DADES IDENTIFICATIVES 2007_08
Assignatura DRET CONSTITUCIONAL II Codi 15071007
Ensenyament
Dret (2002)
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
VERNET LLOBET, JAUME
RIDAO MARTIN, JOAN
Adreça electrònica jaume.vernet@urv.cat
joan.ridao@urv.cat
Professors/es
VERNET LLOBET, JAUME
RIDAO MARTIN, JOAN
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura obligatòria Dret Constitucional II pretén analitzar les qüestions derivades del model de distribució territorial del poder recollit per la Constitució de 1978, és a dir, de l'anomenat estat autonòmic, amb especial atenció a l'autogovern de Catalunya i al seu Estatut d'Autonomia.

Competències
Codi  
A1 Adquisició de consciència del Dret com sistema regulador de les relacions socials
A2 Adquisició de consciència del caràcter unitari de l’ordenament jurídic i la necessària visió interdisciplinar del problemes jurídics
A3 Capacitat per a utilitzar els principis i valors constitucionals com eines de treball en la interpretació de l’ordenament jurídic
A4 Capacitat per al tractament de fonts jurídiques (legals, jurisprudencials i doctrinals)
A5 Adquisició de consciència crítica en l’anàlisi de l’ordenament jurídic i desenvolupament de la dialèctica jurídica.
A6 Desenvolupament de l’oratòria jurídica. Capacitat d’expressar-se oralment davant d’un auditori
A7 Capacitat de creació i estructuració normativa
A8 Capacitat de redactar escrits jurídics.
A9 Capacitat de llegir i interpretar textos jurídics.
A12 Coneixements transversals entre les diferents àrees de coneixement jurídic.
A13 Coneixements d’argumentació jurídica.
B1 Aprendre a aprendre
B2 Resoldre problemes de forma efectiva i prendre decisions
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa
B6 Comprometre’s amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional
B9 Capacitat d’anàlisi i síntesi
B10 Capacitat d’organització i planificació
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) a la llengua pròpia

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Familiaritzar-se amb l'estructura complexa de l'Estat i del sistema de fonts A3
A5
A9
A13
B3
B6
Adquirir eines d'interpretació de la vida política i jurídica A2
A5
A9
B3
Conèixer els fonaments de l'ordenament jurídic de Catalunya i la seva estructura institucional A1
A5
A9
A12
B9
Saber redactar textos raonats i convincents A8
B2
B3
B9
Adquirir una disciplina en l'organització i el sistematització dels coneixements A6
A7
A8
A12
A13
B1
B3
B9
B10
Resoldre problemes jurídics de complexitat mitjana A1
A2
A3
A4
A5
A9
A13
B2
B3
B4
B9
C5

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. La construcció de l'Estat autonòmic. Models d'estats compostos en Dret comparat. Els precedents històrics de l'autogovern de Catalunya. La II república espanyola i l'estatut d'autonomia. El règim de preautonomies i el debat constituent del Títol VIII CE.

Tema 2. L'Estat autonòmic. Els principis constitucionals i les vies d'accés a l'autonomia. La funció constitucional dels estatuts: posició en el sistema de fonts, contingut i reforma.
Tema 3. L'autonomia de Catalunya Catalunya com a nacionalitat, els drets històrics i els símbols. La ciutadania autonòmica i els drets estatutaris. El territori. El règim juridicolingüístic.
Tema 4. Les institucions d'autogovern i l'ordenament jurídic. El parlament autonòmic. El President i el Govern autonòmic. Relacions entre parlament i govern. Altres òrgans autonòmics. El poder judicial a les Comunitats Autònomes. El sistema institucional de la Generalitat. El Parlament, el President i el Govern. Les altres institucions de la Generalitat. El poder judicial a Catalunya. Les fonts normatives autonòmiques. Relacions entre l'ordenament autonòmic i l'ordenament estatal.
Tema 5. L’organització territorial i el règim local a Catalunya. Principis constitucionals. Les institucions de l'Administració local. El conflicte en defensa de l'autonomia local.
Tema 6. Les competències autonòmiques. Concepte de competència. El sistema constitucional de distribució de competències. La modificació extraestatutària de les competències. Les competències de la Generalitat.
Tema 7. Les relacions Estat Comunitats Autònomes: bilateralitat i multilateralitat. Les relacions de col·laboració entre l'Estat i les Comunitats autònomes: auxili, coordinació i cooperació. Les relacions entre les Comunitats autònomes. La participació de les Comunitats autònomes en els òrgans de l'Estat. Autonomia i Unió Europea. Les relaciones de la Generalitat amb l’Estat, les altres Comunitats autònomes i la Unió Europea. L’acció exterior de la Generalitat.
Tema 8. Els conflictes Estat-Comunitats Autònomes. La resolució de conflictes entre l'Estat i les Comunitats autònomes. El recurs d'inconstitucionalitat de caràcter competencial. Els conflicte de competències: classes i procediment. La impugnació de disposicions i resolucions de les Comunitats autònomes. L'execució forçosa.
Tema 9. El finançament de les Comunitats Autònomes. Característiques i principis generals del sistema de finançament. Règim generali règims especials. El Fons de Compensació Interterritorial. El finançament de la Generalitat.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
2 2 4
 
Sessió Magistral
28 0 28
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
30 60 90
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de Desenvolupament
2 20 22
Proves pràctiques
1 4 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació i descripció general de l'assignatura. Presentació de les principals eines normatives (legislació, jurisprudència...)
Sessió Magistral Sessions de caràcter tradicional basades en l'exposició oral dels continguts de l'assignatura per part del professor.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Les sessions pràctiques tindran com a referènts bàsics l'estudi i l'ús de la legislació i jurisprudència del Tribunal Constitucional a partir de les preguntes derivades d'un supòsit de fet.

Atenció personalitzada
 
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne rep assistència del professor per a la resolució dels dubtes que plantegi la resolució dels problemes plantejats en la part pràctica de l'assignatura.

Avaluació
  Descripció Pes
Proves de Desenvolupament L'examen teòric serà escrit i consistirà en el desenvolupament de dues preguntes. 50%
Proves pràctiques Examen escrit. Cas simulat on s'apliquin els coneixements teòrics i on sigui necessari l'ús dinàmic de diferents normatives. 50%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'alumne que no superi la qualificació de 2 sobre 10 en qualsevol pregunta teòrica o en la part pràctica es considerarà suspès. Es proposaran lectures i treballs durant el curs.


Fonts d'informació

Bàsica
Per preparar la part teòrica del programa podeu consultar:

ALBERTI, E., et al.; Manual de dret públic de Catalunya, Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics, 3ª ed., 2002.

BARCELÓ, M. i VINTRÓ, J. (coord.); Dret Públic de Catalunya, 2ª ed., Barcelona, CEDECS, 2003.
 
RIDAO, J.; Curs de Dret Públic de Catalunya. Comentari a l'Estatut, Barcelona, Ariel Grup62-Escola d'Administració Pública (EAPC), 2007.

DDAA; Comentaris sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics, Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, 3 volums, 1988.

O bé, en xarxa, es pot consultar www.iustel.com, dins de "Materiales para el estudio del Derecho", on es desenvolupen els temaris de "Derecho constitucional".

Per a la preparació de les pràctiques heu d'utilitzar repertoris de legislació i reculls de jurisprudència. Entre els primers, podeu consultar Textos Constitucionales, Barcelona, EUB, 1997. Entre els segons, el Boletín de Jurisprudencia Constitucional, Madrid, Publicaciones de las Cortes Generales, que publica les sentències del Tribunal Constitucional completes. O bé, en xarxa, les bases de dades jurídiques.
Complementària

Recomanacions