DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) DRET CONSTITUCIONAL II Codi 15071007
Ensenyament
Dret (2002)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
JARIA MANZANO, JORDI
Adreça electrònica jordi.jaria@urv.cat
Professors/es
JARIA MANZANO, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura obligatòria Dret Constitucional II pretén analitzar les qüestions derivades del model de distribució territorial del poder recollit per la Constitució de 1978, és a dir, de l'anomenat estat autonòmic, amb especial atenció a l'autogovern de Catalunya i al seu Estatut d'Autonomia.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. La construcció de l'Estat autonòmic. Models d'estats compostos en Dret comparat. Els precedents històrics de l'autogovern de Catalunya. La II república espanyola i l'estatut d'autonomia. El règim de preautonomies i el debat constituent del Títol VIII CE.

Tema 2. L'Estat autonòmic. Els principis constitucionals i les vies d'accés a l'autonomia. La funció constitucional dels estatuts: posició en el sistema de fonts, contingut i reforma.
Tema 3. L'autonomia de Catalunya Catalunya com a nacionalitat, els drets històrics i els símbols. La ciutadania autonòmica i els drets estatutaris. El territori. El règim juridicolingüístic.
Tema 4. Les institucions d'autogovern i l'ordenament jurídic. El parlament autonòmic. El President i el Govern autonòmic. Relacions entre parlament i govern. Altres òrgans autonòmics. El poder judicial a les Comunitats Autònomes. El sistema institucional de la Generalitat. El Parlament, el President i el Govern. Les altres institucions de la Generalitat. El poder judicial a Catalunya. Les fonts normatives autonòmiques. Relacions entre l'ordenament autonòmic i l'ordenament estatal.
Tema 5. L’organització territorial i el règim local a Catalunya. Principis constitucionals. Les institucions de l'Administració local. El conflicte en defensa de l'autonomia local.
Tema 6. Les competències autonòmiques. Concepte de competència. El sistema constitucional de distribució de competències. La modificació extraestatutària de les competències. Les competències de la Generalitat.
Tema 7. Les relacions Estat Comunitats Autònomes: bilateralitat i multilateralitat. Les relacions de col·laboració entre l'Estat i les Comunitats autònomes: auxili, coordinació i cooperació. Les relacions entre les Comunitats autònomes. La participació de les Comunitats autònomes en els òrgans de l'Estat. Autonomia i Unió Europea. Les relaciones de la Generalitat amb l’Estat, les altres Comunitats autònomes i la Unió Europea. L’acció exterior de la Generalitat.
Tema 8. Els conflictes Estat-Comunitats Autònomes. La resolució de conflictes entre l'Estat i les Comunitats autònomes. El recurs d'inconstitucionalitat de caràcter competencial. Els conflicte de competències: classes i procediment. La impugnació de disposicions i resolucions de les Comunitats autònomes. L'execució forçosa.
Tema 9. El finançament de les Comunitats Autònomes. Característiques i principis generals del sistema de finançament. Règim generali règims especials. El Fons de Compensació Interterritorial. El finançament de la Generalitat.

Atenció personalitzada
Descripció

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Consulteu el calendari d'exàmens.


Fonts d'informació
Bàsica
Per preparar la part teòrica del programa podeu consultar:

ALBERTI, E., et al.; Manual de dret públic de Catalunya, Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics, 3ª ed., 2002.

BARCELÓ, M. i VINTRÓ, J. (coord.); Dret Públic de Catalunya, 2ª ed., Barcelona, CEDECS, 2003.
 
RIDAO, J.; Curs de Dret Públic de Catalunya. Comentari a l'Estatut, Barcelona, Ariel Grup62-Escola d'Administració Pública (EAPC), 2007.

DDAA; Comentaris sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, Barcelona, Institut d'Estudis Autonòmics, Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, 3 volums, 1988.

O bé, en xarxa, es pot consultar www.iustel.com, dins de "Materiales para el estudio del Derecho", on es desenvolupen els temaris de "Derecho constitucional".

Per a la preparació de les pràctiques heu d'utilitzar repertoris de legislació i reculls de jurisprudència. Entre els primers, podeu consultar Textos Constitucionales, Barcelona, EUB, 1997. Entre els segons, el Boletín de Jurisprudencia Constitucional, Madrid, Publicaciones de las Cortes Generales, que publica les sentències del Tribunal Constitucional completes. O bé, en xarxa, les bases de dades jurídiques.
Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent