DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ANÀLISI DE POLÍTIQUES PÚBLIQUES Codi 15042008
Ensenyament
Ciències del Treball (2001)
Cicle 2n
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
KLEIN BOSQUET, OLIVER
Adreça electrònica oliver.klein@urv.cat
Professors/es
KLEIN BOSQUET, OLIVER
Web
Descripció general i informació rellevant Introduir a l'alumne en l'anàlisi de polítiques públiques, amb l'objectiu de facilitar l'aplicació de l'enfocament i dels seus instruments en l'estudi de les polítiques sociolaborals a escala micro. Per poder entendre la realitat actual de les polítiques sociolaborals a nivell europeu, espanyol i català reflexionarem sobre l'Estat del benestar en l'actualitat i la interconnexió i interdependència existents entre les xarxes d'actors, els diferents nivells administratius i els diferents àmbits d'intervenció política.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
I. INTRODUCCIÓ: ELEMENTS DE CONTEXT Tema 1: Les transformacions de l'Estat contemporani: l'Estat del benestar. Context socio-econòmic i cultural de les democràcies avançades: les relacions mercat-estat-família com a marc de referència de les polítiques públiques. Reestructuració dels sistemes nacionals de benestar.

Tema 2: Governar la complexitat: xarxa d'actors i polítiques multinivells. Crisi dels vells models de govern i polítiques públiques. Tendències de canvi: cap a un escenari de xarxes. L'articulació multiterritorial de les polítiques públiques. La rearticulació de les xarxes de govern a Europa.
II. L'ELABORACIÓ DE POLÍTIQUES PÚBLIQUES:
EINES PER A L'ANÀLISI EMPÍRICA.
Tema 3: L'anàlisi de les polítiques públiques com aproximació a l'estudi dels processos polítics i administratius. Aproximacions metodològiques a l'estudi de les administracions públiques: enfocament jurídic, enfocament gerencial, enfocament politològic. Els estudis de polítiques públiques. El model del procés: l'elaboració de les polítiques públiques i les seves fases.

Tema 4: El sorgiment dels problemes socials i les respostes polítiques. El naixement de les polítiques públiques. La definició política dels problemes. La importància de l'agenda política: concepte i elements definidors.

Tema 5: Negociació, decisió i implementació de les polítiques públiques. Els models decisionals. El procés de negociació de polítiques. La importància del context en la presa de decisions. Instruments per a la posada en pràctica de les polítiques públiques. Les relacions entre àmbit públic i privat. Els efectes de la implementació sobre el contingut de les polítiques

Tema 6: L'avaluació de les polítiques públiques. La necessitat d'avaluar. Perspectives de l'avaluació i problemes metodològics. Tècniques i mètodes d'avaluació de programes públics. El paper dels actors en l'avaluació de polítiques.

Tema 7: La comunicació política: un nou pas del "Policy Process"
III. LES POLÍTIQUES SOCIOLABORALS Tema 8. La política laboral. Actors, institucions i idees en el món de treball. La dimensió conceptual: el paper de les idees en el disseny de les polítiques laborals. La dimensió substantiva: el contingut de les polítiques laborals. Conflictes actuals: la reestructuració de les polítiques laborals.

Tema 9. Polítiques de protecció i inserció social. L'Europa del segle XXI: nous processos d'exclusió social. Reestructuració de l'Estat del benestar, la importància de les idees en les respostes polítiques. Immigració i polítiques laborals.

Tema 10. Polítiques de família i gènere. Interdependència família, mercat i societat. Polítiques de gènere. Polítiques de conciliació mercat-família. Estudi de les conseqüències en termes de gènere de les diferents respostes polítiques: potenciació del treball a temps parcial i flexibilització.

Atenció personalitzada
Descripció
Les tutories es fan una hora i mitja abans de cada classe al despatx del professor

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria


Fonts d'informació
Bàsica

AA.DD. Políticas Públicas y Organización Administrativa. (Monogràfic) Documentación Administrativa, 1991, núm. 224-225.

AGUILAR, L. (ed) Antologías de Políticas Públicas (4 volums) Mèxic: Grup. ed. MA. Porrua, 1993.

BALLART, X. ¿Cómo evaluar programas y servicios públicos? Madrid: MAP, 1992.

BLANCO, Ismael i Ricard GOMÀ (coords.) Gobiernos locales y redes participativas Barcelona: Ariel, Coop. 2002.

BRUGUÉ, Quim i Ricard GOMÀ (coords.) Gobiernos locals y políticas públicas. Bienestar social, promoción económica y territorio. Barcelona: Ariel, 1998.

ESPING-ANDERSEN, G. Los tres mundos del Estado del Bienestar, València: ed. Alfons el Magnànim, 1993.

GALLEGO, Raquel; Ricard GOMÀ i Joan SUBIRATS (eds.) El Estado de bienestar y Comunidades Autónomas: la descentralización de las políticas sociales en España. Madrid: Tecnos [Barcelona: UPF], 2003.

GALLEGO, Raquel; Ricard GOMÀ i Joan SUBIRATS (eds.) Els règims de benestar: polítiques i gestió públiques en les Comunitats Autònomes amb més nivell competencial, 1980-2000 Barcelona: Generalitat de Catalunya. Institut d'Estudis Autonòmics, 2002.

GARDE, Juan Antonio (ed.) Informe 2000. Políticas sociales y Estado de bienestar en España. Madrid: Fundacion Hogar del Empleado, 2000.

GARDE, Juan Antonio (ed.) Políticas sociales y estado del bienestar Madrid: Trotta, 1999.

Gomà, R. i Subirats, J. (eds.) Políticas Públicas en España. Barcelona: Ariel, 1998.

GOMIS DÍAZ, Pedro Luis La política social y de empleo en el Tratado de Amsterdam, Madrid: Consejo Económico y Social, 1999.

LINDBLOM, Ch. El Proceso de Elaboración de las Políticas Públicas, Madrid: MAP, 1992.

MENY, Y. I THOENIG, J. C. Las Polícias Públicas, Barcelona: Ariel, 1992.

Morata, F. Políticas Públicas en la Unión Europea, Barcelona: Ariel, 2000.

MORENO, Luis (comp.) Unión Europea y Estado del bienestar. Madrid: CSIC, 1997

MUÑOZ MACHADO, Santiago; José Luís GARCÍA DELGADO y Luis GONZÁLEZ SEARA (dir.) Las estructuras del bienestar en Europa Madrid: Civitas y Escuela Libre Ed., 2000.

SEMPERE NAVARRO, Antonio V. Políticas sociolaborales Pamplona: Eunate, 2001

SUBIRATS, J. Análisis de Políticas Públicas y Eficacia de la Administración, Madrid: MAP, 1989.

SUBIRATS, Joan (coord.) Redes, territorio y gobierno: nuevas respuestas locales a los retos de la globalización Barcelona: Diputació, 2002.

SUBIRATS, Joan i Ricard GOMÀ (coords.) Govern i polítiques públiques a Catalunya (1980-2000), Barcelona: Ed.UB i UAB. Servei de publicacions: 2001.

Es recomanarà bibliografia complementària per a la preparació dels diferents temes del programa

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent