DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura DRET PENAL DE L´EMPRESA Codi 15042207
Ensenyament
Ciències del Treball (2001)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Departament Dret Públic
Coordinador/a
TORRES ROSELL, NÚRIA
Adreça electrònica nuria.torres@urv.cat
Professors/es
TORRES ROSELL, NÚRIA
Web
Descripció general i informació rellevant La present assignatura té per objecte l'estudi de la responsabilitat penal en l'àmbit empresarial. Fonamentalment, es tracta d'introduir a l'alumne en el concepte i les finalitats del Dret penal i estudiar els principals delictes que es poden cometre en l'àmbit empresarial, fent especial atencio als problemes d'atribució de responsabilitat dins d'estructures jeràrquiques de poder, com les empresarials. En la mesura en que l'assignatura és optativa en l'ensenyament de ciències del treball, es farà especial atenció als delictes contra els drets dels treballadors.

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre les funcions del Dret penal en el context de la resta d'instruments de control formals i informals
Identificar els principis generals que informen al Dret penal
Conèixer el contingut de les institucions jurídiques que constitueixen la Part General del Dret penal
Identificar les institucions de la Part General del Dret penal en un conjunt de fets o problema jurídic
Dissenyar i exposar les estratègies de defensa dels interessos de part en el marc d'un procés penal
Prendre consciència de la incidència de la bona argumentació jurídica i del raonament crític en la pràctica professional
Apreciar els avantatges de l'autonomia en els processos de treball i d'aprenentatge i implicar-se en l'autovaluació
Utilitzar bases de dades i recursos electrònics en l'àmbit del Dret penal
Conèixer el contingut dels principals delictes que es poden cometre en l'àmbit empresarial, fent especial atenció als delictes relatius als drets dels treballadors.
Aprendre a plantejar i resoldre correctament un cas penal

Continguts
Tema Subtema
Tema 1
Introducció al Dret penal.-
Plantejament general. Principis informadors del Dret penal. Qüestions fonamentals. Teoria jurídica del delicte. Teoria jurídica de la pena.
Tema 2
El Dret penal econòmic.-
Concepte. Contingut. Aspectes dogmàtics-penals en l’esfera dels delictes econòmics. Responsabilitat penal en l'àmbit empresarial. Responsabilitat penal de les empreses.
Tema 3
Les defraudacions.-
El delicte d’estafa. Tipus bàsic; elements objectius i elements subjectius. Circumstàncies agreujants. L’anomenada estafa informàtica.

Tema 4
Les defraudacions (cont.).-
L’apropiació indeguda. Aspectes generals. Delimitació entre estafa i apropiació indeguda. Classes d’apropiació indeguda.
Tema 5
Les insolvències punibles.-
El concepte d’insolvència. La frontera entre l’àmbit civil i l’àmbit penal. L’alçament de béns. L’el.lusió de responsabilitats civils derivades del delicte
Tema 6
Les insolvències punibles (cont.).-
L’alçament posconcursal; l’afavoriment de creditors. La fallida fraudulenta. La falsedat documental comptable.
Tema 7
Delictes contra la propietat intel·lectual.-
Concepte de propietat intel·lectual: la necessària referència a normes extrapenals. Modalitats típiques. Les circumstàncies agreujants
Tema 8
Delictes contra la propietat industrial.-
El contingut de la propietat industrial. Els objectes de la protecció penal: les patents i els models d’utilitat; la marca, el nom i el rètol d’establiment; les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques. La divulgació de l’objecte d’una patent secreta. Les circumstàncies agreujants
Tema 9
Delictes relatius al mercat i als consumidors.-
La protecció penal dels interessos econòmics dels consumidors. Els delictes contra la llibertat de mercat i contra la lliure competència. Regulació jurídic-penal dels secrets empresarials: les referències a l’apoderament i revelació de secrets.
Tema 10
Els delictes societaris.-
Significat de la seva incorporació al Codi penal. Els atacs a la veracitat de la informació. La imposició d’acords abusius. La negació o obstrucció a l’exercici dels drets dels socis. L’obstrucció a l’activitat de l’Administració.
Tema 11
Els delictes societaris (cont.).-
L’administració deslleial del patrimoni societari. Anàlisi comparatiu en relació a l’apropiació indeguda.
Tema 12
Delictes contra la Hisenda pública i contra la Seguretat Social.-
L’anomenat delicte fiscal. La defraudació a la Hisenda de les Comunitats Europees. La defraudació a la Seguretat Social. El frau de subvencions públiques. L’anomenat delicte comptable.
Tema 13
Els delictes monetaris.

Tema 14
Els delictes de contraban.
Tema 15
Els delictes contra els drets dels treballadors.-
La imposició de condicions lesives. El tràfic il·legal de mà d’obra. Les migracions fraudulentes.
Tema 16
Els delictes contra els drets dels treballadors (cont.).-
La discriminació laboral. La protecció penal de la llibertat sindical; les coaccions a la vaga. Regulació jurídic-penal de la seguretat en el treball.
Tema 17
Els delictes contra els drets dels treballadors (cont.).-
La introducció del Títol XV bis: els delictes contra els drets dels ciutadans estrangers. Significat. Les modalitats típiques.

Tema 18
Delictes contra els recursos naturals i el medi ambient.-
L’anomenat delicte ecològic: el tipus bàsic; les circumstàncies agreujants. L’establiment il·lícit d’abocadors. La responsabilitat penal dels funcionaris en matèria de medi ambient. El dany greu a elements d’un espai natural protegit.
Tema 19
Delictes relatius a la protecció de la flora i fauna.-

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 0 2
 
Sessió Magistral
10 0 10
Estudis previs
0 10 10
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
20 60 80
Fòrums de discussió
2 0 2
 
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves de Desenvolupament
2 0 2
Proves objectives de preguntes curtes
2 0 2
Proves objectives de tipus test
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Les dues hores de la primera sessió es dedicaran a aclarir els objectius, la metodologia i els criteris d'avaluació de l'assignatura. L'assistència per part de l'alumne a aquesta sessió és molt important perque, no només s'aclariran tots els dubtes relatius a aquests aspectes, sino que també es presentarà l'espai moodle de l'assignatura on l'alumne es desenvoluparà durant tot el curs.
Sessió Magistral En algunes sessions el professor desenvoluparà a classe teòrica el contingut dels diferents temes del programa.

A través d'un calendari que l'alumne tindrà a la seva disposició des del primer dia de classe, es coneixerà amb suficient antel.lació el tema que es desenvoluparà cada setmana.
Estudis previs Quan es tracti d'aquestes sessions magistrals, l'alumne haurà de llegir abans d'assistir a classe la part del manual referent al tema que es tractarà a classe o la bibliografia recomenada, de manera que, a partir de la intervenció del professor pugui aprofitar la classe per aclarir dubtes i formular qüestions.

Es tracta, en definitiva, que l'alumne no es limiti a prendre apunts, sino que -havent treballat pel seu compte el tema- aprofiti la sessió per aprofondir en el coneixement.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Altres sessions, en canvi, consistiran en la formulació, anàlisi, resolució i debat d'un cas real de responsabilitat penal empresarial.
Fòrums de discussió Activitat, a través de les TIC, on es debaten temes d'actualitat relacionats amb la matèria de l'assignatura.

Atenció personalitzada
 
Estudis previs
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Descripció
Resolució dels dubtes que puguin sorgir en la resolució de les tasques. L'atenció personalitzada pot ser tant personal com electrònica.

Avaluació
  Descripció Pes
Sessió Magistral Pels alumnes que vulguin seguir el métode d'avaluació continuat, l'assistència a classe és obligatòria en un 80% de les sessions.

El professor no només valorarà l'assistència a classe, sino també la participació de l'alumne, així com les respostes a les qüestions que formuli el professor.
fins a 2 punts de la nota final
Estudis previs Al final d'algunes d'aquestes lliçons magistrals, el professor podrà dedicar 10-15 minuts a fer petites i variades proves d'assimilació dels coneixements desenvolupats aquella setmana (tests de preguntes, resums de les idees més importants del tema, ...) fins a 3 punts de la nota final
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Es valorarà l'assoliment dels objectius que s'especificaran a cada exercici d'acord amb els criteris que s'hi faran constar. L'assistència, pels qui segueixin el sistema d'avaluació continuada, és obligatòria del 100%. fins a 4 punts de la nota final
Proves de Desenvolupament Veure avaluació dels Estudis previs. .
Proves objectives de preguntes curtes Veure avaluació dels Estudis previs. .
Proves objectives de tipus test Veure avaluació dels Estudis previs. .
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els alumnes que vulguin seguir el mètode d'avaluació continuada han de tenir present que, per tal de poder sumar els punts de les activitats pràctiques (resolució de problemes i presentació oral), cal haver aprovat la part teòrica (sessions magistrals i estudis previs, tenint en compte el 80% d'assistència a aquestes sessions). Els alumnes que no superin l'avaluació continuada o que prefereixin no seguir-la tindran dret a un exàmen de primera convocatòria durant el mes de juny. En aquest cas, l'exàmen consistirà en tres parts: 1. Un tipus test que valdrà 3 punts. 2. Una pregunta curta a desenvolupar que valdrà 3 punts 3. Un cas pràctic per resoldre.


Fonts d'informació

Bàsica

Al marge de la bibliografia específica que es vagi recomenant al llarg del curs, es recomana la següent bibliografia general:

1.Per les qüestions introductories:

- MUÑOZ CONDE, F./ GARCIA ARAN, M.: Derecho Penal. Parte General, 6ª. ed., Ed. Tirant lo Blanch, València, 2004.

- MARTINEZ-BUJAN,C. Derecho penal económico. Parte General. Tirant lo blanch. València. 1998.

2. Per l'estudi dels delictes en concret:

- CÓRDOBA RODA,J. GARCÍA ARÁN,M. (dir.) Comentarios al código penal. Parte especial. Volum I i II. Marcial Pons. Madrid. 2004.

- MUÑOZ CONDE,F. Derecho penal. Parte especial. Tirant lo blanch. València. 2004.

Complementària

Recomanacions