DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) NUTRICIÓ COMUNITÀRIA Codi 14224128
Ensenyament
Grau en Nutrició Humana i Dietètica (2010)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
BECERRA TOMÁS, NEREA
Adreça electrònica cristina.bedmar@urv.cat
cristina.jardi@urv.cat
nerea.becerra@urv.cat
andres.diaz@urv.cat
Professors/es
BEDMAR CARRETERO, CRISTINA
JARDÍ PIÑANA, CRISTINA
BECERRA TOMÁS, NEREA
DÍAZ LÓPEZ, ANDRES
Web
Descripció general i informació rellevant <div><br&gt;<p> </br&gt;

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A9 Mètodes de valoració de l'estat nutricional.
 A11 Epidemiologia nutricional. Consum i hàbits alimentaris en la població.
 A13 Sistemes de salut i polítiques alimentàries.
 A17 Identificar els factors que influeixen en la nutrició.
 A18 Avaluar l'estat nutricional individual i en col•lectivitats.
 A22 Dissenyar i interpretar enquestes alimentàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT6 Identificar el procés d’aprenentatge i l’orientació acadèmica i professional
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A9 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Aplicar els principals mètodes i tècniques d'educació i planificació sanitària en la seva tasca professional
 A11 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Practicar el raonament epidemiològic i les seves aplicacions a l'estudi dels fenòmens de salut dins del seu àmbit professional
 A13 Conèixer les polítiques nutricionals del nostre país
 A17 Conèixer la relació entre els factors alimentaris i nutricionals i la presència de malalties en la població
Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Conèixer els factors de rics que influeixen en l'aparició de les malalties, així com les mesures per a la seva prevenció i control
Conèixer les estratègies de prevenció nutricional
 A18 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
 A22 Conèixer les tècniques necessàries per a l'estudi de la relació entre l'alimentació i la salut o la malaltia
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT6 RA1. Aprofundir en l’autoconeixement acadèmic, laboral o professional. (Autoconeixement)
RA2. Identificar el propi procés d’aprenentatge. (Aprenentatge)
RA3. Analitzar l’entorn laboral o professional de l’àmbit d’estudi. (Entorn)
RA4. Dissenyar itineraris acadèmics i d’inserció laboral o professional. (Itineraris)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Nutrició Comunitària.
Nutrició comunitària.
Polítiques nutricionals.
Models de consum alimentari al món.
Qualitat de l’evidència científica i graus de recomanació.
Grau d’evidència científica sobre l’alimentació saludable
Grau d’evidència científica sobre els factors de risc i el consell alimentari en les malalties cròniques.
Ingestes Diàries Recomanades en poblacions.
Objectius nutricionals. Guies dietètiques per a la població.



Hàbits alimentaris i consum d'aliments en la població
Polítiques nutricionals. Objectius nutricionals i guies dietètiques per a la població.
Models de consum alimentari al món
Hàbits alimentaris i consum d'aliments a Espanya.
Evidència científica dels beneficis de la dieta mediterrània.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països europeus
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en EEUU, Japó i països orientals
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Amèrica Central i sud-americà.
Hàbits alimentaris i consum d'aliments en països en vies de desenvolupament : Àfrica i Àsia.
Nutrició comunitària en diferent etapes de la vida Característiques alimentaries i nutricionals específiques en la infància i adolescència. Consell alimentari i d’estil de vida. Trastorns del comportament alimentari en l’adolescència
Relació entre el desenvolupament cognitiu del lactant i l’estat nutricional.
Característiques alimentaries i nutricionals específiques durant l’embaràs i lactància. Consell alimentari i d’estil de vida
Característiques alimentaries i nutricionals específiques durant l’envelliment. Consell alimentari i d’estil de vida
Situacions rellevants en la nutrició comunitària Malnutrició en el món en la població de països en vies de desenvolupament i població amb rics social.
Carències de vitamines i minerals en els països en vies de desenvolupament.
Problemes de salut comunitària: Càries Dental.
Problemes de salut comunitària: Celiaquia.
Seguridad alimentaria
Informació al consumidor. L’etiquetat dels aliments
Estat de Vitamina D en la població
Estils de vida i funció renal
Importància de la hidratació en l’estat de salut poblacional.
Alimentació i Salut laboral. Cronobiologia.
Epigenètica i Salut publica.
Industria alimentaria i nous aliments I: Afectació a la població de la fortificació alimentaria.
Industria alimentaria i nous aliments II. Afectació a la població de la producció dels aliments funcionals.
Industria alimentaria i nous aliments III. Afectació a la població de la producció dels aliments transgènics.

Pràctiques ABP
Guies alimentàries.
Anàlisi crític de les evidències científiques respecte a temes actuals

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A9
A11
A13
A17
A18
A22
1 0 1
Sessió Magistral
A9
A11
A13
A17
A18
A22
35 52 87
Resolució de problemes, exercicis
A9
A22
24 34 58
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A9
A11
A13
A17
A18
A22
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Activitats encaminades a presentar l'assignatura
Sessió Magistral S'expliquen els coneixements sobre les classes teòriques i pràctiques de l'assignatura
Resolució de problemes, exercicis Els alumnes realitzaràn casos pràctics
Atenció personalitzada Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades

Atenció personalitzada
Descripció
Els professors atendran als alumnes al finalitzar la classe i en el seu despatx a hores concertades

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Resolució de problemes, exercicis
A9
A22
Proves de les activitats pràctiques: Es valorarà de forma continuada a través de les proves que es realitzin.

Durant el desenvolupament de l'assignatura es valora l'aprenentatge continuat i autònom, la motivació, l'assistència el comportament i l'actitud vers als altres i puntualitat en l'assistència a classe i en l'entrega de treballs


30%
Proves mixtes
A9
A11
A13
A17
A18
A22
Proves sobre els coneixements teòrics:
Es realitzaran exàmens tipus test, exercicis i/o preguntes obertes. També es preguntarà sobre el coneixements plantejats en la part pràctica. En casos especials es podran realitzar exàmens orals.
70%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'assistència a les pràctiques és obligatòria per aprovar l'assignatura.

El contingut de classes i pràctiques se impartirà en català o castellà. L'examen serà en Català.

Qualificació

Per poder fer mitjana entre les diferents proves d'avaluació ((1) Resolució de problemes, exercicis i (2) Proves mixtes), s'ha d'obtenir com a mínim un 50% de la nota màxima en les proves mixtes. S'aprova amb el 50% de la puntuació màxima possible.

La nota final. Es podrà fer una ponderació de les puntuacions de les notes aprovades, que suposi un increment, quan la nota mitjana del curs sigui baixa.

2a Convocatòria

En cas de no superar les proves en la primera convocatòria els estudiants es podran presentar a una segona convocatòria de la part no aprovada. En el cas de la part pràctica, els professors plantejaran una activitat similar a la realitzada en les pràctiques, i els estudiants tindrà de fer una defensa oral.

Normativa

En les proves d'avaluació i en la revisió d'exàmens no està permès l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster), a més de les indicacions específiques que faci el professor. L' incompliment d'aquesta norma invalida la prova d'avaluació.

El incompliment de les normes generals en les proves d'avaluació comportarà una avaluació negativa i o expedient de l'alumne.


Fonts d'informació

Bàsica

Complementària Serra Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J, Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones., , Barcelona: Masson,

Llibre de text

 

- Serra   Majem Ll, Aranceta Bartrina J, Mataix Verdú J (eds). Nutrición y Salud Pública: Métodos, bases científicas y aplicaciones. Barcelona: Masson, 2006

 

Llibres de Consulta

 

Public health nutrition : from principles to practice. Maidenhead : Open University Press, 2007

 

Public health nutrition  [Oxford] : Nutrition Society : Blackwell Science, cop. 2004

 

Nutrition in public health : principles, policies, and practice. Spark, Arlene

Boca Raton : CRC Press, cop. 2007

 

- Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC) (eds.) Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C, S.A.,2001

Recomanacions


 
Altres comentaris
Nota important. En el seguiment de les classes teòriques es recomanarà assistència a classe, prestar atenció i agafar apunts. Encara que l’assistència no és obligatòria, tindrà una valoració positiva en les consideracions globals de seguiment i avaluació de l’assignatura S’indicarà la documentació pel seguiment de cada tema, encara que no sempre es penjaran al moodle de forma sistemàtica les presentacions utilitzades a classe per l’explicació del tema. Informació per als repetidors Els repetidors que l’any anterior haguessin aprovat la part pràctica, se’ls guardarà la nota per aquest curs sempre i quan pengin en el moodle de l’assignatura que volen guardar la nota. La nota de la part pràctica tindrà el pes establert en el curs actual.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent