DADES IDENTIFICATIVES 2008_09
Assignatura ECONOMIA SOCIAL I COOPERATIVA Codi 15042204
Ensenyament
Ciències del Treball (2001)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Economia
Coordinador/a
CARRERAS ROIG, LLUÍS
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant Estudi del sector empresarial (Cooperatives, Societats Laborals, etc) i d´altres entitats del sector no lucratiu(Fundacions, Associacions,etc) de l´Economía Social.

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Conèixer els diferents sectors en que es divideix l´economia.
Diferenciar el Sector de l´economia social de la resta dels sectors
Distingir el sector de mercat o lucratiu de l´economia social del sector no lucratiu de l´economia social
Conèixer les caracteristiques generals de les entitats de l´economia social.
Conèixer qué es i com es regula una cooperativa
Conèixer qué es i com es regula una societat laboral
Conèixer qué es i com es regula una societat agrària de transformació.
Coneixer el règim econòmic i fiscal d´aquestes entitats del sector empresarial de l´economia social
Conèixer el règim fiscal de les entitats sense finalitat lucrativa de l´economia social.
Diferenciar les entitats de l´economia social de les entitats del sector privat i del sector públic de l´Economia.
Sensibilitzarse de la importancia de les entitats de l´economia social en el mon global en el que ens trobem.

Continguts
Tema Subtema
Primera Part: L´ECONOMIA SOCIAL
1.- Introduccio.
1.1. Delimitacio del sector.
1.2. Raons del sorgiment del sector i aportacions del propi sector.
1.3. Limitacions del sector.
1.4. Caracteristiques generals de les entitats de l´Economia Social.
2.- Concepte d´Economia Social. 2.1. Breu Historia del terme.
2.2. Visio actual.
3.- Els components de l´Economia Social 3.1. Cooperatives.
3.2. Societats Laborals.
3.3. Societats Agraries de Transformacio. 3.4. Altres components de l´Economia Social.
Segona Part: COOPERATIVISME
1.- L´Empresa Cooperativa (I)
1.1. Concepte.
1.2. Caracteristiques.
1.3. Classificacio de les cooperatives.
2.- L´Empresa Cooperativa (II)
2.1. Constitucio de la cooperativa.

2.2. Disolucio, liquidacio i extincio de la cooperativa
2.2.1.Disolucio.
2.2.2.Liquidacio.
2.2.3.Extincio.

2.3. Integracio cooperativa.
2.3.1. Las cooperativas de segon grau.
2.3.1. El grup cooperatiu.
2.3.1. Els acords intercooperatius.

2.4. L´Associacionisme Cooperatiu.
2.4.1. Unions de cooperatives.
2.4.2. Federacions I Confederacions de Cooperatives.
3.- La Legislacio Cooperativa.
3.1. La Constitucio Espanyola de 1978 i les cooperatives.
3.2. Les Lleis de Cooperatives espanyoles: la llei estatal i les lleis autonòmiques.
3.3. Altres fons de regulacio.
3.4. L´Administracio Publica i les cooperatives.
3.5. La regulacio europea.
4.- Regim social de les cooperatives. 4.1. Els Socis.
4.1.1. Classes i modalitats de socis.
4.1.2. Adquisicio de la condicio de soci. L´Admissio de nous socis.
4.1.3. Drets.
4.1.4. Deures I obligacions.
4.1.5. Responsabilitat.
4.1.6. Baixa.

4.2. Els Organs Socials.
4.2.1. L´Assamblea General.
4.2.2. El Consell Rector.
4.2.3. La Intervencio.
4.2.4. Altres órgans.
5.- Regim econòmic de les cooperatives. 5.1. Introducció.
5.2. El capital social.
5.3. El patrimoni de la cooperativa.
5.4. Les aportacions al capital social.
5.5. Les aportacions que no integren el capital social. Participacions especials i altres formes de finançament.
5.6. Les aportacions o participacions especials.
5.7. L´Exercici economic.
5.8. Determinacio del resultat.
5.9. Aplicacio del resultat.
5.10. Els Fons socials.
5.11. Documentacio social.
5.12. Comptabilitat i Auditoria.
Tercera Part: Estudi d´altres realitats empresarials de l´Economia Social:
7.-Societats Laborals, Societats Agràries de Transformació
7.1 Societats Laborals.
7.2 Societats Agràries de Transformació.
6.- Regim fiscal de les cooperatives. 6.1. La proteccio fiscal de les cooperatives.
6.1.1. La justificacio legal de la proteccio fiscal.
6.1.2. Tipus de proteccio.
6.2. Beneficis fiscals reconeguts a les cooperatives.
6.2.1. Cooperatives protegides.
6.2.2. Cooperatives especialment protegides.
6.2.3. Unions I altres formes de colaboracio economica entre cooperatives.
6.3. Causes de la perdua de la proteccio fiscal.

Vuitena Part: Les entitats sense finalitat lucrativa
8.- Associacions
8.1 Concepte.
8.2. Règim jurídic
9. Les Fundacions 9.1. Concepte
9.2. Règim jurídic.
10. Règim fiscal dels donatius 10.1 Característiques.
11. Tractament fiscal de les ESFL 11.1 Característiques

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
6 0 6
 
Sessió Magistral
17 0 17
Presentacions / exposicions
2 4 6
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
15 4 19
Debats
14 3 17
Treballs
14 7 21
Seminaris
14 2 16
 
Atenció personalitzada
8 0 8
 
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
Proves pràctiques
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Exposició temari de l´assignatura, objectius i bibliografia.
Sessió Magistral Exposició dels conceptes que corresponen a cada capitol del programa
Presentacions / exposicions Els alumnes hauran d´exposar a l´aula el que el professor els hi hagi encomanat
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució d´exercicis
Debats Foment de la participació de l´alumne dins del marc de l´aula de docència ordinaria
Treballs Confecció dels treballs encomanats pel professor
Seminaris Tractament focal de una determinada questió

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Sessió Magistral
Presentacions / exposicions
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Debats
Treballs
Seminaris
Descripció
Seguiment del treball a desenvolupar en l´assignatura, resolució de dubtes

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Hi haurá un control d´assistencia 10%
Presentacions / exposicions Avaluació qualitat presentació/exposició 10%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Avaluació solució exercicis i problemes 10%
Debats Es valorará aportacions i participació de l´alumne. 10%
Treballs Avaluació qualitat treballs fets per l´alumne 20%
Seminaris Hi haura un control d´assistència 10%
Proves objectives de preguntes curtes Avaluació resolució d´aquestes proves 15%
Proves pràctiques Avaluació resolució d´aquestes proves 15%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Morillas, M.J.; Feliú, M.I., Curso de Cooperativas, Tecnos, 2002
Fernández Fernández, J., Empresa Cooperativa y Economía Social, Ed. Iura-8, 1992
Francis Lefebvre, Memento Fiscal, Ed Francis Lefebre, 2007
Francis Lefebvre, Memento Contable, Ed Francis Lefebre, 2007
Departament de Treball, Llibre Blanc de l´Economia Social a Catalunya, Generalitat de Catalunya, 2001
Carreras Roig, Lluís, Papers de Treball, 2007, 2007

Complementària Morrillas, M.J.; Feliú, M.I., Curso de Cooperativas, 2002, Tecnos

Recomanacions