DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) DRET CONSTITUCIONAL III Codi 15071008
Ensenyament
Dret (2002)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 3 3 Troncal Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
OLIVERAS JANÉ, NEUS
Adreça electrònica neus.oliveras@urv.cat
Professors/es
OLIVERAS JANÉ, NEUS
Web
Descripció general i informació rellevant L'assignatura obligatòria Dret Constitucional III es dedica a l'anàlisi del règim general del drets i deures així com a l'estudi particularitzat d'aquells que la Constitució de 1978 reconeix.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
I. Part general

Tema 1. Evolució i concepte dels drets fonamentals.
Evolució històrica i constitucionalizació dels drets dels ciutadans. Noció de dret fonamental. Assaigs de classificació. Sistemàtica dels drets a la Constitució Espanyola de 1978. La dignitat de la persona. Els deures constitucionals.
Tema 2. Titularitat i condicions d'exercici dels drets. Titularitat individual i colectiva. Persona física i jurídica; majoria d'edat. Nacionalitat i estrangeria. Els drets dels estrangers. La ciutadania europea.
Tema 3. Contingut i exercici dels drets fonamentals. Contingut i delimitació. Límits dels drets fonamentals. Eficàcia dels drets i llibertats enfront dels poders públics i entre particulars.
Tema 4. Les garanties no jurisdiccionals. L'especial vinculació dels poders públics als drets reconeguts a la Constitució. La reserva de llei i el respecte al contingut essencial. El Defensor del Poble.
Tema 5. Les garanties jurisdiccionals. La protecció ordinària. El procediment preferent i sumari. El recurs d'ampara constitucional: el seu règimen jurídic. La protecció internacional.
Tema 6. La suspensió dels drets i llibertats. La suspensió colectiva: els estats excepcionals. La suspensió individual: la normativa antiterrorista.
II. Part especial

Tema 7. El principi d'igualtat.
Dimensions de la igualtat a la Constitució. Caràcters del principi d'igualtat en l'article 14 CE. La igualtat en la llei i davant de la llei. La prohibició de discriminació: discriminació positiva; discriminació directa i indirecta.
Tema 8. El dret a la tutela judicial efectiva. Concepte, característiques i contingut de la tutela. La prohibició d'indefensió. Les clàusules específiques de l'article 24.2 CE.
Tema 9. Els drets de llibertat individual. El dret a la vida i a la integritat física i moral. La llibertat ideològica i religiosa. L'objecció de consciència. El dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. El dret al matrimoni i a la família. La inviolabilitat del domicili. El secret de les comunicacions. La protecció de les dades personals.
Tema 10. Els drets de llibertat, seguretat i de moviment. El dret a la llibertat i a la seguretat personal. L'habeas corpus i altres drets del detingut; la presó provisional. El dret a la legalitat penal. La legalitat penitenciària i els drets dels presos. La llibertat de circulació i residència.
Tema 11. Els drets polítics i de participació. La llibertat d'expressió. La llibertat i el dret a la informació. El dret de reunió i de manifestació. El dret d'associació. El dret a participar en els assumptes públics i d'accés als càrrecs públics. El dret de petició.
Tema 12. Els drets socioeconòmics. El dret a l'educació i la llibertat d'ensenyament. La llibertat de càtedra. L'autonomia universitària. La llibertat sindical i el dret de vaga. La propietat privada i la llibertat d'empresa. El dret al treball. Els principis rectors de la política social i econòmica.

Atenció personalitzada
Descripció

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Consulteu el calendari d'exàmens.


Fonts d'informació
Bàsica

ÁLVAREZ CONDE, E.; Curso de Derecho Constitucional Español, volum I, Madrid, Tecnos, 1999.

ALZAGA VILLAAMIL, O. (dir.); Comentarios a la Constitución española de 1978, volums II y III, Cortes Generales/EDERSA, Madrid, 1997.

BALAGUER CALLEJÓN, F. (coord.) et al., Derecho constitucional, vol. II, Tecnos, Madrid, 1999.

BÖCKENFÖRDE, E.-W., Escritos sobre derechos fundamentales, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 1993.

FERNÁNDEZ SEGADO, F.; El sistema constitucional español, Madrid, Dykinson, 1992.

FIORAVANTI, M.; Los derechos fundamentales. Apuntes sobre historia de las constituciones, Trotta, 2ª ed., Madrid, 1998.

JIMÉNEZ CAMPO, J., Derechos fundamentales. Concepto y garantías, Trotta, Madrid, 1999

MARTÍN-RETORTILLO BAQUER, L., y DE OTTO Y PARDO, I., Derechos fundamentales y Constitución, Civitas, Madrid, 1988

LÓPEZ GUERRA, L., et. al.; Dret Constitucional, volum I, València, Tirant lo Blanch, 1995.

PECES-BARBA, G., Curso de Derechos fundamentales: teoría general, Eudema, 1991. 

PECES-BARBA, G., Historia de los derechos fundamentales, Dykinson, Madrid, 1998.

PECES-BARBA, G., Lecciones de derechos fundamentales, Dykinson, Madrid, 2004.

PÉREZ LUÑO, A.-E., Derechos humanos, Estado de Derecho y Constitución, Civitas, Madrid, 2003

PÉREZ LUÑO, A.-E., Los derechos fundamentales, Tecnos, 4ª ed., Madrid, 1991

PÉREZ ROYO, J.; Curso de derecho constitucional, Madrid, Marcial Pons, 1999.

PIETRO SANCHÍS, L.; Estudios sobre derechos fundamentales, Madrid, Debate, 1990.

SÁNCHEZ FERRIZ, R.; Estudio sobre las libertades, València, Tirant lo Blanch, 1989.

Per a la preparació de les pràctiques cal utilitzar repertoris de legislació i consultar jurisprudència: el Boletín de Jurisprudència Constitucional, Madrid, Publicaciones de las Cortes Generales, publica les sentències del Tribunal Constitucional completes i algunes de les del Tribunal Europeu de Drets Humans; així mateix, podeu consultar-les a la pàgina www.tribunalconstitucional.es i a la pàgina www.echr.coe.int.

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent