DADES IDENTIFICATIVES 2022_23
Assignatura (*) ACCIÓ EXTERIOR DE LA UNIÓ EUROPEA Codi 15214219
Ensenyament
Grau en Dret (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
4 Optativa 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Adreça electrònica alfonso.gonzalez@urv.cat
Professors/es
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Web http://moodle.urv.net/moodle/login/index.php
Descripció general i informació rellevant <div> <p>La Unió Europea constitueix actualment un actor rellevant de les relacions internacionals com a conseqüència de la seva consolidació interna i del desenvolupament de la seva projecció exterior, que es manifesta a través de les relacions exteriors. Ara bé, malgrat tot, la visibilitat de la Unió Europea al món i la eficàcia de la seva acció no sempre ha estat acompanyada per l'èxit, i situacions com les que es varen produir durant la invasió d'Iraq han afectat notablement la seva credibilitat. Amb l'assignatura Acció exterior de la Unió Europea es pretén resoldre qüestions d'actualitat com aquestes: - Per què la Unió Europea va ser incapaç d'actuar unida en alguns dels conflictes bèl·lics recents? - Quin és el pes real d'Europa al món? - Com es prenen les decisions de la política exterior de la Unió Europea? - S'està militaritzant la Unió Europea? - Hi ha un trencament real entre Estats Units i Europa? - Europeistes, atlantistes, neutrals... massa sensibilitats per a una veritable política exterior europea de seguretat i defensa? - Com pot fer front la Unió Europea a la irrupció de la Xina al sistema comercial internacional? - Com es poden combinar els interessos comercials de la Unió Europea amb la seva política de cooperació al desenvolupament? - Com afecta l'ampliació de la Unió Europea a la seva política exterior? L'assignatura tindrà caràcter semipresencial, per aquest motiu es combinen les sessions presencials amb la presència d’experts sobre la matèria i la realització d’activitats i la consulta de materials a través del campus virtual de la URV.</p></div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 CE6 Elaborar documents jurídics o amb rellevància jurídica complexos
 CE9 Conèixer en profunditat les principals institucions jurídiques públiques i privades, la seva gènesi i evolució històrica
 CE10 Utilitzar de manera precisa el dret aplicable, involucrant-se en els problemes d’actualitat
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 CE6 Redacta textos jurídics ben argumentats i correctament expressats
 CE9 Genèric
 CE10 Respon i argumenta de manera precisa, utilitzant el dret aplicable, els casos i supòsits pràctics actuals relacionats amb la matèria
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Lliçó 1.- Aproximació a l’acció exterior de la Unió Europea. El procés de configuració de la Unió Europea. La naturalesa jurídica de la Unió Europea. El caràcter híbrid de l'acció exterior de la Unió Europea. Els objectius i principis de l'acció exterior de la Unió Europea. Les competències de la Unió Europea per actuar en l'escena internacional. El marc estratègic de l'acció exterior de la Unió Europea.
Lliçó 2.- La Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC). Antecedents: la Cooperació Política Europea. Conceptualització de la PESC: objectius, principis i àmbit material d’acció. Marc normatiu i operatiu de la PESC. Les principals realitzacions en l’àmbit de la PESC.
Lliçó 3.- La Política Comuna de Seguretat i Defensa (PCSD). Antecedents. Conceptualització de la PCSD i principals realitzacions. La Unió Europea en el marc de l’arquitectura europea de seguretat i defensa.
Lliçó 4- La Política Comercial Comuna (PCC). La noció de política comercial comuna. Les competències de la Unió Europea en matèria de política comercial. Els instruments autònoms de la Política comercial. Els instruments convencionals de la Política comercial. El paper de la Unió Europea en el comerç mundial.
Lliçó 5.- La Cooperació amb tercers països i l'ajut humanitari. La competència de la Unió Europea en matèria de cooperació al desenvolupament. Els objectius i els principis de la PCD. Els instruments de la PCD: especial referència als acords d’associació. La participació de la Unió Europea en el sistema mundial de cooperació al desenvolupament. La cooperació econòmica, financer i tècnica amb tercers països. L'ajut humanitari.
Lliçó 6.- L’acció exterior de la Unió Europea en l’àmbit d’altres polítiques. La política de pesca. La política de transports. La projecció exterior de la Unió Econòmica i Monetària. La política de protecció del medi ambient. La política de recerca i desenvolupament tecnològic. Altres àmbits de l'acció exterior de la Unió Europea.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
Sessió Magistral
CE9
28 0 28
Fòrums de debat
CE10
0 8 8
Pràctiques a través de TIC
CE6
CE10
0 30 30
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
CE9
CE10
2 28 30
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries La primera sessió del curs es dedicarà a la presentació de l'assignatura a través d'exemples d'actualitat de la política exterior europea, també s'explicaran les metodologies que s'utilitzaran durant el curs i es realitzarà una activitat de recerca del tresor per familiaritzar-se amb les TIC i els recursos publicats al campus virtual de la URV.
Sessió Magistral A través de les sessions magistrals s'exposaran els principals aspectes teòrics del temari de l'assignatura amb l'objectiu de donar les claus que permetin una correcta interpretació de la política exterior europea.
Fòrums de debat Durant el curs s'obrirà al campus virtual de la URV un debat sobre alguna qüestió d'actualitat relacionada amb l'acció exterior de la Unió Europea.
Pràctiques a través de TIC Es publicaran al campus virtual 2 casos pràctics transversals i en forma de joc de rol, per a que l'alumne, assumint el paper d'un actor determinat de la política exterior europea, solucioni un problema basat en fets reals relacionats amb l'acció exterior de la Unió Europea.
Atenció personalitzada Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió relacionada amb l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre la matèria) i de les consultes al despatx del professor en el marc de l'horari d'atenció a l'alumne publicat al taulell d'informació del Departament de Dret Públic.

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió relacionada amb l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre la matèria) i de les consultes al despatx del professor en el marc de l'horari d'atenció a l'alumne publicat al taulell d'informació del Departament de Dret Públic.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a través de TIC
CE6
CE10
Durant el curs es realitzaran dues activitats pràctiques.
Per a que el cas pràctic pugui ser objecte d'avaluació caldrà que els alumnes lliurin la proposta de resolució de l'activitat pràctica en el termini establert i assisteixin a les sessions de preparació i resolució del cas pràctic.
En aquesta activitat es treballarà el contingut de la totalitat del temari.
Es valorarà:
- L'expressió escrita
- La comprensió del problema plantejat
- La resolució de la qüestió plantejada
- La reflexió personal fonamentada
- La capacitat de síntesi
- La participació activa a la sessió de resolució del cas
50% de la qualificació final
Proves de desenvolupament
CE9
CE10
Es realitzarà en finalitzar el curs acadèmic una prova de desenvolupament que inclourà tres preguntes sobre apartats del temari. 50% de la qualificació final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria consistirà en la realització d'una prova teòrica que computarà un 50% de la qualificació final per aquells estudiants que hagin superat amb una qualificació superior a cinc punts les pràctiques realitzades durant el curs. El 50% restant de la qualificació final correspondrà a la mitjana de les qualificacions obtingudes a les pràctiques. Els alumnes que no hagin superat amb un cinc les activitats pràctiques de l'assignatura hauran de fer en segona convocatòria un examen final amb dues parts: una teòrica que suposarà el 50% de la qualificació final i la resolució d'un cas pràctic que computarà el 50% restant.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'alumne no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.

En el cas que les proves avaluatives siguin "en línia" s'establiran altres tipus de mesures per identificar la persona que realitza l'activitat i garantir que no realitza l'activitat de manera fraudulenta.

Durant el curs es podran organitzar activitats extres de caràcter voluntari, que complementaran de manera positiva la qualificació final obtinguda a la part pràctica en el cas que s'acrediti el seu aprofitament, tot i que en el cas que una persona hagi obtingut menys de 3,5 punts de la part teòrica no se li tindran en compte els punts obtinguts amb les activitats extres.


Fonts d'informació

Bàsica

- BARBÉ, Esther (dir.): “La Unión Europea en las relaciones internacionales”, Madrid, Tecnos, 2014.

- CAMERON, F.: “An Introduction to European Foreign Policy”, Routledge, 2012, 2ª edició.

- EECKOUT, P.: “EU External Relations Law”, Oxford EU Law Library, Oxford, 2011, 2ª edició.

- GSTÖHL, S., SCHUNZ, S.: “The External Action of the European Union. Concepts, Approaches, Theories”, Red Globe Press, 2021.

- HILL, C. i SMITH, M.: “International Relations and the European Union”, Oxford University Press, Oxford, 2017, 3ª edició.

- KEUKELEIRE, S., DELREUX, T.: “The Foreign Policy of the European Union”, Basingstoke, Palgrave Macmillan, 2014, 2ª edició.

- MARTÍNEZ PÉREZ, E.J. i MARTÍNEZ CAPDEVILA, C.: “Retos Para la Acción Exterior de la Unión Europea”, Tirant lo Blanch, 2017.

- SÁNCHEZ RAMOS, B. (ed.): “La Unión Europea como actor global. Algunas cuestiones analizadas desde el Tratado de Lisboa”, Tirant lo Blanch, Valencia, 2013.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
DRET INTERNACIONAL PÚBLIC/15214103
INSTITUCIONS DE DRET DE LA UNIÓ EUROPEA/15214008
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent