar.sorli@urv.cat
felipe.villalobos@urv.cat
lucia.iglesias@urv.cat
Professors/es
ARIJA VAL, MARIA VICTORIA
REY REÑONES, CRISTINA
SORLÍ AGUILAR, MAR
VILLALOBOS MARTÍNEZ, FELIPE
IGLESIAS VAZQUEZ, LUCIA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes de forma efectiva
 B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
 B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
 B5 Treballar de forma col·laborativa.
 B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat en l'entorn laboral i com a ciutadà
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A11 Conèixer el concepte de disseny d'un estudi, els grans tipus de dissenys i les seves diferències fonamentals
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A18 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Utilitzar la seva experiència i criteri per analitzar les causes d’ un problema i construir una solució més eficient i eficaç
 B3 Identificar la necessitat d’enfortir l’autoconfiança (sempre amb esperit crític) per tal de transmetre seguretat als usuaris o pacients
 B4 Gestionar l’aprenentatge autònom utilitzant les estratègies i recursos més adequats
 B5 Participar i col·laborar activament en les tasques de l’ equip i fomentar la confiança, la cordialitat i l’orientació a la tasca conjunta
 B7 Utilitzar els principis gnerals de la bona comunicació (pròpies i del entrevistat
 B9 Reconèixer la necessitat de la recerca per a la progressió del coneixement
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
1.- Epidemiologia i estudis epidemiològics Concepte i usos de l'epidemiologia. Epidemiologia com a ciència bàsica i aplicada. Mètode epidemiològic.
Mesura dels fenòmens de salut i malaltia. Valors absoluts i relatius. Mesures de freqüència: proporció, raó, taxa. Mesures d’associació Mesures d'impacte: risc atribuïble i proporció.
Classificació dels estudis epidemiològics. Estudis descriptius. Tipus, objectius, anàlisi, selecció de la mostra. Avantatges i limitacions. Prevalença. Mesures d'associació: raó de prevalença.
Estudis analítics de casos-control . Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: raó d'odds.
Estudis analítics de cohorts. Característiques, Avantatges i limitacions. Incidència. Mesures d'associació: risc relatiu.
Estudis experimentals. Assaigs clínics. Estudis comunitaris. Utilització i conveniència.
Associació i causalitat en epidemiologia. Tipus d'associació. Models i criteris de causalitat. Tipus de causes. Multicausalitat.
Revisions sistemàtiques i metaanàlisis
Fonts d'error i biaixos dels estudis epidemiològics.
Factors de confusió.
Plantejament científic del estudis epidemiològics. Formulació d’hipòtesis i objectius.
Interpretació del resultats. Contrastos d’hipòtesis i significació estadística.
Mètodes d'avaluació de l'estat nutricional poblacional Classificació dels mètodes d'avaluació de l'estat nutricional en poblacions.
Mètodes antropomètrics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
Mètodes bioquímics de valoració de l’estat nutricional en poblacions.
Recomanacions energètiques i nutricionals.
Pràctiques ABP 1. Estudis epidemiològics Cerca i qualitat dels articles.
Disseny del protocol d'un estudi d'investigació

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A9
A11
A17
A18
A22
B2
B3
B4
B5
B7
B9
C4
2 0 2
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A17
A18
A22
B2
B3
B4
B5
B7
B9
C4
21 42 63
Sessió Magistral
A9
A11
A17
A18
A22
25 50 75
Atenció personalitzada
6 0 6
 
Proves mixtes
A9
A11
A17
A18
A22
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació de l'asignatura
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes ABP 1.
Els alumnes trien una patologia prevalent i una malaltia rara, i fan una cerca d'articles per valorar el disseny i la metodologia de l'estudi.
ABP2.
Els alumnes disenyen un protocol de recerca
Sessió Magistral Classes teòriques
Atenció personalitzada Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
PBL (Problem Based Learning) / (ABP) Aprenentatge basat en problemes
A9
A11
A17
A18
A22
B2
B3
B4
B5
B7
B9
C4
Realització d’activitats, cerca d’informació, resolució de casos pràctics .
Els continguts teòrics de les pràctiques es valoraran en les proves objectives
Es valora l’aprenentatge autònom, i motivació, assistència i puntualitat.
Es valora el comportament i l’actitud vers als altres
30%
Proves mixtes
A9
A11
A17
A18
A22
Examen de preguntes tipus test i/o exercicis i/o preguntes curtes o llargues. També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica. 60%
Altres  

Competències transversals. Durant el desenvolupament de l'assignatura, i principalment en la part pràctica, es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència i puntualitat a les classes i en l'entrega de treballs. Es valora el comportament i l'actitud vers als altres.

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Qualificació

Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació, s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en l'examen teòric.

S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible.

2a Convocatòria

En cas de no aprovar la part teòrica en la primera convocatòria es podran presentar a la segona convocatòria.

La part pràctica es d'avaluació continuada , pel qual no hi ha recuperació de la part pràctica en la segona convocatòria

La nota final. Es realitzarà una ponderació de les notes aprovades, que suposi un increment de la puntuació, quan la nota mitjana del curs sigui baixa..

Normativa

En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne.


Fonts d'informació

Bàsica

Llibres de text
Argimón JA, Jiménez J. Métodos de Investigación clínica y epidemiológica (2ª edición). Madrid: Harcourt, 2000.

Serra   Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006 

Llibres de consulta

Medicina Preventiva y Salud Pública (12ª edición). Piédrola Gil et al. (eds). Barcelona: Masson S.A.,2014

Hernández-Aguado I et al. Manual de epidemiología y salud pública : para licenciaturas y diplomatura en ciencias de la salud. Madrid [et al.] : Médica Panamericana, cop. 2005

Ahlbom A, Norell S. Fundamentos de epidemiología . 4ª ed. Madrid: Siglo XXI, 1995.

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Per poder cursar l'assignatura s'han d'haver superat prèviament: 14224007 Bases de la Documentació i Recerca 14224008 Bioestadística Nota important en el seguiment de les classes teòriques: Es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, però no es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent