DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) NACIONALITAT I ESTRANGERIA Codi 15214210
Ensenyament
Grau en Dret (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Optativa 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Privat,Processal i Financer
Coordinador/a
PERDIGUERO GARRETA, CARLES
FONT MAS, MARIA
Adreça electrònica maria.font@urv.cat
carles.perdiguero@urv.cat
Professors/es
FONT MAS, MARIA
PERDIGUERO GARRETA, CARLES
Web
Descripció general i informació rellevant <p>El canvi de la realitat social que vivim en el qual l’estat espanyol ha esdevingut un país receptor d’emigració, així com la normativa europea que ens afecta directament, fa necessari un estudi concret, per als futurs operadors jurídics, de dos règims jurídics diferents, que tenen a veure amb la presència d’estrangers a espanya: el dret de la nacionalitat i el dret d’estrangería. L’objectiu de l’assignatura pretén proporcionar una base teòrica del dret aplicable en un primer moment, per tal de passar a una fase eminentment pràctica posteriorment. Es tracta de conèixer els aspectes més pràctics del dret de nacionalitat i estrangeria que permetin analitzar la situació dels ciutadans estrangers al nostre país i la manera de resoldre els problemes que es generen diariament.</p>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE2 Identificar, interpretar i utilitzar les fonts jurídiques internes, europees, internacionals i comparades
 CE3 Assessorar, mitjançar, negociar i resoldre conflictes des d’una perspectiva jurídica
 CE10 Utilitzar de manera precisa el dret aplicable, involucrant-se en els problemes d’actualitat
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE2 Genèric
 CE3 Dóna resposta a un problema plantejat aplicant la normativa, la jurisprudència i la doctrina autoritzada
 CE10 Identifica la indissoluble relació existent entre la normativa estudiada i la realitat social amb rellevància en la matèria
Genèric
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Introducció al dret de nacionalitat i estrangeria Consideracions generals i polítiques d’estrangeria. Condició jurídica de l’estranger. Característiques de la immigració a Espanya. Immigració en un context de crisi. Competències de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Les polítiques d’acollida.
Marc normatiu espanyol en matèria d’estrangeria Característiques i evolució del marc normatiu espanyol. La Llei d’estrangeria i el seu reglament. Els drets dels estrangers. L’empadronament d’estrangers. Règim comunitàri.
Residència legal dels estrangers Idees generals. Situació dels estrangers: trànsit, estada i residència. L’entrada d’estrangers a Espanya: requisits.Règim general: a) Autorització de residència i treball inicial. b) Autorització de residència per reagrupament. c) Autorització de residència per circumstàncies excepcionals. d) Autorització de residència per a menors nascuts a Espanya fills de residents legals. e) Altres. Sol·licituds de modificació i renovació. El dret d’asil.
La integració europea i el règim d'estrangeria circulació de persones: lliure circulació de treballadors, lliure prestació de serveis i llibertat d'establiment. Entrada i permanència a Espanya: Normativa d'aplicació.- Àmbit d'aplicació.- Entrada: documents.- Permanència: Estada. concepte i documents. Residència.- concepte i documents.
Procediment administratiu sancionador.- Idees generals. Infraccions i sancions. El procediment administratiu en matèria estrangera. La denegació de l’autorització sol·licitada. Denegació d’entrada. Devolució. Recursos administratius.
Sortida i expulsió d’estrangers L’expulsió: causes d’expulsió, procediments i recursos. El procediment contenciós-administratiu: els diversos procediments i accions. L’escrit de demanda. La celebració de la vista i la prova documental. Mesures cautelars i cautelaríssimes. Els centres d’internament d’estrangers: regulació legal.
La nacionalitat i dret de la nacionalitat Concepte de nacionalitat. Concepte i naturalesa del vincle nacional. Aspectes interns i internacionals de la nacionalitat. Fonts de Dret en matèria de nacionalitat: a) Constitució espanyola b) Codi civil i darreres modificacions en matèria de nacionalitat. c) Reglament del Registre Civil d) Doctrina de la Direcció General de Registres del Notariat.
L’atribució de la nacionalitat Idees generals. La inscripció del naixement. La nacionalitat espanyola d’origen. Ius sanguinis i ius soli. La possessió d’estat. L’opció de nacionalitat. El dret d’opció.
L’adquisició de la nacionalitat Concepte. Atribució per carta de naturalesa. Atribució per residència en territori espanyol. Procediment i requisits.
Pèrdua i recuperació de la nacionalitat Idees generals. La pèrdua de la nacionalitat espanyola: a) la pèrdua voluntària: requisits; la pèrdua com a sanció: supòsits d’admissibilitat. La recuperació de la nacionalitat espanyola en els diversos supòsits.
Els conflictes de nacionalitat La doble nacionalitat. Tractats de doble nacionalitat. L’apatrídia. La lluita contra l’apatrídia en el dret convencional i en el dret intern espanyol.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
CE10
2 0 2
Sessió Magistral
CE3
CE10
15 30 45
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
CE3
CE10
10 10 20
Treballs
CE3
CE10
3 10 13
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
CE3
CE10
6 12 18
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura: continguts; objectius; metodologies; sistemes d'avaluació; bibliografia recomanada
Sessió Magistral Desenvolupament del marc teòric. Sessions expositives del professor. Els alumnes han de participar amb dubtes, debats, i respondre. S'han d'utilitzar els textos normatius com a eina de treball.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària estudi de casos a l'aula ordinària Realització de casos pràctics a classe amb l'orientació del professor. Imprescindible l'ús dels textos legals. Així mateix, es proposaran lectura i comentari de textos legals, doctrinals, jurisprudència.
Treballs Es proposarà l'elaboració d'un document jurídic (p.ex. una demanda) que podrà anar acompanyat de preguntes complementàries. Caldrà la utilització dels textos legislatius i utilització de les TIC per a la seva resolució. Un altre treball pot consistir en el comentari jurídic d'un text legal, doctrinal o jurisprudència.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne disposa, a part de les hores de classe magistral i pràctiques per a poder realitzar consultes al professor, de les hores de tutoria personalitzada, per a les quals cal concertar cita prèvia per correu electrònic.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
CE3
CE10
1 prova avaluativa de redacció d'un document jurídic (p.ex. demanda o recurs)

-Document jurídic (25%)
Proves mixtes
CE3
CE10
2 Proves avaluatives amb contingut teòric i pràctic -Resolució, anàlisi i/o comentari d'un document o situació jurídica (25%)
- Examen teòrico-pràctic (50%)
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

PRIMERA CONVOCATÒRIA: ÚNIC SISTEMA D'AVALUACIÓ CONTINUADA CONSISTENT EN 3 ACTIVITATS AVALUATIVES. S'HAN DE REALITZAR LES TRES ACTIVITATS AVALUATIVES PER TAL DE SEGUIR L'AVALUACIÓ CONTINUADA I EL RESULTAT DEL CÒMPUT DE LES TRES ACTIVITATS HA DE SER DE 5 PER SUPERAR L'ASSIGNATURA.

ELS ESTUDIANTS QUE NO SUPERIN L'AVALUACIÓ CONTINUADA (CÒMPUT INFERIOR A 5) O NO ES PRESENTIN A L'AVALUACIÓ CONTINUADA, TINDRAN LA SEGONA CONVOCATÒRIA CONSISTENT EN UN EXAMEN TEÒRICO-PRÀCTIC DE TOT EL TEMARI.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'alumne no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fonts d'informació

Bàsica Carmen Parra; Marc Giménez, Nacionalidad y extranjería, Huygens, edició 2021
J.R. Fuentes; D. Marín; J. Gifreu(dir), Esquemas de Extranjería, 2021, Tirant lo Blanch
Teresa Díaz Oltra, Formularios de extranjería, Valencia : Tirant lo Blanch, edició 2020
Ana Paloma Abarca Junco... [et al.] , Legislación de nacionalidad y de extranjería , Valencia : Tirant lo Blanch,,
varis, Memento Experto Extranjería, Francis Lefebrve, última edició
D. Marín Consarnau (Dir.),, Retos en inmigración, asilo y ciudadanía, Perspectiva Unión Europea, internacional, nacional y comparada, 2021, Ed. Marcial Pons,
Estudis especialitzats:

Marín Consarnau, Diana, “Nuevos y heredados desafíos en el contexto del regreso al país de origen del ciudadano de la unión y su familia”, Revista Española de Derecho Internacional, vol. 73, 2, 2021, PP.131-146.

Marín Consarnau, Diana, “Movilidad internacional e inversión inmobiliaria extranjera en la UE: especial referencia al programa español desde un enfoque de desarrollo sostenible”, La Ley Unión Europea, núm. 98, 2021, pp. 1-20.

M. Font i Mas, “Documentos extranjeros en los procedimientos de extranjería”,en: C. Parra Rodríguez; M. Giménez Bachmann, D. Marín Consarnau, Nacionalidad y extranjería, Huygens Editorial, Barcelona, (2a ed), 2021, pp. 377-409. (ISBN: 978-84-15663-61-4// DL: B 18963-2016)

M.Font Mas: F. Filipetto Serra, “10. Régimen especial de los estudiantes extranjeros” pp.199-225; “11. Régimen de los menores extranjeros”; pp.227-254, en: R. Fuentes i Gasó/ J. Gifreu i Font/D. Marín Consarnau (Dirs.) y M. Font i Mas/ F. X. Forcadell Esteller/ R. Torres Estrada (Coords.), Esquemas de derecho de extranjería, Tomo XVIII, Tirant lo blanc, València, (2a edició), 2021, pp.321 (ISBN 978-84-1355-958-2)

Maria Font-Mas, “El ejercicio de la libre circulación y la eliminación de los requisitos de autentificación y traducción de determinados documentos públicos: el Reglamento (UE) 2016/1191”, D. Marín Consarnau (Dir.), Retos en inmigración, asilo y ciudadanía, Perspectiva Unión Europea, internacional, nacional y comparada, Ed. Marcial Pons, Madrid, 2021, pp. 189-210. ISBN: 978-84-1381-025-6 

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
DRET INTERNACIONAL PRIVAT/15214121

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ACTIVITAT ADMINISTRATIVA I CONTROL DE LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES/15214111
PART GENERAL DEL DRET CIVIL/15214007
CONSTITUCIÓ I SISTEMA DE FONTS/15214005
 
Altres comentaris
En cas de plagi entre treballs la qualificació serà de 0, si fos un treball en grup, la qualificació serà de 0 per als dos grups sense distincions. El correu electrònic del professor només serveix per confirmar data i hora de tutoria, la resta de correus NO es respondran. NO ES MODIFICARAN LES DATES PER PARTICULARITATS DIVERSES DELS ALUMNES. Les dates s'informen amb temps suficient per a què no hi hagi solapaments amb les assignatures del mateix curs i trimestre. L'estudiant ha de ser capaç de gestionar el seu calendari.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent