DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) RELACIONS LABORALS ESPECIALS Codi 15204108
Ensenyament
Grau en Relacions Laborals i Ocupació (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
CREMADES CHUECA, ORIOL
Adreça electrònica manuel.munozc@urv.cat
oriol.cremades@urv.cat
Professors/es
MUÑOZ COLL, MANUEL
CREMADES CHUECA, ORIOL
Web http://https://campusvirtual.urv.cat
Descripció general i informació rellevant <p>L'objecte de l'assignatura és l'estudi general de les particularitats que suposen les relacions laborals especials front a les relacions laborals ordinàries.</p><style>@font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman",serif; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:CA;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}</style>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE1 Identificar i interpretar correctament els elements bàsics dels sistema jurídic i el marc normatiu regulador de les relacions laborals, de la Seguretat Social i de l’ocupació
 CE4 Reconèixer la complexitat i el caràcter dinàmic i interrelacional del treball i dels seus agents socials, atenent de forma integrada a les seves perspectives jurídica, organitzativa, psicològica, sociològica, històrica i econòmica
 CE5 Argumentar i raonar jurídicament en l’àmbit de les relacions laborals
 CE6 Realitzar funcions d’assessorament, representació, negociació i resolució de conflictes en els diferents àmbits de les relacions laborals
 CE7 Intervenir i gestionar sociolaboralment en les relacions laborals
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE1 Genèric
 CE4 Genèric
 CE5 Coneix la regulació jurídica de l’ocupació i del treball per compte pròpia i aliena, identificant les relacions laborals especials
 CE6 Genèric
 CE7 Assimila el règim jurídic de les diferents relacions laborals especials, així com la seva justificació
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Caracterització de les relacions laborals especials 1. Concepte i fonaments
2. Fonts reguladores i tècnica de deslegalització
Tema 2. Relacions laborals materialment especials de caràcter locatiu: el treball a distància i el teletreball 1. Àmbit d’aplicació de la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància: inclusions i exclusions
2. Igualtat de tracte i d’oportunitats i no discriminació en el treball a distància
3. L’acord de treball a distància
4. Drets de les persones treballadores a distància
5. Facultats d'organització, direcció i control empresarial en el treball a distància
6. El treball a distància en la negociació col·lectiva
Tema 3. Relacions laborals especials amb finalitat fiduciària 1. Personal d’alta direcció
2. Advocacia en despatxos
3. Servei de la llar familiar
Tema 4. Relacions laborals especials amb finalitat formativa 1. Residència per a la formació d’especialistes en ciències de la salut
2. Treball de persones amb discapacitat en centres especials de treball
3. Internament penitenciari i persones menors d’edat internades
Tema 5. Relacions laborals especials amb finalitat cultural i recreativa 1. Activitats artístiques en espectacles públics i activitats tècniques i auxiliars necessàries per al seu desenvolupament
2. Esport professional
Tema 6. Relacions laborals especials amb finalitat mercantil 1. Representació de comerç

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
CE1
2 0 2
Sessió Magistral
CE1
CE4
30 30 60
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
CE1
CE4
20 35 55
Atenció personalitzada
4 0 4
 
Proves objectives de tipus test
CE5
CE7
4 25 29
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Amb caràcter previ a l'inici de les classes teòriques i pràctiques es realitzaran sessions introductòries, destinades a explicar les finalitats que es pretenen aconseguir amb aquestes activitats docents, així com les pautes, organitzatives, metodològiques i valoratives pròpies de les mateixes.

Queda prohibit l'enregistrament a través de la imatge i/o so de les activitats introductòries.
Sessió Magistral Exposició dels continguts teòrics de l'assignatura, en la qual s'estimula la participació dels estudiants a fi d'aclarir totes les qüestions que plantegin en relació amb els continguts.

Aquesta activitat docent forma part del sistema d'avaluació contínua. Es recomana especialment l'assistència a la mateixa, a fi de verificar la correcta comprensió dels fonaments, principis i institucions que integren la part teòrica de l'assignatura.

Queda prohibit l'enregistrament a través de la imatge i/o so de les classes magistrals.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Realització a classe pràctica, de forma individual i col·lectiva, de casos pràctics.
Per fer aquests casos, l'estudiant utilitzarà els coneixements adquirits a les classes magistrals.

Aquesta activitat docent forma part del sistema d'avaluació contínua. Resulta altament recomanable l'assistència per consolidar els coneixements teòrics i comprendre la part pràctica de l'assignatura.

Queda prohibida l'enregistrament a través de la imatge i/o so de les classes de resolució de problemes i exercicis a l'aula ordinària.
Atenció personalitzada El professorat de l’assignatura atendrà els dubtes que l’alumnat tingui en relació amb el contingut de les activitats docents de l'assignatura. Aquesta atenció es podrà dispensar, indistintament, de manera presencial o per mitjà de videoconferència prèvia petició per correu electrònic al professor.

Atenció personalitzada
Descripció

El professorat de l’assignatura atendrà els dubtes que l’alumnat tingui en relació amb el contingut de les activitats docents de l'assignatura. Aquesta atenció es podrà dispensar, indistintament, de manera presencial o per mitjà de videoconferència prèvia petició per correu electrònic al professor.


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves objectives de tipus test
CE5
CE7
Durant el curs es faran a l'aula tres proves escrites tipus test, on les respostes errònies penalitzaran. Dues proves corresponen a la part teòrica i una prova a la part pràctica.
Es supera l'assignatura sempre que la nota resultant de la mitja de les tres proves sigui igual o superior a 5.

La qualificació obtinguda a la(es) prova(es) superada(es) es conservarà fins acabar les proves que integren la 2a convocatòria.
70% la part teòrica (35% cada prova teòrica) i 30% la part pràctica.
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per a seguir l'avaluació contínua cal que l'estudiant es presenti a totes les proves d'avaluació proposades. La no presentació a una concreta activitat, implicarà que l'estudiant no pugui ser avaluat d'acord amb el sistema d'avaluació contínua, i en conseqüència hagi de presentar-se a la 2a convocatòria per superar tota l'assignatura.

A 2a convocatòria, l'estudiant que hagi seguit l'avaluació contínua, s'haurà d'examinar només de la/es prova/es no superades.

Tant a l'avaluació contínua com a 2a convocatòria, per a procedir a realitzar la nota mitjana de les qualificacions, només es podrà suspendre amb una nota mínima de 4 punts una de les proves d'avaluació que integren aquesta assignatura. Si s'han suspès 2 de les 3 proves, amb un valor mínim de 4 punts, no es procedirà a fer mitjana.

La nota final serà la que resulti de la mitjana ponderada de les tres proves. Per superar l'assignatura serà necessari obtenir un mínim de 5 punts.

Durant la realització de les proves d'avaluació, l'estudiant no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzematge de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna prova tant en suport material com electrònic o sense l'ús de suport de qualsevol tipus (còpia, plagi o qualsevol altre comportament fraudulent) comportarà la qualificació de suspens en aquesta prova.


Fonts d'informació

Bàsica

1. Manuals i obres generals

  • MONTOYA MELGAR, Alfredo, Derecho del Trabajo, Madrid, Tecnos. Última edició.

  • MARTÍN VALVERDE, Antonio y GARCÍA MÚRCIA, Joaquín, Derecho del Trabajo, Madrid, Tecnos. Última edició.

  • GOERLICH PESET, José María (Dir.), Derecho del Trabajo, Valencia, Tirant lo Blanch. Última edició.

  • MERCADER UGUINA, Jesús Ramón, Lecciones de Derecho del Trabajo, Valencia, Tirant lo Blanch. Última edició.


2. Poligrafies, monografies i articles en revistes especialitzades

Sens perjudici de què es puguin recomanar altres durant el curs de forma paral·lela a les explicacions de la disciplina:

a) Sobre les relacions laborals especials:

  • LÓPEZ GANDÍA, Juan, Las relaciones laborales especiales, Albacete, Bomarzo, 2008.

b) Treball a distància i teletreball:

  • ALZAGA RUIZ, Icíar; SÁNCHEZ TRIGUEROS, Carmen y HIERRO HIERRO, Francisco Javier (Dirs.), El trabajo a distancia: una perspectiva global, Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2021.
  • GÓMEZ ABELLEIRA, Francisco Javier, La nueva regulación del trabajo a distancia, Valencia, Tirant lo Blanch, 2020.
  • PÉREZ DELS COBOS ORIHUEL, Francisco y THIBAULT ARANDA, Xavier (Dirs.), El trabajo a distancia. Con particular análisis del Real decreto ley 28/2020, de 22 de septiembre, Las Rozas (Madrid), La Ley-Wolters Kluwer, 2021.
  • RODRÍGUEZ-PIÑERO ROYO, Miguel y TODOLÍ SIGNES, Adrián (Coords.), Trabajo a distancia y teletrabajo: análisis del marco normativo vigente, Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2021.
  • SALA FRANCO, Tomás (Coord.), El teletrabajo, Valencia, Tirant lo Blanch, 2020.

c) Personal d' alta direcció:

  • DE VAL TENA, Ángel Luís y MONEREO PÉREZ, José Luis, El régimen jurídico del personal de alta dirección (aspectos laborales y de Seguridad Social), Albolote (Granada), Comares, 2010.
  • MOLERO MANGLANO, Carlos, El contrato de alta dirección, 3.ª ed., Madrid, Civitas, 2011.
  • SÁNCHEZ-URÁN AZAÑA, Yolanda, “Estatuto jurídico del alto directivo laboral. Nuevas perspectivas en el ámbito privado y en ámbito público”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 15-48.

d) Advocacia en despatxos:

  • ALZAGA RUIZ, Icíar y GARCÍA-PERROTE ESCARTÍN, Ignacio (Dirs.), La relación laboral especial de los abogados en despachos, 2.ª ed., Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2021.
  • GARCÍA PIÑEIRO, Nuria P. “La relación laboral de carácter especial de los abogados que prestan servicios en despachos de abogados”, Revista del Ministerio Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 315-354.

e) Servei del llar familiar:

  • CORDERO GORDILLO, Vanesa, La relación laboral especial de servicio del hogar familiar, Valencia, Tirant lo Blanch, 2014.
  • Revista Lex Social, vol. 9, n.º 2 (monográfico sobre trabajo doméstico).
  • RODRÍGUEZ CARDO, Iván Antonio, “La relación laboral especial de empleados del hogar”, Revista del Ministeri de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 49-78.

f) Treball de persones amb discapacitat a centres especials de treball:

  • AA.VV., Protección jurídico-social de las personas con discapacidad. Un enfoque integral y exhaustivo, Murcia, Laborum, 2020.
  • CASTRO ARGÜELLES, María Antonia, “La relación laboral de carácter especial de los trabajadores con discapacidad que prestan sus servicios en los centros especiales de ocupación”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 189-222.
  • FERNÁNDEZ-COSTALES MUÑIZ, Javier y GONZÁLEZ MÉNDEZ, Amelia, “El contrato laboral de personas con discapacidad en centros especiales de empleo”, en YZQUIERDO TOLSADA, Mariano (Dir.), Contractos: civiles, mercantiles, públicos, laborales e internacionales, con sus implicaciones tributarias. Tomo XV: Los contractos de trabajo, 1.ª ed., Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2014, pp. 909-949.

g) Residència per a la formació d'especialistes en Ciències de la Salut:

  • ARETA MARTÍNEZ, María y GONZÁLEZ FORNOS, María, “El contrato de trabajo de los residentes sanitarios”, en YZQUIERDO TOLSADA, Mariano (Dir.), Contractos: civiles, mercantiles, públicos, laborales e internacionales, con sus implicaciones tributarias. Tomo XV: Los contractos de trabajo, 1.ª ed., Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2014, pp. 985-1024.
  • LALAGUNA HOLZWARTH, Enrique, La relación laboral de residencia para la formación de especialistas en Ciencias de la Salud, Valencia, Tirant lo Blanch, 2014.
  • MARTÍN RODRÍGUEZ, María Olaya, “Relación laboral especial de residencia con fines de especialización sanitaria”, Revista del Ministerio Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 223-266.

h) Internament penitenciari i persones menors d’edat internats:

  • ARIAS DOMÍNGUEZ, Ángel, Cárcel y Derecho del trabajo:la incidencia de la prisión en el trabajo asalariado y las relaciones laborales especiales de penados en instituciones penitenciarias, Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2020.
  • BAVIERA PUIG, Inmaculada, “La relación laboral especial de los penados en centros penitenciarios y de los menores internados”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º118, 2015, pp. 79-98.
  • FERNÁNDEZ ORRICO, Francisco Javier y González Fornos, María, “El contrato de los penados en instituciones penitenciarias”, en YZQUIERDO TOLSADA, Mariano (Dir.), Contratos: civiles, mercantiles, públicos, laborales e internacionales, con sus implicaciones tributarias. Tomo XV: Los contratos de trabajo, 1.ª ed., Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2014, pp. 767-787.

i) Activitats artístiques en espectacles públics i activitats tècniques i auxiliars necessàries per al seu desenvolupament

  • ALZAGA RUÍZ, Icíar, “La relación laboral especial de los artistas en espectáculos públicos: balance a los treinta años de su aprobación”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 127-156.
  • CABERO MORÁN, Enrique, “La relación laboral de carácter especial de las personas dedicadas a las actividades artísticas y a las actividades técnicas y auxiliares necesarias para su desarrollo”, Trabajo y Derecho: nueva revista de actualidad y relaciones laborales, n.º 89, 2022.

j) Esport professional

  • FERRADANS CARAMÉS, Carmen, Análisis de la relación laboral especial de los deportistas profesionales con un enfoque de género, Albacete, Bomarzo, 2019.
  • GONZÁLEZ DEL RÍO, José María, “Deportistas profesionales: un breve análisis a tres décadas del RD 1006/1985”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 99-126.
  • RUBIO SÁNCHEZ, Francisco, “La relación laboral en el deporte”, en VERDUGO GUZMÁN, Silvia, Tratado de derecho deportivo, Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2021, pp. 525-541.

k) Representació de comerç

  • CÁMARA BOTÍA, Alberto, “El contrato de trabajo para la realización de actividades mercantiles”, Revista del Ministerio de Empleo y Seguridad Social, n.º 118, 2015, pp. 157-188.
  • RUANO ALBERTOS, Sara, Representantes de comercio: los imprecisos contornos normativos de su regulación laboral especial, Barcelona, Atelier, 2016.
  • HIERRO HIERRO, Francisco Javier y GONZÁLEZ FORNOS, María, “El contrato laboral de los representantes de comercio”, en YZQUIERDO TOLSADA, Mariano (Dir.), Contratos: civiles, mercantiles, públicos, laborales e internacionales, con sus implicaciones tributarias. Tomo XV: Los contratos de trabajo, 1.ª ed., Cizur Menor (Navarra), Aranzadi-Thomson Reuters, 2014, pp. 839-872.

3. Repertoris normatius laborals

És essencial la utilització de legislació de Dret del Treball i de Seguretat Social que estigui totalment actualitzada.

A aquests efectes, les principals editorials jurídiques (privades) publiquen recopilacions i codis de legislació laboral i de Seguretat Social (alguns amb comentaris i referències creuades). Així mateix, l'Agència Estatal del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) posa a disposició gratuïtament a la seva pàgina web diferents codis electrònics sobre Dret del Treball i Seguretat Social descarregables en diversos formats electrònics i que s'actualitzen periòdicament.

També, la base de dades d’institucions internacionals com NORMLEX de la Organització Internacional del Treball (OIT).

Finalment, les bases de dades d’editorials privades, com Aranzadi Instituciones, la de IUSTEL i la de VLex.

4. Repertoris jurisprudencials

Bases de dades públiques (CENDOJ, Tribunal Constitucional, Tribunal de Justícia de la Unió Europea, etc.), així com d’editorials privades, com ara Aranzadi Instituciones, la de IUSTEL i la de VLex.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
DRET DEL TREBALL II/15204105
DRET DEL TREBALL I/15204006
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent